Krbová vložka bez exteriérového prívodu vzduchu

Profilova fotka
Ahojte, máte niekto krbovú vložku bez exteriérového prívodu vzduchu? Pýtam sa z dôvodu, že dnes som bol u jedného predajcu krbov,kachiel,komínov atď.. ktorý je v cechu kachliarov a keď som mu povedal, že zháňam krbovú vložku (rohová do 10 KW) do novostavby (Ytong 30 cm + 15 cm eps) bez rekuperácie a že chcem od neho osadiť, obstavať krbovú vložku a chcem zhotoviť aj prívod vzduchu z exteriéru, tak mi povedal, že do domu, ktorý nie je pasívny, nemá všetky okná fixné, rekuperáciu, tak je tento prívod úplne zbytočný... čo ma dosť prekvapilo, tak či niekto nemá podobnú skúsenosť vraj exteriérový prívod vzduchu škodí liatinovej vložke, studený vzduch môže zapríčiniť prasknutie vložky, preto by sa do prívodu (pred krbobú vložku) mala vkladať špirála, ktorá slúži ako predohrev vzduchu...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@iamriso nedivte sa, bol to pravý záhorák. Ale videl som chatu, kde trikrát prerábali kozub, stále bola zima, až potom prišli na to, ža na spaľovanie treba množstvo vzduchu ktoré musí prejsť od okien ku kozubu a odísť komínom. Prívod vonkajšieho vzduchu sa používal už na kaštieľoch, spaľovanie bolo inde ako vykurovacie teleso , teda vzduch neodoberalo z miestnosti.
Odpovedať
@iamriso ono tá krbová vložka zas nepotrebuje toľko vzduchu, aby na to nestačili netesnosti domu napríklad vrázenie cez dvere, okná, vetranie kúpeľne, záchodu, kuchyne. Už som to niekoľko krát písal, ale taký krb pre horenie potrebuje prívod vzduchu veľkosti kľúčovej dierky. Krb bez vonkajšieho prívodu vzduchu je vhodná rekuperácia a mnohí ho práve odporúčajú takto a to aj z pohľadu tepelných strát. Netreba si brať príklad zo starých kaštieľov, kde nepoznali vložku, kúrili metrovicou, spálili tonu dreva/deň a bola im aj tak zima.
Odpovedať
Presne ako píŠe jan45,už len jeden podstatný dôvod to má,že ti z domu "vyťahuje" ohriaty vzduch.Nehovoriac o bezpečnosti.Ak chceš zaspať naveky tak kľudne špekuluj
Odpovedať
@viktor811 Jedna vec je aký veľky otvor potrebuje a druhá aké množstvo vzduchu spotrebuje.V starých kaštieloch sa kúrilo typmi krbov o ktorých sa Vám možno ani nesnívalo a ani len netušíte že také existujú.
Odpovedať
@iamriso do novostavby 10 kW?, ten musí stačiť v novostavbe i na 300 m2, len je problém to teplo všade rovnomerne dostať, to ide najlepšie vodou a vložka je na to nie najvhodnejšia, ked už vložku tak viac pre relax na to stačia malé kachle mám vložku v krbe v staršom dome, bez ext. vzduchu, pred 15r ešte neboli, po výmene okien, som spravil vzduch pod obostavbu zo suterénu, ide na horenie i na ohrev v obostavbe, správnou skladbou dreva a spôsobu spaľovania sa dá kúriť na jedno naloženie i viac ako 10 hod a teplo je celý deň , no nerovnomerne rozdelené, najteplejšie je pri krbe len zo sálania, teplý vzduch do ostatných častí na krátku vzdialenosť bez ventilátora, slúži viac pre relax a ako záloha
Odpovedať
@iamriso bol som na chate cez vikend kde bola krbova vlozka teplovzdusna, na poshodi cez prieduchy bolo citit dym!!! Polovicu domu napravo to pretalcilo a lava strana domu bola uplne studena. na stene vlavo som citil ako je rura v zasekana a vedena v stene tepla meter a pol od krbu. dalej ani tuk, jednoducho vzduch je zly vodic tepla a aj ked mali 125 mm priemer rozvodu nestacilo to. Prieduchy by som si v zivote do domu teda nedal. Smrad ako v kolibe a zima v polovici domu. Ked uz tak teplovodny krb do akumulacky :) Tu krbovu vlozku 10kW myslim, ze mas velku zvolenu, to si daj prepocitat. Ten externy privod vzduchu si daj aj ked budes mat 3kW vlozku 110 rura bohate staci ako doplnok. Ked stavas novy dom hadam to chces mat urobene dobre a bez rizika ze to nebude kurit a dymit ako stara defka
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso taka krbova vlozka potrebuje prietok vzduchu kedze dym ide hore kominom taky isty objem musi vojst vzduchu dnu , to uzabezpeci ten privod vzduchu.. :) vsetko si utesnis kupis kvalitne dvere okna co dobre tesia atd atd .. a ked budes kurit tak sa ti ohen zadusi postupne :) vydim to u nas mame garzonku v rodinnom dome vlastny vchod a kachle a ziaden privod vzduchu ked su zavrete okna a niekto otvori vchodove dvere vytiahne nam dym do miestnosti podtlak to by si asi nechcel preto ked kurime musime mat na ventilacku pootvorene okno
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso zle som si precital otazku ale ten predohrev podlamna netreba ...
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso mne tiez jeden "sikovny predajca" chcel predat krb s tvrdenim, ze tam externy privod vzduchu netreba.. nastastie mi kamarat poradil sikovneho kachliara, ktory to vyvratil a ten privod do krbu urobil. iste, mozno na prvotne zakurenie nepotrebujes externy, potiahne si vzduch z izby, ale ak kuris niekolko hodin (co budes), privod treba. okrem toho studeny vzduch ma vyssiu hustotu, vacsi objem, cize ho privedies viac do krbu a tym padom mas aj o nieco lepsi vykon. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso Dávat ke krbu externí přívod je nesmysl. Přicházíte totiž o přirozený odtah. Jedině podtlakové větrání zajistí nevlhnutí izolací v místech poruch. A že takových poruch je hodně (třeba i dvířka na půdu) , zjistíte čtením zdejších příspěvků. Odtah 10 kW krbu na plný výkon je kolem 10 m3 vzduchu za hodinu(přes onu klíčovou dírku, tedy štěrbinu max 1 x 5 cm). To i v obýváku 8 x 4 x 2,5m o objemu 80m3 představuje větrání 10/80 = 0,125 Tedy ani ne polovinu doporučených 0,3. Navíc čím teplejší vzduch do krbu vchází, tím víc topí. O nic nepřicházíte a máte tak kvalitní podtlakové větrání s rekuperací zdarma. Že vzduchotechnika problém neřeší, je výslovně popsáno např. v http://www.szu.cz/tema/pracovni-prost... Potvrzuji i sám na sobě včetně pozitivního vlivu ionizátorů (v zaměstnání). Nemám ale odvahu používat trvale pro možnost vzniku těžkých iontů, tak se raději klimatizovaným prostorám vyhýbám. Podtlakové větrání (třeba tím krbem) v hodnotě cca 0,1 se zdá být ideální variantou. Ověřeno i na starších nájemnících v podobě citlivosti sliznic na přesušení a náchylnosti na onemocnění. Jinak těch 10 kW raději přepočítat, na komfortní topení to nebude. Dým je cítit právě při nedodržení podtlakového větrání a na rozvod tepla je nejúčinnější ventilátorek co nejvýš nade dveřmi směrem na chodbu a dále průtok do celého domu včetně do patra. Vzduch jen otevřenými dveřmi nikam nepustíte – vadí ta půlmetrová zeď nade dveřmi – proto je v ní nahoře ten ventilátor. Průduchy jsou vynikající komunikátor. Tudy cesta opravdu nevede :-)
Odpovedať
@josef_vavra Dávat ke krbu externí přívod je nesmysl. Pane,ste na verejnom fóre.Odpustite si prosím takéto rady.Asi ste ešte nevideli ľudí otrávených oxidom uhoľnatým.Na Slovensku je ich ročne okolo 120. Mal som môjmu kominárovi pri revízii povedať že nepotrebujem prívod vzduchu do kotolne lebo to je podľa Jozefa vavra z modrej strechy blbosť :-D On by mi isto vystavil reviznu spravu A nesplietajte tu stale tie bludy o najlepšej rekuperacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@mikazibanejad Ty rady jsou fyzikálně naprosto v pořádku. Přívod vzduchu je dostatečně zajištěn netěsnostmi domu a pokud má někdo pocit, že to nestačí, otevře okno na milimetrovou ventilačku. Pokud tedy máte konkrétní připomínku, sem s ní. Můžete třeba napsat, že Státní zdravotní ústav píše bludy a pak je to na Vás, zda své tvrzení obhájíte. Já si to nemyslím. Ty Vámi zmiňované otravy vyplývají z nepochopení fyzikálních zákonů našimi normotvůrci (a následně kominíky). Prostě dodržování norem je (občas) cesta do hrobu. Víc pomáhá respektování fyzikálních zákonů. Snad to pochopíte z https://forum.tzb-info.cz/128863-kdyz... Když se teploty otočí, nejen normy, ale ani bůh nepomůže. Musí nastoupit rozum. Když ten chybí, je konečná :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petermu s teplovzduchom musí byť správne vypočítaná obostavba, nasávanie , výduchy, všade čisto a nič také nehrozí, kto to nedodržiava , nech to radčej nemá @josef_vavra, daj tie tvoje rady výrobcom, vedia prečo to robia
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Máte pravdu. Na lidské blbosti se dá krásně vydělávat. Třeba zde odstrašující případ. https://forum.tzb-info.cz/143444-pkom... A když znalosti odběratele nejsou příliš vysoké, je to ideální varianta.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 tak sa na to pozrime co si o klucovej dierke mysli kvalitnejsi vyrobca vloziek http://www.hoxter.eu/files/ke-stazeni... potrebny otvor 150mm, mnozstvo potrebneho vzduchu 60m3/h, @iamriso to nie je o pasivnom dome, ale o tom ako kvalitne postavis dom. Pokial to urobis kvalitne, vzduchova nepriepustnost bude domu bude niekde medzi 0,5-1/h co proste stacit nebude. Aj pri mojej vlozke je napisane, ze pri modernych budovach je potrebne externe nasavanie, alebo otvorene okno. Ak vsak bude dom odflaknuty, tak to samozrejme bude horiet aj bez bez externeho privodu :)
Odpovedať
@josef_vavra Ano jednu pripomienku by som mal.Ako mi vy viete od počitača povedať ako je môj dom tesný?Keby ste sa pod to mali podpísať už by ste neboli tak chytrý.
Odpovedať
@majkoj To číslo vyzerá síce hrozivo a môže ohromiť neznalého človeka, ale skutočnosti sa jedná o zlomok množstva vzduchu čo sa za hodinu v dome vymení. Síce sa čudujem, že sa to vmestí cez kľúčovú dierku i keď to trochu píska, ale iné dôsledky a vplyvy nepozorujem. Pýtam sa koľko zbytočného vzduchu dopraví do domu rúra priemeru 150 mm čo si namontoval na svoj krb.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to jednoduché. Každý dům by měl mít nějaké větrání. Když dům uděláte příliš těsný, tak zase ty díry musíte někde záměrně vytvořit. Proto pootevřete tu ventilačku na půl milimetru a rázem máte dostatečný přívod. Díky podtlaku komínovým tahem se nemůže stát, že půjdou spaliny do místnosti. Uvádíte spotřebu 60 m3/hod při výkonu 22 kW. Tedy 27 m3/hod u diskutovaných 10 kW Pro návrhový obývák 80 m3 je to větrání 0,35 ,tedy v podstatě normativní. A to musíte topit naplno :-) Mám 6 kW krb v novostavbě. Ve dvířkách je klíčová dírka 1 x 5 cm. Šamoty čisté, spalování tedy v pořádku. K tomu bonus podnormativního větrání. Na druhou stranu je to větrání laminární s podstatně vyšší účinností. Všechny prostory suché i když nejsem přesvědčen, že byly veškeré práce udělány dokonale. Prostě takové dvojí jištění dobrého výsledku.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 ano pre neznaleho by mohlo tvoje vysvetlenie stacit, akurat chybycka krasy je v tom, ze hodnota infiltracie sa udava pri rozdiele tlakov 50Pa, pricom tah komina byva zlomok tej hodnoty. A ak ti 10kW vlozka hori pri nasavani cez klucovu dierku, nie je to znak toho, ze mas pravdu, ale toho, ze mas deravu vlozku.
Odpovedať
@iamriso určite si daj urobiť prívod externého vzduchu je to dobrá vec a nie si odkázaný nato aby si si pootvoril vetračku atď
Odpovedať
@majkoj Vložku mám fakt v solídnom stave a že tam niečo vojde aj dvierkami, to je tiež možné. Inak určite nikto tam nedrží 10 kW, ja odhadujem podľa dreva čo zhorí v mojej vložke tak 4 - 5 kW. Ak by si začal oponovať s oknami a dverami tak to mám tiež celkom v poriadku. Nakoniec aj samotný komín je zdrojom vzduchu. To cítiť najmä ak je sychravé počasie.
Odpovedať
Ja mám 125 mm externý prívod vzduchu. Teraz som si ešte overil že aj výrobca ohniska to uvádza v technickom liste ako potrebný priemer. Vždy mi to prišlo ako dobrý nápad mať prívod vzduchu z vonku, nemusieť otvárať okná a v podstate neľutujem. Ale pravdupovediac, som si istý, že aj keby som dal polovičný priemer potrubia, tak si to potiahne vzduch, ktorý potrebuje k horeniu a nemusel som do podlahy pchať také rozmerné potrubie. A že výrobcovia na tom zarábajú....Ale v čom taký výrobca, ktorý stanoví tieto údaje zarába? Veď to je len rúra a jedna regulačná klapka nič viac...možno ešte software na elektronické ovládanie klapky, ale to je segment drahších krbov a pecí, ktoré asi netvoria hlavnú časť jeho odbytu. Tak prečo by dával výrobca nejaký zavádzajúci údaj....? Jedine, že ani on sám nevie ako k tomu dospel, ale to neviem či si môže dovoliť. Chcelo by to tu zástupcu výrobcu do diskusie :-) Ale ako som písal kľudne by som dal teraz menšiu rúru pre to isté ohnisko a v tejto časti by som technický list nebral ako písmo sväté. To nie je zodpovedné odporúčanie, takže nikomu to ani neodporúčam...väčšine asi neostáva iné ako dôverovať výrobcovi.
Odpovedať
Profilova fotka
Krbová kamna jsou nová, bez chyby a ta klíčová dírka odpovídá výpočtu. Všechno tedy sedí. Tah komínu bývá kolem 20 Pa. Ale proč vlastně mám někoho přesvědčovat, že věci fungují podle očekávání? Obecně pro všechny: Klidně si tam ten externí přívod dejte. Přijdete o podtlakové větrání stejně jako třeba případ https://forum.tzb-info.cz/137356-vyta... díky koaxiálnímu komínu přišli o podtlakové větrání. Je to vaše volba, vy jste strůjci svého štěstí a svých plísní (i tam, kde o nich zatím nevíte). :-)
Odpovedať
Profilova fotka
No tak zatiaľ som sa nepripájal k diskusií, lebo vidím, že sa to tu troška rozbehlo :-D (a bol som v práci) vidím, že sa tu názory líšia, takže zasa nie som o nič múdrejší :D ale tak chcel som vedieť názor viacerých ľudí.. nechce sa mi odpisovať každému, ale chlapi poopravím vás, ja som nikdy netvrdil, že tam externý prívod nechcem (takže nevymýšľam, ako tu ktosi písal)...a za ďalšie tých 10 KW neberte tak ,,vážne" , ja osobne hľadám krbovú vložku s čo najmenším výkonom, nakoľko nechcem prieduchy ťahať po celom dome, ale bude vykurovaná len kuchyňa s obývačkou + chodby = cca 65 m2 a krbová vložka bude slúžiť len ako doplnkové kúrenie, resp. použitá len pár krát za rok (mal som vyhliadnutú Kratki Maja 8 KW), ale kachliar u nás ju nemá a ani keď pozeral katalóg, tak ju už ani nevie zohnať, ukázal mi 12 KW vložku od toho výrobcu a samozrejme som mu hneď povedal, že ja hľadám s nižším výkonom a on mi na to odpovedal, že síce má napísané, že je 12 KW, ale reálne má výkon 6-8 KW, vraj poláci napíšu hocičo a že on ju musí predávať aj s takým popisom, aj keď vie, že reálne taký výkon nemá.. samozrejme, že by som bral radšej od iného výrobcu, napr. Romotop, ale nechcem dať za krbovú vložku 2500€ + ďalších x tisíc € za osadenie/obstavenie atď.. zaujala ma cenou, že má výťahový systém otvárania a vyhovujú mi jej rozmery (cca 800 mm šírka)... https://www.krby-tuma.sk/p/8464/kratk...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 skorej by som povedal,že to bol čech, ale zaujímalo by ma, ako je myslené to: ,,nedivte sa, bol to pravý záhorák"
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso nuz ako to chces pouzivat par krat do roka, dobra rada, vykasli sa na to :), tato debata je uplne zbytocna ak tam das komin so zadnym odvetranim. A ak tam das ABSOLUT, ktory ho nema, to je hned cca 2000€. Ja som tiez vymyslal, ze potrebujem zalohu a romantiku a dokopy je to hravo investicia za 5k, na tych par krat do roka co to pouzivam su to totalne vyhodene peniaze....
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso nepočúvaj tárajov a predpísaný prívod vzduchu, ktorý udáva výrobca vložky priveď z exteriéru, ideálne aj +10% odporúčaného prierezu. PS:Toho člena cechu by som rád pozdravil...
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso osobne si myslím že v dome bez rekuperácie externý prívod vzduchu nič nepokazí ani nič nepolepší. V prvom rade by som si rozmyslel či je naozaj rozumné použiť vložku výkonu 10kW (pravdepodobne bude na plný výkon nepoužiteľná lebo sa pri nej nebude dať vydržať dlho :-) ) Pri bežnom kúrení (povedzme 2-3kg /hod) je potrebné do vložky dodať zhruba rovnaké množstvo vzduchu ako je doporučené množstvo vzduchu na vetranie....cca 40-50 m3/h ....je v podstate jedno či je takéto množstvo zabezpečené vetraním ( napr. potvorenou vetračkou) alebo externým prívodom vzduchu. Rozdiel je len v tom že v zime sa doporučuje vetrať nárazovo .....zatiaľ čo pri kúrení v prípade že sa vzduch berie z miestnosti nutné mať otvorenú vetračku počas celého kúrenia. Praktický rozdiel z pohľadu na hospodárnosť i pocity je asi zanedbateľný.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ano, predpokladám, že pár krát do roka, lebo staviame na záhorí a tu nie sú až tak silné zimy ako na východe..a bude to skorej taká ,,imidžovka" a doplnkové kúrenie, presne ako si to ty napísal, záloha - keby dačo (ku podlahovému teplovodnému kúreniu).. komín mám Schiedel Stabil, ktorý má zadné odvetrávanie
Odpovedať
Profilova fotka
@reward preto som sa pýtal aj tu na fóre (na osobnú skúsenosť), kde sú v podstate ,,laici" , lebo doteraz som riešil niektoré fázy stavby s ľuďmi, ktorí sa prezentujú papiermi, že sú v cechu atď.. a už na to ozaj kašlem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?