Kotol na pelety alebo tepelné čerpadlo vzduch voda?

potrebovala by som poradiť.. keďže plyn nemáme k dispozícii, musíme hľadať inú alternatívu. Viete mi povedať počiatočné investície, výhody/nevýhody peletevého kotla a tepelného čerpadla, perspektívy do buducnosti?
Odpovedať
vsetko zavisi od velkosti domu a kvality izolacii, maly NED - staci kurit elektrinou, cim vacsi a horsie zatepleny - pelety a TC
Odpovedať
z pohladu buducnosti a celkoveho komfortu obsluhy urcite TC, tam nie je o com. Podavanie peliet sa da automatizovat, ale aj tak je s tym robota (dovoz a skladovanie peliet, casto sa meniaca cena, vynasanie popola) + samozrejme potrebujes komin. TC bude ale asi investicne vyssia polozka ako peletovy kotol, jedine ze by si kupila nejaky cinsky lowcost, ale tam si treba zasa dat pozor na dostupnost servisu. Najvacsou nevyhodou TC je z mojho pohladu totalna zavislost na dodavkach elektriny.
Odpovedať
@peto99 celková plocha domu je cca.130m2 , múry máme Ytong 30 lamda a zateplovať budeme polystyrenom 120mm.. pôvodne máme naplánované pelety, ale teraz sme dostali tip, aby sme dali TC. tak neviem.. ako keby máme prístup k plynu dám ho hneď.. @benco jasné, všetko má svoje výhody aj nevýhody. od pelet nás celkom odrádza , aj to nakladanie, kedze na zásobnik mame obmedzeny priestok, predsa TC je pohodlnejsie, ale zase prvotna investicia bude o nieco vyssia. no dilema :)
Odpovedať
@em0610 skuste este zvazit hrubsiu izolaciu, 120mm je podla mojho nazoru malo, mozno 200mm, prepocitat este raz tepelnu stratu domu a navrhnut uspornejsi zdroj vykurovania, trebars mensie TC. skratka cast penazi na kurenie (pociatocna investicia a mesacne naklady) presunte do zateplenia :)
Odpovedať
@benco dik za radu :) musíme to nejako ešte premyslieť.. natrafili sme na "super" projektanta, ktory nám tma polovicu veci nenaplanoval , takze potom to tak aj vyzera..
Odpovedať
Presne tuto dilemu som riesil na mojom dome . Obytna plocha 200m2 dole 120m2 hore 80m2. Plyn tam nieje . Tak som sa rozhodoval ake kurenie. 1.alternativa splynovaci kotol s 1500 l akumulackou a 2 zonove riadenie dole podlahovka hore 4 radiatori. Po prepocitani nakladov na realizaciu kotolne a kompket kurenia bez roboty to vyslo na 7000 € Naklady na kurenie s tuhym palivom na jeden rok 1000€ plus robota uskladnovanie a susenie dreva x-( Druha alternativa TC vzduch voda. Viessman 10Kw Mesacne naklady 50 € v tom je 300l TUV a klimatizacia v lete. Dom ma 40 cm zateplenie stropu vsade 3 skla a steny 30 porfix plus 10 izolacia. Pociatocna investicia na kurenie bolo 18 000€ bez prace. Ak mate dostatok financii tak zainvestujte a budete spokojny. S pozdravom GK
Odpovedať
@em0610 mam rovnako velky bungalov, najprv som chcel plyn, potom TC, ale neboli peniaze. Teraz mam elektrokotol 12, bojler s TC, a planujem kurit aj klimatizaciou s TC vzduch-vzduch, neskor aj v krbe. TC je drahe a zlozite zariadenie, kazi sa castejsie ako elektrokotol, a ma drahy servis. Ak bude spotreba vysoka, kupim TC vzduch-voda
Odpovedať
Profilova fotka
@em0610 ten rozdiel medzi peletkami a TC nebude az taky vyrazny. Kvalitny peletkovy kotol bude stat priblize rovnako ako TC. Osobne by som isiel do TC len ak je moznost mat zem voda, alebo voda-voda. Cize vybudovanie nejakeho kolektora bude nieco stat. Na "pohodlny" peletkovy kotol zase bude treba nejaky zasobnik a aj vacsiu akumulacnu nadrz. Pri peletkach by som ale videl vyvoj ceny trochu problematickejsie ako pri elektrine, ktora je ako tak regulovana. Ked som ja rozmyslal nad kurenim, nukali mi pleteky po 150€/tonu. Mam pocit ze teraz, 4 roky neskor, uz idu peletky po 200-250€/tonu.
Odpovedať
Profilova fotka
@em0610 - otázočka: A prečo v roku 2014 iba 12 cm izolantu....? Ja by som pod 20 cm nešiel. Tých ďalších 8 cm cenu zateplenia dramaticky nezvýši - komfort, naopak, áno.
Odpovedať
Suhlasim s nazorom, ze 12 cm v roku 2014 je malo. Ako to uz niekto napisal zvysenim na 20 cm sa cena az tak dramaticky nezvysi. Peletky, TC, elektrika, plyn... to uz je tazsia otazka a nie vzdy je len ekonomicka. Ja osobne (takze to berte naozaj ako moj osobny nazor) by som do peletiek ani dreva v lubovolnej podobe v roku 2014 nesiel. Je to pre mna zariadenie z minulosti - nechcem riesit skladovanie, dodavky, "prihadzovanie" akokolvek zautomatizovane, vymetanie lubovolneho bordelu (ano viem, ze oproti minulosti sa bavime o sto a jednom, ale skratka je to tuhe palivo so vsetkymi vyhodami aj nevyhodami - pre mna nie). Vsetky ostatne zdroje su zavisle na elektrike, nejde elektrika - nekuri ani plynovy kotol, nefrci tepelne ani obehove cerpadlo, o elektrokotly ani rec. Elektrokotol zere aj travu okolo cesty, osobne by som nad nim dnes naozaj uz neuvazoval. Takze z mojho pohladu by som to videl na plyn vs. tepelne cerpadlo. Pokial riesite rozpocet a mate dostupny plyn, tak pri spominanom 20cm zatepleni by som siel do plynu. Ak vsak nemate plyn a este si nechate aj tych 12 cm zateplenia, tak TC. "Zrada" tepelnych cerpadiel je, ale to vam obchodnici radsej nepovedia, ze rozdiel medzi silnym a slabym modelom v celkovej cene az tak vidno nie je. Cize paradoxne TC "vrati" v starej nezateplenej chalupe daleko skor (dost blizko tomu, co prezentuju obchodniciz) ako v dobre zateplenej novostavbe (tam je navratnost totiz zrazu nasobna).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?