Kozub s výmenníkom alebo teplovzdušný

Stojíme pred rozhodnutím, či riešiť v novostavbe kozub s výmenníkom , či kozub s prieduchmi . Jedná sa o poschodový dom. Aký je cenový rozdiel , životnosť , výhrevnosť , proste + a - , do čoho ísť ..
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@extreme Teplovzdušný kozub: + rýchly nábeh, možnosť rozvodu teplého vzduchu - teplotný stĺpec v miestnosti, suchý vzduch - alergie, prašnosť, hluk, prenos zvuku Teplovodný kozub: + možnosť kombinácie s plynom či elektrinou, možnosť použiť ako hlavný zdroj... - vyššie náklady na realizáciu, zabezpečenie v prípade výpadku el. prúdu (Pri teplovodných kozuboch boli myslené ohniská, ktoré dokážu odovzdať do vody cca 2/3 vyrobenej energie)
Odpovedať
@reward Dobrý , tak sa opýtam ináč , keďže vidím že ste odborník, čo by ste riešili vy?
Odpovedať
@extreme urcite by som dala teplovodny ale vsetko zalezi kolko je clovek ochotny investovat
Odpovedať
Profilova fotka
extreme@ záleží či chcete zohrievať vodu / UK a TUV /,pokiaľ sa teplovodný systém vhodne naprojektuje ,určite sa oplatí investovať...
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme ja neviem, čo potrebujete a mám vám navrhnúť systém??? :-) To snáď nie... Opýtam sa ja vás: Zajtra sa chcem dopraviť z BA do KE... Aké auto mi odporučíte?
Odpovedať
@flamaecol S tou vodou ma to zaujíma , priznám sa som v tom total laik , určite by som rád riešil aj zohrievanie vody , samozrejme s možnou kombináciou / plyn ..
Odpovedať
@reward Z BA do KE, to je jedno ,táto cesta strastiplná , skôr presnú trasu, tam by som mal jasno. Ale tu ak to mám brať ako ekvivalent, by skôr sedelo, či benzín ,alebo diesel...
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme aha...spotreba.... dobre na to idete... a čo náklady na kúpu? Kúpim si konský povoz a o týždeň budem v KE alebo dobré auto a som tam o 4 hodiny... Dobré auto stojí ale oveľa viac ako povoz.... Lenže ja chcem chodiť hore dole denne :) Úplne rovnako toto platí aj o kozuboch...
Odpovedať
@reward No a to je práve to čo sa pýtam, pretože u áut v tom mám jasno ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme ale ja stále netuším, aké požiadavky na to auto máte.... Výkon, spotreba, dizajn, úžitkové vlastnosti, či to nebude len nedeľná jazda atď...???
Odpovedať
@extreme a ty budeš denne kúriť v krbe ktorý je v obývačke ako jediný zdroj? porovnám ti to tiež k autu,aj osobným prevezieš materiál na stavbu ,akurát tam pôjdeš 10x, na nákladiaku 1x, krb je teda ako osobák viac pre relax, ale na denné kúrenie ak len drevom tak istotne splynovací kotol v tech miestnosti,ktorý je najúčinnnejší a isto lacnejšie riešenie, ako voda do krbu aj tým síce budeš kúriť celý dom a kľudne i automatiku, ale potom to bude cenovo F1 ,ale výkonom ako chrobák, ak len záložný zdroj potom obyčajný krb k plynu
Odpovedať
@duzu Bude to pol na pol. Plyn / kozub . Kotol nechcem ide aj o atmosféru. Podstata je využitie kozuba keď bude horieť ,aby zároveň aj v dobe horenia vykúril aj celý dom. to je podstata. čiže neriešim denné kúrenie drevom ,aby som náhodou nemal dajaký účet za plyn .. Toľko ešte viem zarobiť , dom beriem ako pohodlie pre rodinu ,nie ako miesto kde mám Šetriť za každú cenu .. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@duzu chlape, ty trepeš... videl si už niekedy normálny, funkčný teplovodný krb???
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu doplním...dá sa aj 1x na osobáku a je teplo rovnaké ako 1 x na nákladiaku... ;-)
Odpovedať
@reward trepeš ty , no ale musíš oblbovať ved ty si tu pre oblbovanie aby si mal zákazníkov, iné by bolo keby si ponúkal všetke spotrebiče, žiadna vložka s vodou nie je tak účinná ako splynovací kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ja ti dám do IP adresu človeka, ktorý kúri mojou pecou do vody, priloží ráno a večer cca 5 kg dreva a má 70°C v akumulačke stále... videl si v živote 5 krbov a robíš tu mudrca... nepotrebujem človeka z KE získať ako zákazníka... je ďaleko a ja som drahý.... ale otvorím mu aspoň oči aby nebol v krimi novinách...
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme odporúčam vziaťsi k srdcu rewardove rady... ale myslm ,že viete odhadnúť kto má čo povedať a kto je samozvany odborník cez čokolvek sediaci doma prdely...
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme aj @flamaecol vie o čo tu ide.... nepoznám s s týmto človekom osobne, ale viem, že je v obraze.... nežije v utópii, živí sa kachliarstvom a vie, že len kvalitou sa presadí.... žiaľ máme tu aj inkognito chrobákov truhlíkov, ktorí všade boli a všetko vedia.... ja som ja a kto si ty, @duzu???
Odpovedať
:-D
Odpovedať
@reward Rád by som mal jasnejšiu predstavu o možnosti použitia "normálneho, funkčného teplovodného krbu". Pozrel som si Kozuby Juko, a teplovodný krb sa tam nevyskytuje vôbec. Prečo? Je s tým nejaký principiálny problém? Osobne krbové kachle (teplovzdušné) v obývacom priestore využívame hlavne v v zime veľmi intenzívne. Okrem pôžitku z pohľadu na ohnivý živel, sa pokryjú cca 2/3 potreby tepla na kúrenie. Ohrev zásobníka TUV a vody pre podlahové kúrenie pomocou výmenníka v krbe by som privítal ... zároveň by to riešilo odber tepla v lete, keď zakúrime v krbe iba pre efekt. Krbári či kachliari ale, ako sa mi zdá, nemajú ohrev vody príliš v obľube, prečo? Zhoršenie ťahu podchladením spalín, kondenzácia, dechtovanie, nízka teplota horenia, zhoršená účinnosť? Teplovodných krbov či vložiek sa vyrábajú spústy. Sú azda všetky nefunkčné či nenormálne? Rád by som spoznal odborné názory na túto problematiku.
Odpovedať
Profilova fotka
@matttoni za 22 rokov svojej praxe mám niekoľko teplovodných stavieb za sebou. Sú to teplovodné kozuby a aj teplovodné kachľové pece. Na mojom webe je celkovo málo fotiek, som kachliar, nie fotograf. Ak je záujem, dodám moje amatérske foto. Som kachliar, mám na to papier a nemám problém s teplovodným systémom... Pokiaľ sa nadimenzuje správne... Vtedy žiadne čierne sklo, či decht... Ale opakujem... 90% teplovodných krbov, predávaných na Sk nespĺňa deklarované parametre pomeru výkonu do vody....
Odpovedať
@extreme ak chceš krb do nového zatepleného domu , to bude problém ,najmenší krb má tak 4-5 kW, také množstvo tepla je pre dom do 120m2 veľmi výkonný hlavne pri zimách ako je táto , ja mám starší dom vykurujem 80m2 a do el kotla stačí 2 kW, tak nízkym výkonom kúriť krbom je neefektívne, musíš ho dusiť, znižuje sa účinnosť a v konečnom dôsledku to bude drahšie kúrenie ako plynom, naviac ked s ním nekúriš tak sa cezeň vetrá to je diera do domu, mio23 býva v PP a komín nechce práve preto ak chceš pre relax potom pre teba skôr piecka nič nemám pre akože starších pánov tu ktorý zmenili povolanie, a sú organizovaní v cechu,krb mám lebo som ho chcel pre relax nie pre kúrenie tak viem čo to obnáša, fyzika spaľovania platí pre všetkých rovnako na tom už nič nevylepšiš, dosť podrobne takmer všetko o spaľovaní je popísané na krbymyslivec.cz u nás stránka kúrime krbom pre zaujímavosť pozri napr stránku kamna astranet , to je internetový predajca a poradca, predáva takmer všetko čo je u nás dostupné, jemu je jedno čo si kto kúpi zarába na všetkom nechváli sa žiadnymi stavbami a istotne ti to rád nainštaluje sám @reward, získavaj informácie kde sa dá na internete je dnes milion predajcov každý si chváli to svoje tak si vyberaj používať to budeš ty negatíva vody do krbu si hned vedel
Odpovedať
@reward ty si majster sveta nevyučený v odbore a všetci ostatný fušeri, to sú tvoje slová na tvojej stránke,tak ja som len fušer ,ktorý kúri do problematickej vložky BEF, ale nemám s ňou žiaden problém 10rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu stačí sa pozrieť do iných tém, všade máš čo povedať... Ak tu nejaká baba založí tému ako porodiť dieťa, som si istý, že to budeš vedieť najlepšie, lebo aj keď si pravdepodobne nikdy nerodil, určite si o tom čítal na zaručene pravdivom webe. O tých fušeroch je to, žiaľ pravda, keďže som mnoho rokov v predstavenstve CK,mám možnosť vidieť štatistiky požiarovosti na Slovensku. O nič iné mi nejde, len aby sa stavali krby a pece funkčné a bezpečné. Nech sa páči, tu je výučný list majstra sveta nevyučeného v odbore:
Odpovedať
@reward :-D že to vôbec riešite, vystavovať výučný 8-) . Každopádne vysvetlím to takto moju potrebu , v podstate zrejme nebudem nepretržite kúriť 24 hod denne do kozuba, skôr pol plyn pol kozub .. ak vôbec , ide mi o životnosť zariadenia, a samozrejme účinnosť , nechce sa mi do toho po X rokoch pchať peniaze a čas... ale zas v prípade výpadku plynu chcem mať 100% vykurovanie domu kozubom. Kozub chceme , tak už ho samozrejme chcem využiť aj na vykurovanie celého domu , ideálne aj s ohrevom teplej vody. Obostavaný priestor mám 656 m3 . vedel by som Vám aj poslať projekt. Ale keďže ste PRO beriem za normálne ,že dnes je cenná rada cenená ...
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme u mňa sa za rady neplatí :-) aj teraz kreslím projekt krbu, komunikujem, počítam a zákazníka to nestojí nič... Platí sa až po podpise zmluvy. Pošlite mi, prosím do e-mailu projekt, umiestnenie a parametre komína a tiež požiadavku na tepelnú potrebu objektu. Pokúsim sa niečo vymyslieť ;-)
Odpovedať
@reward ale ked si v cechu nemáš možnosť zaviesť opatrenia proti fušerom? ved tým kopa dobrých prichádza o zisky, myslím že na tejto stránke je málo staviteľov ktorý sa tým živia, ale každý je nútený stavať ,alebo rekonštruovať svojpomocne ,lebo práve v stavebníctve sa dá veľa vecí sfušovať aj odbornými firmami.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu čo myslíš, o čo sa 20 rokov snažíme? Aj teraz beží v BB škola, cca 25 žiakov, zastrešuje to cech, lektorov dodáva cech, materiál dodávajú silné firmy z cechu. Práve cech dosiahol to, že živnosť kachliar nie je už voľná a teda nemôže to robiť každý... Lenže kto skontroluje tých, čo robia načierno? Cech na to páky nemá aj keď sme najsilnejšia stavovská organizácia na Sk ( cca 320 členov), všetci títo sú vyučení. Už sa pracuje na Komore kachliarov, ktorá bude zo zákona podobne ako Komora kominárov a bez pečiatky kachliara - revízneho technika nebude ani kolaudácia.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward tak to gratulujem, potom sa len zacne zarabat :). Kominar dojde kukne do dvierok vypyta 20-40E a ide. A mne zakon prikazuje ho zavolat 4x do roka aj ked krb zapalim par krat do roka.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj áno príde, kukne vypýta... zabudol si ale najdôležitejšie: zoberie zodpovednosť :-) Tento smiešny papierik mám založený u každého odovzdaného diela lebo kedysi dávno ma zachránil pred poriadnym pruserom, keď drevodom, v ktorom sa kúrilo mojim krbom, z ničoho nič ľahol popolom :-D 4x do roka len kontrola, nie revízia ;-) Odporúčam byť kamarát s kominárom keby niečo, ale ak si si dom staval sám, tak ty sám vieš, či vyhoríš alebo nie ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?