Krbové kúrenie verzus pec

Velmi by ma zaujmalo ci si dat krb, z estetickeho hladiska z krb ale z uzitkoveho hladiska??
Odpovedať
Profilova fotka
A ak si navyse kupis krbovu pec s vymennikom, mozes kurit do radiatorov v byte/ohrievat teplu vodu, cim oproti plynu a spol. rocne usetris slusnu kopku penazi.
Odpovedať
@micino Teplovodný krb si môžeš dať do obývačky. Treba ho pripojiť na akumulačnú nádrž. Výkon a účinnosť má ako kotol na drevo. V obývačke vidíš kedy treba priložiť drevo a nemusíš odbiehať do kotolne. Môžeš vykurovať dom a pripravovať teplú úžitkovú vodu. Krb má nevýhodu, že produkuje teplo, a v horúcom lete ním nebudeš zohrievať vodu. Zas občas odbehnúť do kotolne a priložiť do kotla nie je také hrozné. Myslím že z praktického ľadiska je jedno či máš kotol alebo krb.
Odpovedať
Asi by som dal splyňovací kotol a na romantiku sa vykašlal.
Odpovedať
Ja kurim v teplovodnom krbe kazdy den a nemam s tym problem. Mam 500l akumulacku spojenu s podlahovkou a TUV. Tomu, ze si urobis z obyvacky kotolnu never. Zalezi len na Tebe ako to bude vyzerat.
Odpovedať
@markusso môžem sa ťa spýtať akú máš zn. krbu, ak to môžeš napísať a nebude to reklama, aký má výkon a aký priestor vykuruješ, ako aj aký má objem nádrž na krbovej vložke????
Odpovedať
Ahoj, mam Idro 50. Ma objem 60l. Priamo od dodavatela na Slovensko. Mame poschodovy dom 2x 90m2. Vyska stropu 2,4m. http://www.edilkamin-cz.cz/inpage/idr...
Odpovedať
@markusso a vieš mi aj uviesť za akú dobu ti ohreje tých 60 l. Predpokladám, že to máš potom napojené na akumulačnú nádrž.
Odpovedať
ale ked mas velku pec nahadzes tam polena a hori ti to ceu noc, nemusis chodit a stale kurit
Odpovedať
@martin85 Je to napojene cez Ladomat na akumulacku. Objem vody vo vlozke sa zohreje za cca 5 min, potom termostat zopne cerpadlo. Je nastaveny na 55´C.
Odpovedať
@micino Nuž áno, ale do pece sa nedá kukať po večeroch. Romantička :-)
Odpovedať
@markusso no tak ja som už potom z toho jeleň. cez týždeň som bol v predajni,kde majú krby KOBOK a tam mi povedal že majú "vodníka" o výkone 15 kW, má objem zásobníka 22 l a že túto ohreje za 1 hodnu na cca. 60 stupňov. Preto mi je čudé že tebe ohreje 60 l za 5 min na 55 stupňov. akú máš veľkú akumulačku a za koľko ti ju nabije???? koľko si dal za vložku??? Dík
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martin85 A to musia byt machri, ked hodinu zohrievaju 22l vody. Ja zakurim a do 5min. mi termostat zopne obehove cerpadlo, pretoze voda vo vlozke dosiahla 55´C. To cim kuria v tych vlozkach? 2kW spiralov??? Sa musel asi trosku seknut pan predajca. Vlozka stala 950 bez dochladzovacej smycky.
Odpovedať
@rikaskcz Ty si profesional, alebo zneuzivas toto forum na svoju reklamu ???
Odpovedať
@markusso tak neviem. A vložka u nich stála cca. 2.000,-€. Edilkamin je aký výrobca (český či talian, či niečo iné). A ešte mám potom na teba otázku, že tam kde máš KV namáš moc teplo, akú máš rozlohu tej miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@micino - Pripravil som jeden článok, kde sa zaoberám práve vykurovaniu drevom. Pozri si výhody pece a výhody krbu... tu: http://goo.gl/ybDjx . Urob si vlastný názor ;).
Odpovedať
Murovana finska pec +infra panel v kazdej izbe ako pomocne kurenie ,toto my vyšlo ako najlacnejšia alternativa kurenia v našom pripade.
Odpovedať
@martin85 Edilkamin je taliansky vyrobca. Na krbovej vlozke je priamo nad castou ohniska izolacia(sklena vata). Takze velmi horuco z toho v miestnosti nie je. Tak akurat. Zalezi od prikladania, ale nedusim to. Krb mam v strede domu medzi obyvackou, chodbou a kuchynou. cca60m2 plochy.
Odpovedať
@markusso ja budem mať tiež tak okolo 60 m2. A kúriš len týmto krbom, alebo máš aj nejaký iný zdroj vykurovania??
Odpovedať
@martin85 Mam este aj kondenzacny kotol. Pre pripady velkych mrazov a ked nie sme dlhsie doma.
Odpovedať
@markusso OK. Dík za informácie
Odpovedať
@martin85 dam vam odporucanie na nase produkty....60m2 zvladnu pri 40% vykonu, rocna spotreba cca za 200-250 e.odporucime no rozhodnut musite vy.
Odpovedať
Profilova fotka
Výber hľadiska je potrebné vidieť i z pohľadu komfortu, časových možností obsluhy, finančných možností ako nákladovej položky pre energie. Krby všeobecne sú alternatívne zdroje tepla. Hlavný a plne komfortný zdroj stále prevažuje plyn. Hľadisko komfortu a minimálnych časových možností smeruje k výberu krbu ako estetického prvku interiéru s občasným využitím pre relax, pohodu, alternatívne havarijné riešenie výpadku hlavného energetického zdroja. Optimálne pri dostatku finančných prostriedkov a časovej zaneprázdnenosti. Hľadisko nižšieho komfortu, prípravy a sušenia dreva, vyšších časových možností, nepretržitej prítomnosti v domácnosti smeruje k výberu krbu úžitkovej hodnoty s využitím zdroja ako hlavnej vykurovacej jednotky - tým i zníženia finančných nákladov na vykurovanie. Tu je možnosť širokej škály výberu technického riešenia teplovzduch/teplovod a obostavby tepelnoizolačnej/tepelnoakumulačnej dľa finančnej možnosti investora do investície krbového diela. Investícia pri plnohodnotnom využívaní správne dimenzovaného krbu/pece časom vedie k významným finančným úsporám za energie za cenu nižšieho komfortu, ktorý predstavuje nutnosť nepretržitej obsluhy a údržby systému.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?