Kurenie a priprava TUV - pasivny dom

Staviam dom, bungalov, takmer pasiv. Potreba tepla okolo 18 kwh/m2. Lokalita - Malacky Zastavana plocha 150m2. Tepelne straty 1,9kW. Mam este par tyzdnov aby som vymyslel cim kurit a ohrievat TUV. Plan vyuzit tepelne cerpadlo Eliz Climatic TCA150 padol po rozhovore s ich predajcom, ktory to dorazne neodporucal. Vraj tam je moznost pripojenia podlahoveho kurenia ale odporucaju max 8m2, urcite nie cely dom. Vodna podlahovka tymto straca svoju vyhodu lebo iny sposob ako do nej ohriat teplu vodu a zaroven usetrit naklady by bolo klasicke tepelne cerpadlo, ktore by sa dalo pouzit aj na TUV ale navratnost by bola prilis dlha. Zvazujem teda alternativy. Kurenie: Vodna podlahovka + kotol Raja 6k - 2100e Elektricka podlahovka - 1400e El. konvektory - 1400e Infrapanely - 1400e Priprava TUV: Ku kotlu Raja 6K prikupit 200l zasobnik - 500e Eliz Climatik 150TCA - 1200e Solarna zostava 300l Lason.sk - 2000e Vodna podlahovka vypocitana pre tieto straty ma rozostupy 20 az 25cm. Nebudu tam striedave teple a studene pasy? Aku kombinaciu by ste odporucili vy? @blacksr
Odpovedať
@keldon Dobrý večer. Predajca Eliz netuší, že dom 150 m2 môže mať takú tepelnú stratu ako kúpeľňa 8 m2. :-) Presne toto isté napísal mne už dávnejšie a keď som mu odpísala že s podobným bojlerom 2 kW, lenže bez výkonu TČ, vykurujem dom 120 m2, ak sa už neozval. Čiže ak má dom TS 1,9 kW, tak Climatik to zvládne. Ako výkonovú zálohu do mrazu a ak spotrebujete veľa TUV - dajte biokrb, 1 el. konvektor, ktorý v mraze pokryje časť domu. A druhú časť aj s TUV zvládne 2 kW el. špirála. Pri 20-25 rozostupoch nebude cítiť žiadne pásy, pretože aj tak pustíte do podlahovky vodu 35/25°C, čo sa na povrchu podlahy prejaví ešte menším teplotným rozdielom, ktorý nie je za normálnych okolností nohou cítiť. Na dlažbe áno, na lamine vôbec. Na lamine treba hmatať rukami, aby ste zistili, kde je rúrka. Rozostupy máme 30 a 40 cm.
Odpovedať
toto je velmi zaujimava tema kedze mame v podstate presne ten isty "problem", ako rozumne robit TUV a vykurit podobne nastaveny skoro pasiv, kde nam to este mozno s par zmenami vyjde pod 15 kwh/m2 (keby nam susedia netienili tak na rovine s tym projektom mame skoro 12 kwh), a vykurovana plocha je tiez mensia. mna by ale zaujimalo, ze ci by to toto TC zvladalo ked nebude podlahovka, ale stropne kurenie, kedze stropne chladenie budeme mat zo studne. ale velmi sa mi paci toto riesenie
Odpovedať
@keldon My máme pasív a kúrime vodnú podlahovku elektrokotlom Raja. Keby som chcel tepelné čerpadlo, návratnoť investície by určite nebola pod 15 rokov a to neverím že za 15 rokov by sa na TČ nič nepokazilo. Rozostupy máme 22,5 cm a kotol ohrieval vodu na 25 až 26°C. Pri takejto teplote vody v podlahe nebudeš ani cítiť že vôbec kúri. TUV zohrievame rovnako elektrinou. Mesačne platím za elektriku v stavebnom prúde 80€/mesiac. Teraz po kolaudácii bude zmena tarify a následne znížime aj mesačné platby.
Odpovedať
@keldon tiez ma vacsina ludi od toho odhovarala .. nedal som sa, aj za cenu ze by som v pripade ze by to nefungovalo dokupil elektrokotol ... mam take iste riesenie ako blacksr a domcek v zime je v pohode vykureny bojlerom drazice :) Dakujem este raz @blacksr :)
Odpovedať
@gorgar Dik, zajdem teda este osobne za inym predajcom a skusim mu to vysvetlit. Bolo by to pre mna najvyhodnejsie riesenie.
Odpovedať
@keldon kurit bojlerom sa da. Ja som sa po dlhsej uvahe vsak rozhodol pre dva samostatne okruhy. Kurenie Protherm raja 6K + Podlahovka, TUV Bojler Drazice OKCE 200 L (totizto dokupenie nadrze k Protherm Raja vyjde viac ako samostatny bojler). Ak by som to vyriesil jednym bojlerom usetril by som mozno par stovak. Takto mam 2 nezavisle okruhy. Pri mojom navrhu roztece potrubia podlahovky 30 cm som sa napocuval vela o tom ako to bude citit. Nie je to vsak pravda. Na dlazbe sa to da troska pocitit. Na plavacke to nevitim vobec. Ak je nizka strata do podlahovky postacuje pustat 25C vodu. Ta je na dotyk studena :).
Odpovedať
@blacksr Predpokladam, ze tam neslo o vykon kurenia, ale o vykon cerpadla. Tipujem, ze cerpadlo v tom mini TC nezvladne pohanat obeh objemu celeho domu, ale len malej kupelne..
Odpovedať
@blacksr Nie je pri Vasom sposobe zapojenia bojlera problem s castym zavapnovanim spiraly? Zohrievate totizto spiralou viac TUV, ako keby bol bojler bez kurenia.
Odpovedať
@cache Nie, šlo o výkon el. špirály. Climatik nemá obeh. čerpadlo do kúrenia - ak chcete napojiť rúrkový výmenník na podlahovku, treba pridať obehové čerpadlo + zmiešavací ventil + izb. termostat + expanzku.
Odpovedať
@supiiik V našom prípade je bojler Dražice - má suchú špirálu. V prípade mokrej špirály: Nezohrieva sa viac TUV , ale TÁ ISTÁ TUV sa zohreje viackrát, keďže kúrenie ju priebežne ochladzuje. Čiže obsah solí v TUV je rovnaký.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri tak nizkych TS, ktore dosahuju EPD nie je zbytocne vyuzivat na vykurovanie vodnu podlahovku? V porovnani s el konvektormi, infrapanelmi obsahuje viacero komponentov a pracovnych postupov, ktore zbytocne predrazuju vyslednu sumu nakladov na vykurovanie a ohrev TUV. Po prvom roku byvania v EPD a vykurovani tvorenom infrapanelmi v hodnote 1100 euro a ohrevom TUV el bojlerom v hodnote 220 euro pri uzitkovej ploche 120 m2 a 3 dospelych osobach su mesacne naklady na vykurovanie a ohrev TUV 20 euro mesacne. Ak je moznost zvolte co najjednoduchsiu a investicne co najmenej narocnejsiu technologiu ohrevu TUV a vykurovania :-)
Odpovedať
v dnesnej dobe uz nie je problem ohrievat TUV a vykurovat dom tepelnym cerpadlom,a naklady by sa vyrazne znizili
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marko337 Ano problem to nieje ale navratnost investicie do tepelneho cerpadla pri takych nizkych stratach je diskutabilna.
Odpovedať
@somebody S tymi cislami opatrne! Na slovensku je priemerna spotreba teplej vody 14m3/osobu/rok; pri troch dospelych osobach je to 42m3. Na ohriatie 42m3 vody z 10°C na 55°C potrebujeme 2200kWh elektrickej energie, co pri cene v nizkej tarife 0,11 EUR/kWh je spolu 242 EUR, co je vasich 20 EUR mesacne. A kde je este kurenie? Ak mate ozaj pasivny dom, tak 15kWh/m2/rok x 120m2 je 1800kWh/rok, co pri cene ee v nizkej tarife 0,11EUR/kWh je 200EUR! Cize spolu nie 20, ale 37EUR/mesiac.... Ak to otocim naopak, z Vasej "dvacky" Vam po odratani nakladov na kurenie ostavaju mesacne v priemere 3,50 EUR, co staci na ohriatie 620 litrov vody z 10 na 55°C! Nieje ta Vasa spotreba nejaka nizka? J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v Cisla su spravne, pre upresnenie rocnu spotrebu TUV mame 36 m3, vodu ohrievam na 40 C, dana teplota je pre mna vyhovujuca. Bojler raz za 28 dni ohrieva vodu automaticky na 70 C ako ochrana proti bakteriam. Len pre porovnanie za mesiac august bola mesacna spotreba na ohrev TUV 30 kWh, ale napr v januari takmer 90 kWh, rocne to vychadza 700 kWh. Podla vypoctov mam potrebu 11 kwh/m2, realne to teraz podla spotreby vychadza na 10 kWh, rocna spotreba pri 120 m2 1320 kWh. Vyuzivam sadzbu DD2, 1 kWh stoji 0,119492 Euro, mesacne to je cca 20,11 EURO na kurenie a ohrev TUV. Uvadzam cisla z realnej prevadzky ;-)
Odpovedať
@somebody Ak mate skutocnu potrebu tepla na vykurovanie Vasho 120 m2 domu 1320kWh/rok, klobuk dolu - krasne cislo. Nemate doma krb/kachle? Co mi ale nesedi, je ta TUV. Pises, ze spotrebujete 36m3 vody o teplote 40°C a spotrebujete na to 700kWh ee. Podla mojich vypoctov: Na ohriatie 1m3 vody o 1°C potrebujes 1,2 kWh, teda na ohriatie Vasich 36m3 vody o 1 °C potrebujes 41,5 kWh ee a teda 700kWh by ti stacilo na ohriatie spotrebovanych 36m3 na teplotu 40°C len v pripade, ze by ti "zo studeneho kohutika" (a aj vstup do bojlera) tiekla voda o teplote 23°C! a v bojlery by sa ohrievala len o 17°C, co asi nieje realne... Na ohriatie 36m3 vody z 10 na 40°C potrebujes 1252kWh ee, co je asi 140 EUR. J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v V lete vstupna teplota do bojlera je vyssia ako 10 C. Pre neveriacich prikladam foto spotreby aktualneho roku
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v Krb, kachle nemam, komin a plyn boli dve veci, ktore som v dome nechcel. Realna potreba na vykurovnaie je 1200 kWh, podiel na tom ma miernejsia predchadzajuca zima.
Odpovedať
@somebody Pozri, ja nechcem spochybnovat tvoje grafy, ani ti brat iluzie o tom, aku skutocnu potrebu tepla na pripravu TUV mas. Chcem len, aby si tu neprezentoval udaje, ktore spolu v ziadnom pripade nekoreluju. Nemozes mat spotrebu 40st teplej vody v objeme 36m3 a minut na to 700kWh elektrickej energie ak ju ohrievas "obycajnym" bojlerom a nie TC! Pripajas tu nejake grafy, kde deklarujes spotrebu ee na pripravu TUV v jednotlivych mesiacoch. To nam vsetkym chces vazne nahovorit, ze v 11. mesiaci si ma spotrebu 10,7kWh? Vies kolko to je "tepla"? Ja ti to poviem uplne presne! Teplo potrebne na ohrev 300l (slovom tristo litrov) vody z 10 na 40 st Celzia! Akoze 3 clenná rodina miniete na mesiac (30 dní) 300 litrov teplej vody? Ak je to tak, ok. Kedy ste ale minuli tebou uvedenych 36m3, ak v niektorych mesiacoch miniete len 300litrov? V 10. mesiaci mate spotrebu este nizsiu! polovicnu! To vazne? Ak je to tak, ok. Je to Vasa spotreba, Vasa vec. Ale nezverejnujte tieto anomalie prosim, pretoze by sa mohol niekto toho chytit a podla toho si "nestastne" zvolit pre svoj nie pasivny dom rovnaky zdroj tepla ako mate vy a pre svoju spotrebu TUV, ktora bude niekolko nasobne vyssia ako vasa, rovnaky "lacny" bojler ako vy. A pride vyuctovanie ee od dodavatela a bude zle! Dakujem za pochopenie A prajem vela stastia, J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v Nuž aby som veci uviedol na pravú mieru. Do novostavby sme sa presťahovali v polovici decembra 2015, bavíme sa o aktuálnom roku 2016, údaje z grafu pred 01.01.2016 sú irelevantné keďže dom nebol riadne obývaný aj napriek tomu, že bol bojler používaný. Čo sa týka ročnej spotreby TÚV 36 m3 vychádzam z predchádzajúcich 2 rokoch bývania v bytovke, v novostavbe nemám možnosť presne zmerať spotrebu TÚV. Keďže však hygienické návyky sú totožné odchýlky budú minimálne. Samozrejme je už otážne či sme minuli 34 alebo 36 m3 TÚV. Nechápem aké anomálie máte na mysli, uviedol som tu parametre domu, ešte by som len dodal k ohrevu sa používa el bojler, ktorý ako jeden z prvých zariadení spadal do energetickej triedy B. Vyúčtovanie el. energie už prišlo a milo prekvapilo :)
Odpovedať
@somebody @jaro_v U mna to vychadza velmi podobne 662kWh / 31m3 / 365 dni, ale ja zohrievam vodu s bojlerom, ktory ma integrovane TC! Ako pisal vyssie jaro_v, tvoje udaje nevychadzaju ani teoreticky, fyzika nepusti, bud ta klame wattmeter, alebo minate menej TUV, ako v byte. Alebo ma napadla este jedna moznost, ze vodomer na TUV, ktory ste mali v byte nemeral skutocne objemy a vodarne sa na Vas obohacovali :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik To už teraz nezistím, každopádne však spotreba el. energie na ohrev TÚV +- je správna po odpočítaní el. energie potrebnej na vykurovanie, spotrebiče, to orientačne vychádza na 700 kWh ročne. Pri mesačnej spotrebe 9 m3 vody, ktorú máme nemyslím, že minieme mesačne menej ako 2 m3 TÚV, ale bez meracieho zariadenia môžem vychádzať len z historických údajov.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik @jaro_v Pozrel som si spotrebu TUV za predchadzjuce 2 roky a musim uznat, ze som sa zmylil v celkovom objeme o 10 m3. Rocnu spotreba by spravne mala byt 26 m3. Pri spotrebe 70 kWh na ohrev 2 m3 z teploty 10 C na 40 C rocna spotreba 700 kWh uz nemusi byt nerealna :-D
Odpovedať
@somebody Ani tak... ;-) Skus sa s tym pohrat... http://m.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoct... J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v Praveze ak vychadzam zo vstupnej teploty 10 C a vystupnej 40 C pri rocnej spotrebe 24 m3 to vychadza cca 850 kWh, ak zohladnim vyssiu vstupnu teplotu v lete 700 kWh nie je nerealnych.
Odpovedať
@somebody Ta vstupna teplota by musela byt 15°C a vystupna 40°C aby sedela tvoja kalkulacka a zaroven by tvoj bojler nesmel mat ziadne straty prestupom... J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v Priemerna rocna vstupna teplota moze dosahovat min 15 C, vystup je trvalo nastaveny na 40 C. Tepelne straty su 0,54 kWh za 24 h
Odpovedať
@somebody pri tebou uvedenej tepelnej strate 0,54kWh/24h je strata za rok 200kWh, cize tym padom z tych 700kWh odratam 200 na vykritie strat a zvysnych 500 by ti malo stacit na ohriatie tebou spotrebovanych 24m3. Ak by to malo byt pravda, musel by si mat teplotu vstupnej vody 22°C, ktoru ohrejes o 18°C na 40°C ;-) J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v Bez merania spotrebovanej TÚV sa asi ďalej nepohneme :)
Odpovedať
@somebody myslim, ze to mozme ukoncit aj bez merania... Uzivaj si dom, rep byvanie v nom a "nezen sa" za kazdym usetrenym kW... ;-) Vela stastia J.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?