Krbova vlozka s nizkym vykonom - aky typ / vase skusenosti?

Chcel by som sa spytat, aka krbova vlozka s nizkym vykonom by ste mi odporucili pre bungalov s pocitanou tepelnou stratou 5,9kW (-12st. C), novostavba, podlahove kurenie, rekuperacia. Krbova vlozka bude v obyvacko-kuchyni, chcel by som salave teplo (akumulacne oblozenie), vyuzitie ako doplnkovy zdroj tepla. Architekt mi odporuca najst vlozku s vykonom 4kW. Predajca krbov mi odporuca krbovu vlozku BEF Passive 8, nemam s touto znackou ziadne skusenosti. Riesil niekto z vas nieco podobne pripadne mi viete poradit na zaklade vasej volby a skusenosti? Aku (kvalitnu) znacku odporucate? Budem vdacny za kazdu odpoved.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
My mame hoxter HAKA tu najmensiu s dvojitym sklom. Pri akumulacnej stavbe sa nemusis bat vyssieho vykonu.
Odpovedať
Výkon môže byť väčší ako tepelná strata. Časť výkonu stiahne akumulačná obstavba, časť kapacita domu. Na vykurovanie je vhodnejšie akumulačné zariadenie, napríklad kotol s akumulačnou nádobou alebo pec.
Odpovedať
@jantomcany dik za reakciu,krbovu vlozku neplanujem vyuzivat ako celorocne kurenie, skor ako doplnkovy zdroj tepla / relax, stavba je v tvare pislena L, pricom krb bude na jednom je konci na obvodovej stene (obyvacka), takze o vykureni celeho domu ani neuvazujem, primarne kurenie bude podlahove (peletovy kotol), v dome bude rekuperacia. prikladam foto pre lepsiu predstavu - vizualizacia umiestnenia krbu)
Odpovedať
Profilova fotka
@atomiqus my mame BEF home 2-6 kw. Spokojni sme a pouzivame ju 2 roky doplnkovo, kedze mame tepelnu stratu cca 3kw a hlavny zdroj vykorovania je teplovodne podlahove vykurovanie. Dokonca aj priznany strop mame a dom do L ako ty ;-) nam vyhovuje a celkovo sa da celkom fajn regulovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@atomiqus Ak pôjdete do multinacionálky nájdete 30cm x 30cm krby s nápisom 15kW. Ak pôjdete do krbových štúdií nájdete 100cm x 70cm krby s nápisom 12-15kW. S týmto môžeme povedať, že výrobcovia hrajú. Ten kdo chce kúpiť lacný krb, chce to s najväčším výkonom. Zas ten, kto chce kúpiť metrový krb, nepotrebuje veľký výkon a možno, že má pasív, alebo nízkoenergetický dom, kde ani nechce mať väčší výkon, než je tepelná strata domu, ale chce, aby sa to pekne ladilo do obyvačky. Výkon vypočítajte tak, že 1kg suchého dreva dáva 3kW-y. Z toho treba odpočítať percentuálnu účinnosť krbovej vložky a máte koľko tepla Vám ostane v interiéry. Takže, ak do krbu nedáte drevo, on tie kW nemá. Ak dáte viac dreva, máte viac tepla. Preto mi občas vyčarujú smech na tvári výrocovia v multinacionálkach, že napíšu 15kW na piecku, kam by ste nedokázali vložiť ani 3kg dreva. Pri vložkách je tiež rozdiel v designe a aj v kvalite. Preto každopádne je dobré konzultovať ohľadom výbere vložky s krbárom ktorému veríte.
Odpovedať
Profilova fotka
@atomiqus presne tak, ako píše deltako, kilowatty sú pri kvalitnej, tesnej, účinnej a dobre regulovateľnej vložky nepodstatné. Vy si určíte, koľko kW si vyrobíte. Samozrejme rozumnou obstavbou treba výkon postupne a príjemne uvoľňovať do priestoru plus volil by som určite dvojité sklo, ak ohnisko má byť väčších rozmerov.
Odpovedať
odporucam Bef ! ja mam bef flat a rodina bef optimal oba so zdvihom skla dohora ! perfektne!
Odpovedať
@deltako @reward Dakujem za rady, viete mi odporucit vasho "favorita", t.j. kvalitnu krbovu vlozku, s ktorou mate z vasej praxe najlepsie skusenosti? Pre mna je dolezita kvalita materialov, bezproblemova funkcnost, prakticnost, cena na poslednom mieste. Tu dam na radu odbornikov z remesla. bod 1: dolezita cast je pre mna akumulacna obstavba, celkom ma zaujalo z moznych rieseni hypokaustove, neviem do akej miery a ci vobec by to bolo mozne v mojom pripade, vid vizualizacia vyssie, co myslite? bod 2: V pripade, ze zvolim teplovzdusnu vlozku, je mozne, riesit obstavbu tak, ze by tam neboli vyduchy tepleho vzduchu (otvory v obstavbe) a zdroj tepla by tvorilo z casti sklo a z casti akumulacna obstavba (k tomu potom prisposobit vykon vlozky)? Resp. pouzivaju sa v obstavbach vyduchy (otvory) ktore su regulovatelne (dali by sa podla potreby uzatvarat bud z casti alebo uplne?) bod 3: co sa tyka vysvetlenia od @deltako , kolko kg nalozim a zapocitam ucinnost vlozky s tym ze cast spotrebuje akumulacna obstavba je v celku logicke a dik za tento uzitocny postreh, len pre uistenie sa, ked nalozim menej dreva, ako je nominalny vykon vlozky je to ok, horsie je teda potom nalozit viac a vykon skrtit regulaciou ktoru obsahuje vlozka? (vychadzam z informacii, ze skrtenie vykonu je mozne, avsak horenie nie je idealne / slabsi tah a odvod spalin, zanasanie atd.) Som v tomto naozaj laik a urcite si rad necham poradit. Krb nechcem stavat svojpomocne, ale ako zakazku pre skuseneho krbara / kachliara. Mimochodom ako ste na tom s casom? :) Dali by ste sa na realizaciu? Kludne info do spravy. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@atomiqus Ak naložíte menej dreva je to ako hovoríte v poriadku. Ak naložíte viac dreva, vtedy vyjde na javo kvalita vložky. Existujú výrobcovia, ktoré na väčšie vložky napíšu malé kW a dokonca aj konštrukčne ich tak postavia, že vydržia len ten nižší výkon. Vyšší výkon pre tie vložky je, ako keby ste jazidli v červených otáčkach s autom. Na druhej strane sú aj výrbcovia, ktoré len kvôli malým tepelným stratám domu napíšu nižšie kW, ale vložka je schopná trvalo odovzdávať aj vyšší výkon. Aj my sme výrobcovia takže ceľkom z blízka Vám viem vysvetliť a ukázať všetky detajly aj osobne ak nás navšívite v našom 120m2 veľkom showroome v historickom centre Komárna. Tu budete vidieť rozdiely medzi vložkami na vlastné oči. Na správne používanie krbu Vás tiež naučíme.
Odpovedať
Profilova fotka
@deltako Ja som zase presveceny, ze kvalita vlozky sa ukaze prave, ked sa nalozi malo dreva :). Uz som videl vela naivnych pokusov v obrovskej 15kW vlozke nechat horiet 1kg dreva.
Odpovedať
@atomiqus Máme BEF Flat 7, 4-7kW, odskusane tuto zimu, este bez obostavby, pravidelne sme vtom kurili, ked sme vnutri pracovali a to bol aj nas jediny zdroj tepla. Bola pomerne draha (1250€), no my sme prioritne potrebovali nieco s mensim vykonom a hodilo sa aj to, ze je len 37cm hlboka. Ci je to kvalitna vlozka, to nedokazem posudit. Este doplnim, ze v tejto vlozke sa da kurit aj s 1 kg dreva :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Takpovedac na základnom pline sa tiež testujú vložky. S tým my nemáme problem. Možno, že iný áno, my nie. Na ukážku vložím fotku o vložke Deltako I80 s 0,5kg dreva :) Skôr sa stretneme s prípadmy, keď do vložky vložia drevo ako do akvária vody a s prekurovaním poškodia system.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@catscan BEF tu radsej nespominaj lebo @reward dostane krce :)
Odpovedať
Profilova fotka
@deltako ukaz mi pri tom istom obrazku teplotu spalin a potom sa budeme bavit :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atomiqus Každá líška svoj chvost chváli, vraví stará múdrosť... :-p Apriori by som počúvol architekta a pri dome s takto malými tepelnými stratami (predpokladám, že v tom čísle sú už aj straty z vetrania, lenže Ty máš rekuperáciu) by som šiel do nižšieho výkonu. Neznalý človek naháňa podvedome kilowaty, ale pri takto koncipovanom dome, ako máš Ty, by stačil pokojne aj biokrb (na atmosféru). Neviem, koľko máš peňazí, ale ak dosť a nie si odkázaný na to, že budeš špekulovať, že budeš krbom kúriť dom (a robiť si bordel), tak ani nevymýšľaj nič komplikované - narážam na tie hypokaustove komory apod. To ako keby si mal v aute 2 plnohodnotné motory a vždy chodil na ten, ktorý by mal práve lacnejšie palivo. Máš plnohodnotný vykurovací systém - a toto rieš ozaj ako doplnok...
Odpovedať
@majkoj nepoznám históriu, no keď píšeš, že dostane krče, tak nemám dôvod ti neveriť :-) Krb a plyn sú veci, ktoré idú tak mimo mňa, ako Hubblov teleskop okolo Pluta :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj žiadne kŕče mi nehrozia, až tak svoju prácu neprežívam 8-) Mimochodom v sobotu som čistil kachľovú pec v Očovej, tak som si na na teba spomenul ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward skoda mohli sme dat stretko :), ale aj tak som bol chory.
Odpovedať
@reward prosím, viete mi odporúčiť niekoho v KE alebo v PO, kto predáva Hoxter krbové vložky a je dobrý vo svojom odbore?
Odpovedať
@hizanka pozri si ich stránky, doporučujú najbližšiu predajňu , zhotoviteľa si môžeš vybrať.i z cechu. objednať môžeš i z internetovej predajni kamnaastranet.net
Odpovedať
@duzu najbližšia predajňa je vo Zvolene:-(, ja by som chcela niekoho , s kým sa poradím, kto mi pomôže
Odpovedať
@duzu tá stránka kamna....mi nefunguje
Odpovedať
Profilova fotka
@hizanka 0905655488 je moje cislo... Pokecame, poradim rad a bez kibicov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hizanka 0905655488 je moje cislo... Pokecame, poradim rad a bez kibicov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu kolko produktovych skoleni absolvovala tebou preferovana firma vo firme Hoxter???
Odpovedať
@reward a čo mám ja spoločné s nejakou firmou?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu to sa pýtam ja teba, pretože ich tu zadarmo a proti pravidlám webu neustále prezentuješ. Takže???
Odpovedať
@hizanka http://kamna.astranet.cz/store/ ja nemám nič spoločné so žiadnou firmou , tu som len našiel stránku ktorá sa zaoberá predajom a poradenstvom, tam vedia poradiť o všetkom možnom alebo odkaz na daľšie stránky ako správne kúriť, ako a prečo niečo stavať, ja bežne nakupujem cez net všetko možné , no pokiaľ sa dá najskôr si to niekde prezrem naživo a niekedy sa dá zjednať cena, no väčšinou je na netee všetko lacnejšie, nemajú vysoké náklady na sklady a predajňu ako kamenné obchody @reward takú stránku si môžeš zriadiť tiež
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu jasné, no propagovať vo fóre ju môžem, až keď si zaplatím PRO. Čítaj všeobecné podmienky
Odpovedať
ja som len dal odkaz nepropagujem ,nepredávam, odkaz sa tu môže dať , len reklamma je platená
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?