Kto z vás používa rekuperáciu aspoň 2 roky?

Viem ze podobnych tem je tu x ale aj tak :-) kto z Vas pouziva rekuperaciu uz aspon dva roky? Ako casto ju pouzivate, vedeli by ste si predstavit zivot bez nej? Ked nad tym premyslam nemam problem vetrat oknami, ale pacilo by sa mi keby sa.v noci pusti rekup. a pocas spanku vyvetra aby sa lepsie spalo, len ci ju nebude pocut, citit ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@danifedor každý bude obhajovať svoje riešenie, že je zlé napíše málokto, zisk je nevypočitateľný. Aj ja mám rád čerstvý vzduch, ale na to mi stačí mikroventilácia na okne. Rekuperácia má opodstatnenie tam kde sú vnútorné zdroje tepla a musia sa odstraňovať, ich zvyškové teplo sa použije na dohriatie vetraného vzduchu. rekuperácia má opodstatnenie aj pri elektrickom kúrení, rovnakou energiou (cena)sa zachytáva rovnaká energia, ale ak je plyn 3-5x lacneší ako energia na pohon ventilačnej jednotky, nevidím žiadny efekt. Hlučnosť závisí od správneho nepoddimenzovaného návrhu ako jednotky tak aj rozvodov. Už len umiestnenie výustky a nasávania má tak presné podmienky, že laické ušetrenie metra potrubia spôsobí zníženie účinnosti zariadenia. O prevádzke, údržbe pomlčím.
Odpovedať
@jan45 rozpravate nezmysli. On sa pytal niekoho, kto s rekuperaciou ma skusenosti. Moji stary rodicia, keby zili by na to mali podobny nazor ako vy!
Odpovedať
Profilova fotka
Ten kto dnes stava dom bez rekuperacie, tak ma taky komfort ako ked si dnes zajazdis na Skode 100...
Odpovedať
ked je ju citit alebo pocut, nie je dobre navrhnuta alebo zapojena. ja sa na nu velmi tesim, prave prerabame dom a davame aj rekuperaciu, hoci to bolo komplikovanejsie ako do novostavby.
Odpovedať
@abobo ..moje nervy..to je prirovnanie.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik nie som vo veku Tvojich starých rodičov, ale mám na ten systém podobný názor. @abobo kto je lenivý otvoriť okno na mikrovetranie, ten je už pomaly lenivý aj žiť! Kto to zázračné vetracie zariadenie má 3 roky, nože sa pozrite, aké čisté máte potrubie zvnútra!...
Odpovedať
@jan45 @prirodokochac páni naštudujte si niečo o mikrovetračke na okne a o rekuperačnej jednotke, Hlavne u Jan45 ma to dosť zaráža, keď povie že mikrovetračka je to isté ako rekuperačka, a to neni ani 1 apríl dnes :-D @danifedor ak chceš rekuperačku na občasné zapínanie tak ju nekupuj sú to vyhodené peniaze, ak chceš rekuperáciu v dome tak si o tom dačo pozisťuj a potom sa už len sám musíš rozhodnúť či to je pre teba a tvoj dom či nie.
Odpovedať
@prirodokochac tak som sa pozrela po 3rokoch ide denne 24hodin krytka vyfuku zvnutra a servitka po utreti potrubia.
Odpovedať
@palo18 presne ste to trafil. Kopec ludí o tom nemá poriadne naštudované informácie a tak potom popíšu hlúposti ktoré potom nahlodajú dôverihodnosť tých čo o tom niečo naozaj vedia ;-) ja chcem riadené vetranie skrz čistý, čerstvý vzduch, bez peľou a s úsporou na kúrení. A mnoho iného ;-)
Odpovedať
My fungujeme vyse 2 roky. Musim priznat ze nie je nad klasicke vyvetranie. Ten vzduch je uplne iny. Urcite vsak vzduch zo VZT nie je nicim citit, dokonca nejde ti cez okno do domu dym zo zahrad ked ludia zvyknu palit, resp.z kominov. My pri aktivnej rekup.ocenujeme najviac chladenie v lete.
Odpovedať
@landm a môžem vedieť čo za jednotku máte? Aký systém? Výrobca?
Odpovedať
@danifedor Ja ten rozdiel zhrniem asi takto: tím čo nechcú rekuperáciu stačí ak sa nadýchnu čerstvého vzduchu pár krát za deň namiesto toho aby ho mali doma stále. Je síce pravda, že sme dosť adaptabilní na nekvalitu vzduchu, veď si len spomeňte keď ste niekedy vošli do menšej miestnosti, hneď ste spozorovali ten vydýchaný vzduch aj keď osoby vo vnútri si to ani neuvedomovali - tu by som to prirovnal k postupne varenej vode so žabou :-) tiež nezistí že je v nebezpečenstve), ale sú ešte veci medzi nebom a zemou, ktorých dlhodobý vplyv nedokážeme zatiaľ preukázať. Merania hladiny CO2 však hovoria jasnou rečou, a to že aj pri intenzívnom vetraní už po krátkom čase sa kvalita vzduchu dosť zhoršuje. A v tomto smere je prínos vzduchotechniky s rekuperáciou nespochybniteľný a evidentne zvyšuje komfort bývania. Či je to úsporné a či to šetrí náklady stojí až na druhom mieste z pohľadu moderného bývania. O hlučnosti a opačných názoroch už písali diskutujúci predomnou (BTW: nesmrdí a nehučí ani po troch rokoch :-) ). Ešte by som sa dotkol otázky zanášania potrubia prachom a roztočmi. Na západ od nás kde sa rekuperačky používajú už podstatne dlhšie sa tento problém rieši, lebo sa už prejavil, ale sú firmi ktoré to vedia vyčistiť a aj to sa dá minimalizovať vhodným návrhom. Ale treba sa o to starať tak ako o každé podobné zariadenie (veď aj autu platíme servisné prehliadky).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@prirodokochac otvor si okno v zime pri -10 na mirkrovetranie, iste ocenis ten komfort vetrania oknom...
Odpovedať
@landm Nilan VP18k
Odpovedať
to by chcelo porovnanie CO2 s rekuperaciou a mikrovetrackou.. a inych mikrocastich a bordelu vo vzduchu.. PS: rekuperaciu nemam, ale poznam ludi, co ju maju, alergici. nestazuju si. nemozu otvorit okno, lebo listie. ludia co nadavaju na rekuperaciu resp na krb, "lebo prach" by im mal byt zakazany pristup na internet, lebo zavadzaju. leby vidite kolko prachu mam ja v byte, v meste, plus pes, tak odpadnete.. za 1 tzyden neupratovania to je v pohode 1 milimeter.. to, ze s krbom by som mal 1,1 milimetra ma fakt zabije :) a podobne... ale pacia sa mi tieto debaty, aspon clovek zisti kazdy uhol pohladu.. aj klima v byte sa demonizuje, ale skuste zit v 33C byte v lete.. ano, je to len 1-2 mesaice, ale sakra... nechcem zit 1-2 mesaice v roku v pohode a 10-11 bud mrznut, alebo sa pomaly piect... absolutne to site klime v aute, zaujimalo by ma to fyzicke vycerpanie v 40C aute, ci to nei je nebezpecnejsie ako 22-24C chladok. alebo urobim fatalnu chybu, zabijem par ludi (horko vycerpava) ale hlavne ze budem mat pluca OK, ze? ono mozno aj zhoria v 40C.. a podobne...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Viete odporucit nejaku firmu z vychodu ktora robi rekuperacie ??
Odpovedať
V byte je urcite menej prachu s rekuperaciou ako bez nej. Potrubia sa zanasaju prachom, ale je to minimalne. Da sa to vycistit a v zahranici sa to aj cisti. Zatial po 4 rokoch som to este nerobil. Hlucnost je zvecsa sposobena zle nastavenymi prietokmi vzduchu, t.j. huci vyustenie ale jednotku samotnu nepocut cez potrubie. Najvecsi problem je ze v podobe ako sa robi regulacia obycajne u nas, t.j. vyustky su priebezne na spolocnom potrubi a prietok sa nastavuje len privretim taniera) je velky problem nastavit prietoky a uz vobec sa to neda tak, aby bolo rozdelenie dodrzane pri prepinani vykonu / prietoku na jednotke. Ale da sa s tym zit. Inak by tam museli byt drahsie regulatory.
Odpovedať
@xaxaxaxa ha odpovedam na staru otazku
Odpovedať
@matusmino mne robila komplet kurenie aj reku fi. Stelagas
Odpovedať
@prirodokochac Tu mas fotku potrubia po dvoch rokoch. Je tam tolko bordelu, ze ten vzduch ani nema kade ist 8-) Staci pravidelne menit filtre.
Odpovedať
@matusmino Ja viem neodporucit- Haton.
Odpovedať
Profilova fotka
@pallacinka na HATON som necital dobre recenzie :D
Odpovedať
@matusmino My sme take stastie nemali :-D Ale zasa nebola to nejaka tragedia, len urcite su aj lepsi.
Odpovedať
Profilova fotka
Boze, ake by to bolo fajn, keby sa k teme vyjadrovali len ludia, ktore maju realne skusenosti. Nie nazor, skusenosti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino http://www.comair.sk/index.php/kontakty ;-)
Odpovedať
@matusmino Profichlad - pán Výrostko. Z mojej strany spokojnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
Prosim, vedel by poradit niekto, kto sa vyzna trosku... byvame v byte v panelaku na 3.p. - 80m2, 4izbak. Chceme rekuperaciu, lebo uz je to neunosne - plesne, vhlkost, alergie, ekzemy,... sme doma skoro stale 7 ludia. Mozem vetrat aj kazdu polhodku, aj tak mame po 10 min. nadychane... vlhkost bezne 80%, samozrejme pracka, varenie kazdy den... S plesnami bojujem kazdy tyzden - steny, nabytok, matrace... nemam sancu. Prosim, kto ma skusenost... poradte, aku rekuperaciu... fakt nemame peniaze na viac pokusov... radsej zaplatime teraz viac, ale nech je to na istotu kvalita. Musi byt fakt dobra, kedze pojde nonstop zrejme aj na 100% :-N . Dakujem krasne. Mozete aj do internej posty ;-) kazda skusenost pomoze. Vdaka.
Odpovedať
@kvila pre teba bude asi najschodnejsie riesenie sa odstahovat a spravit pre ostatnych obyvatelne prostredie :-) Alebo kupit 4x lokalnu rekuperaciu a na jar nainstalovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba heh, akoze mam sa odstahovat a nechat tu muza a 5 deti napospas plesni a osudu? :-N Dakujem, asi nie. Skor ocakavam rozvinutie tej druhej moznosti :-D Aku rekuperaciu, na co si dat pozor, podla coho vyberat atd...
Odpovedať
@kvila aha gratulujem a zaroven dakujem, ze sa snazite zachovat vysoku porodnost na SK :-) skor mi to pripadalo, ako keby ste byvali v byte s rodicmi a starymi rodicmi 8-) Tu si o tom mozes precitat viac, pricom moc moznosti v byte nemate. http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?