Kondenzačný kotol Vailant eco Tec exlusiv Vu Int 146/4-7 a jeho alternatívy

Ahojte, odporúčali by ste takýto kotol na 160 m2 vykurovacej plochy - podlahovka + radiátory? Resp. aké alternatívy by ste mi poradili.
Odpovedať
Od Viessmann-u by to mohla byť nástenná kondenzačná 222-ojka http://www.viessmann.sk/sk/bytovy_dom...
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 my sme sa rozhodli pre tento: http://smartenergo.sk/home/764-viessm... kurenie nam budu tiez robit - super prístup, ochota a odbornosť :)
Odpovedať
@stofo staci 46 litrovy zasobnik pre napr 4-clennu rodinu? Plna vana+sprcha-zvladne to?
Odpovedať
Profilova fotka
@metodej84 podla udajov výrobcu tento 46l nabijaci zasobnik plne nahradí 150l zasobník (bojler) takze by to malo stačit bohate aj pre 4 člennú rodinu vana sprcha atd :)
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 môj osobný názor je, že je to dobrý tip. s objemom zásobníka to nepreháňajte, nejaká nástenná verzia úplne postačuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 až teraz som si všimol že máte aj radiátori. tam by som volil dvojokruhový kotol Geminox THRS 2-17M-75HDC vyhnite sa riešeniu so zmiešavacím rozdeľovačom. koľko telies máte pripojených a v ktorých miestnostiach ?
Odpovedať
Profilova fotka
Pán kollar dá sa to aj ináč a to naddimenzovať radiátory o 20% a tým sa vyhnú kúpe drahšieho kotla. Žiadne zmiešavanie všade taká istá voda. Vaillant je dobrá voľba a hlavne rada exclusiv ktorá má samonastatvovaciu plynovú armatúru a aj prívod vzduchu. Čerpadlo v energetickej triede "A" čo je tiež podstatná úspora. Tento kotol by som kombinoval so 70l nástenným zásobnikom taktiež Vaillant VIH75. O dosť lacnejšia alternatíva je ale predchádazjúci model tohto kotla a to je ecoTEC plus vo výkone 18kw+75l zásobník+ekvitermika a tu je cena okolo 2000eur.
Odpovedať
@metodej84 Samozrejme.
Odpovedať
@livika1978 A ja mám ešte otázku: prečo kombinujete podlahovku a radiátory? Nejaký vážny dôvod?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr zrejme preto, že horné poschodie má vykurovanie radiátormi alebo kúrenie v spálni je radiátorové. Ináč kombinácia týchto dvoch kúrení nieje zlá pokiaľ je to dobre navrhnuté. V prechodných obdobia sa dá využiť kratší reakčný čas kúrenia v radiátoroch a pri normálnej zime už na stálo podlahovka.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro predimenzovať radiátory na teplotný spád podlahového vykurovania. navyšovanie o 20 % je ako "čarovná konštanta", to priamo závisí od spomínaného teplotného spádu a tepelnej straty, čo je závislé od jej pozície miestnosti v rodinnom dome.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, 20% je fakt skor bulharska konstanta. Pri nizkom teplotnom spade podlahovky a priblizne rovnakym tepelnym stratam vychadzaju radiatory s cca dvojnasobnym vykonom oproti beznemu teplotnemu spadu pri vykurovani cisto len radiatormi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sgt z praxe tých 20% postačuje. Ono ide o to, že radiátor môže ísť na tú nižšiu teplotu dlhšie zatiaľ čo podlahovke to trvá kratšie. Už som realizoval niekoľko kúrení takýmto spôsobom a vždy to fungovalo. Najčastejšie je to v prípadoch kde je v spodnom podlaží podlahovka a v podkroví radiátory a tam ten výkon tých radiátorov stačí. Na prízemí, je to ale diskutabilné tam by tých 20% asi nestačilo. Všetko potom závisí od prepočtu W/m3, ako bolo vyššie spomenuté. Ale názov témy nie je podlahovka, ale kotol Vaillant tak túto debatu by som možno presunul niekde kde sa o tom baví.
Odpovedať
@blacksr Projektant nám to navrhol v spálni a detskej izbe, podľa neho sú to malé izby 5x3 a 4x3, že vraj je tam podlahovka zbytočná.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 vymeniť projektanta. Tie izby sú dostatočné veľké na to, aby tam mohla byť podlahovka. Už keď ju máte navrhnutú všade okrem týchto dvoch izieb tak by som ju dal aj tam. Nič s tým nepokazíte a bude to určite lepšie ako radiátory /aspoň v tej detskej izbe/ kde sa dieťa hrá na zemi nech je mu teplejšie.
Odpovedať
My sme to tiež prehodnotili, že peniaze vyhodené na projektanta boli vyhodené zbytočne. Ale ide mi kotol, či je kvalitný.
Odpovedať
@livika1978 Do detskej určite podlahovku. Nechápem odôvodneniu projektanta, že izby sú malé, tak preto tam nedal podlahovku...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr však tomu nechápem ani ja. Viete keď niekto niečo rieši iba spoza stola a nikdy sa nedostane do hotovej stavby na hotovú robotu tak neokúsi to čo je pre toho zákaznika prioritné a čo by mu viac vyhovovalo. livika1978 kotol je dobrý, ale ešte otázka akú tepelnú stratu Vám vyrátal projektant na Váš dom?
Odpovedať
@nadro Strata by aj mňa zaujímala, ale výkonové rozpätie pre novostavbu podľa normy zateplenú (alebo aj lepšie) sedí.
Odpovedať
@nadro Pri nezaizolovaných stenách 9,6. No budeme zatepľovať takže to bude menej.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 tak potom ten Vaillant bude stačit a doporučuejm v kombinácii so 75litrovým zásobníkom taktiež vaillant.
Odpovedať
staci jeden hlupy projektant a mas dalsie vrasky a sediny... koniec koncov este aj peniaze za to dostal...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?