Krb s prieduchmi ako jediny zdroj vykurovania

Nájde sa tu niekto, kto má krb s prieduchmi ako jediný zdroj vykurovania? Ste spokojní, stačí aj počas riadnej zimy? Ako je to so suchým vzduchom a prašnosťou? Máte ventilátor- ako je to s hlučnosťou? Kde máte ventilátor umiestnený? Stačí do každej izby jeden prieduch? Je treba aj zvlášť prieduch do obyvačky alebo to vykúri samotný krb prestupom. Dá sa krb nahradiť kachlami? Neviete mi poradiť, kde by som si mohla prečítať viac o realizácii takéhoto spôsobu kúrenia? Rozmýšľam nad tým zatiaľ veľmi do budúcna keby sme rekonštruovalu starú chalupu. Krb by bol v obyvačkokuchyni a prieduchy do kupelky a 2 izieb. Všetko na jednom poschodí, len by bola do tých dvoch izieb väčšia vzdialenosť. Skúsim sem dať taký predbežný nákres robený svojpomocne, takže detaily si moc nevšímajte. Niektoré otázky sa zdjú skúsenejším smiešne. Na svoje ospravedlneneie napíšem len, že sa v téme zatial len začínam vŕtať.. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Nemyslim,ze teplovzdusny krb to zvladne vykurit.vela znamych to tak ma,ale v zime dokuruju plynom,lebo tie vzdialenejsie miestnosti su chladne.
Odpovedať
Profilova fotka
ako doplnkove by som dala este infra podlahove el. kurenie....
Odpovedať
Táto dispozícia RD nie je dobrá na tento druh vykurovania. Ak vás ale krbár presvedčí o opaku, tak bude navyše dobrý obchodník.
Odpovedať
Profilova fotka
@zdena12345 Ja si myslím, že tým 1 vzdialeným krbom to nemáš šancu vykúriť. A ak by si sa o to aj pokúšala, tak v zime to bude vyzerať tak, že v "krbovej" budeš mať 30°C, v predizbe 23, v modrej spálni 15 a v červenej 12°C... Veď tie 2 spálne sú vlastne akoby v inej budove... ]-(
Odpovedať
@leonardom Sanca tam samozrejme je. Zalezi od tech. riesenia rozvodov. Ona nechce kurit salavym teplom z krbu, ale rozvodmi.... Hlavny rozvod od krbu, odbocky do miestností a na kazdej odbocke klapka + servoregulator. Kazda izba svoje tepelne cidlo. Ako prve vykuri obyvacku. Ak teplota dosiahne pozadovanu hodnotu, klapka sa PI/PID regulaciou privrie a teply vzduch prudi dalej rozvodom. V nasledujucich miestnostiach rovnake reisenie. Jeden ventilator na vstupe. Osetrit v PLC, ze ak su vsetky prieduchy zatvorene /vykurene miestnosti/, vypni ventilator. Ak sa ktorykolvek pootvori, zapni ventilator. Este by som to vysperkoval regulaciou otacok ventilatora 8-) Samozrejme, cidlo aj na krb, ci je vstupny vzduch dostatocne teply - ci sa v krbe kuri ;-) Otazka je, ako technicky zabezpecit pri poziadavke na vykurenie, aby sa v krbe samo zapalilo/prilozilo ;-)
Odpovedať
mam samostatnu kotolnu v dome splynovaci kotol a akumulacku cize nekurim kazdy den a vidim aky mrdnik mam v tej kotolni a to mam aj vysavac na popol ...a Vy si toto chcete dat do obyvacky a kurit bez akumulacie kazdy den??? neblaznite |-|
Odpovedať
Tento dom nielen, ze nie je vhodny na vykurovanie teplovzdusnym krbom (nie ze by nejaky dom bol..) ale ani na krb ako taky. Aj ten najslabsi krb, aky zozenies, vam obyvacku prekuri tak, ze 27°C a RV vzduchu 30%. To teplo jednoducho nebude mat kam ist.. To teda nie je zdrave kurenie.
Odpovedať
@doors454 ehm... tak mas nieco netesne, ked tam mas mrdnik... existuju peletove kotle, ktorymi sa kuri stale a su v obyvacke... @matorado Teplo pojde prieduchmi... Bude mat kam ist... a ak by nahodou bolo aj prekurene, vzdy sa da to teplo odviest do extra komina, panu bohu do okien ;-) RV sa da regulovat mikrovetranimúvetranim, ci nie? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom to čo píšete by platilo vtedy, ked by pani kúrila bez prieduchov. S prieduchmi a tlačným ventilátorom je to ale úplne o niečom inom a to konštatujem z vlastnej skúsenosti kedže som jednu zimu kúril bez prieduchov a ďalšiu uz s nimi. Osobne si myslím, že tam žiadne čidlá netreba. Samotný ventilátor sa na základe bimetalického teplotného spínača (podľa užívateľlom nastavenej teploty) spustí ak je táto teplota na vstupe do ventilátora z krbu dosiahnutá. Samozrejme ideálne je mať ventilátor obsahujúci filter na pevné nečistoty a prach a tak isto aj bypass (teplotná ochrana ložisiek ventilátora pri výpadku elektriky). Ďalej by som za ventilátor odporučil použiť rozvodnú skriňu vzduchu, ktorá zabezpečí rovnomerné rozdelenie prietoku vzduchu do všetkých vetiev. Ideálne pri návrhu prieduchov je dodržanie približne rovnakej vzdialenosti jednotlivých vetiev ale to by v tomto prípade pre najvzdialenejšiu spálňu nebolo možné. To ale nevadí lebo by sa mierne priškrtili ostatné izby anemostatmi (stropné vyústenie). zdena12345 - zopár odpovedí na Vaše konkrétne otázky. Týmto spôsobom kúrenia sme fungovali celú predminulú zimu a nebol absolútne žiadny problém vykúriť dom ani v tých najväčších zimách, dovolím si povedať že keby chcem mať kludne 28°C tak s tým nie je problém, ale načo všakže? Al pozor! To sa bavíme o pomerne slušne zateplenej novostavbe typu bungalov. Samozrejme pri kúrení teplovzdušným krbom je vzduch v dome suchší a vírenie prachu je určite väčšie (tomu napomáha ten filter pred ventilátorom, ktorý je jeho súčasťou) Ako som už spomenul máme tlačný systém prúdenia vzduchu a teda za pomoci ventilátora a samozrejme v jednotlivých izbách je aj počuť ked je ventilátor aktívny - nie je to ale nič rušivé. Ventilátor ako aj prieduchy máme umiestnené na pochôdznej povale. Prieduchy kruhového prierezu sú aj patrične zaizolované - obalené izoláciou nobasil hrúbky 20cm. Najlepšie a ideálne riešenie je v prípade drevených trámových stropov umiestniť prieduchy do stropnej izolácie. Do každej izby ide jeden prieduch priemeru 125mm (z krbovej obložky ústi hadica priemeru 150mm do ventilátora) V obývačke žiaden prieduch nemáme a to má obývačka spolu s kuchyňou 44m2. Mojim nastavením termostatu na ventilátore je reálne prvú pol hodinu poznateľne teplejšie samozrejme v obývačke ale keď sa zapne ventilátor tak teplo ide už len zo skla krbovej vložky - čo je stále ale postačujúce. (krbová vložka kobok chopok 8kW) A k poslednej otázke či sa krbová vložka dá nahradiť kachlami by som povedal že dá (nemám to ale naštudované) ale nevyzeralo by to kozmeticky dobre keby z kachiel ústili jednotlivé vetvy prieduchov.
Odpovedať
@megdesign Dobre ti radi, krby maju velku spotrebu paliva a jednu velku nevyhodu - ked nehori, tak nekuri.. ;-) Cize ladujes furt drevom.. Prekurene bude a vobec nie "nahodou" :-) Teplovzdusne krby proste prekuruju, to je nie chyba ale vlastnost. Presne tym vetranim, ktore si popisala, vznika ta nezdravo nizka vlhkost vzduchu.. @1joki toto kurenie, nocna mora...
Odpovedať
Profilova fotka
@zdena12345 ešte Vám napíšem takto aby Vám prišlo o novom príspevku na diskusií oznámenie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj moj kamos chce taketo nieco...a neda si just povedat ze to je hovadina. drevo treba priviezt, nakalat, uskladnit, ist po neho, hodit do krbu kazdu chvilu, po case nechat vyhasnut, vymiest krb a tak stale dokola preco nie ked uz kotol na tuhe palivo a radiatory?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@y2k Preto silno rozmyslam nad krbom na pelety zo zasobnikom ;-) Primarne kurenie bude TC, ale co ak nahodou nebude elektrina? /co sa u nas stava dost casto, hlavne v zime/ Mala UPS ten podavac na peletky a ventilatorcek potiahne par hodin ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Das vela penazi za TC a potom vela penazi na peletky ? To ked sa uz bojis, kup elektrocentralu, ktora utiahne to TC bude to daaaaaleko lacnejsie :)
Odpovedať
@megdesign To, co chces robit, su 2 samostatne nezavisle a HLAVNÉ kurenia, ekonomicky nezmysel. Pelety su navyse prevadzkovo drahsi zdroj tepla, ako TC. Ako zaloha uplne postacia kachle, aj bez generatora ;-)
Odpovedať
@majkoj Ale tak vela penazi za peletky... nie je to az take hrozne. :-) Kolega ma len peletovy kotol /daval som mu tam aj spominanu UPS/ + teda aj solar. Pred sezonou mu pride cisterna, nafuka pelety do pivnice a za sezonu spotrebuje peletiek za 250€... To je cca 1 tona... Podotykam, ze to ma pivnicu pod celym domom 11x10 metra, 1NP a 2NP.... Ja budem mat bungalov, cize peletovy krb s malym zasobnikom v sufliku : http://www.krby-tuma.sk/resize/domain...
Odpovedať
@megdesign Myslím, že majko narážal skorej na to, že kupovať peletový zdroj vykurovania + prípadne kvôli nemu stavať aj komín je z ekonomického hladiska blbosť, ak bude využívaný len v prípade výpadku prúdu, čo aj bude, keďže TČ je lacnejší zdroj tepla ... Takže ekonomicky aj prakticky je jednoduchšie kúpiť elektrocentrálu s dostatočným výkonom, ktorý počas výpadkú prúdu zabezpečí chod tepelného čerpadla a prípadne aj nejakých spotrebičov :)
Odpovedať
@lubk0 jj ale ja nebudem kupovat kotol na pelety, ale krb. A ten si viem zohnat o vykone 13kW za cca 2000€... ;-) Elektrocentrala nieje zly napad, ale hlucny. A pri vypadku el. energie na 5-8 hod 3x za zimu /ako som pisal, u nas je to takmer zvykom a zakazdym stale tie iste dve fazy..../ by som asi zosalel a asi aj susedia :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign no daj, ktory krb na pelety stoji 2000€...
Odpovedať
http://www.krby-tuma.sk/product/artel...
Odpovedať
@1joki dakujem, presne toto som potrebovala. Ze to niekto ma a funguje to. Ďakujem. Ide o chalupu (este neviem ci aj trvalo obyvanu pocas celeho roka) a preto hladam co najjednoduchsie riesenie. @doors454 poriadok a neporiadok ohladom dreva v obyvke poznam a nemam s tym problem, takze to nechcem riesit.
Odpovedať
@megdesign Veď ja som aj písal "peletový zdroj vykurovania" Ak som správne pochopil, podľa tvojho profilu dom ešte len staviaš :) Takže ak by si použil len tepelné čerpadlo, tak by si komín nepotreboval nie ? Tak potom o akých 2000 Eurách hovoríme ? Vložka čo si sem vložil stojí 2280 Eur a to je len samotná vložka. Koľko ta vyjde obstavanie ? Inštalácia ? Komín ? Hm ? To bude ďaleko viac, ako 2 tis. Eur ... Vo finále to bude veľmi slušná pálka, ak to má slúžiť len ako náhradný zdroj tepla ktorý zapneš 3x za rok, nemyslíš ? Navyše, staviaš nový dom, takže predpokladám, že dom už bude normálne izolovaný. Ty si myslíš, že nevydržíš 5-8 hodín bez kúrenia ? V novostavbe ? Vážne ? To elektrina zakaždým vypadne presne cez výkend / sviatok, keď si doma ? A myslíš, že hneď po výpadku nahodíš peletový krb aby ste nepomrzli ? V praxi za tých 8 h výpadku ani nebudeš potrebovať nahodiť náhradný zdroj kúrenia :) PS: Ak staváš dom, elektrocentrálu si môžeš pripraviť aj na koniec záhrady, tak aby si ju nepočul :P Alebo môžeš vybrať tichú elektrocentrálu :) Alebo si ju ani vôbec nemusíš kupovať, keďže ju podľa mňa vôbec nepotrebuješ :P
Odpovedať
@megdesign kamo.. ale ta vlozka je tiez na elektriku - programuje sa, je tam podavac a pod.. takze v pripade vypadku Ti bude na 2 veci, ale na topenie urcite nie. Ci kupis k tomu elektrocentalu alebo budes to mat na baterku?
Odpovedať
@mr79 UPS... @lubk0 komin bude urcite. Zena chce krb aj keby traktory padali :-D Jasne, ze nie na TC, ale casom krbova vlozka /este uvidime aka - stale hladam moznosti/. Jasne, novostavba 30cm mury a 15cm EPS. Tak nemam skusenost, ako rychlo vychladne dom pri vypadku kurenia na 8 hodin. Obstavanie, instalacia, rozvody by som chcel robit svojpomocne. Cize len material.
Odpovedať
@matorado Však už teraz sa krby montuje s reguláciou, tak prekurovanie je minimálne. Krb má však jednu veľkú výhodu a to že je umiestnený v obývacom priestore, to znamená, že nie sú žiadne zbytočné straty tepla z povrchu ako je to pri kotloch, ktoré sú umiestnené v kotolni. Tým sa účinnosť krbových vložiek zvyšuje nad 80 %.
Odpovedať
@viktor811 Ale to je omyl. Regulacia nema nic spolocne s prekurovanim. Regulacia urobi to, ze otvori vzduch a komin sa ked sa rozhara a zatvori, ked dohori. Nemusis okolo krbu tolko tancovat a riesit klapky. Zabezpecuje efektivne horenie, bez sadzi a zbytocneho pustania tepla do komina. Zvysuje ucinnost horenia. Vsetko spomenute sposobi teda, ze prekurenie moze byt este vacsie.. :-| Ak ma bezny kotol ucinnost 80%, tak krb nemoze mat ani 70%, jednoducho tomu neverim, ale to len na margo.
Odpovedať
Odbočím trochu. Prosím vás, čo sa to za fúzaté hovädo objavuje na pozadí stránky modrej strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign pokial chce zena krb aj keby traktory padali, tak ta s peletkami vyhodi :). Jednak to nema ani zdaleka ten efekt a hlukovo je to podla mna otravne,kedze tam pocut podavac a ventilator.
Odpovedať
@viktor811 Asi nemas antireflex monitor 8-) Sorryyyy
Odpovedať
@majkoj pôjdem pozriet na nejaku vystavu, ako velmi je ten ventilator a podavac hlucny. Bol som u spominaneho kolegu v kotolni, kde ma velky peletovy kotol a ventilator ani interny snek nebolo pocut pri horeni. Iba sem-tam vysavac na pelety, ked si medzi-zasobnik pytal doplnit. Ale to ja nebudem mat ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?