Kriteria Kvalitneho Podlahoveho Kurenia

Strechaci, potrebujem radu. Rozhodli sme sa pre podlahove kurenie, avsak vela kurenarov posiela CP s roznymi polozkami. Viete mi poradit - osobna skusenost, odbornici - kurenari. Ake su kriteria KVALITNEHO PODLAHOVEHO KURENIA?
Odpovedať
Potrebovala by som sa opýtať či tu niekto staval s ytongu lamda 375 bez zateplovania , len omietka a dával podomietkové žalúzie.Bojím sa, že okná budú posunuté veľmi dovnútra. Máte niekto takéto niečo, budem vdačná za skúsenosť.
Odpovedať
pekny prispevok...takyyy....k teme :)
Odpovedať
Dobra regulacia . Kvalitne rury . Co najmenej poteru . Co najviac polystyrenu aby to perfektne fungovalo a nie len fungovalo. treba toho dost ale hlavne dobre navrhnut system pre dany objekt o ktorom nevieme nic. kolko okruhov ci je poschodie atd atd.
Odpovedať
@lenkuch Ahoj. Především je potřeba celkem dobrý projekt. V projektu musí být jednak zohledněny celkové tepelné ztráty baráku a což je podstatné, tak i TZ jednotlivých vytápěných prostorů. Podlahové topení musí být řešeno jako celek, včetně zdroje. Jinak to bude u kondenzačního kotle, elektrokotle a TČ a jinak u ostatních vysokoteplotních zdrojů. Více by ti mohl napsat Maroš Kollár, který je zde podle mě nejlepší profík na jakékoliv topení. Ono v podstatě nakonec nějak bude topit cokoliv, je ale otázka jak. A každý má zájem, aby to topilo bez problémů, bez obsluhy a co nejlépe. :-D Obecně ale na tvou otázku nelze odpovědět, jelikož podlahové topení se projektuje na konkrétní barák, na konkrétní požadavky a použije se nějaký konkrétní ucelený systém. Obecně lze akorát napsat, že musí obsahovat nějaký rozdělovač, nějaký sběrač, nějaké topné hadice a nějaké armatury. To je ale žalostně málo, že. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech ja osobne som som na to isiel inak aj ked asi za to budem ukamenovany :). V serioznej novostavbe je podla mna zbytocne pokusat sa vsetko pocitat a to len preto, aby som usetril na par m rur na mensom rozostupe rur. Osobne som do podlahy dal tolko rurky kolko sa zmestilo. Tym sa nema co pokazit a tych par euro navyse za rurku a mozno vacsi rozdelovac sa casom (ano ano , dlhym casom :) ) vrati na vyssej ucinnosti a moznosti napojit v buducnosti co chcem, vcetne zdrojov, ktorych ucinnost zavisi od doprednej teploty. Odbornici s projektami vsetko pocitaju a potom tu koncime v temach, preco mi to nefunguje a najdeme tam dobrodruzne zapojenia s kvantami zbytocnych cerpadiel a regulacnych ventilov.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ta posledná veta mi u odborníka Tvojho rozmeru nesedí, a to myslím vážne. Kedže i u Teba sa všetko zakladá na výpočtoch a fyzike, a nie na dohadoch. ;-)
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Celkem pochybuji, že bys u nového baráku namotal jen tak nějaké metry topných trubek různých průměrů , různých délek okruhů, aniž bys nevěděl TZ baráku, nebo místností. Aspoň nějaký základní vypočet bys udělal. Třeba podle teploty topné vody a z toho výkon na m2 plochy. Určitě bys do podlahy nepouštěl vodu z kotle na uhlí, ale udělal bys nějakou akumulační nádobu a pod. Jinak mě je fuk jak si to kdo udělá, když si to zmastí sám. Něco jiného je ale úvodní dotaz, kde tazatelka chce popsat podlahovku. PS Že zrovna ty zpochybňuješ projektanty je mě záhadou. Kdybys napsal, že to udělala firma Franta Opršálek ( přeškolený ) pekař s jedním UK, tak by to sedělo. PPS Dneska jsi mě vyloudil slzu v oku, kdyby to napsal třeba ra...., kterého Slovensku závidí Česko, Morava i Slezsko, tak bych se smál ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar no ja odbornik nie som :), teda nie na toto. Poslednu vetu si len nespravne pochopil,ja som tym nechcel povedat, ze odbornik to pocitat nema. On inu moznost ani nema. Akurat mi je zahadou co z toho niekedy vznikne. Tych tem o nefungujucom podlahovom kureni (niektore so zahadnymi zmiesavacimi skupinami) tu v poslednom case pribudlo neurekom. A o niektorych odbornikoch co som zazil na vlastnej kozi radsej ani pisat nebudem :). Cisla a fyzika su velmi silny nastroj, ale ono treba rozumiet aj suvislostiam. Nas pan profesor matematickej analyzy tomu vravel, ze treba mat "inziniersky pocit" :) . A toto niekedy chyba. Vynimky si naozaj velmi vazim a pri mojej stavbe som ich zazil !
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech interpretujes z mojeho prispevku zbytocne prislis vela :), ja som pisal, (tebe) ako som to riesil JA :). PS: Nie, ja projektantov nespochybnujem. Ja len opatrne upozornujem, ze nejaky projekt, nie je zarukou funkcnosti a efektivnosti, na to je tu dost prikladov. Sam som navrhy vykurovania do mojeho baraku zazil. Ale priznavam, ze mozno s mojich blbych skusenosti vyvodzujem prilis vseobecne zavery.
Odpovedať
@amsandra7 prepac toto je tema o PODLAHOVOM KURENI :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkuch www.rehau.sk tam nájdeš mnoho odpovedí na kvalitu podlahového kúrania.
Odpovedať
@majkoj tiez som si navrhol a spravil podlahovku presne tak ako ty .... roztocil som ruru cca na 15cm roztec, jeden rozdelovac, elektro kotol a ide to na prve zapnutie .... na jesen som nastavil permanentnych 23C a viac som sa toho nedotkol :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pri podlahovom kureni je nutne dodrzat pravidla hydrostaticky skrat hrubka poteru izolacia z dola okruhy okolo 85-95m regulacia atd Inak je to primitivny system este zo stareho Rima:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Nuž, majkoja chápem, keď som ja staval pred 12 rokmi, tak dokonca aj odborníci od autorizovaného predajcu kotlov Vailant tvrdili že musím mať pri podlahovke a kondenzačnom kotli klasický dvojitý okruh so servoventilom zmiešavačom ... aj ja laik, v tom čase ešte bez možností získania informácií cez internet, som doporučenia odborníkov odmietol a kedže mi to autorizovaná firma odmietla urobiť, napojil som podlahovku cez rozdelovače priamo na kotol - tak ako sa to už teraz robí bežne. Inžiniersky pocit mi zapojiť nízkoteplotný kondenzačný kotol rovnako ako klasický jednoducho nedovolil. Taktiež sa u mňa nenaplnili nezmyselné povery o škodlivosti podlahového kúrenia, vírení prachu (opak je pravdou), prehriatých chodidlách a podobných nezmysloch...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?