Kotol Boto Enviro - skúsenosti

Profilova fotka
Zdravim vas. Chcel by som sa spytat ci tu nieje niekto kto ma doma nainstalovany kombinovany kotol znacky boto enviro pm 15 alebo pm25. Potreboval by som zistit par faktov ohladom tohoto kotla, hlavne ci s nim nemate problemy, ci vam funguje spravne zo zapojenim akumulacnej nadrze, ci vam nevznikaju spekance z peliet, aku mate asi spotrebu peliet na den, a ak sa da aj parametre domu. Mi mame dom 120m2 zatial nezatepleny, novostavba v podlahe 15cm eps, v strope 40cm vaty, a na obvod chceme davat 20cm eps. Spotreba doteraz cca 2vrecia na den, teplota nastavena na termostate 19stupnov. No este sa v dome nebyva, zatial len susime a dokoncujeme dlazby a plavajuce. V dome je podlahove kurenie. Dakujem za reakcie.
Odpovedať
1
2
5
Ahoj, tento rok som dal nainstalovat peletkovy kotol boto enviro pm 15 s 825 ltr. aku nadržou a 400ltr zasobnikom na peletky . Dom ma 18 rokov, dvojpodlazny ,cca 180m2 ,steny su tehloblok 38, strecha je sedlova zateplena 30 isoverom, dom je zatial nezatepleny , okna su plastove trojsklo , kurenie je len radiatorove. Izbovym termostatom vykurujem dom na 20,5 °C . Kotlu trva cca 4hodiny, kym nabije akumulacku na 70°C. Prioritne nakuri system a potom nadrž. Zatial novembrove pocasie nebolo nijak mrazive, pri vonkajsich teplotach, ktore sa pohybuju okolo nuly mam spotrebu asi jedno 15kg vrecko za den. Som zvedavy aka bude spotreba pri mrazoch.Peletky mam od firmy biopel. Horak cistim pravidelne kazdy den, nakolko v nom vzdy ostane zapečena asi 1 cm vrstva. Este ku kureniu, akumulacka dokaze dom vykurit dva krat po sebe zo zasoby 70 °C vody , na treti krat sa spusti kotol. No toto sa mi stalo len par krat, vacsinou kuri kotol, druhe "zakurenie " je z nadrze.
Odpovedať
@stanleykoooo Ahoj ako si spokojny s kotlom?
Odpovedať
Profilova fotka
@remo967 ahoj. Takze aj biopel peletky su vhodne tak na spekance? Kolko stala tona ak smiem vediet? S kotlom som ako tak spokojny. Ide tak ako ma nastavene moznosti. A tie ma veru dost obmedzene. Skoda ze firme nezalezalo na tom aby tu riadiacu jednotku spolu zo spolocnostou fire control nedorobili a nedoprogramovali tak aby to vsetko fungovalo ako ma. Dnes uz by som si vsak taky kotol nekupoval. Dnes uz by som volil kotol z rotacnym horakom, uz len koli tomu ze sme sa dostali do doby kedy odpad je zlata bana pre vyrobcov peletiek a uz od radosti nevedia co zato pytat. Osvedcene peletky mam od firmy ekopelets kralova lehota. Ich peletky su uplna topka pre tento kotol a spekanec aky opisujes pri ich peletkach nemas ani po 2tyzdnoch. Pytaj sa ak nieco potrebujes. Inak vies ze firma isla do konkurzu a ze nam skoncila zaruka? Teda pan nam slubil ze vsetky problemy co by nastali mame s nim konzultovat ale tak vies.
Odpovedať
@stanleykoooo So susedmi kupujeme 810 kg palety , 54 vreciek, tie su po 170 eur ( tona vychadza na 209eur). Kurim len mesiac no uvidim ako cela zostava bude fungovat. Predtým som pouzival kotol Vigas 25 splynovaci, mal som ho 14 rokov , kotlove teleso mi v nom vydrzalo po celu dobu. Asi som mal stastie, znami ktory kurili v takychto kotloch menili prepalene vložky po 3 - 4 rokoch. Verim ze bude spolahlivy aj tento. Rozhodoval som sa medzi modelmi polskeho kotla Defro alebo Opop, presvedcila ma cena tejto zostavy tak som ho zobral. Skoda ze nema mechanicke cistenie horaka. Nad fungovanim riadiacej jednotky som sa moc nezamyslal, technik vysvetlil pre mna potrebne veci, aby vsetko fungovalo tak ako ma. O nedostatkoch zatial hovorit nemozem, uvidim casom...Pozeram ekopelets kralova lehota, po com ich maju? TUV cez leto ohrievas kotlom? aku velku mas akumulacku , pri akej teplote ti kotol zacne kurit nadrz a pri ake sa vypina? Mne sa kotol zapne ak teplota na vrchu nadrze poklesne pod 40°C, a pri dosiahnuti 70°C na spodu nadrze, kotol vypina.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam tu zostavu co ponukali na internete. Cize kotol pm 15 plus 400vka zasobnik a 800vka akumulacna nadrz. Dom mame novostavbu ale este nezateplenu cize spotreba je dost vysoka. Ale inak mam kotol nastaveny podla seba kedze je potrebne menit nastavenia podla kvality peliet. Mam nastavene takto: Zapnutie kotla pri teplote 45 stupnov na akumulacke hore, a teplota stop kurenia mam na 80stupnov dole. Teplota spustenia kotloveho cerpadla je nastavena na 55stupnov. Na tuto teplotu som dosiel tak ze ked som tam mal na spustenie cerpadla teplotu 45stupnov tak strasne dlho trvalo aby sa kotol rozbehol takto sa mi rozbehne kotol skor. Tohtorocna cena tych peliet je tusim 250 alebo 260€ a to sa mi uz asi zdalo dost vela. Co sa tyka kotla tak celkovo az na ten horak je celkom fajn. Neviem ci si skusal kurit aj drevom ale tam ma ten kotol uplne prekvapil a ani som necakal ze bude mat take dobre vysledky.
Odpovedať
@stanleykoooo 250 je celkom dosť ...drevom som ešte nekuril, trocha mi ho zostali tak vyskúšam
Odpovedať
Profilova fotka
@remo967 na drevo je ten kotol uplne parada. Radost kurit.
Odpovedať
@stanleykoooo ja som kotol kupil z fi.firecontrols , bol pouzivany asi rok ,no rošt mi tam chyba. Ak su v konkurze to uz sa mi ho asi nepodari zohnat...vyskusam
Odpovedať
Profilova fotka
@remo967 napis p brselovi mladsiemu. Aj brat nedavno cez neho riesil opravu kotla ale on ma iny kotol a diely mu poslal. Tak brat si to uz opravil. A kolko stala ta zostava od nich ak smiem vediet?
Odpovedať
Volal som mu len je nedostupný , písal som , p.Janeckova mi odpovedala že uvedený diel už bohužiaľ nemajú ...skúsim ešte brselovi ako píšeš ...celkom som za to dal 3300 aj so všetkými cerpadlovymi skupinami , filtrami...plus cena za montáž
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to si dobre dal. Mna stal len kotol zo zasobnikom a a nadrzou 285o€ plus ostatne veci. Dokopy cca 6000
Odpovedať
@stanleykoooo mne to vychadzalo priblizne rovnako , ak by som ho bral uplne novy... ja mam v akumulacke este spiralu na pripojenie solarnych kolektorov, dal som spravit rovno aj tie, el.bojler ktorym som pred tym ohrieval TUV som vyhodil, kedze je v nadrzi vnorený 200l zasobnik na teplu vodu. Podla odpisov elektromera mi klesla spotreba elektriky na polovicu, co ma tesi. Akú mas druhu alternativu kurenia ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
nad tepelnym cerpadlom si nerozmyslal?
Odpovedať
Profilova fotka
Nad tepelnym cerpadlom som veru ani nerozmyslal nakolko mi to nejako neprislo vhod, nejako ma ta technologia neoslovila a nezaujala. Dalsi zdroj kurenia nemam ziadny, chcel som jedno kurenie a dal som peniaze do jedneho. Kotol zatial ide ako tak v ramci moznosti ktore ma, i ked by som videl priestor na zlepsenie niektorych veci, ale inak som s nim spokojny. Bojler mi ide zatial na elektriku ale mam ho prepojeny aj na ohrev z kotla.
Odpovedať
@stanleykoooo kotol mám nastavený tak že prioritne mi kúri do radietorov a potom akumulacku. Kotol samotný je nahriaty na teplotu cca 70° ale do raiatorov nepustí teplotu vyššiu ako 35-36°.velmi dlho trvá keď touto teplotou vykúri dom. Pritom v nastaveniach mám teplou do radiatorov 70°. Neviem ako dosiahnuť to aby mi išla teplota vyššia
Odpovedať
Na riadiacej jednotke mi vypalilo poistku ovládania čerpadla primarneho okruhu, než som prišiel na to prečo kotol nekúri a ak by som nemal elektro kotol ako zálohu , asi by sme si užili zimu. Kúp si pre istotu aj ty náhradné .
Odpovedať
S tou poistkou sa mi to stalo dávnejšie ... neviem si rady ako nastaviť vyššiu teplotu do okruhu
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo Cau, osobne by som tie teploty zopinania / vypinania upravil. Mam podobnu konfiguraciu ako ty. Sice kotol iny ale tiez 800l AN. pec sa mi zopina ked ma vrch AN < 40° a kuri pokial nema spodok AN 60° Cim viac AN nabijes, tym rychlejsie sa vybija lebo je vacsi teplotny rozdiel medzi AN a okolitou teplotou. Sice teplo "ostava" v objekte, ale ja ju mam v pivnici a to je pre mna "stratene" teplo. Zaroven aj kotol musi horiet aspon na 80°C a teda viac tepla ti ide kominom prec a pec sa uz daco natrapi pokial to dokuri na tych 80 (vrch ma aj viac) Tot moja rada.
Odpovedať
@xivo ty máš podlahové?
Odpovedať
@xivo Logiku to má o čom píšeš
Odpovedať
@remo967 už sa mi to podarilo vyriešiť , najskôr som nahrial akumulacku a následne nato teploty do radiatorov išli hneď take , ako som mal nastavené ( mal som nejaký čas odstavený kotol aj s nádržou )
Odpovedať
Profilova fotka
@remo967 Ano, v celom dome mam podlahove kurenie
Odpovedať
Profilova fotka
@xivo no ono tu v nasom pripade ide o to ze kotol sa dokaze nahriat max o 5stupnov celzia ako je teplota nastavena na vypnutie. Neviem preco ale tento parameter sa menit neda, a teda ked nastavim teplotu vypnutia kotla na aku na 60stupnov, tak kotol dosiahne max 65stupnov a da sa do utlmu. Kde uz len udrzuje plamen a ked opat klesne teplota o 5 stupnov tak sa opat nastartuje a dohreje kotol. Aspon takto to dunguje u mna. A na moje naliehanie ako tento parameter zmenit mi bolo povedane ze sa to da nastavit jedine zmenou nastaveni, a teda podla ich navodu som zmenil hodnoty v nastaveniach kedy je kotol v utlme tak aby zo zdvihnutymi hodnotami hrial dalej. Cize som zdvihol cas chodu podavaca z 2secund v 20secundovom casovom okne na 6secund. A pridal som aj na otackach ventilatora z 10% na 25% A touto zmenou dosiahnem to aby kotol hrial aj po prevyseni nastavenej vypinacej teploty na aku nadrzi. Dufam ze sa chapeme ako som to napisal 😬
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo Znamy ma boto enviro, skusim sa ho opytat ako to ma nastavene. Ci nebude vediet daco poradit. Ja mam kamen eko pelet 17KW. Odovzdali mi to ako instalaciu bez PWM regulacie kde v standarndom rezime fungovala na dva rezimy. Max a Min. Tam som mal striktne dane ako dlho podava podavac, aku dlhu ma prestavku a na kolko % fuka ventilator. Fungovalo to asi nejak podobne ako u teba a to je ze kym sa teplota na kotli neblizila nastavenej teplote, kotol siel na max vykon a potom sa preplo na min (podla nastavenej hysterezy) Dalej tam bolo nastavenie, ze ako dlho ho ma nechat v rezime utlmu a ked dlzka utlmu bola dlhsia ako nastavenie, doslo k vyhasinaniu. Cize vsetko to bolo o spravnom nastaveni tychto parametrov. Nakoniec som skoncil tak ze som to vyresetoval a nastavil som to podla vyrobcu. (zohnal som si defaultne nastavenia pre horak) Stale sa mi to ale nepozdavalo, tak som presiel na PWM regulaciu a ta funguje super. Sice kotol nedokaze dodat 17KW ale spotreba super a vidim ze si dokaze teplotu pekne drzat. Kotol mam nastaveny na 65°C
Odpovedať
Profilova fotka
@xivo no cital som si to a ak to spravne chapem tak si nahradil tu regulaciu ktora bola ku kotlu za nejaku inu? Ja som o tych nastaveniach debatoval aj z technikom z boto ktory bol pri zrode tohto riadenia ktore spolu vyvijala firma boto enviro a firecontrols a aj on mimpovedal ze sa to inak nastavit neda, co je sice skoda ale da sa to upravit v nastaveniach a tam je polozka v nastaveni horaka a da sa tam korigovat vykon pri kazdom kroku aj pri zahtievani sa daju upravit parametre a tak isto aj pri utlme mu viem pridat na ventilatore a aj na case podavaca cize viem ho ja manualne dostat na vyssiu teplotu ale tym sa dostavam do rizika kezde tym krokom uz obchadzam jednu z kontrol kotla aby sa neprehrial.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo Nie, u mna je regulacia rovnaka len mas na vyber z niekolkych moznosti riadenia. Mam regulaciu TECH st-976. A ako pisete ohladne toho boto, pride mi to dost divne ... Laicky ma uz len napada, ci cerpadlo medzi pecou a AN ide dostatocne "rychlo" na to, aby dokazalo odovzdat teplo, kedze sa ti tak casto dostava do utlmu
Odpovedať
Profilova fotka
@xivo aha takze tvoj kotol je riadeny riadiacou tech a ta ma v sebe niekolko moznosti riadenia. Tak uz mi to je jasne. No ono ta riadiaca v tom boto je cela taka divna, akoze ma to dotykovy display ale to je asi vsetko take preborne o co by tam isl, a celkom mi tam chyba to podrobnejsie nastavenie, napriklad aj to ze nastavenie toho rozdielu teploty vody pri kureni, lebo ked si predstavim ze ma kotol dohriad akumulacku napriklad: vypinacia teplota na aku je nastavena na 70stupnov a kotol sa ale viac ako na 75stupnov oficialne nedostane, lebo ho ta riadiaca nepusti, a dohrievat posledne priklad 2stupne k vypnutiu z teplotnym rozdielom 5stupnov trvalo aj 2-3 hodiny. V tom case kotol palil podla mna velke mnozstvo peliet a nebol z toho ziadny osoch. Najvacsi extrem mam ked mi kotol spalil cely zasobnik peliet za 5dni, ale to bolo v zaciatkoch ked somsa s tym ucil robit. Teraz ked si to viem nastavitv utlme vyssi vykon tak nahreje nadrz celkom rychlo, teraz je uz pre mna problem len to aby som nasiel tie spravne a kvalitne pelety. Inak aky to mas ty kotol? Ake pelety pouzivas?
Odpovedať
Profilova fotka
@remo967 este ma napadlo, preco mas nastavene kurenie v dome na 20,5stupna? Nieje to malo? Nmi mame nastavene 23,5stupna momentalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo Kotol mam KAMEN PELLET Kompakt 17KW. Pelety mam momentalne nejake od lokalneho predajcu (neni to bohvieco, ale hori to ...) Na rok sa chcem dohodnut zo susedmi a zobrat viac, najlepsie z Kysuckeho Lieskovca aby bola lepsia cena. Samo o sebe sli ceny peliet neskutocne hore a bojim sa ze este to zvysovanie neskoncilo. K tomu vsetkemu mi v prechodnom obdobi pomaha 5 solarnych panelov. Kedze sa s nastaveniami stale hram a momentalne mam kurenie nastavene ze sa mi zopina pri 38 a hori do 50, doba nabijania trva cca 3hod. Cele to logujem a grafujem na http://kurenie.pnacek.sk cize mozes si to checknut. Musim si este prichystat notes k peci a ked budem doplnat zasobnik, zapisem si mnozstvo vriec a obdobie. Overim si aspon ci mi TS sedia aspon ciastocne so spotrebovanym mnozstvom peliet :)
Odpovedať
@stanleykoooo mat 23 je pre mna moc, uz sme si zvykli
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?