Ktorá kúrenárska firma zohľadňuje energetickú charakteristiku domu?

Profilova fotka
Z komunikácie na tomto fóre vyplynulo, že firmy - v tomto prípade ide o elektrické podlahové kúrenie - naddimenzujú množstvo materiálu, aby sa zákazník neskôr nesťažoval na zimu a zároveň ho viac predajú a viac zarobia. Dávam týmto názorom za pravdu. Od viacerých firiem mám ponuky, ale každá vychádza len z vykurovanej plochy a je im absolútne jedno, ako je dom zateplený, resp. izolovaný. Poprosím o kontakt na firmy, ktoré kalkulujú aj s tepelnou charakteristikou domu pri ponuke či montovaní elektrického podlahového kúrenia. :-)
Odpovedať
My sme si dali urobiť urobiť projekt kúrenia profesionálovi, ktorý zohľadnil všetko, z akých materiálov bol dom postavený, aké zateplenia boli použité, vypočítal tepelné straty domu a pre jednoltlivé izby aj všetky ostatné miestnosti navrhol radiátory aj rozmiestnenie podlahovky. Dávali sme podlahovku aj radiátory. Verím, že po spustení to bude fungovať tak ako si predstavujeme. Určite by som Ti odporúčala dať si urobiť projekt kúrenia. Tam zoladnia všetky tieto veci a kúrenie Ti správne navrhnú. My sme si tento projekt dali urobiť v inej firme ako kúrenie, aby neboli nejako zainteresovaní na realizácii kúrenia. Pán nám pekne všetko vysvetlil a keďža máme tiež nízke tepelné straty domu, navrhol nám kotol s nízkym spodným výkonom. Systém sa chystáme spustiť v priebehu pár týždňov, tak uvidíme ako to bude fungovať.
Odpovedať
My sme mali projekt kurenia v projekte na dom, tiez vsetky vypocty,prepocty.
Odpovedať
Profilova fotka
dávam likes @lienockac...lebo s ňou súhlasím...keďže kúrenáry by tieto veci mali zohladňovať a počítať straty jednotlivých izieb - pritom by zohladňovali hrúbky izolácii, druhy stav. materialov,velkosti okien atď., no len máloktorý to tak robia. Tiež odporúčam dať si vypracovať projekt kúrenia (ktorý je v projekte domu - no pokial máte napr. katalogový dom a robíte nejaké zmeny oproti pôvodným plánom), kde bude mať kúrenár všetko ( trasovanie, spôsob uloženia, rozostupy - skrátka všetko) a stačí mu len makať a dodržať projekt ....a nemôže sa vykrúcať...
Odpovedať
Pozerám, že ste dospeli do finále s podlahovkou a máte starosti. Pokiaľ si spomínate na našu vlaňajšiu korešpodenciu, tak o.i. som Vám spočítal tepelné straty v 2 variantoch izolácie (strecha NB 200 resp.400).Tepelné straty sú cca 3500 resp.4000W (-18st.C). Pre dimenzovanie el. podlahového kúrenia je o.i. zaujímavý aj spôsob prevedenia podlahovky: mokrá (betónový poter, anhydrid) resp. suchá podlahovka (napr. sadrovláknité dosky). Pre úžitnú plochu RD 130m2 bude plocha podlahovky cca 100m2, t.j. výkon cca 40-50W/m2. Tu začína drobný problém, lebo rohože, fólie ... s tak nízkym výkonom sú problém. A to ešte podlahovka by mala tvoriť cca 80% ohrevu, zostatok pružnejšie zdroje - konvektory, IR panely, ...
Odpovedať
Profilova fotka
kúrenár má spraviť kúrenie podľa projektu. Čiže energetickú charakteristiku domu má zohľadňovať projektant.U nás je však problém ten, že skoro každý kúrenár je odborník na všetko. A zákazník miesto kvalitného projektu, to všetko zverí na kúrenára. A tu je asi chyba. projektant to má poriadne naprojektovať a kúrenár poriadne spraviť.
Odpovedať
Hej a investor sa počas výstavby mení sklaby vsetkych konstrukcii, a potom nechce dat 80€ za výpočet tepelných strát :)
Odpovedať
Neviem, či by si niektorá kúrenarská firma zobrala na plecia niečo také, aby riešila teplo domu od buka do buka. Veď máte predsa nejaký projekt.... myslím, že by ste mali mať aj projekt kúrenia, či nie ? Pokiaľ si myslíte, že firmy chcú iba predať, tak je to polovica pravdy. Podlahové vykurovanie sa dimenzuje na plochu s ohľadom na tepelné straty domu. Ale určite by ste nadávali, keby ste po zapnutí kúrenia mali čakať na ohriatie podlahy a tak aj nábeh kúrenia napr. nejakých 48 hodín...(preháňam). Pri podlahovom vykurovaní platia určité pravidlá. Napr. to, že pri inštalácii výkonu pod 40 W/m2 je kúrenie absolútne neúčinné, pričom inštalovaním výkonu nad 100W/m2 sa zvyšuje dynamika kúrenia a tým sa skracuje čas nábehu na prevádzkovú teplotu. Tepelné straty domu potom strážia termostaty, ktoré to kúrenie včas vypnú, aby sa teplom neplytvalo. Nové termostaty sú už natoľko inteligentné, že zohľadňujú nielen čas nábehu, ale aj dobu chladnutia podlahy. Keď máte napr. tepelné straty domu nejakých 5 kW a plochu napr. 150 m2, tak si spočítajte, ako vám to vychádza. Pokiaľ by vám niekto na túto plochu nadimenzoval kúrenie podľa strát, tak po roku by ste na neho určite nadávali, aj keď by chybu neurobil. Nie výkon kúrenia, ale spôsob regulácie robí z podlahovky komfortné kúrenie. Spotreba nezávisí od inštalovaného výkonu, ale od jeho správnej a hospodárnej regulácie prevádzky. A je jedno, aký typ podlahovky tam bude inštalovaný. To je špecifikum podlahového vykurovania a je treba na to pamätať. Keď chcete rýchlo ohriať hrniec s 10 litrami vody, dáte ho na veľkú platňu, či nie ? Pokiaľ udržiavate teplotu v hrnci, na to stačí aj malé platňa, na ktorej sa tých 10 litrov bude zohrievať podstatne dlhšie. Tak je to aj s kúrením. Takže nie preto, že vás chcú obabrať, ale sledujú tým aj dodržanie efektívnosti a komfortu kúrenia, pre ktorý ste sa aj vy rozhodli. Každý komfort niečo stojí, odzrkadlí sa vám to potom na prevádzkových nákladoch, pokiaľ to rozumne budete užívať a regulovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?