Ktorú rekuperačnú jednotku vybrať?

Prosím o radu ktorá rekuperačná jednotka je lepšia do novostavby RD. Comair Hruc E-380, alebo Domekt Komfovent R-400. V budúcnosti uvažujem nad zemným glykólovým výmenníkom. A tiež by som poprosil radu či je lepší rotačný výmenník, alebo protiprúdový, poprípade vaše skúsenosti s prevádzkou. Ďakujem
Odpovedať
Skús pozrieť www,dompas,sk
Odpovedať
Vďaka, ale rozhodujem sa len medzi vyššie spomínanými jednotkami.
Odpovedať
Komfovent Domekt R 300.
Odpovedať
Jednoznačne COMAIR rotačný výmenník je vhodný viac do priemyslových hál ako do rd
Odpovedať
@petersmd vhodne su obe, Comair je podla mna lepsi, tiez ho mam doma a vetram nim k plnej spokojnosti. btw, vsimol si si cenu toho glykoloveho zazraku na kluc? osobne ak by som mal ist cestou prihrievania/prichladzovania vzduchu, radsej by som sa zamyslal nad aktivnou rekuperaciou
Odpovedať
Profilova fotka
@petersmd skús pozrieť Wolf CWL.
Odpovedať
Do nasich podmienok by som bral rotacny vymennik, klasicke rekuperacie bez predohrevu poslednu zimu viac rozmrazovali ako rekuperovali.
Odpovedať
Ja mám presne ten istý problém ako ty. Ten komfovent je rotacny - pôvodne som ho odmietal, teraz ale čítam že ma viac výhod. Čo mi vadí je premiešanie čerstvého a odpadového vzduchu. Ale rotacny nezamrzne, netreba predohrev a hlavne nevysuje vzduch. Len nechápem prečo výrobcovia ponúkajú viac klasické doskove. Mne sa páči wolf ale myslím že ani komfovent nie je zlá voľba.
Odpovedať
Komfovent Domekt R-400-V-HE
Odpovedať
Ten Komfovent má krajší (modernejší) nástenný ovládací panel ako Comair. Každý píše o vysušovaní vzduchu pri protiprúdovom výmenníku, aj keď v novostavbe je žiadúce prvé roky, nech sa to vysušuje postupne. Tiež je mínus že ten Comair zrejme nemá elektrický dohrev. Čas ma tlačí a fakt sa neviem rozhodnúť. Ale vďaka všetkým za príspevky.
Odpovedať
@ondro81 Prosím ťa a ten Comair má elektrický predhrev vzduchu? A ako sa ti to správalo v zime? Ďakujem
Odpovedať
@petersmd Keď si si nevšimol u Hruce maš na vyber z troch ovladacich panelov a elektricky predohrev nepotrebuje, ma automaticku protimrazovu ochranu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ajaj, .... Tolko polopravd a haluzi
Odpovedať
@salkovic Prosím ťa napíš na verejné fórum pravdu, určite to pomôže viacerým ľuďom. Dík
Odpovedať
@ruren Protimrazovu ochranu ma kazda klasicka (nie rotacna) rekuperacia. Problem je, ze v tomto rezime rekuperacia nerekuperuje, takze potom celkova ucinnost v mrazoch vyrazne klesa. Je to to iste, ako rozmrazovanie namrazy pri TC.
Odpovedať
@petersmd tak len tak heslovite v skratke, ad rotacny rekuperator - miesanie odpadoveho a cerstveho vzduchu, to chces? naozaj sa zamysli co vsetko z toho vyplyva, ad ivysusanie vzduchu, predsa sa da dat protiprudny entalpicky vymennik ktory vracia cast vlhkosti spat, pripadne mozes mat aj 2 vymenniky na leto a na zimu menit si ich, dalej k Comair HRUC-E , nema dohrev, pod nulou sa aktivuje ochrana proti namraze, znizuje sa ucinnost ale stale garantovana funkcnost do -15. Predohrev byva lacnejsie riesenie pre vyrobcov s mensimi vymennikmi. Velmi tazko budes hladat tento udaj do akej minusovej teploty este ktora jednotka funguje ale stoji to za to, tiez zvazenie dohrevu ano ci nie, oblast kde to planujes osadit, co od toho cakas atd. vela vela faktorov. Ja mam napr. 2 decentralne RJ ktore sa pri -15 vypnu. Ale som si to pozistoval vsetko pre a proti a tak som spravil rozhodnutie, vsetko si nastuduj, nasprtaj a potom sa rozhodni, je to velka tema tieto RJ , vela stastia :)
Odpovedať
@jarosujo Možno, že na par dni v zime ti klesne učinnosť, to už za par mesiacov zistim či to je tak, ale rotačna ma nizku učinnosť cely rok, tak načo sa tym vôbec zaťažovať.
Odpovedať
@petersmd nie, nema predohrev.ja byvam v najteplejsej oblasti SR, takze som to neriesil. tato zima bola skor vynimocna, moc som zapinanie protimrazovej ochrany nesledoval, ale parkrat som to zaregistroval. ak byvas v oblasti s nizkymi teplotami, nie je problem si predohrev dokupit od akehokolvek vyrobcu a jednotka pojde aj pri minus 20. stoji to 2-3 stovky co som kedysi zistoval, nadstavis tam teplotu okolo 0 stupnov a hotovo. podla mna je lepsie ist do jednotky s predohrevom (ak je treba), nez riesit rotacny vymennik.dovolim si tvrdit,ze Comair je na trhu s pasivnymi jednotkami spicka, mozes pri nej aj spat za predpokladu,ze nepojde na viac nez 50%vykonu a spotrebou sa jej asi ziadna nevyrovna
Odpovedať
Vsetky RJ su si podobne ako vajce vajcu, je v podstate jedno, ktoru kupis. Vymenniky maju rovnake, ventilatory tiez, len si kazdy da vlastne plechy okolo a elektroniku.
Odpovedať
@jarosujo To mysliš važne?
Odpovedať
@jarosujo nie uplne by som suhlasil. pred kupou RJ som sa zaujimal o technicke parametre asi piatich vytipovanych modelov a zistil som,ze kvalitou prevedenia, hlucnostou, spotrebou, vahou a ucinnostou sa dost lisia. dokonca vacsina jednotiek ma plastovy vymennik. Povodne som bol rozhodnuty pre Atreu, no ked som videl, aku uvadzaju hlucnost, co mi potvrdili viacero negativnych reakcii od uzivatelov, hned som na nu zabudol.Nilan ma v tej dobe trochu zaskocil cenou, davaju hodne na reklamu a niekto to zaplatit musi. Dalej taky EHR Akor ma velmi diskutabilne riesenu protimrazovu ochranu pomocou prisavacej klapky, to som zavrhol ako prve. Sentinel kinetic b je na moj vkus slabucka jednotka. Komfovent uz patri k lepsim, len som bol trochu prekvapeny vyssou spotrebou, hlavne pri spinavsich filtroch a tiez tu na MS viaceri pisali,ze im z jednotky nejak divne kape kondenz. k jednotkam ako Paul alebo Helios nema zmysel sa vyjadrovat, za tu cenu mozem mat aktivnu masinu
Odpovedať
@ruren Samozrejme, ze to myslim vazne, ak sa teda bavime o pasivnych jednotkach. Mozno ako vajce vajcu az uplne nie, ale v podstate sa treba rozhodnut len to, ci dam klasicky alebo rotacny vymennik (kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody) a aky bude mat vykon. Na znacke nezalezi, kazda pouziva ventilatory od jedneho vyrobcu a aj vymenniky su velmi podobne. Ucinnost +- 5%, co je zanedbatelny rozdiel. Proste kazda jednotka spravi to, na co je urcena - zabezpeci cerstvy vzduch. Na TZB fore to jeden pekne napisal - vyberat medzi RJ je ako vyberat medzi hrablami :-)
Odpovedať
@jarosujo Na rotačnom nevidim žiadne vyhody, akurat že ti vracia smrady naspäť, u protiprudoveho je rozdiel či je hlinikovy alebo bakelitovy vymennik, o tych ventilatoroch by som si to nedovolil tvrdiť, a ani by som netvrdil, že každa uroby svoju robotu, lebo poznam aj takych čo kupili lacne sračky a častejšie im ta rekuperčka stoji ako by robila to na čo je určena. Npr. môj bivaly sused.
Odpovedať
@ruren Keby mal rotacny len nevyhody, asi by sa nevyrabal, lebo by ho nikto nekupoval. Rozdiely su vseobecne zname, je na kazdom, ako sa rozhodne. Vyhody rotacneho: 1. Nevysusuje vzduch v zime tak, ako protiprudovy. 2. Nepotrebuje odvod kondenzu. Skus si na tvojom niekedy zmerat, kolko kondenzu za den das do sifonu. To je prave to, o kolko vysusis vzduch v dome. 3. Funguje nonstop aj vo velkych mrazoch bez predohrevu. To znamena, ze stale rekuperuje. Odmrazovanie protiprudovej sa robi obycajne tak, ze sa bud vytvara v dome podtlak alebo sa spatne vracia vydychany vzduch. V kazdom pripade je odmrazovanie nezelany efekt. Nevyhody rotacneho: 1. Mensia zivotnost 2. Vracia cast vydychaneho vzduchu naspat (pise sa, ze okolo 5%). Ja som si nikdy ziadne pachy nevsimol, mne dom nesmrdi. 3. Cosi vyssia spotreba (cca. 10W na rotaciu vymennika). Ja teraz netvrdim, ze jeden typ je lepsi ako druhy. Ja mam Komfovent rotacny - som spokojny, preto ho mozem kludne odporucit. Ale asi by som bol rovnako spokojny aj s protiprudovym. Podla mna je podstatne spravit dobre rozvody a zvolit vhodne umiestnenie jednotky. Ak sa bavime o bezne pouzivanych znackach v cenach cca. 2000~2500€ za jednotku, dovolim si tvrdit, ze parametre su +- rovnake. Ak sa bavime o lacnejsich, pomerne oblubeny je napriklad Sentinel Kinetic. Ak sa nemylim, setrilo sa prave na konstrukcii, ale podla skusenosti funguje v pohode. Ake lacne "sracky" si konkretne myslel ? Vsak napis, nech ludia vedia.
Odpovedať
@jarosujo ad vyhody 1) a 2) riesenim je entalpicky vymennik v protiprudnom, ad nevyhody bod 2) nejde len o pachy, plesne, virusy, bakterie atd
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@jarosujo Prosim ta, naozaj si nemal nikdy problem s kondenzom. Tiez by som rad osadil Komfovent, ael z tohoto mam trochu obavy. Dakujem
Odpovedať
@jarosujo Vydrim sa teraz k tvojej vyhode č 3. Moja skusenosť po tomto mrazivom tyždni, keď skoro každu noc bolo pod -20°C, cez deň sa teplota pohybovala okolo -10°C a nemam žiadny predhrev a rekuperačka fungovala spoľahlivo na 100% aj pri -25°C.
Odpovedať
@ruren Urcite nefungovala na 100%, ale skor tak na 30%. Ide o to, ze ona sa tvari, ze ide normalne, ale v skutocnosti pomerne casto v takych mrazoch ide v mode odmrazovania, kedy nerekuperuje, takze mas horsi vzduch v dome. @dakinee Trochu kondenzu tam v tuchych mrazoch bude, ale nic hrozne. Fyziku neprestis :-) Aj na oknach budes mat vodu, ak nahodou nie, tak mas bud zazracne okna, alebo extremne suchy vzduch. Ja radsej trochu toho kondenzu, preto teraz vzduch zvlhcujem.
Odpovedať
@ruren @jarosujo mne rekuperácia v minulých mrazivých dňoch odmrazovala tak 8 až 10 krát za deň... tento proces jej trval 2 až 3 minúty...
Odpovedať
Ja mám Futuru od Jablotron LT a som maximálne spokojný.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?