Kotol Protherm Panther 24 KOO

Profilova fotka
Dobrý deň Na chalupe mám lokálne vykurovanie gamatkami v každej miestnosti, okrem toho kuchynský sporák na tuhé palivo a v izbách keramické pece. Bol som nútený vymeniť plynový prietokový ohrievač za nový a kúpil som plynový kotol Protherm Panther 24 KOO. Zatiaľ ho využívam len na prípravu TÚ vody, ale vážne zvažujem možnosť využiť ho na vykurovanie. Podlahové kúrenie neprichádza do úvahy, tak že by som sa rád poradil, aké použiť radiátory a hlavne, aké rozvody vyhrievacej vody. Ďakujem.
Odpovedať
nho tak ak mozem poradit k tym rozvodom neviem ci to chcete zasekat ak ano dobrym riesenim je plastohlinik a radiatory zo spodnimi vivodmi kde su skoro neni ani trubky vidiet ak nechcete zasekavat asi by som zvolil medeni rozvod pekne ho dat na obimky ktore sa navrtaju asi 10 cm od zeme vo vodovahe a do nich sa prichytia trubky kedze mate kondenzak tak by som trosku naddymenzoval radiatori aby ste viuzili kondenzak cize pri niskom vikone teda teplote vodi je usporny a ked je to chata a je este nedajboze niekde v horach tak by som dal nemrznucu zmes alebo aspon by som ju nariedil do -10 lebo sa mozes stat ze kotol dostane poruchu alebo vipnu prud a kotol zhasne tak aby to nenrobilo galibu
Odpovedať
Profilova fotka
@tibike11 Ďakujem pekne. Po tých medených rozvodoch som pozeral aj ja a celkom sa mi pozdávali. Určite ich cena bude o niečo vyššie, ale je to eštetické, bez sekania do stien a ešte podľa môjho názoru to má aj tú výhodu, že meď je tepelne dobre vodivá a vlastne aj ten rozvod bude vyžarovať teplo do priestoru. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a čo tak uhlíkovú oceľ? bude lacnejšia ako meď a rovnako estetická.
Odpovedať
Ani by som nepovedal tvarovky sa musia lisovať a každý nemá lisovacie kliešte a meď môže kľudne letovať
Odpovedať
Profilova fotka
@medtop ale aj to letovanie nevie každý a po ďalšie nevyzerá to po čase po vonku keď idú rozvody moc vábne. Skôr naopak dosť odstrašujúco keď to začne oxidovať. Kliešte mu požičajú za smiešny peniaz v každej dobre predajni kde sa uhlíková oceľ predáva. Takže ak by som to robil ja osobne tak by som si dal uhlíkovú oceľ. Pekne v príchytkách a po čase sa dajú na to kúpiť aj soklové lišty, ktorými sa to dá schovať celkom elegantne.
Odpovedať
Profilova fotka
@tibike11 nemá kondenzák.
Odpovedať
@nadro Ale aj tu meď môžeš dat do soklov a hneď ako to robím lebo potom to je trochu pracne keď mame na mysli tie HZ profil lebo tieto profil máju úchytky na trúbky tak najprv musíš navrtat úchytku dáš trúbku a potom sokel
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za všetky postrehy, rady, nápady. Čítam zvažujem, porovnávam,. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@medtop áno to máš pravdu pri HZ systéme musíš dať najskôr zadnú časť a až potom soklovú lištu, ale HZ systém je troška drahší. Videl som už aj lacnejší systém a pri tom sa to dalo urobiť aj dodatočne, len museli byť na začiatku montáže keď sa ťahajú rúrky dodržané určite postupy, aby sa to dalo potom neskôr "ponacvakávať" myslím tým krycia lišta.
Odpovedať
@nadro Ano viem ktoré myslíš som kurenár
Odpovedať
@nadro mas pravdu zmylil som si to stou 25 kko ties pantherom a ta uhlikova ocel je ties celkom dobre riesenie ale myslim cenovo to pri pajkovany vide zhruba rovnako a tasko sa nekde s kliestami aj dostat a kolko razi sa to pohne a us to je .....potom zase prelisovavat a a z horakom a drotom cinovym sa da sade dostat urcite by som volil medzi timito 2 moznostami ak nechcem sekat...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
zdravim všetkych a poprosim o radu.Zvažujem vymenu asi 20ročneho plynoveho kotla za kondenzačny kotol/asi PROTHERM/,ale rozvod kurenia je robený z PPr potrubia.Dozvedel som sa,že to nieje vhodný rozvod kurenia pre kondenzačný kotol.Je na tom volačo pravdy?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@retep40 a čo v tom bude prúdiť iného než doteraz?
Odpovedať
Ahoj @retep40, PPR-ka nie je vhodná pre žiadny kotol, pretože vplyvom pôsobenia tepla "zvetráva", uvoľnené čiastočky sa vo výmenníku doslova spečú, najlepšie vymeniť celé rozvody, hoci viem že sa to jednoducho povie... :-) ..alebo oddeliť kotol od systému samostatným vymenníkom a určite by som použila magneticko-odstredivý filter napr. ALPHACYCLONE, ktorý dokáže zachytiť značnú časť kalov z PPrky a funguje ako odkalovač systému, zachytáva tiež biologické nečistoty atď. :-)
Odpovedať
@michaelle33 dakujem za odpoved,PPr rozvod bol robený v dobe,kedˇ som v tom dome ešte nebyval,a prerabať rozvod=beh na dlhe trate.Dˇakujem za typ,preštudujem si to.Každa rada dobra.Ak ma ešte niekto nejaký dobrý typ,alebo radu,poprosim o ňu,Vopred dˇakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?