Krb/kanadska pec/akumulacne kachle do NED?

Profilova fotka
Ahojte, mame dilemu ze co dame do domu. budeme mat NED: - izolacne 3 skla - izolacia fasady 18cm EPS - strop podveseny SDK + fukana izolacia 35CM -podlaha 14cm EPS dom ma rozmer 12x8m a uzitkova plocha 80m2 cca. komin je v strede domu (kurenie pude podlahovka a krb ako nahrada/doplnok a teplovzdusny rozvod nechceme) Nerad by som dom prekuroval ale zasa nemam chut prikladat kazdu hodinu. paci sa nam "pacific energy alderlea t5" ma vykon 9-16kw http://www.krby-tuma.sk/product/pacif... kamarat nas nahovara zasa na akumulacne krbove kachle romotop. daco taketo: http://www.romotop.sk/krbove-kachle-r... uvazovali sme aj nad moznostou mat krbovu vlozku a akumulacnu krbovu obostavbu ... mate skusenosti s tymito typmi kurenia? plusy, minusy.. pripadne nejake ine tipy? dakujem
Odpovedať
Mame Malagu N03 s akumulacnym zasobnikom. Sme velmi spokojni. Obyvacka s kuchynou, cca 60 stvorakov je v pohode vykurena aj na 25C ked do nej poriadne nalozim /3-4 polena 30cm/. Ked sa nahreje, tak drzi cca 4 hodiny. Potom je este tepla, ale nejaky vykon co sa tyka kurenia z toho uz asi nebude... Je to krasna pec.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin ja som pre keramiku a teda Romotop. Samozrejme akumulačný kozub by mohol byť parametrami ešte vyššie, no samozrejme aj cenou.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin to prve urcite nie, v NED budes mat stratu mozno 3-5kW a ked tam das kachle s 9-16kW, budes mat po prvom zakurenie v baraku hic (niekomu sa to moze ale pacit :) ). To akumulacne je urcite lepsia volba. Drevo samotne v optimalnom rezime hori cca tu hodinu. Urcitymi regulovanim sa to da o nieco predlzit, ale pokusy nechat to horiet dlhe hodiny vedu akurat tak neefektivnosti a spalinam. Akumulacia bude mat teda vyhodu v tom, ze velky vykon sa rozlozi na dlhsiu dobu, ale treba davat pozor, pretoze pri NED su zisky zo slnka nezanedbatelne a ani slnko ani naakumulavana energia sa nedaju len tak vypnut :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Mám cca rovnako veľký RD, izolácií mám o nejaké 2-3 cm viac... Aj kúrenie mám podlahové (kábliky). Po prvotnom nadšení z ohníka už kúrime opatrnejšie a zriedkavejšie, lebo toho tepla (moja piecka má pritom výkon iba cca 6 kW) sa raz - dva nazbiera a je nepríjemne horúco. Netreba nič silné a nič komplikované nie je treba. My tú piecku využívame občas na "nakopnutie" - ak sa nám zdá, že je nie celkom pohoda, hodinku - 2 pokúrime. A tešíme sa z plamienka... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom a aku piecku mas v dome? tie straty vychadzaju naozaj pod 5kW a bojim sa aby som neprekuril dom
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj straty mam naozaj pod 5kW a mas pravdu s tym prekurenim. Alderlea je aj T4, mensia, kde je vykon 5-11kW http://www.krby-tuma.sk/product/pacif...
Odpovedať
@dorwin TS sa ráta pre mráz napr. -15°C, po väčšinu zimy má dom TS okolo 2-3 kW, takže spodný výkon voľte ešte nižší ako 5 kW.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin Ja mám tento Haas & sohn. V zime bola za 555 v mounfielde. V "akcii". Teraz je napr. v "akcii" za 660, ale býva aj za 770... A veru: keď zakúrim, tak len tak pomaly po 1 polienku dokladám... Raz-dva mi vyskočí teplota v obývačko-kuchyni z 21-22 na 25-26°C.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@leonardom ako veľkú máte obývačku ?
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 My to máme prepojené s jedálenskou a kuchynskou časťou.... Spolu cca 30m2. A s priľahlou chodbičkou 35.
Odpovedať
Dobrý deň, tiež plánujeme krb do NED, pre 120 m2. strop SDK + 40 cm fukana izolacia, steny heluz 44cm, podlaha 10 cm styrodur. Straty niekde pod 8 kW. Vzduchové prieduchy do troch izieb a chodby (spolu 4) a krb v obyvcko-kuchyni (spolu 43m2) Chceli by sme výkon okolo 3 - 10 kW (len prikúrenie a efekt ohňa) pokiaľ možno s dvojsklom, nech nepeče na sedaciu 1,2 m od okienok začína. Preto by mal byť krb aj plytší (na stene) a okno vložky by malo max 60cm vyčnievať. Chcem hybrid - akumulačná obostavba, nejaká masa, zˇava a sprava a k tomu ten rozvod vzduchu. Vyhliadol som si nasledovné po odporúčaní viacerých kachliarov (každý navrhuje inú) a neviem sa rozhodnúť: 1. http://www.romotop.sk/krbove-vlozky-h... aj s orig. príslušenstvom (akumulačné sady) = 1240€ Bohužiaľ má len jednosklo (dá sa dokúpiť dvojsklo?). 2. http://www.romotop.sk/krbove-vlozky-d... aj s orig. príslušenstvom (akumulačné sady) = 1910€ Bohužiaľ ten istý výkon a o moc vyššia cena (to preto trojsklo ?). 3. http://www.bef.sk/sk/katalog-produkto... k tomu nejaké šamotové tehly (+100€) na akumulovanie = 1250€ resp. BeF passiv 7 s dvojsklom 1630€ 4. http://www.hoxter.eu/files/ke-stazeni... = 2250€ s dvojsklom, ale obávam sa vysokého výkonu 6 - 16 kW Rád by som sa zorientoval v týchto ponúknutých vložkách. Keďže sú parametrovo podobné, ale cena lieta hore dole. Viete mi poradiť, resp. upozorniť na nekvalitnú vložku ak medzi nimi je tzv. "odpad"? Ď.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubo222 upozorním len na kvalitnú (rozumej mnohými realizáciami a niekoľko rokov spokojnými zákazníkmi overenú) a to je HOXTER
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, nebudem zakladat novu temu, ale vyuzijem uz zalozenu. Pre nas RD dom s TS 3640 kWh/a (pri -12oC) chceme pouzit AKU pec/kachle. Kedze sa jedna o podorys domu obdlznik 18mx9m, pec by vykurila iba kuchynoobyvacku. Bola by to plocha cca 50m2 a TS 1300 kWh/a. Povodne sme chceli komin a kachle ako zalohu. Ale naco kupovat drahy komin a kachle - ked sa pouziju len pri vypadku elektriny na niekolko dni (co sa mozno ani nestane). Ine zalohove resenia sme nechceli riesit.. S manzelkou na starom dome, kde momentalne byvame prikladame denne do kotla asi 3x denne a nerobi nam to problem. Preto sme nakloneny pravidelnemu kureniu.. Pre nase TS domu sme si dali nacenit kvalitnu samotovu pec - ale cena sa vysplhala pri profesionalnom rieseni na 9000 euro - co je uz naozaj vela. Zatial su mojimi top favoritmi pre volbu aku kachli: Romotop MALAGA N03 AKU http://www.krb-pec.sk/krbov-kachle/36... alebo Tulikivi HIISI 2 http://www.krby-turyna.cz/akumulacni-... Pri HIISI 2 je cena vyssia, ale kvalita a interval prikladania je tiez niekde inde. Moja otazka: Mate skusenosti s Romotop Malaga alebo mastencovou pecou Tulikivi HISSI 2? Do ktorej by ste radsej isli? Vopred vdaka za odpovede.
Odpovedať
@andrewandy ked uz by som si mal vybrat mensie zlo, tak by som siel do tych prvych, vyzera to "sucasnejsie". Ja osobne idem do: http://www.pacificenergy.net/products...
Odpovedať
@andrewandy k tomu 2ks niecoho takehoto a ked nebudem na piecke prihrievat nieco na pitie, tak budu fukat ventilatory ;) Spolu s rekuperaciou to pekne roznosi/roztlaci teplo po celom dome.
Odpovedať
@andrewandy konkretné k vybraným druhom neporadím ale ja mám Romotop stromboli 04 s dobrým rozsahom výkonu,Romotop je kvalitný výrobok,okolitá keramika naakumuluje teplo a vydrží dlho sálať. Romotop má prijateľný výkon ale u tej druhej peci je udávaný výkon ,,len" 1,2kW,čo sa mi zdá málo a na nejaké 3x denne hlavne v zime zabudni a pri tom výkone nie je možné spaľovať aj tvrdé drevo s vyššou výhrevnosťou oproti makkému,lebo ju roztrhne. Tie otázky by som riešil s projektantom,lebo 50m2 plus výška je na výkon 4-8kW. Nespoliehal by som sa na to,že tu Ivan,Ďuro,Jano,Miro povie do ktorej pece by išli oni.
Odpovedať
@ivantausk :) asi ste zabudli propojit link na tie ventilatory. Inak ohladom tej rekuperacie, je dolezite si uvedomit: Teplo sa bude ako tak sirit len pri vacsich vetracich objemoch. To znamena ze rekuperacia bude musiet bezat na vyssi vykon - aby distribucia tepla bola vobec mozna. To sa bude diat hlavne v zimy. To znamena vzduch bude dost vysuseny. Da sa to riesit rotacnym vymennikom namiesto doskoveho, entalpickym vymennikom alebo zvlhcovacom. Ale vymienat tak velke objemy vzduchu pre ciastocnu distribuciu tepla mi nepride ako vhodne riesenie.. @hora111 :) pri urcovani vykonu urcite nebudeme vychadzat z m2 a vysky miestnosti ale z TS miestnosti. Ako je spomenute vyssie, TS su 1300 kWh/a pri -12oC Jedna sa mi skor o realne skusenosti a nazormi. Malagy su lacnejsie ale aj lahsie - maju iba 225 kg. Prikladanie by bolo castejsie, a taktiez povrchova teplota vyssia. HIISI maju ovela vyssiu hmotnost 1070kg a maju ovela vacsiu AKU schopnost. Len ta cena.. Oslovil som dodavatela, a cakam na blizsie info k tejto peci. Este na doplnenie, v kuchynoobyvacke planujeme infrapanely, takze v pripade vyssich mrazov tu urcite bude doplnkovy zdroj tepla.
Odpovedať
@andrewandy No jo, zabudol :) https://ventilatory.heureka.sk/cafram... Ide o to, ze tie kachle maju dost vysoky vykon aj v mode sekundarneho horenia a teda bude dost horuco a tak ked sa hoc i len 50% energie zrekuperuje, tak to bude viac nez dost. Vlhkost budem riesit fontankovym zvlhcovacom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?