Kotol. Kde je chyba?

Prosim Vas o pomoc (kazda rada dobra). Z kotla nam vedie hadicka len tak von do neznama. Kvapka z nej voda, a preto sme podlozili vedro, kt. sa za 4 dni naplni. Manzel tvrdi,ze je to OK,no ja si nemyslim,ze by sa mal takto kotol spravat,navyse nebol najlacnejsi. To ako ked odideme na dlhsiu dovolenku,tak budeme "vytopeni"? Asi by som mala na to zavolat odbornika,ci hadicku netreba niekam pripojit. Prosim neviete co s tym? Dakujem Vam
Odpovedať
nie je to kondenz? @minutka
Odpovedať
Profilova fotka
a neni tam bojler napojený? Viem, ze to tak je u bojlerov, aby neexplodovali tak takto odvázda pary, potom treba nastavit teplotu bojlera na nizsie, kolko vám vyhovuje tak 60 stupnov, potom to prestane ;-)
Odpovedať
@minutka Ahoj, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o kondenz, keďže je to asi kondenzačný kotol, alebo vodu z pretlakového ventilu. Kondenz má byť ale odvedený do odpadu a na fotke tento odvod kondenzu máte, takže najskôr to bude tá druhá možnosť. Tú hadicu dajte k tomu odvodu kondenzu a máte pokoj.
Odpovedať
@mirkif ano kotol je kondenzacny, musim Vase rady ukazat manzelovi, ale velmi pekne dakujem !!
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka Dobrý večer nie je to kondenz ten je zvedený do odpadu ale je to poistní ventil Myjavsky do 6,3 musíte zistiť aký mate tlak SUV bud budete mat pri nahrievaní bojlera vyšší ako zvláda poistný ventil pomože domontovanie aquamatu alebo redukčného ventilu.
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka pozerám že aquamat tam mate tak treba dat redukčný ventil alebo skúsit vymeniť poistny ventil.
Odpovedať
@kvp dakujem Vam velmi ste mi pomohli
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka ;-)
Odpovedať
@minutka Ahoj. My mame skoro rovnaky kotol a ta hadicka z pretlakoveho ventilu nam ide rovno do kanalizacie, do tej nadobky kde ti ide kondenz. Mame tam dve hadicky a je to bez problemov.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak je to pretlakový ventil.Treba to opraviť .Prídete o potrebný tlak v systéme .Kotol má poistku a keď klesne tlak v systéme pod určitú hranicu tak kotol sa vypne a bude zima.Chyba môže byť aj v zle nastavenej expanznej nádrži.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Ale sak kirenie je uzavrety okruh , tlak v nom nemoze klesnut... Tento ventil je na privode studenej vody do boilera...
Odpovedať
@antonmesaros @madein1974 aj mne obcas klesne tlak v systeme, neviem cim to je, ako moze unikat voda z uzavreteho okruhu kurenia. Kurenari povedali, ze pri poklese tlaku (ma sa pohybovat medzi 1 a 2 barmi) treba len pripustit vodu do systemu. Co vy na to?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@madein1974 Súhlas som už slepý ,som si nevšimol tú priesvitnú hadičku.Je to ventil na vstupe.Na týchto ventiloch často dochádza k poškodeniu tesnení vodným kameňom.Potom prepúšťajú vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr Kotol má vyrovnávaciu nádrž na tlak ktorý kolíše zohrievaním a ochladzovaním vody.Nádržka cca 5 L(záleží od veľkosti systému).Tá nádrž má v sebe gumennú membránu a je nafúkaná kompresorom na určitý tlak.Môže byť že má poškodenú ventilku.Väčšinou stačí vymeniť ventilku a dofúkať.Keď budete stále dopúšťať vodu po určitom čase sa dostanete do bodu keď stratí membrána svoju funkciu .Prejavuje sa to tak že:nekúrite voda má 15°C tlak je 1 atm zakúrite na 25°C a tlak vyskočí na 2,5atm.Ak je dobre nastavená (nafúkaná) membrána tak tlak by mal kolísať cca v rozmedzí cca 0,5 atm.
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka poistný ventil treba vymeniť. dôvodov môže byť viacero. faktom je že to, že takto nemá vôbec kvapkať, pretože je to len určitá zábezpeka voči nárastu pretlaku vo vodovodnej sieti na vstupe a ochranou proti prekročeniu konštrukčného tlaku prvkov. na pokrytie tlakových špičiek tam máte osadenú expanznú nádobu čo je len dobre. kondenzát z kotla je v poriadku ten si pekne odkvapkáva do zápachového uzáveru. @ladislavr systém by si mal držať konštantný prevázdkový pretlak, ktorý sa mení v určitom rozsahu v závislosti od teploty média a chodu obehového čerpadla. rýchle zmeny prevádzkového tlaku môže spôsobovať i poddimenzovaná expanzná nádoba. fakt je však ten že nesmie dochádzať k evidentnému opakovanému poklesu pretlaku v priebehu vykurovacieho obdobia, pretože to môže spôsobovať netesnosť sústavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr Ano, ked poklesne tlak tak treba dopistit, no nie zakazdym. Ohrevom voda meni objem, cize zvacsuje alebo zmensuje objem takze klesa a stupa tlak. Ale mierne, nie v rozmedzi 1 baru ! Ked nepouzivas kurenie, tlak nemoze klesnut na nulu. Ak klesne, problem. Voda niekde unika...
Odpovedať
@madein1974 @antonmesaros @maros_kollar stalo sa mi to zatial len raz (pokles tlaku na 0.6 baru a tym padom vypnutie kotla a hlasenie chyby). Inak tlak vyzera byt ako-tak ok - ked intenzivne kurim, tlak je 1.7 az 2.1 bar, ked odchadzam a stiahnem teplotu na termostate na 10 st. (lebo v dome este nebyvame), tlak postupne (za dva dni) klesne na asi 0.9 baru. Je to normalne spravanie? Aj ked viem, ze nekurim standardne..
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr predpokladám že máte radiátorové vykurovanie, navolíte teplotu v interiéri a kotol ženie maximálnu teplotu vody do systému pri veľkom vychladení spiatočky. kotol si uzdržuje určitú temperovaciu teplotu interiéru, čiže vodu zohrieva prerušovane v určitých intervaloch podĺa priebehu vonkajšej teploty a rýchlosti vychladenia priestoru. Keď máte malý objem expanznej nádoby, predpokladám že vstavanú v kotli štandardne 7 litrovú prudkým nárastom teploty média dôjde k objemovému zväčšeniu, a zmene pretlaku v sústave. Táto expanzka dokáže pojať určité množstvo vody a dimenzuje sa presne na výpočtový objem sústavy a maximálnu poruchovú teplotu. Potom už nastáva otvorenie poistného ventilu kedže dochádza ku poruchovému stavu. Kotol ide väčšinou do poruchy pri poklese pod 0,6 bar. pokiaľ opakovane prichádzate do domu pri prerušovanej prevádzke a pri plnom ochladení pretlak ostáva na pôvodnej hodnote 0,9 bar systém je tesný. pokiaľ by ste opakovane dopúšťali do systému z dôvodu poklesu pretlaku sústava je netesná.
Odpovedať
@maros_kollar ano mame radiatory a pokial si dobre vybavujem, vzdy vidim na displeji 0.9 bar ked pridem po par dnoch do domu vychladnuteho na 10st. Potom si len manualne nastavim teplotu na nejakych 18st. a vidim, ze tlak stupa s ohrevom vody, ale nikdy nie na hranicu, ked sa otvara postny ventil. Preto som patral po tej strate vody zo systemu, hoci sa to stalo len raz. Ta expanzna nadoba to ale vysvetluje. Dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
Mna este na tych fotkach zaujalo to, ze tam mate nainstalovane obehove cerpadlo na TUV, ale ventil mate zatvoreny... resp od bojleru ku cerpadlu otvoreny a za cerpadlom zatvoreny...preco? Aby sa Vam to cerpadlo nezadrelo! Ci ho nepouzivate?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@vovo Pre vovo: Popravde som cirkulačku TUV odstavil ventilom aj ja, pretože cirkulovala do poschodia aj samoťažne aj ked sme v práci alebo spíme kotol sa spúštal pre TUV v častejších intervaloch. Teda prevádzka cirkulačky bola hlavne v lete viacmenej neekonomická aj ked čerpadielko nepracovalo. Vidno na fotke, že asi nie som sám...
Odpovedať
Profilova fotka
@naftalin zaujimave. TUV samozrejme ma tiez samotiez - to je fyzika :-). Cerpadlo pre TUV je o tom, ze dovedie teplu vodu k baterii a nemusis odpustat vodu, ktora vychladla v potrubi. Mne to cerpadlo nejde stale, teda moze, ale ja mam v kuchyni a v kupelniach tlacitko, ktore ked stlacim zopne cerpadlo a dovedie TUV resp odvedie studenu vodu spat do zasobniku a ked pustim vodu tecie mi tepla voda hned. Stale tvrdim, ze ak ti to nevyhovuje z akehokolvek dovodu, cerpadlo radsej vypni.
Odpovedať
Mate poskodeny alebo zaneseny poistny ventil. instalacia je spravna az nato ze ta hadicka v kybli mala byt napojena do odvodu kondenzu. skuste potocit hlavickou poistneho ventilu 3-4 x nech sa preplachne ak bude nadalej kvapkat tak vymenit. + skontrolujte tlak v expanzke na vodu to je ta biela nadoba pod kotlom na spodu ma ventil na pumpu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek dobrá rada nad zlato. Ale čo som si všimol ja tak problém môže byť aj v zle navrhnutom aquamate tým, že má malý objem. Pre túto inštaláciu by mal byť aspon 12l. Na obrázku to vyzerá, že ma tak max 8l. Tá rada s tou hlavičkou poistného ventilu nepomôže, lebo pružinka na tom PV je už aj tak po smrti a nebude mať silu ten tlak uzavrieť. Ale v každom prípade treba skontrolovať tlak v aquamate.
Odpovedať
@nadro najcastejsie montujem tento system s externym zasobnikom na ten vitocell urcite staci tento aquamat . aguamaty pracuju na vyssom tlaku oproti expanzkam na UK. je pravdepodobne ze nema tlak v aquamate , ale moze byt poskodena pruzina. rozhodne by to mali vyskusat a napisat co bolo Aquamat dotlakujte tak ze uzavrite studenu vodu. Pustite ventil teplej nad umyvadlom a mozete tlakovat
Odpovedať
Ono treba najprv zmerať tlak vody na vstupe do domu... Pokiaľ sa blíži 6 barom, ktoré dokáže ten poistný ventil "ustáť", tak ani expanzka, ani nový poistný ventil nepomôžu, nakoľko sa ohrevom tlak zvýši málo nad 6 barov a PV sa otvorí... :-) Zmerať a prípadne zredukovať tlak na vstupe, nastaviť tlak v expanzke a poistný ventil prestane kvapkať. Na zamyslenie: Načo je dobrá spätná klapka v tom poistnom ventile? Mám doma tiež Viesmann, Vitodens 111, ktorý má poistný ventil na vstupe SV, ale nie je prietočný, takže pri ohreve TÚV sa voda málinko "rozťahuje" späť do potrubia SV. Vadí to? Podľa mňa nie. Expanzku mám pri vodomeri (lebo je za ním sp. klapka od vodární) asi 15 litrovú na celý dom a z PV zatiaľ nekvapla ani kvapka...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja Vám poviem, že čo treba: zavolať tam servismana. ;-)
Odpovedať
Ja som teraz zistil, ze ked sa spusti vyssi ohrev vody, t.j. nad 60 stuponov z toho ventilu unika voda. Dal som pod to misku, je to az okolo 2 dc. Normalne kurime vodu do zasobnika len na 45 stupnov. Prisiel som na to ked sa spustila termnicka dezinfekcia a po chvilke tam kvapkala voda. Je to normalne, je spravne nastavene expanzna nadoba ? Ochranu proti legionelam spustam len 1x za tyzdne.
Odpovedať
Áno, pri ohreve odtiaľ môže kvapkať voda, keďže teplom sa látky rozťahujú, voda v zásobníku sa nemá kam, tak ide cez poistný ventil von. Resp. mala by sa do správne navrhnutej expanznej nádoby. Aká je veľká, aký je tlak vody na vstupe do domu a na aký tlak je expanzná nádoba nastavená? Nebyť tam tej spätnej klapky, nekvapkalo by možno nič (ale možno bude klapka za vodomerom)... @drzalasicka
Odpovedať
A ten poistný ventil mal byť naležato, alebo v ňom malo byť kolienko, aby výtok smeroval smerom dolu... :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?