Krbove kachle - Ano, ci nie?

Byvame nieco cez rok v dome, kde sa kuri len elekrikou a v projekte sme si vsimli, ze je v nakrese moznost, mat tu krbove kachle. Celkom sa nam to zapacilo, ale otazka je, ci sa to vobec oplati riesit? Vykuri to aspon ciastocne dom? Usetrime nieco na elektrike? Ake vyhody to ma? A ake nevyhody? Nerozumieme sa do toho, tak preto sa pytam skusenejsich. A treba na to aj stavebne povolenie? Dakujem.
Odpovedať
@elliottka to ste si vsimli az v projekte, ze mate v dome komin?
Odpovedať
@gashtaan nemame tu komin...Kupovali sme holodom. Zase si nemysli , ze sme blbi...mam na mysli, vyvrtat otvor do steny a spravit vyvod von. Teda nie my, ale firma samozrejme.
Odpovedať
@elliottka aha, ved mi to aj bolo divne :) Ja mam v dome krbove kachle, prizemie tym viem vykurit, ci skor prekurit... u nas je to skor na nejaku romantiku, ako bezne kurenie to nie je moc pouzitelne, pretoze zachvilu je v dome 26 stupnov a potom zase treba vela vetrat, proste neda sa to regulovat...
Odpovedať
@gashtaan to by mi nevadilo, lebo ja casto vetram a rada, takze dalsie plus pre mna. A mame malicke babo, takze teplo by teraz ani nevadilo.
Odpovedať
@elliottka ak nemas male deti, tak kachle odporucam. Vyzaruju teplo po celom obvode a tak velmi rychlo vykuris velky priestor. Aky velky bude zalezi od vykonu a ako sikovne ich umiestnis. Stavebne povolenie nie je potrebne. Musi ich vsak postavit odbornik a minimalne raz rocne si treba volat kominara na vycistenie. Dom mate asi zatepleny, tak usetrite na tomto sposobe kurenia urcite. Jeden kilogram dreva obsahuje cca 13 MJ energie. Ak napr. kupite nastiepane drevo na jeden rok 10,6 m3 dubového dreva. Povedzme, že nemáte čas rúbať drevo, a preto ho zakúpite už naštiepané za cenu 550 Eur. Ked to porovnas z elektrickym vykurovanim kde podla mna mate minimalne priemernu spotrebu 100eur/mesacne. Tak pri kureni drevom mate usporu cca 600eur za rok. Necudoval by som sa keby ta uspora bola aj vyssia. Kachle si ale vyber naozaj kvalitne. V tych lacnejsich musis casto prikladat a malo sa do nich zmesti... Kanadske su tusim uz take kde drevo hori aj do 9-10h. Urcite oslov odbornikov a daj si poradit ak sa rozhodnete pre kurenie drevom.
Odpovedať
@idom dakujem. Praveze mame male babo, ale to skor myslis z hladiska bezpecnosti, nez pre nieco ine, ze? Ak sa mozem opytat, ty ich mas? Vies odporucit nejaku dobru firmu? Toho sa totiz dost obavam, aby sme nenatrafili na nejakych "odbornikov" a nemalo to nasledky potom, predsa len, je to velky zasah do domu.
Odpovedať
@elliottka krbove kachle su subjektivna zalezitost. Ak ich chcete, tak si ich dajte. Ak mate pochybnosti, tak na ne zabudnite. Ja som ich chcel pre atmosferu. Po prvej sezone by som povedal ze: - nejaka uspora tam je, ale nic zavratne, resp. porovnavam spotrebu oproti minulemu roku ale faktom je ze minuleho roku bola tepla jesen a mierna zima - je to lokalny zdroj tepla, cize ked prejdes do inych miestnosti, budes mat pocit ze je tam chladno - trochu prachu a bordelu sa vyskytne. Mne to neprekaza, mame aj psa, nepotrebujem zit v sterilnom prostredi - koncom novembra sa prehnala vichrica a nasa obec bola vyse 24 hodin bez elektriky (cize aj bez kurenia). vtedy boli kachle na nezaplatenie. - nemame problem s rezanim a rubanim ani s cistenim ohniska. rovnako tak mame dost miesta na skladovanie dreva - ja som kachle chcel pre atmosferu a nelutujem. kurim v nich denne. ta atmosfera, pre mna na nezaplatenie. Este jedna vec: ked nekurim, tak su kachle a komin celkom slusny chladic, malokto si to uvedomuje. je to vlastne diera do domu, odkial sa dovnutra dostava studeny vzduch. A pri tych dvojcifernych mrazoch to veru urobi svoje.
Odpovedať
@gashtaan ja s mojimi abx oregon ... nikdy neprekúrim môj bungalov ..neviem či majú taký slabí výkon ale tak to je ... 23-24 stupňov a to sa dá v pohode ... žiadne vetranie alebo prekúrenie... asi je to tou tehlou v okolí celej obyvačky ... neviem Pri týchto mrazoch som ani nevedel skoro že kúria ...to je už v uvodzovkách ale. @elliottka Ak máš len kúrenie na elektriku ... tak v riadnej zime ako je teraz tak si výrazne znížiš potrebu elektrickej energie a oživí to dom . Ale moc sa ti možno nebude chcieť kúriť pravidelne je z toho neporiadok , prach , špina, ďalej čistenie krbu , skla , vynášanie popola. Ja aj keď mám plynové podlahové kúrenie ( lacné kúrenie ) ...tak to že som urobil komín - krb nebanujem ...ale len veľmi zriedka kúrim v krbových kachliach ... raz za dva týždne asi tak ... U mňa je to skôr dizajnovka každý na to pozerá že wau ... :) aj na to napojenie do komína .. aj na tie kachle Nezabudni na prívod vzduchu ku krbovým kachliam ... je lepšie ak sa spaľuje vzduch z vonka.
Odpovedať
@milan_ Predstav si že ja nekúrim v tejto kose ...a žiadnu dieru som si nevšimol, buď to nemáš dobre spravené alebo máš tam ozaj nejakú dieru. :-) Ja som si robil sám osobne komín, prívod vzduchu , napojenie kachlí ... zatesnenie , všetko ...tak viem ako to mám dobre spravené . :-)
Odpovedať
Ahoj, tiež som chcel kanadské kachle do domu, ale spočítal som, že stoja 1000 eur, komín urobí firma za 1200 eur, potrebujem ktomu domček na drevo 500 eur a drevo na jednu sezónu 500 eur. Podla projektu mám komplet platit za elektriku v dome cca 800 až 900eur. Ročná úspora na kúrení možno 100 eur pri dokurovaní alebo kúrení v prechodnom obdobý. Ale každý rok starosti s drevom a ukladaním a s kominárom a už sa mi to neoplati plus smrad v dome a tepelné straty pri nekúrení... Povedal som si že 10 rokov môžem kúriť elektrinou a 3000 eur idem dať radšej do terasy.
Odpovedať
@yokomo asi este nemas dom ze? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo Dobre rozmýšľaš.... Krbová pec, to je ako čistokrvný pes. Vie Ťa potešiť, ale stojí peniaze a o tých starostiach ani nehovorím. Ja mám krbovú pec - polovička po nej túžila, tak sme zahrnuli do projektu a teraz si občas trochu pokurkáme.... @elliottka Aj ja mám elektrickú podlahovku. A krbovú pec - ale nie ako dodatočnú záležitosť. O motíve dostavby komína a pece kvôli úspore nemôže byť ani reči - lebo ak platím priemerne mesačne za komplet elektriku (aj s ohrevom vody, svietením, varením, praním.....) cca 80 €, tak akože koľko ušetrím, ak si budem smradiť, dymiť, nosiť bordel, naťahovať sa s drevom..? A ako píše @gashtaan nado mnou, regulovať sa to nedá. Pri peci 28, v detskej 18....? Má to logiku...? Ja som vyhovel polovičke, pretože tie krbové kachle sú súčasne aj "záložný zdroj", ak by nebodaj vypadla elektrina. Ale kúriť s tým denne v modernom bungalove...? Pri malom dieťati...? 8-( 8-( 8-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elliottka mam krb , nie kachle no v principe to je jedno. Poznam aj vyborneho krbara, ale asi by si mala hladat niekoho miestneho. Na drevo nepotrebujes ziadnu specialnu chatu. Ak mas okolo domu kamene ulozis ho pri dome. Hlavne nech je pod strechou.
Odpovedať
Idom dnes sa kolauduje dom. Prečo?
Odpovedať
No ako to tak citam, tak je to take pol na pol. Ono by to tak aj bolo, ze kachlami by sme vykurovali obyvacku, v ktorej by boli umiestnene a prilahlu kuchynu a izby by sa nadalej vykurovali tak ako doteraz. Ti, ktori ste z TN, popr.TT kraja viete odporucit nejaku serioznu firmu, ktora vam to robila? Urcite by som bola rada, keby nam dalo nejake navrhy, nie iba cenove viac firiem a na zaklade toho sa vieme rozhodnut. Zatial sme nie celkom rozhodnuti, ci do toho ist, ci nie. Predsa len, treba este dorobit aj plot a nie vsetko sa da robit naraz.
Odpovedať
@idom Aj kamarát mal drevo uložené pri stene domu , ale dal ho preč ďalej do záhrady, lebo nasťahovali sa mu tam myši. @elliottka ak sú peniaze dá sa všetko robiť naraz aj ... .... poznám takých čo postavili dvojposchodový podpivničený dom s bazénom a kobercovým trávnikom a s parádnou záhradou za rok a pol . od začatia kopania základov. Ak už bývate v tom dome, by som si najskôr poriešil tie veci čo ešte nemáte a čo sú veľmi dôležité ... plot , bránu. Chodníky .
Odpovedať
Mame ich v zimnej zahrade, radi si tam posedime, podriememe, vegetime ale do obyvacky by som to nechcela ani za svet. Manzel chcel , dali sme komin a je zadeklovany lebo sa -pre mna nastastie- rozhodol, ze nakoniec staci tej romantiky s vynasanim popola, nosenim dreva, trosku dymu, nejaky ten chrobacik... len v zimnej zahrade. Mame podlahovku, kurime plynom za lacno a aj keby nieco, tak radsej pristavime k domu kotolnu ako davat dovnutra nejake kachle.
Odpovedať
@yokomo Máme krbové kachle , domček na drevo za 500€ nemáme a ani drevo nás nestojí 500€.
Odpovedať
@mateson tak to je potom super :-), ja som nechcel mať drevo na pozemku prikryte, ale pekne v kôlničke uložené preto som tam dal ten domček na drevo za 500 eur.. Ešte raz uvediem moje dôvody rozhodnutia. Mňa má stáť elektrina v dome celkom(svietenie, príprava teplej vody, varenie a kúrenie) 800 eur. Keď to rozdelím, tak cca 500 eur bude stáť kúrenie a 300 eur ostatok.... Rátal som s tým, že kúriť v peci by som mohol asi len v prechodnom obdobý, keď že s priatelkou robíme do cca 18 hod. a víkendy sme preč, tak cez zimu by sme aj tak prevažne kúrili pernamentne elektro kotlom lebo prísť večer do nevykuréného domu sa mi nechce. A v mojom prípade by bola ročná úspora 100 až 150 eur. Mám bungalov (tepelný certifikát 20 bodov od stupňa A) a teraz tam fúka 600 watový ohrievač čo to len temperuje a keď som tam prišiel teraz, keď bolo vonku - 5 tak teplota v dome 21, 2 stupňa. Tak že tá investícia cca 3000 eur a každý rok tie veci, ako príprava dreva a kominár(30 eur) smrad v dome atď. sa mne neoplatí. Jedine prečo by som to robil je romantika a záložné kúrenie. Záložné kurenie mám vyriešené, tak že mám od mamy prenosnú piecku( 4kw) na plyn a plynovú bombu s ktorou by som v prípade výpadku elektriny vydržal 36 hodín. Potom môžem isť na pumpu a ďalších 36h kúriť a v podunajskej nížine výpadky elektriny niesu. To sú moje argumenty, ale nikomu inemu nechcem vnucovať moje rozhodnutie a elliottka rozhodni sa ako chceš.
Odpovedať
@leilak1 vidíš niekedy ploty nikto nemal , idem do PL tam i dnes sú skôr výnimkou a u nás rovno 3 metrové múrané ako hradba okolo hradu
Odpovedať
Ja som urcite za. Ci to vykuri?? No to si pis. Skvor je problem, ze to kuri az moc, ked si nedas pozor. Skus pozriet Pacific Energy Neo 1.6, to budem mat ja ;). K tomu eko ventilator abo dva a mas vybavene ;)
Odpovedať
@duzu Všade na dedinách kde som bol, žil ...sme mali múry aj pred 30 rokmi. ;-) Ale hovorilo sa tomu dvor - kde chce mať každý súkromie. V záhradách boli ploty len . Teraz ľudia záhrady nemajú ako boli v minulosti ... ale majú veľký "dvor" , kde behajú v plavkách , opalujú sa tak chcú tam mať súkromie. Tak majú nepriehľadný múr okolo celého pozemku . Myslím že nič sa nezmenilo je to normálne.
Odpovedať
@leilak1 jo a je dost takych, co cakaju obliehanie, tak si postavili 3 metrove :D.... no a uplne najlepsi su ti, co maju 300m2 pozemok na nom 200m2 barak a okolo 3m plot, to je uplne najsamfasa :P a vsetci susedia dookola maju 2 poschodiaky :0]
Odpovedať
@ivantausk presne tak: a máš vybavené. Dýchacie problémy, alergie, či iné choroby ;-)
Odpovedať
Nikto by tie ploty a mury nestaval keby nemusel celit psom co sa chodia vykadit na susedov travnik alebo susedom-spiclom co vsetko chceju vediet+ lubia aj nieco z dvora ,,zprivatizovat,, a v poslednom case treba celit aj najazdom coraz drzejsej ciernej mensiny ktora berie vsetko co vidi :-D
Odpovedať
@ivantausk taký ma nezaujímajú , spomínaš extrémy ... v mojom okolí majú okolo 190 cm betonové ploty a okolo 800m2 pozemky všetko v pohode ... a pred domom pekné kované priehľadné brány .... Veľmi pekné ... aj ten môj susedia chválili .. :-)
Odpovedať
@balinea preco by si ich mala z toho ziskat?? a ak ich mas, tak je jedno, ci mas tu piecku ci nie....
Odpovedať
@leilak1 no, ja som si presunul balkonove okno z jednej steny na inu stenu domu kvoli tomu, ze sa susedom nepacilo to, ze tam budem ten balkon mat... a pritom ma sused vysku strechy vo vyske mojej podlahy na prvom poschodi... a okno som dal na druhu stenu a aj tak vidim az za ich dom..... a 3 z 5 domov, ktore susedia s ich pozemkom su poschodove.... a tiez si dali dookola domu viac ako dva metrove betonove ploty, ze ved treba sukromie :D
Odpovedať
@balinea To akože z krbu? No celé generácie pred nami pomaly vymreli alebo boli dýchaviční, pretože kúrili obyčajne v kachliach. :-D My nemáme kachle ale akumulačný krb situovaný v strede domu. Dom poschodový a hore prieduchy. Okrem toho podlahové plynové kúrenie s KK ide minimálne len v čase kedy nie sme doma a zapne ho termostat ked teplota klesne pod nastavenú hranicu. Drevo nie je problém zohnat za dobrú cenu a nakálané je za víkend. Uspora za kúrenie je cca 400,-€ ročne. Ak by som mala ale riešit kachle dodatočne aby mi vykúrili možno obývačku a nejakú prilahlú miestnost, tak by som sa na to vykašlala. Uspora by tam nebola ani pri elektrickom kúrení nejak zaujímavá a počiatočná investícia značná, kedže treba riešit aj komín.
Odpovedať
@ivantausk To aké máš ty vzťahy zo susedmi ma moc nezaujíma. Ja som sa prispôsoboval okoliu , aj keď som niečo staval ešte predtým som o tom so susedmi rozprával, na ich názor ... takže tak ... :-) Ja sa rád opalujem aj bez ...neviem či by si sa rád pozeral na moju holú riť.... :-p a aby sme sa vrátili k téme - pekné krbové kachle chceš ..chcel by som si také poskúšať doma a vyskúšať to dlhé horenie lebo ako to tam dosiahnu na toľko hodín tomu moc nerozumiem
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?