Krbové kachle do nízkoenergetického domu

Prosím Vás, vie mi niekto poradiť krbové kachle s nízkym výkonom do nízkoenergetického domu za rozumnú cenu? Tepelné straty domu cca 5 KW. Ďakujem
Odpovedať
Ja som kupil Thorma Zaragoza.
Odpovedať
@ann295 http://www.haassohn-rukov.cz/sk/produ...
Odpovedať
Máme tiež Thorma Zaragoza,povodne som chcel niečo úplne iné ale z fin.dovodov som skončil pri nich...Nemôžem na ne povedať nič zlé,mozno menší popolník ale inak sú myslím dobrá voľba za slušné peniaze...
Odpovedať
@ann295 do nizkoenergetickeh domu nepatria ziadne kachle .... ziadny komin :-)
Odpovedať
@mackoke a to uz preco? Aj do pasivneho by som si dal... Ale tak skus vysvetlit, preco nie do nizkoenergetickeho ...
Odpovedať
@mackoke aj mňa by zaujímal dôvod pre také odvážne tvrdenie. Neviem či si sa niekym nechal správne inšpirovať ? alebo si ty ufo?
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke Dal som si do NED komín a aj kachle - pre prípad výpadku elektriny, ako "záložný" zdroj. @ann295 Dal som si s výkonovým rozsahom 3-6 kW. Na to si daj bacha. Lebo v NED čím menší výkon, tým lepšie. Ak neustriehnem dcéru, ktorá poza môj chrbát prihodí poleno, otvárame okná... :-D
Odpovedať
@leonardom Presne na to ma upozorňuje aj projektant, aby mali čím nižší výkon. Preto hľadám niečo vhodné za rozumné peniaze. Nakoľko paradoxne tie s nižším výkonom sú omnoho drahšie. Zjavne nie je po nich dopyt. Potrebujem si vybrať,aby mi vedeli dať vyústenie komína do správnej výšky
Odpovedať
@mackoke Áno rozumiem. Do nízkoenergetického domu nepatrí komín, ak je správne navrhnutý. Ale mám to ako záložný zdroj. Nechcem si predstaviť, ak vypnú prúd alebo nepôjde elektrina pár dní, čo by som v zime robila v našom podtatranskom regióne. A druhý dôvod prečo ho mám je dobrý relax pri pozeraní na ohník. Takže záver, kachle patria aj do nízkoenergetického domu, ak to majiteľ chce ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ann295 to co pises je sice pekne, ale ma to jedno velke ALE. Ako komin tak kachle maju extremny vplyv na vzduchotesnost domu, co je podstatna vec pri NED. Vsetko je samozrejme riesitelne, lenze tym riesenim rastie cena a to pomerne extremne. A to pisem z vlastnej skusenosti :)
Odpovedať
@majkoj Áno viem. Ale chcela som aj záložný zdroj kúrenia. Neviem si predstaviť byť závislá len na 1 zdroji, mám s tým trochu problém :-)
Odpovedať
@ann295 to vam casto vypadava elektrika na par dni?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nie, ale tak zažili sme tatranskú kalamitu, kedy sme 2 týždne boli odrezaní od všetkého, voda, kúrenie, proste všetko. Tak človek sa už radšej poistí. Príroda je silnejšia ako človek a pri dnešnom počasí, človek nikdy nevie
Odpovedať
denní výpadek, nebo i trochu delší by snad v dobře zateplenym domě neměl vadit a při delším výpadku elektriky by už nastávaly větší problémy, než si obléci jeden svetr navíc. Při kamnech se aspoň trochu tý vody dá ohřát, ale při krbové vložce?! Takže jak řešit TUV, co s masem z mrazáku, když je venku +5.
Odpovedať
@ivantausk @slavoslav @ann295 takze ... komin - kachle, krb ani podobna kotolna v obyvacke nepatri nie len do NED ale do ziadneho domu ... smrad, spina, prach ... bol som vo vela domoch a nikto nikdy ma nepresvedci o opaku ... tvrdit ze nie je smrad ani spina je totalna blbost ..... Zalozny zdroj ... mozno niekde na samote ... ja byvam v dome NED 2 roky a este som nezazil vypadok prudu viac ako par hodin ... co pri NED aj keby nebola elektrika 24 hodin neklesne teplota o viac ako o 2 stupne ... ak ano nemas NED. Vyhodit niekolko tisic € len koli zaloznemu kureniu ... riadna blbost ... to mozem kupit v hociktorom hyperku piecku na propanbutan za 100€ .... ale aj tak si myslim ze nikdy v zivote ju nepouzijem .... Za dalsie ... argument lacneho kurenia v prechodnom obdobi .... dalsia blbost .... ked ma rocne kurenie len elektrikou stoji 300€ pri kureni v krbe/kachliach usetrim kolko? 50 - 100€? za cenu smradu a spiny v dome? za cenu rubania a skladovania dreva? Argument relaxu pri krbe? ano to napise zena ktora nemusi rubat drevo, cistit krb ci kachle .... proste napisem to este zaz .... do domu krb/kachle nepatria .... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ann295 Ja som v akcii kúpil tieto: http://www.mountfield.sk/krbove-kachl... V januári 2015 boli za 555 €. @mackoke Vo veľa veciach máš pravdu - obývačka nie je kotolňa. Ale už sa nám stalo, že vypadol istič a my sme prišli do chladného domu. Než nabehne podlahovka a od nej interiér - tak to je na viac hodín čakania. Krbová piecka dodáva sálavé teplo už po 1/2hodinke. Ja som napr. 25 rokov chalupáril a oheň je pre mňa viac, než iba zdroj tepla ;-) .
Odpovedať
@mackoke @ann295 @majkoj, no pridam teda moju skusenost :) byvam v PD .. vzduchotesnost 0.21, merna potreba na kurenie 14, Aj s kominom a kachlami ! vid link hore ...samozrejme ze kachle vzduchotesnost pokazili , ale nie je to take strasne ... samozrejme stalo to neskutocne prachy naviac, suhlasim s nazorom ze uplne zbytocne , za minulu zimu sme v tom spalili tak 100 kg dreva, len pre romantiku cez vianoce ... po zakureni sa samozrejme tri dni v dome nemohlo kurit ..a rekuperacia sla non stop na plny vykon aby som dom ochladil :) Lebo tam bol proste hic :) Ale v nasom pripade tam bolo jedno ozaj najvacsie ALE .. moja milovana polovicka proste chcela mat ohen v dome .. bez toho podla nej dom neni dom .. a zas uprimne, bez mojej polovicky tiez by ten "moj PD" nebol pre mna domovom :) byvat tam sam som neplanoval, takze kompromis bol na mieste a tam idu peniaze, navratnost, zmysel - vsetko bokom ... hold ked zeny vedia aj zem pohnut :) Smrad z toho nie je ked vies ako robit s ohnom, Spina - viac neporiadku narobim ja pri veceri nez z toho dreva .. rubanie a skladovanie .. dal som doniest jeden kubik sucheho dreva .. mam to vonku pri plote a neriesim .. a mam to asi na 4 zimy ak nie viac :) a rubat drevo .. uz ti to donesu nastiepane :) takze s nazorom ze do domu krb /kachle nepatria z casti suhlasim , ale aj tak ich mam :) ten pohlad do ohnika bol cez vianoce celkom fajny ... nedavali sme si to vobec ako zalozne kurenie, vedel som ze ako zalozne kurenie mi bude stacit vetracik 2KW z baumaxu - Ozaj by som musel byt tyzden bez elektriny aby som si musel nalozit do ohna .. Pocas stavby zimu pred tym v dome neklesla ani raz teplota pod 18 stupnov, bez kurenia ...ale to samozjrem asi neplati pre tatry, tam maju predsa len vacsiu zimu, tak ci onak domcek si kazdy stava pre seba, preto by som neriesil ci tam kachle /krb patri alebo nepatri , ak ho chcete dajte si ho ! ak ho nechcete, peniaze miniete urcite na nieco ine :) pri stavbe domu to tak proste je :) a ziaden dom by som neodsudzoval za to ze ma ci nema komin .. je tolko krasnych domov, a aj tu na MS a od pasivnych ci NED maju hodne daleko , ale ludia zijuci v nich su celkom dost v pohode :):) :)
Odpovedať
@gorgar presne ste to vystihli. Ja proste kachle chcem a hotovo. Moja otazka znela, ake kachle pre nizkoenergeticky dom mi vedia ludia odporucit, nie diskusiu o tom,ci kachle patria alebo nepatria do domu. Ale to sa na MS niekedy stava, ze sa diskutuje nie k otazke,ale riesia sa nazory ludi.
Odpovedať
Profilova fotka
@gorgar a aky komin mas ? S kachlami co si dal link si nejak, 0,21 neviem predstavit :). jedine takto https://makrowin.files.wordpress.com/... :) @ann295 ak ti dame link na kachle, ktore su naozaj vhodne do NED, padnes na prdel, lebo cena obycajne tak 4k nahor. K tomu potrebujes komin bez zadneho odvetrania, npr Schiedel ABSOLUT a to je dalsich skoro 2k.
Odpovedať
@majkoj samozrejme komin je Schiedel absolut - nebolo to 2K, len 1.5 :) a kachle nuz samozrejme priamo od vyroby to na 0.2 asi nedas , obrazok je super :) trocha sme ich dotesnovali, ale nebolo to az take zle ani bez toho .. dalo sa to par tesniacimi snurami utesnit ... bez akejkolvek upravy sme boli na 0,5 .. a uprimne neslo mi o ziaden certifikat, takze keby som aj skoncil horsie, az tak by ma to nestvalo ... spravil som max co bolo v nasich silach aby sme boli na tom dobre .. to co som ziskal na oknach, stenach a inych konstrukcnych detailoch ... pokazili kachle .. hold co uz , viac ako vzduchotesnost ma trapil tepelny most pri nasavani vzduchu z vonka .. ten som nedokazal odstranit ...
Odpovedať
Profilova fotka
@gorgar jasne chapem, ja mam tiez NED a az po namontovani vlozky som zistil, ze ze sekundarny luft nasava drzo z miestnosti, hoci mi bolo tvrdene, ze je tesna a vhodna do NED :). Ale ako problem pri tychto vlozkach vidim hlavne diery okolo ovladania primarneho a sekundarneho vzduchu. To cele samozrejme nie je az take tragicke, lenze ked sa k tomu prida nevhodna, pripadne nevhodne nastavena rekuperacia, je to uz vacsi problem. Vela rekuperacii totiz pre rozmrazovanie vymenika pouziva znizenie otacok nasavacieho ventilatora a ty vznika v dome podtlak, co to spravi s netesnou vlozkou je asi jasne :)
Odpovedať
@majkoj suhlasim to uz by bol problem samozrejme , u nas som to poriesil elektrickym predhrevom pred reku, takze vymennik nezamrza .. ucinnost rekuperacie sice uz nezodpoveda marketingovemu letaciku, ale to mi je jedno, ja mam rekuperaciu skrz potrebu vetrania, nie skrz potrebu uspor ... co sa tyka podlaku/pretlaku pri horeni, moja rekuperacia ma zvlast rezim "horenie v krbe" :) pocas tohoto rezimu som necititl podtlak ani pretlak v dome, asi si to neako cidlami reguluje , ak je treba ...netusim , skusal som samozrejme aj bez toho fungovat ... bez problemov , to same .. samozrejme ak by to asi bolo dva dni v kuse , tak uciitme aj my pravdepodobne podtlak .. predsa len tie kachle nie su uplne tesne ... vacsinou sa odporuca reku vypnut a mat otvorenu vetracku :) :) :) co sa tyka nasavania kachli vzduchu z vnutra .. skusal som uplne uzavriet privod vzduchu z vonka .. a kachle postupne zhasli .. samozrejme nie hned .. ale ohen zhasol .. takze az tak vela vzduchu z vnutra netahali, aby udrzali ohen pri horeni ..
Odpovedať
@mackoke ano, a ešte medzi nami žijú aj ľudia ktorím nevadí že nemajú doma sterilné prostredie a smrad (podľa teba) je pre nich lahodná vôňa horiaceho dreva a pre atmosféru horiaceho plameňa sú ochotní večer založiť oheň aj v lete. Tvoje vyjadrenie "do nizkoenergetickeh domu nepatria ziadne kachle .... ziadny komin" znelo ako by to bolo proti nejakým princípom alebo podľa nejakej zákonitosti, ale nakoniec vyzerá,že je to len tvoj názor a s tým sa nemusia stotožniť všetci.
Odpovedať
@mackoke tvoj zivot musi byt strasna pohroma :(... Taky nevativizmus, tolko hladania cierneho fliacika na bielom platne... A argument, ze "sak uz dva roky byvam, tak viem..." mi pride straaaasne vtipny :D :D ... Sak co som uz konc je..y?!... Sak uz tu dva roky robim tak viem!! :D :D
Odpovedať
dom bez komina je ako byk bez rohov.. proste blud aj keby sa jednalo o pasivny dom.. Ci uz idem do vesmirnej doby, ze budeme v sklenenych budkach byvat kde bude vsetko na gombicky a packy ? MINIMALNE pre relax na jesenen vecere a pohodu by som dal do akehokolvek domu krb !
Odpovedať
@ivantausk ano ja som svoj cierny fliacik na bielom platne nasiel ... zial ty si svoj cerveny fliacik od kecupu na svojom bielom tricku nenasiel .... Nechapem preco na mna utocis len preto ze mam iny nazor ... ja som napisal svoj nazor a skusenosti z byvania z domu bez komina .... mozno niekto kto pride na toto forum po precitani mojho prispevku sa rozhodne ci si da alebo neda komin a krb ... je mi uplne jedno ako sa rozhodne ... Cim pomoze tvoj prispevok pripadnemu stavitelovi? Aku vypovednu hodnotu ma? Co poucne sa dozvie z tvojho prispevku? ...jedine ze si spravi usudok o tebe .... :-) Zbytocne spamujes toto forum zbytocnymi prispevkami ktore nemaju ziadnu vypovednu hodnotu .... Ak mas konkretne skusenosti, poznatky z byvania ci uz v dome s kominom ci bez komina kludne ich napis ... mozno budu prinosom pre inych ....
Odpovedať
@mackoke ano mam. A krb je velmi dobra vec z mnoha dovodov... Pohlad na ohen, grid off, uspora na kureni... Ja som presvedceny o tom, ze krb ci kachle do domu patria viac ako cokolvek ine... Je to jeden z mnoha dovodov, preco sme sa rozhodli stavat dom...
Odpovedať
Tak nevím zda se blíží kosmický věk, ale pokud dříve byly kamna v domě, tak vždy z důvodu tepla a ne z důvodu relaxu. Babička měla kamna v každé místnosti, ale kvůli teplu, nikdy do nich necivěla, stejně tak spousta chalup má komín proto, že mají kotelnu a tedy zdroj tepla a ne krb v obytné místnosti. Takže si myslím, že krb v obejváku je spíše moderní věc.
Odpovedať
@r4d3k74 a je na tom nieco zle? podla mna je pohlad na ohen v krbe a pocit toho bezpecia dost silnym pocitom... Urcite to tak citi vela ludi i ked pripustam, ze je kopec ludi, ktori v tom nic nevidia... Proste si jeden z nich a ja som jeden z tych, co sa im to paci... Je na tom vazne nieco zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@ann295 treba si ale ujasnit preco to chcem, lebo dovod ze "zalozny zdroj" je fakt nanic :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?