Kotol na drevoplyn Atmos

Chcem sa opytat ci ma niekto skusenosti s kotlom na drevoplyn od Atmosu? Uvazujeme nad kotlom DC 18 S resp. DC 22 S. Prvy ma rozsah vykonu 14 az 20 kW druhy 15 az 22kW. Neviete mi niekto poradit pre kt. kotol sa rozhodnut? Ten slabsi je samozrejme lacnejsi, ale o cenu nam az tak nejde, skor aby sme vybrali ten lepsi pre nas co sa tyka funkcnosti. Jedna sa o novostavbu prizemie podlahovka, podkrovie radiatory. Akumulacka 800 litrov. Obytna plocha celkom cca 180 m2. Mame dost malu kotolnu tak potrebujeme cim mesni kotol a ta 18-ka je kratsia co nam vyhovuje, ale aj objem ohniska je mensi, cize aj doba horenia bude asi kratsia. Neviete mi niekto poradit ako vyratat ze aky kotol tam dat podla vykonu? Nechem aby ten slabsi isiel vkuse na plny vykon, ze nebude stihat, alebo zase ten druhy nebol zbytocne silny. diky za rady
Odpovedať
1
2
@bvlgari66 aka bude tepelna strata domu? 800 l AN na 20 kW kotol je onicom. Do 800 l AN natlacite max. 64 kWh. Podla tepelnej straty domu mozete vypocitat ze kolko vam ta 800 l AN vydrzi ked nebudete v kotli kurit ;-) Min. 55 l vody na 1 kW vykonu kotla. Pokial mate moznost tak by som vam doporucil na 20 kW kotol 2000 l AN.
Odpovedať
ledva do kotolni vpraceme tu 800 litrovu takze viac sa nekona :-|
Odpovedať
@bvlgari66 Tu vas chcem len upozornit, ze kotle atmos bezia stale na plny vykon.Pokial nemate tu moznost dat väcsie AN, tak by som sa radsej pozrel po inom kotly ktory ma automaticku regulaciu vykonu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 no atmos maju rodicia a vzadu je skrtiaca klapka ktora pri prekroceni nastavenej teploty obmedzi privod vzduchu do kotla cim sa znizi horenie a vykon.
Odpovedať
@ramoon Atmos zo standardnou regulaciou nema PID. Jedine ak by si tam niekto dal inu riadiacu jednotku ktora PID ma. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 to nieje na elektronickej baze ale mechanickej. Na vystupe z kotla je termostaticky ventil ktory ovlada packu a ta cez retiazku na ktorej je zakvacena zaklopka ktora omedzuje prietok vzduchu. Cislo 22 na obrazku.
Odpovedať
no co som sa aj radil s viacerymi kurenarmi, tak akumulacka okolo 1000 litrov je tak akurat pre standardny RD. A zase stavat kotolnu ako pre bytovku len kvoli 2-3 tis. litrovym akumulackam sa mi zda zbytocne...
Odpovedať
minuly tyzden sme objednali atmos dc 22 s tak uvidime ako to bude slapat :-)
Odpovedať
@ramoon Ja poznam kotle atmos. To co myslis je len uzatvaranie a otvaranie vzduchu a nie riadienie vykonu kotla. Ten ventilator bezi stale na plny vykon. ;-)
Odpovedať
@bvlgari66 Poznas vobec tepelnu stratu tvojho domu ked si uz objednal kotol? :-)
Odpovedať
@ludo65 ... mame naprojektovane kurenie na drevoplyn a tam su straty domu a vsetko ostatne, ale tam mame atmos DC20 GS, kt. ma keramicku vlozku o vykone 14 az 20 kW. Ja som nechcel tento typ kotla, budeme mat atmos DC 22S, kt. nema miesto kde sa uklada drevo do obluka a keramicke ale klasika zelezne a oblznikove. Je lacnejsia asi o 600 eur a vykon ma 15 az 22 kW.. V konecnom dosledku ide o to ze do tej prvej sa zmesti len 33 cm dlhe drevo a do tejto 50 cm. A myslim si ze ked raz je kotol urceny pre nejake rozpatia vykonu tak v tom rozpati by sa mal aj pouzivat, samozrejme je lepsie ked ide na vyssi vykon nie naopak, kvoli zivotnosti. Napr ten slabsi kotol kebyze ide na plny vykon cize 20 kW tak ide na plno tu ked pojde na 20 kW bude este 2 kW rezerva..
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 tak si pozri stranku atmosu a tam pisu ze je to regulator vykonu alebo chces povedat ze vyrobca pise bludy ? Ja ten kotol mam osobne doma a viem ze to tak funguje a kotol nema plny vykon stale len treba spravne nastavit tu zaklopku na privod vzduchu do kotla. Funguje to podobne ako na krbe ked obmedzujes privod vzduchu do pahreby. Cim viac vzduchu tym vatsi plamen a vatsia vyhrevnost a vatsi vykon.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ludo65 este aky ventilator mas na mysli? Ja tam mam len 1 a to odtahovy pri vystupe do komina ktory sa pouziva len pri rozkurovani a prikladani do kotla a mam pocit ked klesne teplota pod nastavenu.
Odpovedať
@ramoon atmos ma len jeden ventilator a to je odtahovy.Ten zapina ak je teplota kotla pod nastavenu hodnotu, a vypina ked je pozadovana teplota dosiahnuta. Ten vetilaator nema modulovanie otacok a je to len stale na plne obratky. Pokial by bol kotol s modulovanym vykom, tak by mala napr. ta DC 22S vykon od 8 kW-22 kW. a nie 15-22 kW ;-) To co je u atmosu ta klapka, tak ta ti len dusi ohen a znizuje kvalitu spalovania kde pri kotloch s modulovanym vykonom mas riadene otacky venilatora podla vyhodnotenia teploty spalin a teploty vody v kotle. Tieto kotle maju po celu dobu kvalitne spalovanie a maju napr. 18 kotol rozah vykonu od 9-25 kW, Kotol 25 ma rozsah vykonu od 12-32 kW . atd. a tomu sa da povedat ze kotol ma automaticke riadenie vykonu kotla ;-) Kotol atmos, je kotol bez modulacie vykonu. ;-)
Odpovedať
@ludo65 a orientacna cena takeho kotla je aka oproti tomuto atmosu? ;-)
Odpovedať
@bvlgari66 Taky kotol stoji 1900 € i z DPH. ;-)
Odpovedať
@bvlgari66 informoval si sa ze kolko stoja nahradne diely ako je tryska,spodna keramika atd. pre kotle atmos? ;-)
Odpovedať
neinformoval som sa, ma ich par ludi co poznam a su spokojni takze dufam ze aj ja budem..tento kotol ma vyjde o polovicu lacnejsie nez ten co udavas ty, takze ak sa pokazi tak stale mam rezervu a kupim si taky isty novy :-D
Odpovedať
@bvlgari66 ako sa vravi ze nadej umiera posledna, a dufam ze to u teba bude tiez stou spokojnostou. :-) Pokial porovnas tie kotle co som uvadzal ja, tak tie maju prikladaciu komoru 150 l a atmos ma len 100 l. :-) Maju modulovany vykon co atmos nema. ;-) Priprav sa na to ze v atmose budes musiet kazde 4 hod. prikladat kde to pri kotloch s modulovanym vykonom sa vystavuje prikladanie podla inetzity horenia na 6 - 12 hod. Tak len dufam ze budes naozaj s atmosom spokojny.:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 No konecne si to napisal tak ako to ma byt. Cize riadenie ventilatora zvatsuje rozsah kotla. U nas prikladanie vychadza na 6-8 hodin pri 25kW
Odpovedať
@ludo65 a ty si predajca kaych kotlov, ved to uz povedz, a nesdtavaj nas co maju atmos alebo idu mat atmos akoby sme mali daku bangladešsky sporhelt. Ako isto su aj lepsie kotle ako atmos ale atmos si myslim aj rozpravania co tu pec maju nie je zly skor z tych lepsich cenovo dostupnych! ;-)
Odpovedať
@bvlgari66 Niesom predajca, ale mal som docinenia velmi vela s vykurovacou technikou a to dlhe desatrocia. ;-) Neni na trhu kotol co by som nepoznal ;-)
Odpovedať
podla mna je atmos jeden z najlepsich a najkvalitnejsich vyrobcov drevosplynujucich kotlov na slovenskom trhu. ludo65 - niekedy nejde len o cenu ale aj kvalitu - ci uz samotneho kotla alebo aj dostupnosti nahr.dielov.tiez sa stretavam s tymito kotlami a instalatermi - podla mna je 1000l akumulacka k tomu kotlu primerana. a rad by som vedel o vyrbcovi kotlov na drevo alebo pevne palivo (okrem automatickych na pelety a pod) ktory vie modulovat vykon. sem s nim
Odpovedať
adam1605 na splynovacie ktle vyrobca dopurucuje 55 l vody na 1 kW vykonu kotla. Pri 25 kW by to bolo 1250 l. To je prave co ludia nechcu akceptovat ze ked vyrobca niec doporucuje tak si aj tak spravia podla svojho a potom sa stazuju ze to ci ono je na h..o. Pokial to vyrobca zadava tak to nie je len zo spasu ale ono su ludia co si mysli ze su stale mudrejsi ;-) V dnesnej dobe ma uz skoro kazdy splynovaci kotol PID alebo zPID len atmos to nema. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
dobry den ,vidimze raz ludi tu vie o com hovori,ja mam taky roblem ,mam atoms ds22s ,1000 l AN,kotol mi stle pracuje na 70 res,75 stupnou,kedy ma zapinat cerpadlo na ladomate?kedy na zapinat obehovku do kurenia? ,aku je na samotiaz,niako mi to nefunguje podla moich predstav
Odpovedať
dobry den chcem sa spytat ,ja mam taky problem ,mam atoms ds22s ,1000 l AN,kotol mi stale pracuje na 70 res,75 stupnov,kedy ma zapinat cerpadlo na ladomate?kedy na zapinat obehovku do kurenia? ,aku je na samotiaz,niako mi to nefunguje podla mojich predstav
Odpovedať
@jarowr450 zalezi na tom ze kolkiatku patronu mate v tom Laddomate. Cerpadlo Laddomatu musi zapinat ca.3-5°C pred otvotrenim termostatu. Ked mate povedzme 65-ku patronu tak cerpadlo Laddomatu by malo zapinat pri ca 62°C.
Odpovedať
@jarowr450 To mate ako zapojene ked je AN na samotiaz ??? To nemoze byt samotiaz ked tam mate tam Laddomat a cerpadlo na vykurovaci okruh. Pripojte schemu zapojenia.
Odpovedať
my kurime s tym atmosom dc22s uz asi mesiac a spalili sme tolko dreva ze hruza. A to je von este relativne teplo! Neviem ci to mame nejak zle nadstavene alebo co!? Mame tam kotol atmos, za nim Ladomat kt. zacne pustat do AN ked ma kotol 79 st. potom zacne nabijat AN 800 L, za AN je cerpadlo myslim ze ESBE, kt. ked ma AN 30 st. tak pusti vodu do systemu a konecne zacne kurit. Tento proces kym prebehne tak je polka dreva v kotly spalena, a kym ma voda v celom okruhu ,,aspon" 35 st. tak zhori vsetko drevo a mozme zase prikladat. Ked uz je system konecne ako tak zohriaty ze sa vracia do kotolne tepla voda z domu, tak napr. vecer nalozim este plny kotol, rano pridem kotol prazdny. Na kotly 35 st., AN 29 st. a mozem znova rozkurovat a cely proces prebehne rovnako! V dome je teplo, len mi ta AN v dome a vsetky tie cerpadla a neviem co este pridu uplne zbytocne! Doma u rodicov v starom dome mame tiez kotol na drevoplyn, stary Vimar ci vigas ci co to je..,tam sa vecer nalozi a rano je este zerava pahreba,a uz sa len dolozi a kuri dalej, u nas musim nanovo rozkurovat a cakat kym zase nabije AN atd. U rodicov nieje ziadna AN, ziadne cerpadla ,kolko st. ma voda v kotly tolko ide aj hned do domu. Po pol hodine je system zohriaty. Rano sa nakuri drzi teplo do vecera, ak su von velke zimy ide sa nalozit pec aj vecer a vydrzi do rana atd. Ja spalim za den mozno 3 plne kotle dreva a to je dom zatepleny 12cm, ytong lamda375, 3-skla vsetko zaizolovane ako ma byt! AN ako tam kurim tak mala najviac asi 75 st. pricom technik vravel ze bude mavat bezne aj cez 85-95 st. Ta AN mi pride uplne zbytocna!!! Podla mna logicky by mal kotol vykurovat najprv dom ten by sa mal zohriat a potom zopnut nejake cerpadlo a prebytocna voda by isla do AN a nie naopak , 4 hodiny nabijat AN a potom az zacat vykurovat dom. Ked odidem niekam na 3 dni v zime a nikto nebude kurit a vratim sa do studeneho domu tak budem den nabijat len system a AN kym sa zohreje! Drevo je suche, skusali sme aj makke, aj buk, aj miesat a stale rovnako. Na to kolko ten cely system stal tak som si mohol dat plyn a bol by som mal pokoj svaty!
Odpovedať
@ludo65 Podla coho by mala byt v ladomate zvolena patrona ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?