Krbové kachle - pripojenie a výkon

ahojte, chcem sa spýtať, či je možné pripojiť krbové kachle do komína z pálenej tehly s vnútorným rozmerom 15x15 cm....či to bude vôbec fungovať! Ak áno,tak s akým výkonom...miestnosť je 9 x 4 metre + chodba. Diky :-)
Odpovedať
my sme taky komin dali vyfrezovat a vyvlozkovat a teraz funguje ;-) ja viem ze to si nechcel pocut ;-)
Odpovedať
@smato81 Výkon kachlí sa nevyberá podľa veľkosti miestnosti, ale podľa jej tepelnej straty. Lebo miestnosť 36 m2 môže mať stratu 0,7 kW, ale aj 5 kW.
Odpovedať
@smato81 fungovať to bude ak bude priemer dymovodu kachlí do 150 mm, zateplený priestor asi 40-60m2 na kW, nezateplený 20m2
Odpovedať
@smato81 a nemusíš ten komín najprv vyvložkovať???
Odpovedať
Veď to skús zapojiť a uvidíš. To je taký problém strčiť rúru do komína a škrtnúť zápalkou? Pokiaľ ti nebude kvapkať decht z komína, je to ok.
Odpovedať
Profilova fotka
Výkon kachlí sa nestanovuje komínom ani podľa tepelnej straty domu/miestnosti. Výkon kachlí je stanovený uvolneným teplom v Jouloch, ktoré kachle uvolnia pri barometrickom tlaku a teplote okolia 20 C.Výkon taktiež ovplyvňuje výška komína (rozdiel v tlaku) - zvyšuje ťah komína a tým rýchlosť horenia a uvolnené teplo. Komíny sa nevložkujú aby mal kotol lepšiu účinnosť, ale aby sa znížilo riziko prehorenia komína.
Odpovedať
@philos Kachle by šli aj bez komína. Komín je na odvod smradu.
Odpovedať
@ondrejstodola :-D :-D :-D ...mozno v Letanovciach to tak mate :-p
Odpovedať
@majki555 V Letanovciach sme nasťahovaní do novostavieb. Netreba bývať v dome 3 generácie a čakať kým spadne na hlavu.
Odpovedať
a to tam mate v tych novostavbach kachle bez komina?
Odpovedať
@smato81 Čo sa týka toho komína, ja by som zavolala kominára aby posúdil v akom je technickom stave atď. Myslím, že by vedel poradiť aj ohľadne pripojenia kachiel. Čo sa týka toho výkonu, tak na takú malú plochu najmenšie aké nájdeš.
Odpovedať
Profilova fotka
staršie budovy sa počítali rozmery v m x 50=W, tu máš asi 5-6 kW s chodbou. Fungovať to bude, ale keď sa používa mokré drevo, časom komín nasiakne dechtom a ten presakuje až do miestnosti, potom to zapácha. Ale to trvá roky. Akékoľvek kachle, v menších treba častejšie prikladať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja som skor myslel,či mi to nebude dymiť do izby...
Odpovedať
do priestoru miestnosti sa niekedy dymí i pri vynikajúcom komíne a kachliach napr tlaková níž, alebo ak je vonku teplejšie ako vnútri, vtedy sa musí rýchlo zohriať komín, niektoré vložky majú defleflektor-odráža plamene iným smerom ako do komína a slúži na rýchle zohriatie ohniska, príliš nízko , dobré sú pri ktorých sa automaticky pri otvorení dvierok otvoria, pri horení vložku zbytočne neotvárať dvierka sú väčšie ako komín a dym pôjde do menšieho odporu do miestnosti, otvárať len ked treba prikladať rýchlo naložiť a zavrieť, aby ohnisko nevychladlo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?