Krb versus ústredné kúrenie v bungalove

Chcem sa spytat, ci mate vsetci v bungalovoch krb. Manzel to povazuje v bungalove za neefektivne a efektivnejsie sa mu zda ustredne kurenie na pevne palivo. Poradte prosim
Odpovedať
my budeme mat v bungalove aj krb a aj normalny kotol na elektrinu a v kazdej izbe radiator
Odpovedať
ja ho nemozem presvedcit, ze aj krb mozno napojit na radiator. Stale tvrdi, ze nechce mat z obyvacky kolnicku na drevo. A to planujeme aj kurenie na plyn. Som z toho madar.Ja by som xcela krb
Odpovedať
no poviem Ti ze ja sa v takychto veciach moc nevyznam viem len ze budeme mat kotol na elektriku, radiatory a samozrejme krb s prieduchmi po celom dome teraz som sa pytala muza, ze ci sa da aj ten krb prepojit s radiatormi, tiez povedal ze hej, ale zase ked ma tvoj mu nejake predstavy
Odpovedať
Profilova fotka
ahojky, my budeme mať tiež kúrenie kotlom, teda radiátor v každej izbe, plus v obyvke elektrické vykurovanie podlahy, lebo dávame dlažbu a samozrejme krb. aj keď nie je napojený na vykurovací okruh, vyhreje celú miestnosť. fakt je ale, že je z neho bordel. jednak musíš vnútri sušiť drevo, ak na to nemáš priestor v suchom prostredí mimo domu, no a samozrejme popol a prach pri každom otvorené krbvej vložky a čistení. a čistiť musíš ak kúriš. priznám sa ti ja som tiež neni nadšená krbom v obývačke, u nás si to presadil MM, ale aj tak sa už trošku teším na tú romantiku počas zimných večeroch.
Odpovedať
ja som na tom podobne .. Mam bungalow s kurenim na plyn a v obyvke budem mat krb.. Je to dobra vec i ked ten bordel okolo toho tam je ale zasa si myslim ze to nie je az take hrozne ..
Odpovedať
súhlasím s fleuerette, my máme doma krb ale už som z neho chorá, keď kúriš musíš ho každý deň vyčistiť, pri naložení dreva zakaždým pozametať a ten prach a popol je všade aj na stenách a keď to ešte začne dymiť tak máme z obývačky hotovú udiareň, je to dosť náročne na udržiavanie, my si v novom dome dáme určite kotol na tuhé palivo a radiátory.
Odpovedať
Profilova fotka
my ideme stavat do novostavby (akurat omietame vnutri a vonku) v auguste finsku pec, vyzera ako krb, len je daleko efektivnejsia, ma negativne iony, necisti sa (len raz za rok!) a vyhreje nam cely dom 15x11 bez prieduchov (tie viria vzduch, nevhodne hlavne pre deti). Co sa tyka podkladania, nalozi sa raz denne a je pokoj cely den, pri minus 20 treba nalozit 2x denne, ale to sa pocita za prvotny zdroj vykurovania. Radriatory budeme mat len pre pripad velkej lenivosti, dovolenky etd. Nasa bude presklena z oboch stran (z haly a obyvacky) a bude mat ruru na pecenie, cela bude postavena zo samotu oblozena belgickymi tehlickami v kombinacii s kamenom s krasnymi klenbami, ja som design stylist, je to moj dom a nesie sa v eclastickom, modernom duchu, ta pec je dominantou obyvacky, jedno z okien oproti peci ma 3.5x3m a nebojim sa, aby to nevykurilo. Rura, ktora vyzera ako dalsie ohnisko hned nad ohniskom budem mat funkcnu cca 6 hodin po zapaleni :-) takze hovorme o setreni :-) Stavia mi ju odbornik, Ing.kachliar :-) a komin uz mam v albume, takze kazdy kto ma moznost a rozmysla o inom ako o plynovom kureni, alebo zmysla o krbe, definitivne odporucam tuto finku. V severskych krajinach to funguje cele starocia, ako aj na americkom kontinente.
Odpovedať
greghouse: mas krb len na kurenie v obyvacke alebo ho mas napojeny aj na radiatory, pripadne prieduchy do ostatnych izieb?
Odpovedať
kurenie v krbe prinasa so sebou to co hovori manzel abetka1221(prasnost z paliva), ale da sa to zvladnut. ja mam v bungalove kombinaciu plynoveho kotla a dvojplastovej krbovej vlozky(nieco ako kotol na pevne palivo), vykurujem radiatory a podlahu. ktol pozna ze sa kuri v inom zdroji a automaticky utlmi kurenie. vsetko je to navrhnute a vyregulovane optimalne a prepojene obehovym cerpadlom na 5 okruhov vykurovania, tri podlahove a dva radiatorove.
Odpovedať
Profilova fotka
area.51 prosím ťa môžeš mi napísať akú vložku máš ja chcem dať podlahovku a krb len neviem či je to možné ako sa tam ureguluje vystupna teplota vody. hlavne vykurovanie bude elek. kotol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, ja sa chcem spýtať či je možné napojiť na krbovú vložku - vodnú, podlahové kúrenie + radiátory a zároveň urobiť aj prieduchy. Jeden pán čo sa podujal na výstavbu krbu a napojenie podlahového kúrenia tvrdí, že prieduchy niesu možné napojiť, resp. vytvoriť. Tak mi prosím poraďte. A ešte jedna vec - podlahové kúrenie. Je možné toto kúrenie urobiť aj s úsporou? Myslím tým, že namiesto originálnych úchytov na trubky podlahového kúrenia, a tie originál platne čo sa dávajú na zem, použiť "zdrhovačky" a pripojiť tieto rúrky ku karisieti??.... Veeeľmi pekne ďakujem za odpoveď a pomoc. :-(
Odpovedať
ivcacko ja som videla podlakovku aj na karisietach. ci je to dobre alebo zle neviem. ale mozne to je myslim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ivcacko: Asi najlepšie riešenie je použiť teplovodnú vložku, k nej akumulačnú nádrž cca 500 litrov (objem aj výkon el. špirály a výkon krbu závisí od potreby TUV a tepelnej straty domu - musí navrhnúť kúrenár) , niečo takéto http://elizobchod.sk/product_info.php... ... . Jeden výmenník (had) by v zime ohrieval vodu v bojleri pomocou krbu, na druhý had by bola napojená podlahovka a vlastne by podlahovka kúrila teplom z krbu v čase, keď krb je už vyhasnutý (čiže za lacné a bez strachu, že bude v dome zima, keď krb nekúri). Na obeh podlahovky stačí k rozdeľovaču dať obehové čerpadlo a termostatický ventil, ktorý si sám rozhoduje o tom, koľko vody zoberie zo spiatočky a koľko z hada v bojleri, zmieša ich a putuje to do podlahovky. Voda v bojleri je vlastne TUV. Ak by teplota v bojleri klesla pod určitú teplotu, zapne sa elektrická špirála, ktorá TUV dohreje. Ak by ste kúpili bojler, ktorý má v sebe 3 hady + el. patrónu, ten tretí had by sa v lete (v budúcnosti) mohol napojiť na solár. Alebo: ak by bol bojler len s 2 hadmi, dá sa vstup vody do bojlera v lete hnať najprv do sezónneho solárka, kde sa predohreje, alebo úplne zohreje (taký solár stojí okolo 25.0000 Sk, Solarbox - ale skúsenosť nemám :-| ). Pri tomto riešení odpadá potreba robiť prieduchy do izieb, pretože teplo z krbu využijete formou podlahovky. Neviem však, či je technicky možné to, čo navrhujete. My máme podlahovku robenú takto (krb nemáme): http://pasivnydom.blog.cz/1002/podlah... Jarka
Odpovedať
dal by sa krb napojit na bojler z Prothermu zostava Raja? Lebo ten máme v pláne kúpiť. Kotol asi 16 KW a bojler v tejto sade je 115 litrov. Cena je dosť vysoká. Alebo má niekto odkúšané lepšie lacnejšie kombinácie kotol + bojler? Jeden kolega v práci ma odhovára od pohladovky, že keď už krb nekúri a večer, keď sa ide spať, že je potom zima, takže do spálne, aby som si dala ešte radiátor. Bojím sa, aby nebolo zima v noci. Chceme na prízemie dať iba podlahovku, a v podkroví radiátory. Nevedel by mi niekto poradiť ako sa vypočíta aký silný elektrický kotol budeme potrebovať a zároveň ako to ovplyvní výber tarify u Elektrární- preddavky. Blacksr postup podlahovky budeme robiť podľa teba, lebo vidím, že je to najúspornejšie. Ďakujem.
Odpovedať
ivcacko, krb sa nedá pripojiť, lebo zásobník nemá výmenník pre krb. Nerozumiem - už máte vybraný výkon kotla, ale nepoznáte tepelné straty domu? Spôsob aj výkon sústavy sa odvíja od strát. Ďalšia podstatná vec je, že pri veľkom príkone spotrebičov platíte vysoké mesačné poplatky - pozrite si na stránke dodávateľa elektriny. Navrhujem začať tým, že poriešime, aký to bude dom, ako ho zateplíte a až potom budeme vyberať kilowatty ;-) . Ak bude dom izolovaný poriadne, získate: - nízky vykurovací výkon, nebojím sa tipovať 5 kW ;-) a tým pádom menšie poplatky za elektromer - kratšie vykurovacie obdobie v porovnaní s ostatnými - menšiu spotrebu a menšie platby za kúrenie - dom bude pomalšie chladnúť. Tu mám poznámku ku kolegovi: ak sa teplo z krbu akumuluje do vody a krb potom vyhasne, na povel termostatu sa zapne obehové čerpadlo kúrenia a akumulované teplo sa bude z vody pozvoľna dodávať do domu. To s tými radiatormi sa dá vyrátať. Vypočíta sa tepelná strata miestností na poschodí a podľa teploty vody sa určí veľkosť radiátora. Alebo - ak by mali byť 2 rôzne teploty vykurovacej vody (trošku náročnejšie na reguláciu), tak sa podľa veľkosti radiátora (asi budete chcieť čo najmenší, aby nezaberal veľa miesta) určí teplota vody (malý radiátor = teplejšia voda). viac - ip, ak chcete Jarka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Teraz po čase pozerám, že v príspevku z 13. apr o 16:41 mám preklep: ten Solarbox má cenu okolo 25.000 Sk, dúfam, že nikto si nemyslel, že štvrť milióna :-.
Odpovedať
my plánujeme aj krb s výmenníkom, videli sme ho okolo 900€ a splynovací kotol na ústredné kúrenie okolo 2000€, obe kúrenia budú vlastne napojené na radiátory. takže na prechodné obdobia budeme vykurovať krbom a cez tuhšiu zimu ústredným kúrením.
Odpovedať
Profilova fotka
my planujeme ustredne -radiatorove a kotol na drevo, Ešte neviem či splynovač alebo klasicky , krb asi nie , skôr nejaku peknu malu finsku piecku na priležitostné posedenie pri ohniku. Mama má krb aj s výduchmy do izieb ale obyvačka je stale zadymena a to sa mi nezda nejak praktycke. Ak budu peniažky tak na ohrev vody , vymennik tepla a na leto konektory .
Odpovedať
a co tak kurenie elektrickymi akumulacnymi radiatormi, zaruka 10rokov a nizka sadzba energie na vsetky spotrebice 20hodin denne a v podstate bezudrzbovy system a da sa lepsie regulovat spotreba ako pri ustrednom kureni, podrobnejsie vysvetlim cez IP
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam pristup k drevu tak nemam dôvod platiť za elektrinu či plyn .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?