Kondenzacny kotol, teplovzdusny krb, solar

Prosim Vas o radu, ci nie je prekombinovany typ vykurovacieho systemu. Planujem nizkoteplotne podlahove vykurovanie na obidvoch podlaziach, plus do obyvacky teplovzdusny krb nezavisly od energii (prieduchy do horneho podlazia), dva solarne konektory, system napojeny na podlahovku + 500 l akumulacnu nadrz. Dakujem
Odpovedať
1
2
@johnybaggio ja teda nie som odbornik ale podla mna je to riadne prekombinovane. Zrusila by som prieduchy a nechala krb len na okrasu... Ja by som teda krb zrusila uplne, ale chapem ze niekto si bez toho dom nevie predstavit :)
Odpovedať
Cim chcete kurit do tej podlahovky?
Odpovedať
plynom a chcem vyuzit aj vodu z akumulacky, samozrejme do 35-40 C
Odpovedať
@johnybaggio A aku ma vyhodu akzoe ten solar? Kedy sa ti to zapalti? Nechel by som kvoli tomu rahat ruruy po dome a mat 500litrovy nadobu v dome, kaslat na to.
Odpovedať
@johnybaggio asi ani nie, lebo krb s tým systémom skoro nič nemá-jedine že by si ho zapojil tak, že keď v ňom zakúriš tak sa podlahovka vypne, ale čo z miestnosťami kde nejdú prieduchy? veľa závisí od strát domu a primárneho paliva, ale zrušil by som krb (dal by som možno malé kachle do centrálnej miestnosti keby všetko prdlo), zväčšil akumulačku a doplnil batériu alebo elektro centrálu pre prípad výpadku elekriny. nevieme či musíš šetriť, alebo nie , alebo to má byť primárne bezpečné pre udržanie teplotného komfortu (tam by som potom hľadal spôsob ako drevom ohriať vodu v akumulačke).
Odpovedať
Profilova fotka
@johnybaggio Podľa mňa prekombinované, prekomplikované... Základ je: Dobre zaizolovať. A potom Ti stačí jenoduché kúrenie. Nízkoteplotné vykurovanie - podlahové je O.K. Ale načo kozub s prieduchmi...? To ideš bývať niekam do 300-ročného kaštieľa? Pre romantiku a prípad krajnej núdze postačí malá krbová piecka s výkonom maximálne 6 kW, lebo inak sa uvaríte. Akumulačná nádrž by mala zmysel, ak by si kúril elektrokotlom.
Odpovedať
@johnybaggio pri plyne sa solár neoplatí
Odpovedať
chyba na dvore jadrova elektraren :-D, co tak naplanovat radsej stropne chladenie? namiesto tych drahych zbytocnosti okrem plynu
Odpovedať
@johnybaggio zrejme ste ešte nevideli cenovú ponuku ale až ho uvidíte postačí vám aj samotný kotol toho som si istý! racsej namiesto solaru zainvestujte za poriadný kondenzačný kotol ! ( cena od 2000Eur ) so zonovou regulaciou kvôly krbu na krb s akumulačkou zabudnite a dajte teplovzdušný na občasnu romantiku
Odpovedať
Profilova fotka
aj my sme rozmýslali, ze dáme niečo ako vy ale nakoniec po porade s @rastiik sme investovali viac do kotla viessmann 222-W + kachle romotop EVORA 01 keramika a je tu max postačujúce. napr. dnes som dal 2x po kuse bukového dreva do kachiel a máme cca 27stupnov čo uz je dost - usetrené € sme investovali do iného napr. rekuperácia :)
Odpovedať
@stofo ako si spokojny s kotlom, tiez planujem tento typ ..... za kolko si ho splasil?
Odpovedať
Profilova fotka
@marekrv Ahoj zatial spokojnost ide ako má, bral som ho s kúrením od SMART ENERGA - sú aj tu na MS @rastiik cena cca 2500€ - ako mali v eshope.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@johnybaggio My to máme presne tak riešené ako ty uvažuješ. Teplovodná podlahovka obe podlažia s kondenz. kotlom, alternatíva krb s elektr. reguláciou a prieduchmi a teraz po spustení dotácii ideme namontovat solarne panely. Predprípravu na solar sme robili hned pri stavbe + sme dali automaticky závesný kotol a 300 l bivalentný zásobník. Cena za Cu rury a montáz bola 170,- € a kotol so zásobníkom nás vyšiel na rovnakú cenu ako stacionar KK, teraz nás po dotaciach vyjde solar na TUV 1000,-€, takže celkovo 1200,-€ čo by sa malo vrátit za cca 7-8 rokov. Krb nás stál dost najma kvoli akumulačnej obstavbe. Používame ho ako hlavné kúrenie a pri záloh. platbách za plyn 25,-€ mesačne sa investícia vrátila za 7 rokov. Skúrime za sezonu asi 6m3 dreva. My sme s týmto riešením nadmieru spokojní.
Odpovedať
@bubulka722 akym prepoctom sa vratil akumulacny krb za 7 rokov? v novych domoch su platby za plyn 50 az 70 E, mesacne. Uspora max 50 mesacne. Drevo mas zadarmo?
Odpovedať
@peto99 Zálohové platby sú 25,-€ za plyn, to je ročne 275,-€, drevo si vieme urobit sami a vyjde okolo 100,-€. Plynom ohrievam aj TUV zatial, po namontovaní solaru platby klesnú, o kolko ti mozem napísat za rok, ale rátam úsporu cca 150,-€. Máme dost velký dom a predpoklad pri kúrení len plynom je cca 1000,-€ ročne. 1000-375=625,-€. Krb nás stál cez 4000,-€, takže do 7-mich rokov sa investícia vrátila. Ak by som si musela rovno kúpit hotové nakálané drevo 50,-€/m3, vyjde ma na celú zimu 300,-€. Krb sme vždy chceli, ale nielen kvoli romantike, to by bola drahá blbost. My máme plnohodnotnú alternatívu vykurovania. Výpadky dodávky plynu tiež nie sú zase také nereálne.... Je vysoký predpoklad, že cena plynu výrazne stúpme akonáhle prestane byt SK tranzitnou krajinou. Je dobré mat aj iný zdroj keby niečo...
Odpovedať
@bubulka722 v dnesnych domoch skor riesime. ci vobec zaviest plyn, ak mame kurenie elektrinou. Solar v porovnani s plynom usetri max 100 Eur rocne, s vynimkou napustania bazena ma navratnost 30 rokov. Tebou odporucane riesenie je vhodne do velkych, nezateplenych domov. Ak sa treba starat navyse o drevo, je investicia do krbu zarukou lopoty s drevom na dlhe roky, aby sa vobec vratila.
Odpovedať
@bubulka722 Platis 25€ za plyn mesacne a keby si nekurila krbom stuplo by ti o 83€ mesacne?? Ale noo mame vasi dom ako vy a urcite ovela horsie zatepleny a mame mesacne cca 80. tazke to trosku prehanas, Neviem ci hadzes cele dni drevo do pece ale myslim ze cisto plyn by ti nesiel hore viac ako dvojnasobok toho co mas teraz. neveim ci sa da vobec bavit o nejakej navratnosti, este si prirataj kominara aspon raz rocne a hned sa ti uspora straca a navratnsot ide k 0.
Odpovedať
@sysell Kominára mozem okašlat aj s jeho trápnym papierkom. Majster nič neurobí, pozrie so zrkadielkom do komína, vypíše papierik a zinkasuje prachy. Je to len sicher pre poistovnu, nič viac. Komín čistí muž, ale kedže kúrime suchým drevom, nie je ani velmi čo čistit. V krbe zakúrime navečer, pekne vyhreje celý dom a plynom sa kúri minimálne. Predpokladám, že po inštalácii soláru bude spotreba ozaj smiešna.
Odpovedať
@peto99 Ano riešite či zaviest plyn, pretože do r. 2006 bola prípojka zadarmo... Časy sa menia a my sa im prisposobujeme. Mojho muza baví robit drevo, no zabi ho ked je taký... :-D Ja si zase neviem predstavit nemat krb. Kazdému vyhovuje niečo iné. Pri investícii 1000,-€ za solar je návratnost 30 rokov? Ja si zase neviem predstavit zateplit dom kvantom polystirenu a dat prevádzkovo drahé elektr. kúrenie.
Odpovedať
@bubulka722 neviem sice aky solarny system budes mat s kompletazou za 1000e ale oproti plynu je navratnost tak 20r+
Odpovedať
@bubulka722 Ak muz vycisti tak ok, poistovna ma tiez extra nebere len tie sadze mozno ze fakt dokazu horiet aj ekd to musi byt asi extrem
Odpovedať
@sysell Kúrime krbom 8 rokov a komín je čistý, ale fakt si dávame pozor aby sa kúrilo len suchým drevom. Potom ani nie je čo čistit. ;-)
Odpovedať
@horsey Tak sme klesli z 30 rokov na 20. Velmi nezičlivé predpoklady.... ja mám podla spotreby TUV u nás inú bilanciu. ;-)
Odpovedať
@horsey Panely Thermosolar TV 500 2 ks s hotovou predprípravou ešte počas stavby. Čakali sme na dotácie aby sme to mohli hodit na strechu a spustit. Pracujem v AT, tu má solár 80% domov, takže aj tu sú všetci padnutý na hlavu a vrážajú peniaze do nenávratných blbostí?
Odpovedať
@bubulka722 nie je to len o navratnosti..my mame solar na ohrev TUV ako dopnok k elektrokotlu vzhladom na ok navratnost voci elektrike (cca 10r), je to obnovitelny zdroj (iny typ motivacie) a tiez kedze mame cisto elektricke vykurovanie domu a len 3x25A istice, tak solar trochu pomaha tiez aj v tomto smere dalsia motivacia pre solar uz je viacmenej aktualna pre tych co chcu kurit elektrinou a potrebuju splnit primarnu energiu A1 co znamena stavat domy pod 39kWh/m2 potrebu energii co uz zacina byt celkom problem pri majorite dnesnych projektoch
Odpovedať
@horsey presne "o iny typ motivácie" ide. Ludia minú iné cifry na debiliny, ja sa teším zo soláru. Beriem do úvahy aj návrtnost investície, ale to nie je hlavná motivácia. Keby tak nebola zelená energia spolitizovanou záležitostou... bolo by to fajn.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Sorrrry, ale Rakúšania (Nemci) predsa tieto obnoviteľné zdroje energie pretláčajú z úplne iných dôvodov, než to tu Ty ospevuješ. U nich je to otázka hodnotovej orientácie a geopolitickej (ne)závislosti. Pretože t.č. sú solárne systémy, vrtule a pod. ešte stále príliš nerentabilné. Nemec / Rakúšan kúri peletkami preto, lebo nechce byť závislý na ruskom (nórskom, britskom) plyne. U nich je to národný / štátny záujem. Tak nás, prosím, nepoučuj, že keď nabúchaš do domu predražené nezmysly, miesto toho, aby si poriadne zateplila, že Ty si "in" a my ostatní, čo sme poctivo zateplili, sme "out", lebo nemáme to, čo má 80% rakúskych domov. Hovoril som s viacerými majiteľmi pasívnych domov v AT a všetci povedali, že ak by im to štát rôznymi formami nevydotoval , že do toho nejdú, lebo zatiaľ je to príliš nenávratné. Až takí zelelní a až takí progresívni nie sú - je to, ako som už povedal, o "štátnom záujme". A to predsa nie je Tvoj prípad, či......?
Odpovedať
@leonardom v CZ je zas štátny záujem dotácia na spaľovania uhlia a to má veľmi daleko k zelenej energii a u nás sa nevieme zbaviť nerentabilných baní
Odpovedať
@bubulka722 ja už pár rokov len prejdem štetkou komín a stále čistý, ked som kúril kotlom na uhlie muselo sa čistiť každý mes.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom mylis sa, Nemci a Rakusania to naozaj v prvom rade robia pre zivotne prostredie. Tym nemyslim, par jednotlivcov, ale ludi a stat. Pri jednotlivcoch to stale bude o rentabilite a ked im stat z jedneho vrecka zoberie aby im to vratil ako "dotaciu", su stastni :).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?