Kondenzačný kotol pre 3- izbový bungalov

Dobrý večer, chcel by som sa spýtať (ale poprosil by som fundovanú odpoveď na základe skúsenosti...). V apríli tohto roku začnem stavať 3-izbový bungalov pod Tatrami. Potrebujem vedieť aký by bol pre tento domček najviac vyhovujúci Kondenzačný kotol prietokový (kľudne aj so zásobníkom - veľkosť zásobníka si rád nechám odporučiť?) Obvodové steny budú Heluz Family 44 cm 2 in 1, strecha nebude zateplená, pretože bude zateplený drevený strop a to o hrúbke 40 cm vaty, okná budú Salamander BlueEvolution, v obývačke bude taktiež krb na drevo. V bungalove budeme fungovať dvaja. KK potrebujem ako na ohrev vody, tak aj na podlahové kúrenie. Ak nerátam garáž , tak úžitková plocha je cca 93 m štvorcových. Za každú radu, postreh, či dobré odporúčanie vopred ďakujem. Ak som nejakú potrebnú informáciu nedoložil, kľudne sa ma na to spýtajte..
Odpovedať
@lucas15 zo skúseností na prietokovu blbosť zabudnite. Osobne odporúčam Viessman Vitodens 111 s interným 45 L zásobníkom. 5 ročná záruka na kotol 10 na vymennik. Nie najnižší spodný výkon nech vás netrápi kotol nebude ciklovat ako vám to tu začnú tvrdiť
Odpovedať
@gkrivanek Viete mi vysvetliť prečo nemyslieť na prietokový KK?
Odpovedať
@lucas15 @gkrivanek Tak ono pri 45 lirovom zasobniku funguje ten kotol v podstate prietokovym ohrevom. Preto musi mat taky vysoky horny vykon. Zasobnik je tam len na to aby nestartoval pri kazdom malom odbere vody. A to ze nebude cyklovat, ehm, nie nebude, ked budete do podlahy valit 40 stupnovu vodu, co je ale blbost lebo si tym zbytocne znizite ucinnost kotla. My mame Immergas Zeus 26, tiez ma 45litrovy zasobnik na TUV a ma spodny vykon 3kW a horny 25kW a je lacnejsi ako Viessman. Do podlahy nam ide aj v tychto mrazoch max. 28 stupnova voda a aj napriek nizkemu spodnemu vykonu (3kW) zacne pri teplote nizsej ako 26 cyklovat. Preto ju mame na tvrdo nastavenu na 28. Nepouzivame ani ekvimetricku regulaciu, ved naco aj, ked dom bez problemov ukurime aj v mrazoch na najnizsej teplote vykurovacej vody. Takze riadenie ide len podla interieroveho regulatora Immergas SuperCAR.
Odpovedať
úprimná odpove´d je - ktorýkoľvek plynový kotol od akéhokoľvek výrobcu (vaillant, buderus. viessmann, protherm, junkers....) . Také veci ako matrix horáky a podobné veci - to je už len vecou záujmu. Všetky malé kotli sú +/- na rovnakej úrovni č sa týka známych výrobcov a už jedinou otázkou ostáva výkon a ohrev TUV. Určie odporúčam plynový kotol + ext. zásobník na TUV. s výkonom do 10 kW (modelové rady sa rozlične pohybujú od rozličných výrobcov) Všetky kotli majú modulovaný výkon a teda ako bolo poznamenané nebude to cyklovať. - možnosť uvažovať aj nad cirkuláciou TUV? - tuv zásobník dať 90L min. - bez ekvitermiky nelogické - podlahové vykuroavnie? - rebríkový radiator čisto elektrický a len pre obraznú informáciu: Viessmann vitodens 100W + zásobník 100L = 1800€ s DPH Viessmann vitodens 111W-prietokový ohrev = 1750 € s DPH
Odpovedať
@lucas15 skor by som so vstavanym zasobnikom. Pozrite kotle Baxi. Hlavne aby boli s co najnizsim spodnym vykonom. A preco nie externy zasobnik?
Odpovedať
@danculd o akej 40 C vode píšete??? Buď konštantne dať 30 alebo ekvitermicky to riadiť. Kazdy jeden pri ohrev TUV či je 45l alebo 120L ide mimo kondenzačné ho režimu. Takže kľudne 45 l zásobník načo pre 2 clennu domácnosť 120l zásobník TUV?! Blbosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucas15 wolf cgw 11/120
Odpovedať
@lucas15 Mám taký istý kotol ako danculd . Immergas zeus 26kw s viacvrtvovým zásobníkom na vodu 45litrov ... je to ekonomický ohrev vody. Je to maličký - úzky kotol na stene v kúpelne nik si ho ani nevšimne. Najefektívnejšie kúrenie takým kotlom je ak je čo najnižšia teplota vratnej vody so systému a to je iba pri podlahovom kúrení !!! čím lepšie zateplený dom tak tým menšia teplota vody do podlahy uživatelovi danculd stačí 28 ....ja kôli väčším stratám a nechcem aby mi šiel dlho tak dávam 36- 38 stupňovú vodu ... voda sa vracia zo systému na začiatku 21 po dvoch hodinách 27 stupňová ... Jedine na čo ta upozorním kotol daj tam kde nebude sa hneď vedľa v izbe spať ... lebo aby ho bolo čo najmenej počuť ...
Odpovedať
@lucas15 http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
dovolim si vstupit do debaty :) v projekte mam navrhnutu tuto zostavu http://www.atria.sk/geminox-zem-mediu... ale nepozdava sa mi ten ohrev teplej vody. 120L zasobnik pre zatial 2 clennu rodinu? prietokovy ohriev nie, ked sa budem potrebovat 1-2L teplej vody bude to hned zapinat Zostava kotol so vstavanym zásobníkom mi vychadza ako najlepsia moznost, no hned ma kotol min. vykon velmi vysoko... ktorym smerom sa teda uberat?
Odpovedať
@tarbavalaba Geminox je dobry kotol ale ma aj "dobru" cenu. Ako som uz pisal, my mame Immergas Zeus 26 a spodny vykon ma 3kW, ten Geminox co mas navrhnuty ma 2,4kW, to zas nie je az taky velky rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@tarbavalaba Ak nemate problem s € potom http://www.atria.sk/geminox-thri-1-10-c/ plus http://www.atria.sk/drazice-okc-80/
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tarbavalaba ja si myslim ze GX Zem s 125L je dobra volba, treba pozriet do projektu aka je TS vasho objektu. Ak >4kw, tak je to bez problemov. GX Zem sa vyborne riadi (hlavne s ekvitermikou siemens QAA73).125l je pre 2 osoby ideal, nemusis cakat ako pri 50l zasobniku ze ked sa ides kupat, aby v 1/2 dohrial vodu na vanu. Este aj pri 3-4 ludoch sa s tym da prezit (sprchovanie).
Odpovedať
Profilova fotka
@tarbavalaba - a pozri si cenovy rozdiel oproti THRI, ak je to do 100e tak pri nizkej TS je lepsi THRI. Treba ratat este s tym, ze expanzna nadoba nie je sucastou kotla ani setu, aby si nebol potom prekvapeny :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek @danculd myslel to, ze pri 28C mu podlahovka neodovza do domu min. vykon kotla a bude cyklovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx ako sa dopracujem k tepelnej strate? já kerý sa temu rozumiem ako hus patržlenu....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@tarbavalaba Kôli čomu to potrebuješ ? Často aj tak čo je na papieri nesedí s reálom. Ak nejaká otázka ... čo sa týka spotreby energie a cien viem docela presne ohadnúť náklady na bývanie v takom dome ak mám k tomu potrebné info. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tarbavalaba - TS 6.6kw. Kotol THRI 10kw alebo zem 2-17 ti bude stacit. Navrhova teplota je totiz -15c (aj ked tato zima je celkom fasa )
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?