Krbove kachle.pec

Profilova fotka
Zdravim,ide o poschodovy dom,no riesim teraz iba prizemi,schodisko zavrete.plocha prizemnia 86m2 x 2.5m vyska.chcem do obyvacky nejake bud teda krbove kachle alebo kachlovu pec.Ma doma niekto nieco take ze v prechodnom obdobi si v tom zakuri a hned je doma teplejsie???komin v strede domu dostane sa mi teplo do izieb?
Odpovedať
1
2
Kachlova pec nieje vhodna na prechodne obdobia,treba v nej kurit pravidelne v intervaloch(12h,24h,36h) a trva jej urcitu dobu,kym sa ta hmota nahreje a potom sala(nasej cca 3dni).Rychle teplo doda iba krb,kachle,sporak na tuhe palivo.
Odpovedať
@pepe16 Rýchlo budeš mať teplo z teplovzdušnej krbovej vložky s obstavbou. Teplý vzduch sa do odľahlých izieb rozvedie rúrami. Ľahšie, pár 100-kilogramové, pece sa nahrejú za hodinu. Pece má význam stavať ak je lacné drevo a drevom sa iba vykuruje. Pece treba vedieť stavať a je to drahšia záležitosť.
Odpovedať
@pepe16 Ak pod pojmom "kachlova pec" myslis take tie krbove kachle s kachlicami, tak ok. Ak tym myslis klasicku tazku murovanu pec s tahmi, tak nie. Ako pise @schwester - taka pec sa rozkuruje strasne dlho a dlho drzi teplo, je urcena na primarne kurenie, nie doplnkove. Co sa tyka kominu, musis najprv povedat, aky mas. 99% novych kominov je totiz trojzlozkovych (samotova rura, vlnena izolacia, betonova ci tehlova tvarovka), takyto komin nepusti do interieru prakticky ziadne teplo. Pokial je to ale stary murovany komin, hoc aj po rekonstrukcii (vyvlozkovani nerezom), tak ten izolaciu nema a teplo do interieru pusti.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache no toto som myslel,take kachle oblozene.bolo tam ze kachlova pec sa to vola.komin stary murovany,snad sa bude vlozkovat,zajtra ma prist kurenar tak uvidim co povi,len chcem vediet ci taketo samostojace kachle ci pece spravia nejake teplo v dome,ze co skor,s tymi kachlicami ci bez? Ci je to jedno? Nechcem ziadne prieduchy ani nic podobne.
Odpovedať
ked nechces obstavbu, tak krbové kachle
Odpovedať
@pepe16 Takze potom su to krbove kachle oblozene kachlicami, proste to kupujes v baumaxe na palete a obalene foliou hotove, nieco taketo napriklad (poskytol google): http://www.krbove-kachle-krby.sk/fotk... Oboje taketo krbovky su na rychle ohriatie a rychlo aj chladnu, rozdiel je akurat v nabehu teploty povrchu, ocel je horuca za chvilku a kachlice sa roztepluju povedzme hodinku, podobne je to s chladnutim.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ok,dik.a funguje to asi tak ze pri kachliach bude viac teplo ako dalej od nich?s tym sa da neco robit?
Odpovedať
Profilova fotka
@cache jo take som myslel,tak potom snad tie oblozene,dik
Odpovedať
@pepe16 mame murovanu kachlovu pec. kurime aj mame radiatory a kotol. ak je dobre navrhnuty dom, da sa s tym vyriesit vykurenie celeho domu. ak to chces len na prilepsenie a atmosku; tak stacia krbove kachle. ale teplo z pece je uplne ine a okrem toho ze je zdravsie, je aj na pocit take "fajnovesie". pocitaj si volaco o kureni v kachlovej peci. my dalsi dom staviame okolo pece ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cililink moja reč 😊
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám kachle Jotul F8 dom 114m2 .Kachle sú umiestnené v strede domu úplne v pohode vykúrim celý dom aj pri -20°C na 28°C. :-)
Odpovedať
My mame nieco taketo v dome a som spokojny. Momentalne stavam dom a v nom planujem mat rovnaku pec. Plne to odporucam.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
kolko asi stojí taká murovaná kachlová pec?
Odpovedať
@schwester @cililink Velmi dobre! @manee Rataj okolo patky a viac.
Odpovedať
@manee cca od 5000 vyssie. zalezi co v akej vybave chces. ale treba na to hladiet ako na investiciu ;-)
Odpovedať
my máme fínsku pec a tá teda nemá chybu dom máme postavený presne tak okolo pece a kúrime v nej tento rok briketami našli sme také čo majú dobrú výhrevnosť a stačí raz zakúriť a hotovo dnes sme mali 23,6st. ale je to iné teplo nakoľko v paneláku je neskutočne suchý vzduch v dome jej úlne iná pohoda
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros dik,taketo nieco som chcel odpoved co kto ma ako to kuri,ak mozem co znamena to teplovzdusna?(Jotul F8 TD čierny lak 12kw teplovzdušná liatinová krbová pec) a co popolnik,je samostatne pod ohniskom ci musis mat vyhasnute ked ides cistit?
Odpovedať
@manee Koľko stojí pec? A koľko stojí auto? :-) Závisí čo chcete tou pecou vykurovať a aký materiál zoženiete. Napríklad do jednej izby stačí 400 kg pec, na celý dom treba 3 000 kg. Nové šamotové tehly stoja 0,5 €/kg, použité 0,25 €/kg. Na obstavbu glazované kachlice 300 €/m2, alebo staré hurdisi za 10 €/m2... Cena materiálu pece môže byť od 300 € do 3000 €. Alebo úplne iná. :-) To teplo a pohoda však za to stoja. Spýtajte sa kachliarov, možno vám dajú dobrú cenu. Životnosť pece sú storočia, s modernými vykurovacími systémami sa to nedá porovnať.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Teplovzdušná neviem čo znamená.Jotul F8 nemá popolník ,ale sú veľmi podobné s popolníkom a sú aj v rôznych farbách lakované.Jotul F3 http://jotul.com/sk/vyrobky/kachle/jo... Spotreba pred 2 rokmi keď bola v zime aj trochu zima som mal 3,5 m3 dreva.Plynové kúrenie som takmer celú zimu nepustil. Stačí do nich naložiť raz za 12 hod.
Odpovedať
@antonmesaros ucinnost ani nie 80 % je mizeria
Odpovedať
Jotul = gamatka na drevo :-)
Odpovedať
Možnože od veci, ale skúsim. Včera som vymetala popol z krbovej pece a len tak ma napadlo, že z akého materiálu je vyrobená doska, ktorá sa nachádza v hornej časti ohniska /je to vyberateľná doska z neviemakého materiálu, zložením to pripomína tehlu/. Pec je krbová so sklenými dvierkami a vývodom zhora do komína, kúpená v Baumaxe asi pred 8 rokmi. A tak ma napadlo, že či náhodou nie je vyrobená z azbestu ??? Muža doma nemám, tak sa nemám koho opýtať a dosť mi to vŕta v hlave.
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 a aku ucinnost mam pozerat?vacsinou su okolo tych 70-80% neviem ci som vic videl
Odpovedať
Profilova fotka
Krbove kachle odporucam,my mame a vykurime cely spodok,a mamd ich v rohu obyvacky...neskutocne teplo z nich sala a za moment je teplo vsade
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@aii a ake mate ak smiem vediet?
Odpovedať
teplovzdušná pec prevažuje šírenie tepla konvergenciou, teplo sa šíri i dalej od ohniska, sálavé teplo blízo vložky,80% účinnosť pre vložky je vysoká, viac má len splynovací kotol @powerpoint tá vyberateľná doska bude najskôr šamotová tehlička býva asi 2cm hrubá a pomerne ťažká ,azbest je ľahký do ohniska sa nikdy nedával
Odpovedať
@matorado Prečo ???
Odpovedať
@duzu Práveže to nie je vôbec ťažké a keby si pichol do toho ostrým predmetom, tak tam zostávajú ryhy. Je to skôr taký "drobivý" materiál, ako keď píliš tehlu a drobí sa Ti na prach - inak to neviem vysvetliť /som len žena/. Vyberám to a čistím na jar, keď prestáva vykurovacia sezóna.
Odpovedať
@powerpoint Pretoze to zvysuje teplotu v ohnisku, tym zvysuje efektivitu horenia a chrani najviac exponovane miesta ohniska pred vysokou teplotou. Cim je to maksie oproti klasickemu samotu, co je okolo ohniska, tym je to kvalitnejsie na dany ucel.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?