Konkrétne ceny vykurovania plynom vs. elektrinou

Profilova fotka
Ahojte. Prave stojíme medzi rozhodnutím, či na vykurovanie bungalovu pouzit elektrinu alebo plyn..budeme mat podlahove kúrenie. Nepíšte mi prosím o nejakych inych možnostiach. Ak sa vam bude chcieť, napíšte mi cenu vášho vykurovania,myslím mesačné alebo ročné naklady a plochu domu. Ako laik dakujem :-)
Odpovedať
1
2
@janapol 1. V projekte máte vyrátanú potrebu tepla na vykurovanie - nájdite si ju, Qh. 2. Plyn je na pozemku? 3. Chcete často kúriť aj drevom? 4. cena nášho vykur. systému 1300 €, ročne prekúrime 180 € v elektrine 5. táto téma je tu asi 500x, použite vyhľadávač
Odpovedať
@janapol mna by celkom zaujimalo, co chces zistit z takychto informacii...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan @blacksr chcem normálne po lopate vysvetliť, ci je výhodnejšie. Plyn je na pozemku.Rocne 180€? A kurite casto drevom? My budeme mat krb bez prieduchov v obývačke-v strede domu
Odpovedať
@janapol my nemáme krb, takže moc často v ňom nekúrime po lopate: neexistuje jednoznačná odpoveď každý dom je iný, malý / veľký, zateplený slabo alebo poriadne atď. Rovnako veľký dom môže ročne za kúrenie plynom zožrať 100 €, ale aj 1000 €. Preto od vás pýtam tú potrebu tepla. Kúrenie elektrinou je drahšie 2x. Aj ohrev vody tým pádom. Na vašom mieste dám len KK + podlahovku. Maximálne ako alternatívu lacné krbové kachle. Radšej za ušetrených 3000 € z krbu pridať na izoláciách.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr našla som v projekte Qh,nd = 77,28 a Qh,nd,N=93,75. Teraz sa to da prepočítat? Dakujem
Odpovedať
@janapol nie, nájdite Qh, jednotka v kWh ročne alebo kWh/a alebo len kWh a ide o číslo v tisícoch
Odpovedať
Profilova fotka
Bohužiaľ, neviem to nájsť, spýtam sa projektanta @blacksr našla som ešte potreba tepelnej energie na vykurovanie 88,20 kWh/m2.a ak to nie je ono,aj tak vďaka za ochotu
Odpovedať
@janapol Toto je merná potreba tepla - čiže rozrátané Qh na plochu domu. Takže ak má dom 100 m2, tak treba ročne prekúriť 8820 kWh, čo by v elektrine bola suma 1060 € . K tomu TUV a el. na spotrebiče. A poplatok za dvojtarif. Qh musí byť pár riadkov nad tým. ;-) Projektanta sa rovno spýtajte, koľko € za elektrinu a plyn to predstavuje. To mal povedať už na začiatku.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Ďakujem pekne, v pondelok mu volám
Odpovedať
Profilova fotka
@janapol ani nevolajte, dajte plyn. To, čo Vám povie, nemá nič spoločné s realitou, sú to len hypotetické výpočty.
Odpovedať
Čo môže byť lacnejšie než dotovaný plyn z SPP ? :-D
Odpovedať
otazne je dokedy bude dotovany :D a z koho je dotovany :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr asi na teba otazocka :-) Ročná spotreba plynu UK +TV Qd,vyk = 21,9 MWh..... 78,7GJ/r Ročná spotreba plynu Bcelk = 2355m3/rok V lete 340m,3/rok V zime 2015 m3 /rok Koľko prekurim ? Ako sa to dá vyrátať ? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyratala ak spravne mesačne 113 e ročne okolo 1200e.
Odpovedať
@salichat22 Tak to sú úplne šialené hodnoty, cca je platba zodpovedajúca. Ja len dúfa, že to máte zle vypočítané... 21 900 kWh na kúrenie a TUV v novostavbe... Pre porovnanie - my máme 2660 kWh (8x menej), dom má 120 m2. K tým 113 € si pridajte ešte paušál za plynomer. Plus elektrina.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to mam v projekte v projekte sme mali všetko na prd 2* nam prerabali plyn vodu atď. Ale čo bol plynar u nás pozerať dom povedal,že veľa neprekurime nakoľko je to šikovný domcek Neviem prečo mam take blbosti v projekte určite keď pozrem elektrinu padnem na hlavu :-|
Odpovedať
@salichat22 ... čo bol plynar u nás pozerať dom povedal,že veľa neprekurime ... :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter nepozeral podľa projektu . Ale bavili sme sa o kondenznačnych kotloch atď. To čo mam všetko navrhnuté v projekte je na h...o
Odpovedať
@salichat22 aa teda podlacoho budes robit to kurenie, Len tak z hlavy,bez projektu?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska on mi tam dal projektant nejaký blby kotol potrubia atď. Ak clovek da uspornejsie. Tak to kúrenie je uspornejsie či ? Radšej kúpim kotol príklad za 1200e nie za 600e ktorý by mi zozral hlavu.
Odpovedať
@salichat22 Joj, robíte všetko od buka... Čo znamená úspornejšie? Kotol dávate dúfam kondenzačný - tam je cena od 900 € vyššie. O tom, koľko prekúrite, rozhoduje tepelnoizolačná obálka domu. Už som Vám poslala odkaz, čo s domom treba urobiť, opakujem: prosím, vyzývam, prečítajte si to a aplikujte, koľko to len pôjde. Potom môžete použiť slovo "úspornejšie". Podľa čoho vyberáte kotol, radiátory alebo robíte podlahovku? Ide o výkon, veľkosť, vzdialenosti rúrok atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@salichat22 akoze kondezacny kotol je normalka v dnesnej dobe, ale aj tak ti velmi nepomoze, ak mas tepelne straty - trepnem - 10 kWh/m2. Ja neviem, ako sa vas projektant dostal k cislam, ktore tu uvadzas, ale ten, kto bude robit kurenie musi mat nejaky odrazovy mostik, od ktorého zacne... Ako kupis kotol (kondezacny alebo nie), ako urcis jeho vykon? Aj ked ma rozmedzie 12-20kW, 20-30kW (trepem, presne hodnoty si zistis potom :-D ), ale ved musis vediet, v akých cislach sa pohybujes. Takze pan plynar ma mozno pravdu alebo aj nie. Vsetko zavisi od toho, z coho staviate, ako zateplujete, ake mate okna, kolko mate izolacie v streche a podlahách - realne a nie podla projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano kotol kondenzacny prothem tiger alebo viesmann cena 1500e. Klasika radiátory. Zateplovat ideme 15. Múry mame 30, porfixu. Atď.
Odpovedať
@salichat22 tak kotol môžete dať lacnejší, bacha na spodný výkon a na fasádu ešte kľudne 5 cm pridať - 450 € z kotla presuňte do EPS :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jancusa2000 No však to , že nejdeme robyt presne ako máme v projekte tam máme zateplenie 10 cm chceme aspoň 15. Podlahe 3cm, dame 5 ,cm. Strop mame v projekte 120 dávame 150 Okná dávame dvojsklo. Ten pán plynar čo pozrel projekt povedal, že je to celé zle. Nedoplatili by sme sa. Akurát tam mám dané varenie na plyne ale budem na elektrine
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dobre vedieť. :-)
Odpovedať
@salichat22 Prepáčte, ale projektant bol debil. Tie izolácie ani nespĺňajú normu!!!!!!!!!!!! Do podlahy je aj 5 cm EPS málo. Otvory pre dvere máte dosť vysoké, ešte si skontrolujte, ako vysoko bude parapet. Ak ste murovali na 4 rady tvárnic, tak dolné ostenie okna je vo výške 100 cm. parapet stačí vo výške asi 80-85 cm. Čiže 15 cm vychádza pre skladbu podlahy: poter+HI+krytina = 7 cm. Takže aspoň 8 cm EPS 150 S tam snáď vojde. Na strop 40 cm sklenej vlny (norma je cca 20 cm ako mohol navrhnúť 12 cm?) Okná určite s trojsklom Ug=0,6. Potom môžete ušetriť aj na krbe - postačia malinké kachle za 600 €.
Odpovedať
Profilova fotka
@salichat22 okna trojskla urcite, dnes sa daju zohnat aj v cene dvojskla a nebudu sa ti v zime rosit... Voda na oknach=plesen v zime, tak si to treba poriadne rozmysliet a radsej dat par eur navyse a mat svaty pokoj. Do strechy zase aj 15 cm je strasne malo. Teplo stupa hore a tam su velke uniky. Takze min. tych 20-30 cm treba. V januari sa menili normy a taky dom ani neskolaudujes. Nechcem strasit, ale toto si treba pozistovat, lebo teraz s tym este viete nieco urobit, potom uz asi tazko :-( Inak uplne suhlasim s @blacksr , ona tu radi mnohym ludom a zatial sa nikto nestazoval. Aj nam velmi pomohla :-) Platit cez 120 eur za plyn v takom malom dome, je blud. a ak investujete par eur navyse, tak to klesne na polovicu a to nie je malo. Si viem predstavit lepsie vyuzitie ako pchat vrecka SPP.
Odpovedať
Profilova fotka
@jancusa2000 ďakujem dobre vedieť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@salichat22 na čo Vám je Kkotol. keď máte radiatory? účinnosť kotla sa stráca, alebo musia byť 2x väčšie radiatory. Nechce sa mi veriť, že v okolí P sú takíto projektanti.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?