Kotol Boto Enviro alebo Rojek Ktp

Profilova fotka
Chcel by som sa informovať, či má niekto viacročnú skúsenosť s kotlom BOTO enviro prípadne ROJEK KTP. Jedná sa mi hlavne o prevádzku, životnosť a úsporu paliva oproti klasickým kotlom na pevné palivo. Kúrim drevom a uvažujem o kúpe jedného z nich. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Tiez sa u mna do najuzsieho vyberu dostali prave tieto kotle. Boto je vraj Rojek vyrabany na Slovensku. Ako vyhodu pisu pri oboch, ze vratna voda sa vracia spat do kotla cez rost (vodny) a tym padom teplota spiatocky nemusi byt 60st, ale staci 35-40. Ci je to plus,alebo minus... neviem, lebo podla mna sa tym "opotrebuvava" rost. Ta nizkoteplotna korozia totiz vznika na nom, nie?
Odpovedať
@quako2 Pri porovnávaní v predajni som zistil, že ROJEK má vložené v spalovacej komore šamotové platne, čo Boto nemá. Cenový rozdiel medzi rojkom a botom je asi 300€. Na fórach píšu dosť rozdielne názory na tieto kotle. Nedávno mi jeden pán napísal, že má rojka, spaliny do komína idú velmi vysoké (300st) a vydrží mu v ňom horieť max 3 hod. Mám s toho zmiešaný pocit, či za tie peniaze do toho ísť, alebo radšej vsadiť na osvedčenú klasiku ( mám favorita LT kotol FERROLI, + aku nádrž 1000l )
Odpovedať
K tomu max. casu horenia. Moja predstava je ze budem kurit kazdy den pod vecer s tym ze naplnim aku nadrz na dalsi den do poobedia. Proste kurit chcem ked budem doma a tym padom nepotrebujem kotol ktory vydrzi horiet dlho bez prilozenia. Predpokladam ze nabitie aku nadrze bude trvat 4-5hodin (zalezi od vykonu kotla). Aky je to ten kotol Ferroli LT?
Odpovedať
@quako2 Čo kde študujem, kúriť 3-4 hodiny a potom s toho vydržať čo len pol dňa, sa dá len pri veľmi miernych teplotách... inak treba velký výkon kotla a k tomu min. 4000l akumulačku. Tých 1000 l je len na zmiernenie výkyvov medzi prikladaním, ochrana kotla pred prekúrením a nejaká úspora paliva... Ten ferroli je : http://www.drevoplyn.sk/ferroli.php , že má oproti buderusom, viadrusom tenšiu, no odolnejšiu liatinu. V predajni KOTLA mi vraveli že niesú naň žiadne reklamácie, čo sa o dnes vyrábaných viadruskách nedá povedať..
Odpovedať
@arevka no takto trosku ta poopravim :-p vsetko zalezi ake mas tepelne straty domu...ak mas nizke tak 1000 l nadrz postaci na dost dlhu dobu...a ak sa jedna o kurenie cisto len drevom tak ja by som liatinovy kotol urcite nekupoval...
Odpovedať
Ako pise doors454. Podla projektu mam tepelnu stratu 5,2KW. Pri pouziti 1500L nadrze a 24KW kotly budem nadrz nabijat 4,4 - 5,6h a vydrzi to dom zasobovat teplom 20,1hod (pri -13 vonku). Pri teplotach ake boli teraz v january by to mohlo vydrzat aj 2 dni. CO sa tyka liatiny - ta je skor urcena pre spalovanie uhlia, kedze uhile nehori plamenom (ako drevo). Ked v liatinovom kotly spalujete drevo, tak koniec plamena, ktory ma aj 40-50cmje uz v komine, zatial co v plechovom je ten plamen v ucinnej casti kotla.
Odpovedať
@arevka doplnim len co napisal doors454. Do 1000 l AN natlacite ca. 80 kWh. Pokial sa bude quako2 riadit ako mu doporucujete ze 4000 l AN , tak to ma rezervu 320 kWh. Pri jeho tepelnej strate 5,2 KW by pri 4000 l AN musel kurit len kazdy treti den. ;-) 4000 l AN sa doporucuje pri 40 -50 kW kotloch. Nalozit 2x a AN su plne. Pokial budete mat len povedzme 20 kW kotol tak budete 4000 l AN nahrievat cely den.
Odpovedať
@quako2 nevolte klasicky kotol. Ked chcete kurit ciste len drevom tak zvolte splynovak. Klasicke kotle maju oproti splynovakom ca. o 30% mensiu ucinnost co sa Vam odrazi na spotrebe dreva, castym prikladanim do kotla a hlavne kopa popola.
Odpovedať
@quako2 plus mínus mám rovnaké hodnoty,môžem potvrdiť a to u nás nejde teplota pod 22,5
Odpovedať
@arevka Zdravim, mam kotol od Boto enviro, 20 kW. Zapojil som ho spolu s akumulačkou a som velmi spokojny. Kurim uz druhu sezonu, drevo vydrzi dlho horiet. Mal som staru viadrusku predftym a toto je o niecom inom. To co mi predajca deklaroval, ze to nie je klasicky odhorievaci kotol ale z 80% splynuje a 20% odhorieva je myslim pravda. Predtym mi halda dreva vedla domu vydrzala na 1 sezonu, teraz s tym drevom kurim este aj tuto zimu.. Ja by som, ak mozem odporucit, liatinovy kotol uz urcite nekupoval. Teplo ide rovno do komina.
Odpovedať
@maroshlavaty - Mozes si ten kotol instalovat sam,alebo je potrebny technik (kvoli zaruke). Ake mas tepelne straty, aku velku mas akumulacnu nadrz, na kolko stupnov v dome kuris, ako dlho vydrzi nahriata nadrz. Dufam, ze to nie je prilis vela info:-) Chcem si porovnat realne udaje s tym co som vypocital. dakujem
Odpovedať
@quako2 Ahoj, kotol mi instaloval kurenar, ktory uz tieto kotle montoval. Tento bol u nich na skoleni, skoleny bol aj na Rojeky, ale uistil ma ze podmienky, technologie ako to robia v boto enviro je uplne ina. Ze to zvaraju na robote, vsetko robia v jednom zavode, tak ma nahovoril na kotol enviro. Tepelne straty neviem ake mam, zatepleny dom, vymenene okna (izolacne dvojsklo), nadrz je 1,5 kubika, za vecer sa mi nabije. A kurim na 22 stupnov. Vydrzi mi voda, co mam v nadrzi na niekolko dni, zavisi ako je vonku. Chcel som vacsiu no nezmestila sa mi cez dvere. Potom som chcel dat dve vedla seba a to mi nevydalo kvoli miestu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
No ta velkost tej prikladacej komory u tych kotlov je vtip v porovnani zo splynovakom. Do kotla Boto enviro M20 nenalozite viac ako 13-14 kg dreva :-D co u splynovaka 20 kW nalozite 50 kg dreva. ;-)
Odpovedať
@ludo65 Ja som sa rozhodoval pre kotol ktory mi drevo usetri. Radsej spalim 13-14 kg dreva ako 50 kg. Nie je to priamoumerne, ze splynovak vydrzi horiet 4x dlhsie. Moj kotol tiez splynuje. Jednoducho povedane, neide mi o to, aby som do kotla vela naladoval. Chcem to co tm dostanem najlepsie vyuzit a nie spalit toho vela.
Odpovedať
@maroshlavaty Nic neusetrite , Vy spalite viac ako v splynovaku. Poznate Vy vobec princip splynovacieho kotla ked tu pisete ze kotol Boto Enviro M splynuje? To technicke riesenie a ucinnost toho kotla 75% uz vypoveda ze to neni splynovak ;-) To by ste mohol tvrdit ze aj Viadrus U 24 je splynovak a ten ma ktomu urcite konstrukcne blizsie ako Boto Enviro M. ;-)
Odpovedať
@ludo65 princip mojho kotla poznam, drevo hori tahavym plamenom a vdaka klenbe sa neodvadza teplo hned do komina, ale vracia sa k rostu, kde znova prehori okolo pahreby, cize sa viac vyuzije. az potom odchadza po bokoch kotla do hornej casti kde je este kniha alebo spomalovac plamena alebo ako to volaju..vo vedlajsej ulici ma sused splynovak, teda uz nie. aj ony si myslel, ze ma suche drevo a kotol znicil za 5 rokov. ja som si myslel tiez, ze mam suche drevo, ale nemam. ma 25-30% vlhkosti. Brat mi to zmeral vlhkomerom. lenze ja si v mojom kotli enviro kurit takymto dreovm dovolit mozem. splynovak je dobry kotol pre mojho brata stolara, ten ma vsetko suche a jemu kotol dobre sluzi.
Odpovedať
aj ja uvazujem o kotle boto ako dlho ti vydrzi horiet ked nalozis plný kotol tvrdym drevom a ide na plno
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den, ma niekto dalsi skusenosti s tymto kotlom? Mam zaujem o jeho kupu, no stale mi prijde ako "rokmi neprevereny".. ake kW mate, aku vykurovanu plochu, ako dlho Vam v nom hori (prip. ake drevo pouzivate)? Za vsetky info dakujem
Odpovedať
@maroshlavaty je velmi zaujimave ze co pisete . Jeden klasicky kotol nemozete ani len zrovnavat usporou a ucinostou oproti splynovaku. Poznam splynovaky co su v prevadzke 10 rokov a nemenili ani trysku ;-) A to palia 2 rocne drevo. Samozrejme ze sa drzia aj toho navodu od vyrobcu, co na slovensku si ten navod ludia ani neprecitaju lebo vedia vsetko lepsie. A to uz nepisem ani o tom, ze ako ich niektory kurenari zapajaju. To sa stavaju az vlasy na hor.! V stolarstve su mi zname splynovaky ( nechcem tu robit reklamu, tak ze ich znacku nespomeniem) ktore su v prevadzke 7-8 rokov a palia vnich aj drevotriesku. Este nebolo potrebne menit ani len keramiku ! ;-) Tu prijde na to ze ci kupujete kvalitu alebo tzv.produkt za lacny peniaz. Totiz tomu zodpoveda potom aj ta kvalita vyrobku. Vy nemozete ocakavat , ze ked si kupite nejaky splynovak za 1300 alebo 1400€ ze to bude kvalita?. :-) Poznate Slovo jednorazovka? ta stoji tiez bagatel.;-) Kto kupuje lacno kupuje dvakrat. ;-) Je jeden slogan , NIESOM AZ TAK BOHATY ABY SOM SI MOHOL DOVOLIT KUPOVAT LACNE VECI. A na tom nieco je.;-) .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
dobrý deň,zatial nikto nenapísal aká je doba horenia plnonaloženého kotla značky BotoEnviro idúceho na plný výkon. :-x neviem či je to dáke tajomstvo,alebo len majitelia týchto kotlov nechcú uviesť dobu horenia pri nominálnom výkone.
Odpovedať
Dojdem na chatu nalozim a zmeriam ti to. Sledujem vyvoj boto kotlov aj vo vyrobe sa obcas zastavim. Sam ho mam doma je v pohode vyroba zvaranie je plne robotizovane.
Odpovedať
@gkrivanek tak Ti veľmi pekne ďakujem za ochotu. Som naozaj zvedavý. Ešte sa Ťa opýtam,ako je to s tým terciálnym spaľovaním u Boto-Enviro? Je to reálne? Pýtam sa,pretože mi to spomenul a vyzdvihol jeden predajca.
Odpovedať
Potrebujem poradit!Kupil som si koto BOTOENVIRO 25 pred 2 tyzdnami.....Na moj dom ten kotol je dostatocny,ale moj problem spociva v tom ze nedokazem ten kotol tak nastavit aby vykon bol optimalny...to znamena ze ak nalozim plno hned to dechti ako cert-komin je ok,ako aj instalacia-zasa ak to pootvaram nestacim nakladat drevo napriek tomu ze aj v komine mam reg.vzducu....Dokaze niekto poradit aky je vlastne optimalne nastavenie sek.resp pr.vzduchu-mam kvalitne suche tvrde drevo- Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
@davidko95 Akumulačná nádoba je aká veľká?
Odpovedať
Ziadna:)))
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@jajacon Ahoj no ako si sa rozhodol máš Boto alebo Rojek.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka21 ani jeden z nich. Stara dobrá liatina to vyhrala, akurát v novsej forme - kotol ferolli + akumulacka 1000l. Po dvoch sezónach som spokojný, o setreni dreva tazko niečo hovorit, kedze zimy sú mierne. Ale v tom kotli zhori vsetko, aj stare topánky:-). Bez akumulacky si už neviem ani predstavit kúrenie, je to naozaj pohoda kurit len ked som doma a mat teplo cely den.
Odpovedať
@jajacon Ďakujem. Mna dost zaujal kotol Boto Enviro PM.Co je kombinacia kurenia pelety-drevo.
Odpovedať
Máme kotol Boto Enviro M....je to kotol iba na drevo, je samozrejme lacnejší ako kotol Boto Enviro PM/pelety/....my sme s kotlom velmi spokojní, mame ho iba dva mesiace , ale uz teraz môžem povedať , že sme urobili dobre, že sme ho kúpili, ale to je iba náš názor.....nemusíme behat každú druhú-tretiu hodinu do kotolne a prikladať. . :-N :-N :-N
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?