Kotol + Akumulačka

Ahojte mam taku dilemu.....planujem si robiť kurenie (určite to bude kotol na drevo lebo drevo mam možnosť zohnať dosť lacno) no a chcem tam k tomu dať aj akumulačku a podlahove (preto ta akumulačka) v zime je to jasne zakurim do kotla tepla voda ide do akumulačky a odtial do podlahovky a do vodovodu ako tepla voda....ale čo v lete mam zapinať kotol iba koli teplej vode pričom vonku bude 30 stupňov??...alebo mna napadla aj taka možnosť že kupiť boiler a v lete takto riešiť teplu vodu....PS ta akumulačka bude zrejme 1500l
Odpovedať
@dodoko445 mas viacero moznosti - samostatny elektricky bojler, bojler s tepelnym cerpadlom, solarne, resp. FV panely..a kludne aj drevo, ale kvoli zhorsenemu tahu komina v lete by bolo vhodne mat na komine nainstalovany odtahovy ventilator.
Odpovedať
Alebo vyrešiť to tak, ako som to hore napisal plus solarne a ešte jeden boiler....to asi neje velmi rozumne riešenie čo?....hlavne čo sa tyka financii
Odpovedať
Profilova fotka
@dodoko445 no a v zime budes mat odkial teplu vodu? Tiez potrebujes bojler ci uz ten kombinovany vymenik+spirala alebo potom akumulacku s bojlerom.
Odpovedať
@dodoko445 najlacnejsie riesenie je akumulacna nadrz s vnorenym zasobnikom TUV s tym, ze v kotli budes kurit celorocne..
Odpovedať
@benco je to najhorsie riešenie :) treba kotol na tuhé palivo akumulačnú nádrž a obojživelný zásobník TUV a to bud zasobník s tepelným čerpadlom alebo so špírálou a napojit to na fotovoltaliku. ja momenálne riešim strýkovy TUV obojživelník s tepelným čerpadlom v zime mu krásne ohreje vodu tuhé palivo a v lete tepelné čerpadlo z ktorého ide odvod chladného vzduchu cez servomotor napojený na vnutorný termostat do domu 8-)
Odpovedať
@gkrivanek skus prosim ta aj napisat, preco je najhorsie :)
Odpovedať
@benco pretože v lete musis kuriť drevom a neohrieva to len vnorený zasobnik na TUV ale aj okolité medium v ktorom je to vnorené.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ale zas ked ohrejes 1500l akumulacku v ktorej je zasobnik na tuv tak ta voda bude tepla niekolko dniii,nie??
Odpovedať
@gkrivanek to je pochopitelne, ale co je na tom zle? aj keby hned zohrieval tych 1500l akumulacnej hmoty v nadrzi (plus to co je vo vnorenom zasobniku), stale je to lacnejsie, ako zohriat povedzme 150l TUV v elektrickom bojleri elektrinou zo siete..hore pisal, ze vie zohnat lacne drevo..jedina realna nevyhoda podla mna je len celorocna prevadzka kotla, resp. mentalne sa vyrovnat s tym, ze kuris v kotli aj v lete.. to co si navrhol ty je pohodlne a funkcne, ale vstupna investicia je uz pomerne vysoka. myslim ze ak sa niekto rozhodne kurit drevom, otazka pohodlia nie je pre neho az taka zasadna..
Odpovedať
@pepe16 máme 200 L zasobnik TUV a 1000L medium v akumulačke áno nahrejeme tuhým palivom 1200L vody na 70 C , pričom v závistlosti na výkone kotla budeme kúriť trebárs 1 deň drevom a vydží nám to dalšie 2 dni a znova kurime drevom celý deň ako blbý pri + 30 C v lete. tento systém je dobrý v zime ale nie v lete
Odpovedať
@pepe16 jasne, ale dost zalezi na tom, ako je ta akumulacna zaizolovana, kedze aj ona ma tepelne straty
Odpovedať
@benco vstupná investícia je rovnaká http://www.kotollacno.sk/kurenie/esho...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?