Kotol na tuhé palivo MAGA alebo ATMOS

prosim poradte mam bungalov,160m2. nezatepleny obvodaky porfix500x500x25( uz nebudem zateplovat), salamander 3sklo, dreveny tram. strop 40cm izolacia Isover ,kotolna 3x 4 strop SKORO 4m.1500L akumulacka, vyska od podlahy poter neni este bude 255cm vyska. kombinacka podlahovka (obyv,chodba zadverie pračovna kupelna),radiatory v izbach.Chcem sa spýtat aky kotol by som mal kupit rozmyslam nad 25kW splynov..neviem sa rozhodnut pre znacku ani pre kW, kolko mi tak vydrzi aj akumulacka, dodatocne bude aj plyn. kotol ako doplnok . Nevyznam sa v kotloch budem kurit drevom buk, dub, 2r stare drevo minimalne.Dakujem za rady.
Odpovedať
@01mirek K AN 1500 l počítaj s kotlom 25 kW, doba zohriatia na 90 st. cca 7 - 8 hod. S kotlov si vyber slovenskú značku napr. Vigas, alebo Attack . V ničom nie sú horšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 aj Maga je slovenský výrobca..len tak naokraj. @01mirek Myslím ,že Maga bude oproti Atmosu lacnejšia. Montujem oba typy a oba pracujú ako majú. Samozrejme pri dodržaní všetkých vecí od výrobcu a poriadneho zapojenia.
Odpovedať
a co tak Attack nova rada SLX aktualne sa zacina vyroba pre SK trh ceny budu zname ale za koncom buduceho tyzdna to su info priamo od attacku kezde aj ja cakam na tento koltol
Odpovedať
Údaje o účinnosti drevosplyňovacích kotlov výrobcov sú jedna vec, ale dosiahnuť to v praxi je vec druhá. Dosť sa propaguje napr. objem prikladacieho priestoru a s tým spojená dĺžka horenia bez priloženia. Moja skúsenosť je taká, že aby sa dosiahlo účinné horenie je potrebné hlavne na začiatku kúrenia asi tak po hodine preštopať ohnisko a pozrážať klenbu, ktorá sa pravidelne vytvorí nad spaľovacou dýzou. Preto častejšia návšteva kotolne je tak či tak nevyhnutná. Ide len o to, aby sa do kotolne išlo len vtedy, keď je to potrebné. To sa ale môže dosiahnuť tak, keď displej kotla a trojcestného ventilu je k dispozícii v obytných priestoroch. Pri výbere kotla by som sa tiež informoval na to či výrobca takúto možnosť poskytuje. Ten kto na kúrenie nemá čas a spolieha sa na to, že do kotolne pôjde jedenkrát za šesť, alebo osem hodín nemôže očakávať dobré výsledky a doporučujem radšej hľadať iné možnosti vykurovania. K tomu sa pridružuje tiež kontrola dobitia AN na potrebnú teplotu a následný prechod kotla na prácu bez AN, čo je vždy spojené s nebezpečenstvom prehriatia pece a pretečenia chladiacej vody do kanalizácie. Taktiež využitiu tepla z AN bez zbytočných strát treba venovať pozornosť.
Odpovedať
zdravim, chcem kupit kotol maga D 23,, ma snim niekto skusenosti,? a aka je to emisna trieda, diky.)) :-)
Odpovedať
Jednoznacne atmos mam ho 8 rokov ziadny problem
Odpovedať
ale ja chcem pec maga,nieatmos......
Odpovedať
@peter615 kedze je to kotol vylucne nadrevo tak by som ja osobne siel do splynovacieho kotla napr. attack dpx profi...
Odpovedať
splynovai mam,, tuto sezonu zacal tiect,,, po12r.... chcem vyskusat obyc ocelovu pec bez ventilatora...
Odpovedať
@peter615 12r je na splynovak krasny vek aby ste neostal potom zaskoceny
Odpovedať
tak preto som tu,, aby som dostal daku dobru radu :-)
Odpovedať
@peter615 tazko radit neviem aky dom mate ake tepelne straty domu mate ako ste mali zapojeny kotol a preco nechcete splynovak
Odpovedať
Článok sa načítava...
mam, cerpadlo, plus 4 cestny,ventil,,, mal som vimar 25,,,kurila v pohode,,,,hladam pec do tych 1000eu....
Odpovedať
ja by som radsej zobral neaky SPLYNOVACI OCO ma ATAK ( ty plynari ze vjac nikdy tie stare rady vraj boly brutal dobre no tie nove uz nic moc... ze vraj sa strasne pokazyli .. tak preto rozmyslam nad splynovacim kedze mam taky dom. aj nadobu ... aky by ste mi poradili ... hore je popis domu .. podlahovka bude len zo spiatocky.. z radiatorov.. a 1500l. akumulacka.
Odpovedať
@01mirek ja mam attack dpx profi 15kW plus 1000 AN som celkom spokojny ...chcete kurit dub a buk 2roky stary to je dost malo na tak tvrde drevo na to treba minimalne 4-5 rokov aby malo vlhkost pod 20% ... najlepsie u mna splynuje smrek ktory tak tiez susim minimalne 3 roky vtedy ma 15-17 % vlhkost ... ak mate 1500AN tak min. 25KW kotol ...neviem zalezi aj kolko chcete do kotla investovat
Odpovedať
tak cena do 1500e.. kotol. drevo ano buk dub, 2-3r. stare. pod celtov susene metrovica. Attack ma aj oco ako spominam .Je kvalitny no casto priklada. a tak hlavne preto kolega ma stropuvu . no len je draha ... a tenky plech. tak ten 25kw teras uz len znacku a typ ... miesto mam v kotolni dost len nechcem podavac .. chcem kvalitny no zas nie moc drahy. z tych to 2 znaciek .
Odpovedať
@doors454 Neviem či je to naozaj tak, že tvrdé drevo by malo schnúť až tak dlho, lebo som sa dočítal, škoda že som si to neuložil, že v treťom roku už začína drevo strácať výhrevnosť. Skôr by som povedal, sušiť na mieste s väčším prúdením vzduchu a zaobstarať si vlhkomer, veď nie je až taký drahý.
Odpovedať
@gf565 docitat si sa to mohol ale ja viem aka je prax mam to odskusane a mam aj vlhkomer
Odpovedať
4-5 rokov je zbytocne vela stacia dva roky ale niekde vonku pod pristreskom bez stien nech to vietor prefuka
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Robite aj kotle Attack ? Mam od nich peletak ale mamlasa servisaka ktory nevie nastavit spalovanie peliet. Tvrdi ze vyrobne nastavenia su idealne, mne sa to ale nezda, pretoze kamos ktory ma vacsi dom a nizsiu spotrebu peliet aj ked je pravda ze on ma Opop. Myslite ze to bude o znacke ?
Odpovedať
Ak splyňovací tak jednoznačne VERNER 25.Palivo suché aj mokré,piliny,drevo,kôra,brikety.Máme ho doma dvojposchodový dom radiátory + podlahové kurenie+ tepla voda na umývanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pksoo nie je to o značke...aj kotol Attack treba nastaviť na pelety,ktoré sa budú spalovať. Od výroby je kotol nastavený len orientačne na najbežnejšie pelety. Vždy pri prvom spustení ho treba ,,doštelovať" . Nech si servisák prečíta čo má,alebo nechsa prestane vydávať za servisáka.
Odpovedať
ved to ze neviem ktorej znacke dat prednost.Maga alebo Atmos.nejaký 25.. Peletovy nechcem. len na drevo pripadne na uhlie .To ze skor potrebujem aby bol spolahlivi viem ze sa budem musiet naucit ho obsluhovat a vediet prikladat. ohrev vody na kupanie zabezpeceny plynovy ohrev , a 1500L nadoba podlahovky iba v tych miestnostiach. radiator v ostatnych izbach.Kovove rurky na kurenie a Plechove radiátory.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Ja by som si to nastavil aj sam, odvazit peletky a pohrat sa s otackami ventilatora podla rychlosti nabehu teploty mi nepride az taka strasna maturita. Problem je heslo do servisneho menu ktore mi ten mamlas urcite neda, ked sam ma problem sa s tym "pohrat" . Uz zvazujem aj skolenie v Attacku, len neviem ci mi to len tak daju :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@pksoo veď zavolaj priamo do Attacku...majú svojho servisáka ,ktorý príde kdekoľvek na Slovensko.(ak si dobre pamätám)
Odpovedať
@poliacik321 Le bude ho musieť zaplatiť a to nieje lacný výlet z Vrútok .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
chcem sa znovu spytat a polozit lepsie otazku. ktory kotol .25kw.. splynovac .. aku znacku MAGU alebo ATMOS nastavit mi to ma kto neni problem ..1500l nadrz, radiatory a podlahovka. 500cm mury bez zateplenia ani nebudem . dik za odpovede.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Rozhohdujem sa medzi dpx 15: https://www.attack.sk/attack-dpx-15-p... hmotnosť kotla 380kg, vyžaduje až 23 Pa ťah komína účinnosť: 91,3 dlzka dreva: 400mm Attack dpx 15 lambda: 2400 Eur Maga 15 premium: 1300 EUR dlzka dreva: 400mm vaha: 310kg vyzera ze lepsia volba bude ta maga...
Odpovedať
Drviva vacsina kuricov co mala dlhe roky splynovak po jeho ich prehrdzaveni isla do obycajnych prehorievacich knihovych plechovych kotlov pretoze do splynovaka treba minimalne 3rocne drevo,ze treba velku zasobu dreva + pri rozhoreni treba viac triesok a spotreba dreva ako v prehorievacom kotli kde staci aj 2rocne drevo :-D Ale to pochopi len ten co dlhsie kuril drevom :-D
Odpovedať
@radoslavc Čo je pri tomto pre teba prioritou? Myslím na čo všetko si pri rozdieloch medzi jednotlivými značkami prizeral? Poviem ti, že ten prvý kotol som aj ja pozeral pred rokom, keď som zvažoval možnosti, keď som premýšľal ako vyriešiť kúrenie. No aj tak som sa potom pre inú značku rozhodol :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?