Ako riešiť prívod vzduchu ku krbu z exteriéru?

Ahojte, počas výstavby mi poradil projektant prívod vzduchu z exteriéru spraviť popod základovú dosku, vyústenie je pod krbom. Takže by sme sa mali vyhnúť tepelnému mostu, lebo prívod vzduchu je popod zaizolovanú podlahu. Teraz ma však napadlo, keďže rúra na prívod vzduchu je pod základovou doskou, tak z domu bude trčať pod úrovňou terénu. Riešili ste niekto niečo takéto? Máte tam aj nejaké otváranie, zatváranie otvoru? Ochrana proti myšiam? (jednu som tam už chytil na lepiacu pascu. Zatiaľ som zistil, že vo vnútri domu by sa mal tento prívod vzduchu hermeticky spojiť (uzavrieť) s nasávaním krbovej vložky aby tak dokázala cez ten otvor nasávať vzduch a neťahala z interiéru. V tomto mieste by asi mala byť tiež nejaká "otváracia" klapka. Ale netreba dať aj nejakú klapku na vonkajší koniec? aby to neťahalo zimu popod dom ku krbu? ďakujemza postrehy.
Odpovedať
1
2
Ja som si to počas výstavby poradil sám :), projektant sa nejako bližšie otázkou prívodu vzduchu nezaoberal... Ako prvé som riešil kompletnú izoláciu, lebo de facto je to ako chladič pod domom, tuná to vyzerá byť zaliate priamo do základovej dosky (?)... Vonku by sa mala dať určite nejaká sieťka proti hlodavcom a ostatným tvorom :), to ti zníži objem nasávaného vzduchu, takže tá sieťka by mala byť súčasťou akéhosi lievika, ktorého plocha bude väčšia ako plocha prierezu tej kanalizačnej rúry, cez ktorú pôjde vzduch dovnútra (neviem, či si si pozeral pred položením, aký priemer rúry treba použiť vzhľadom na očakávaný výkon krbu/vložky a počet ohybov vedenia). Samozrejme, že ak klapku, tak určite vonku, myslím, že niečo je aj v predaji, ale ako som na to pozeral, tak určite aj toto budem riešiť samostatne nejakým svojim "výmyslom". Ono nie je problém manuálna klapka, ktorá sa ručne uzavrie, asi preto sa to aj predáva :), skôr špekulujem nad samoregulovateľným systémom, ktorý by odstránil najväčší problém tohto systému - uzavretie prívodu externého vzduchu pri dohorení.
Odpovedať
@malofla Ahoj Miso, presne tento problem som riesil aj ja pri stavbe a tiez som to nevyriesil k mojej spokojnosti. Klapky sa sice kupit daju ale mna osobne najviac trapila vec s odvodom kondenzu. Rura by totiz mala byt smerom z interieru von vyspadovana, pretoze sa ti voda zo vzduchu na nej moze zrazat. Kedze mas ale vyustenie pod finalnym terenom tak mozes dat sice koleno a nasavanie nad teren ale potom vsetka voda bude ostavat vnutri rury. Neviem do akej miery toto moze alebo nemoze byt problem.
Odpovedať
@beginner7 na to sa predavajú elektrické regulácie horenia, treba teplotné čidlo nad ohnisko, ktoré sa napojí na jednotku , tá je spojená s elektronickou klapkou na prívode vzduchu, podľa teploty v ohnisku otvára a zatvára prívod vzduchu, po vyhorené úplne zatvorí prívod, ceny sú rôzne od 200, videl som aj za 2000, :)
Odpovedať
myslim ze sa to mohlo vyriesit kominom s vetr.sachtou a bol by po probleme,
Odpovedať
Pozri si toto http://www.tatarek.com.pl/dokumenty/R...
Odpovedať
@vasja2 s tatarekom zrovna bojujem, strasny navod na obsluhu :) ty mas tatarek?
Odpovedať
@campanol Stale sa s tym da lepsie pohrat, ako s SK Fire Controlsom..
Odpovedať
Profilova fotka
na konci prívodu vzduchu by sa určite mala dat nejaká mriežka proti hlodavcom a regulovať prívod vzduchu môžte priamo na krbovej vložke, alebo ako bolo spomínané tak tiež pomocou automatickej regulácie
Odpovedať
Spravil si to dobre . Ja mam presne takto a klapku budem mat vonku v takom boxe a na to mriezka. Da sa kupit od poliakov za 150 eur. Klapka so servomotorom a priestorovym termostatom. Po dohoreni zavre klapku a dokonca silikonovu aby nezamrzla.😆www.cate.sk/product/automaticke-ovladanie-privodu-vzduchu/
Odpovedať
@malofla ja to mam riesene presne rovnakym sposobom. Projektant to neriesil, krbar to chcel do poteru a ja som si presadil (pre riziko tepelnych mostov v poteri) dat tu ruru az dolu pod platnu. Vyspadovane smerom von z domu, potom otocene hore nad zem a mriezka... Do kolena v zemi vyvrtat dierku tak na 2 mm pre dobry pocit, ze bude mat kade uniknut pripadna voda. AVSAK ako by tam ta voda mala vzniknut??? Teoria aj prax kondenzacie vodnych par hovori, ze vodne pary sa zrazaju ked vzduch pri ochladzovani dosiahne teplotu rosneho bodu... Aka je situacia v privode vzduchu do krbu? Studeny vzduch (kuri sa v zime) prudi cez potrubie pod domom, kde je urcite teplejsie ako vonku, do krbu, kde je ozaj velmi teplo... :-) Cize nasavany vzduch sa celou cestou ohrieva.... Ako by teda mala kondenzovat voda? Preto som presvedceny, ze to je dobre riesenie.
Odpovedať
@matorado mam za sebou prve zakurenie s tatarekom, este 2-3krat a bude to hadam dobre ale ak ma Fire Controlsom horsie ovladanie ako tatarek tak...proste tomu neverim :D
Odpovedať
@campanol Fire Controls nema ziadne! Peciar ti to nastavi, zakoduje pin kodom a ty mozes bastrngovat akurat s hodinami a jasom displeja.. 😂
Odpovedať
Článok sa načítava...
A cena 500€
Odpovedať
Profilova fotka
@rikaskcz a ste si istý, že externý vzduch cez vetračku komíina naozaj funguje ?? Podľa mňa nie!
Odpovedať
@reward podla toho pri akom komine...a som si isty tada pri nasich peciach ano,na 1000% nase pece nemam problem pripojit na vetr.sachtu cez original adapter afunguju ako svajciarske hodiny, s cistím svedomim
Odpovedať
mohol by tu niekto pridat skusenost s automatickou regulaciou privodu vzduchu od Tatareka..... planujem ju kupit, tak ze ci "dobre"...?? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rikaskcz asi máte na mysli peletové pece a to je podľa mňa veeeelikánsky rozdiel ,peleťačky horia za pomoci ventilatora,ktorý si vytvára dostatočný podtlak na to aby to fungovalo ,kdežto krb takéto niečo nemá !
Odpovedať
@mike9889 vcera som prvy krat vyskusal, fungovalo to ale treba sa s nou trochu pohrať v nastaveniach co sa tyka teplot, o tyzden budem mudrejsi :)
Odpovedať
@campanol Hej, hej, raz keď už budem senilný dedko, tak takto by som to poriešil uričte :), tamto elektronické, hentamto elektronické, elektronické dvere, veď ja si nevládzem otvárať..., elektronické zaťahovanie závesov... :). Rozmýšľam skôr nad čisto mechanickým riešením, resp. fyzika, chémia a mechanika.
Odpovedať
@flamaecol nie len peletove ale aj pece na drevo s Rikatroicom....automaticka regulacia privodu vzduchu...a na druhej strane nase pece potrebuju pri plnom vykone 25m3 vzduchu /h..takze nieje to velka zataz
Odpovedať
@beginner7 ja som riešil v rámci projektu aj krb, takto nám to poradil projektant. Ešte som našiel fotku, rúra je uložená v štrkovom lôžku pod betónom, keď si spomínam tak by mala byť aj čosi vyspádovaná smerom z domu von. Rúru sme dali podľa projektanta 10cm, krbovú vložku sme vyberali omnoho neskôr, nasávací otvor má 15cm, pýtal som sa aj projektanta, ten 5cm rozdiel by nemal byť problém. Avšak tá mriežka proti hlodavcom už môže významne obmedziť prúdenie vzduchu, tvoja rada s tým väčším otvorom pri mriežke je celkom dobrá.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Nehrozi poskodenie rury, ked casom sadne strk pod platnou?
Odpovedať
@epto to by potom kazdemu pod domom tiekla kanalizacia pricom je to kanalizacna KG rura!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravim ludia, poradte prosim... Staviame eko 104 plus, sme vo faze pred zalievanim deky... riesim externy privod vzduchu, jeden krbar tvrdi ze staci do poteru, druhy ze treba ho dat pod deku... isiel by popod komoru. Ktora varianta je spravna? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@yetd správne sú obidva varianty, ak to pôjde popod komoru, stačí kanál do poteru.
Odpovedať
@reward a co je lepsie? Ma sa rura spadovat? A kam ak sa ma potom pri stene zahnut a vyviest 1m nad teren? Aku klapku je najlepsie pouzit ak nechcem ju mat pri krbe ale pri stene?
Odpovedať
Profilova fotka
@dgerzo v tomto prípade je lepšie dať to pod poter. Samozrejme mierne spádovať a dobre zaizolovať. Vývod nad terénom je samozrejmosť a klapka tesná so silikónom na vstupe do objektu, ovládaná manuálne, či elektronicky.
Odpovedať
@reward aky je dovod preferencie pod poterom a nie pod zakladovou doskou? Pod ZD by nevznikal tepelny most v podlahe.
Odpovedať
@dgerzo Zdravim, je lepsie to davat pod platnu z toho dovodu, ze cez zimu sa moze okolo potrubia vytvarat kondenz, pokial sa vykuruje podlahovym kurenim, aspon tak mi to bolo povedane. Ja to mam v poteri, ale nemam podlahovku, zatial este nie je krb, ale v zime by sa uz mal vyuzivat aj krb.
Odpovedať
Profilova fotka
@dgerzo písal som o konkrétnom prípade, teda popod komoru.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?