Krbové kachle nox

Máte niekto prosím vás krbové kachle nox od spoločnosti athenika. Ako ste s nimi spokojní? Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
1
2
V rýchlosti som si to pozrel :)..., áno, toto sú presne ponuky pre "moderných" ľudí :)..., účinnosť 81,5% :), akumulačná schopnosť pri váhe 140kg!!! :)..., ľudkovia, veď používajte rozum aspoň občas, preboha. Potom je tu aj moderné riešenie, ujo gúgl, myslím, že priemerne mentálne vybavenému človeku musí byť po prečítaní pár príspevkov na nete "vsjo jásno" :).
Odpovedať
Mozete mi to kludne rozviest. Neurazim sa. Som len obycajna zena, ktora sa do tychto veci nerozumie. preto som napisala pripevok, aby som zistila, v com su nevyhody alebo vyhody tychto kachli. Tak kludne ako debilovy vysvetlit
Odpovedať
@beginner7 Inak, v podstate ste ma potešili. Presne taketo kachle potrebujeme. Potrebujem ich do miestnosti s rozlohou 36m2. Ešte sa bojim , aby som nemusela okna otvarat. Dakujem za radu
Odpovedať
@trnci To teda budes musiet. S takym vykonom vykuria aj 2 domy, nie jednu izbu.. Jednu izbu pravdepodobne prekuris s akymikolvek najmensimi kachlami, co najdes. A o akumulacii mozes rozmyslat pri niekolko sto kilovych, nie toto..
Odpovedať
@trnci Kľudne si hocikde prečítajte nevýhody kúrenia krbovou vložkou, bude to to isté. O výhodách nepíšem, lebo osobne o žiadnych neviem, vlastne jediná výhoda je, že dokážete si urobiť oheň v interiéri :) a nebude z toho požiar. O materiáli nepíšu nič (vlastne celkovo je tam dosť málo detailov - proste "moderná" ponuka :), takže liatina to nebude (tým by sa pochválili :), bude to oceľ. O tej "akumulácii"..., no ako som pozeral, tak váhový rozdiel medzi tou najnižšou verziou a najvyššou je 50kg..., pri výškovom rozdiele cca 65cm :)..., niekde v tých miestach by sa mohol nachádzať ten akumulačný materiál..., ak si odmyslíte váhu korpusu plus dymovod, uchytenie (to je minimum), tak to čo zostane do tých 50kg by teoreticky mohla byť tá akumulačná hmota :)... V skutočnosti je to len o niečo vyššia stavba..., proste aby to niekam zapasovalo, ako skriňa napríklad :) .. Najlepšie na tom je ale to, že ak by tu neviem kto napísal neviem čo, tak si to aj tak kúpite :), lebo je to pekné a hodí sa to do izby :)..., preto vám ani nič viac ponúkať netreba :), možno aj preto váha pod 200kg / meter štvorcový :), čo je normová únosnosť podlahy..., proste ako skrinka (nábytok), v ktorej sa dá založiť ohník :).
Odpovedať
@beginner7 V čom je lepšia oceľ ako liatina? Okrem toho že nie je krehká. 50 kg železa pri rozdiele 200 C naakumuluje 1 kWh tepla :-)
Odpovedať
@trnci Drevo horí pri minimálnom výkone pár kilowattov (kW), optimálne pri desiatkách kW. Toto množstvo tepla treba akumulovať aby sa jednak neprehrial dom a po druhé aby sa využilo neskôr. Ak máte akumulačnú konštrukciu v dome, napríklad železobetónový strop, spravíte obsatavbu krbu a teplovzdušné rozvody do každej miestnosti a v krbe riškrtíte vzduch aby nehorel príliš silno, tak sa vám dom neprehreje. Druhá možnosť je akumulačná pec, niečo ako kachliak, ale pod väčšiu pec treba základy.
Odpovedať
@trnci http://www.kachliar.sk/
Odpovedať
oceľ ako samotná nemôže byť pre krb, musí mať zvnútra výmurovku, zo žiaruvzdorného materiálu, tak isto ako pec na tavenie ocele, liatina môže byť i samotná bez výmurovky, každý materiál má plusy i mínusy , ideálny nie že žiaden ,tak isto ako krb či akumulačná pec nie je ideálne pre vykúrenie celého domu, ved do obývačky sa nedávajú len pre kúrenie ale i pre relax, niekomu stačia kachle a niekto má pec za pol obývačky
Odpovedať
@duzu Ďakujem za info o oceli. Liatina mi potom vychádza lepšie, pretože pri použití krbovej vložky očakávam veľký tepelný výkon, napríklad na vyúrenie celého domu. Malý tepelný výkon poskytne napríklad kachliak. Malý akumulačný kachliak, aké sú na obrázkoch, sú určené na vykúrenie izby. Sú bežné v tehlových činžiakoch stavaných ešte po vojne. Neprehrejú izbu, pretože veľký výkon z ohniska uložia do telesa kachliaku, a potom teplo pomaly uvoľňujú do miestnosti. Cena kachliaka od uvedenej firmy nebude vyššia ako cena kvalitnej krbovej vložky s obstavbou alebo inými opatreniami proti prehriatiu izby. Takýto malý kachliak nepotrebuje základy. Pec si možno navrhnúť a postaviť aj svojpomocne, ak má človek trochu času si to naštudovať.
Odpovedať
@diskuter Ani na jednom obrazku nemas "maly kachliak". Asi si myslel taketo nieco: https://www.bazos.sk/img/2/556/672985...
Odpovedať
@matorado Áno, myslel som napríklad to čo si uviedol. Podľa obrázku neviem určiť hmotnosť pece. Treba komunikovať, kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@diskuter Tak si zle myslel. Tvoje obrazky nemaju s " tehlovými činžiakmi stavanymi ešte po vojne" ale ze vobec nic spolocne.
Odpovedať
@matorado Bola to dizajnová ukážka, nemusí to byť starý socialistický kachliak, dá sa navrhnúť akýkoľvek pekný tvar. Tá prvá fialová pec nevyzerá ťažko.
Odpovedať
@diskuter No ako si z môjho príspevku vyčítal, že oceľ by mala byť lepšie ako liatina, tak to mi je záhadou :), písal som, že liatinou by sa pochválili...
Odpovedať
@beginner7 Aha... Aké sú ešte výhody liatiny? Oceľový môže skôr zhrdzavieť ako liatina?
Odpovedať
@diskuter Trochu si to mýliš, to čo si dal fotky, sú stavané pece, ten kachliak je naopak skladačka z prefabrikátov (skladaná pec), ak sa dobre pamätám, tak v 1.polovici 20.storočia sa také vyrábali v Čechách.
Odpovedať
@beginner7 Socialistické kachliaky mali prefabrikované len kachlice. Dnu bola ešte spojovacie drôty, hlina, tehly, pár šamotiek. Je fuk z čoho sa akumulačná pec postaví, dôležité je aby dobre slúžila. V princípe sa dáva do ohniska niečo čo vydrí vysoké teploty a izoluje (šamot), na ťahy akumulačný materiál ktorý môže byť na nižšie teploty (šamot, hlina, niečo ako magnezit), obsatvba niečo pekné čo prepustí akurát toľko tepla koľko treba (kachlice, šamotky tehly, hlinená omietka).
Odpovedať
@diskuter Sakriš, ty si tu stále? Výhody liatiny? Napr. oproti oceli nevibruje, takže môžeš z nej urobiť aj stôl na frézu alebo vŕtačku :)..., alebo prítlak na ohýbačku plechov :).
Odpovedať
@diskuter Magnezit... Je tu niekto s reálnymi skúsenosťami so zabudovaním magnezitu do akumulačnej pece?
Odpovedať
@beginner7 niečo ako magnezit, neviem ako sa to volá, musel by som sa pozrieť na výrobcu akumulačných skladačiek
Odpovedať
@beginner7 Viem zas že liatina sa asi nedá vŕtať, iba sa nízkorýchlostne frézuje alebo pílnikuje.
Odpovedať
@beginner7 ani jeden materiál nie je ideálny na vložku , každý má výhody i nevýhody, oceľ sa môže prepáliť pri poškodení výmurovky, no nie je krehká ako liatina, vydrží i hrubé zaobchádzanie, liatina síce vydrží večnosť, no len pri jemnom zaobchádzaní , nesmie mať rýchle zmeny teploty a nemôže sa do nej hodiť veľké drevo, pukne, takže nie je sa čím chváliť ani pri liatine a kachliak malý či veľký rozdiel je len vo výkone , no každý má kachlice, preto ten názov &diskuter oceľ môže prehrdzavieť , len ak sa vložka použije s vodou, aj to len vtedy ak dechtuje, čiže nedokonalá spaľovanie mokrého dreva, alebo rozvod vodou
Odpovedať
@duzu Definuj čo je to veľa dreva do liatinovej vložky. Pretože mám liatinovú vložku. Tá vložka je pospájaná z viacerých častí, tie najviac tepelne namáhané sú uložené voľne. Tak by som sa snáď nemusel báť naložiť krb naplno? Máš pravdu že vložka aj kachliak môžu mať malý aj veľký výkon, ale ten kachliak je asi vhodnejší na dlhodobé kúrenie drevom. Je menej náročný na sledovanie ohňa, netreba často prikladať, má stabilnejšiu teplotu.
Odpovedať
@diskuter tiež mám liatinovú , nakladám hrubým drevom doplna opačne , neuvoľní sa rýchlo veľa tepla, vydrží dlhšie ako malé kusy, vydá rovnaké množstvo tepla, len tenké rýchlo a hrubé pomaly, ak naložíš plnú vložku mäkkým tenkým drevom do plna má šancu puknúť, rýchlo sa prehreje a nemusí vydržať pnutie
Odpovedať
@duzu Mne nevadí rýchle uvoľnenie tepla, akumulujem. Len ma zaujíma či mi pukne vložka, lebo zatiaľ nepukla, možno som mal šťastie.
Odpovedať
@diskuter to je jedno ako to teplo akumuluješ či priamo v obostavbe ,alebo teplovzduchom do betonu stavby, no vo vložke sa vytvorí rýchlo veľa tepla, liatina nevydrží rýchle zmeny vysokej teploty, jednotlivé dielce sa nerozťahujú rovnako, tak isto platne na sporáku prekúr a puknú a nedajú sa opraviť , jedine vymeniť
Odpovedať
@diskuter radopp, povedz, si to ty?
Odpovedať
@duzu Možno mám dobrú vložku že to vydržala. Ty si skúšal silno zakúriť? Zadávateľka témy možno nemá možnosť akumulovať v betóne, tak aj šamot v peci môže byť dobrý.
Odpovedať
---
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?