Kondenzačný kotol Buderus - výstupná teplota do podlahovky

Ahojte, neviete mi niekto poradit, preco je taky velky rozdiel medzi vystupnou teplotou z kotla (aktualne 20 stupnov) a teplotou, ktora je na na teplomery na rozdelovaci? (11 stupnov). Na rozdelovaci su 2 teplomery, privod a spiatocka, oba ukazuju cca rovnako 11 stupnov. Rozdelovac je spojeny napriamo s kotlom, dlzka cca 2 metre. Kurenar povedal, ze je to v poriadku a normalne, ale mne sa ten rozdiel zda velmi velky a nechapem, kde sa tych 7-9 stupnov straca (neverim, ze na 2 metroch dojde k takym stratam). Preco potom kotol zbytocne nahrieva vodu na 20 stupnov? Alebo to rozdelovac zle ukazuje?
Odpovedať
Pokiaľ nie je teplomer, či už na kotli, alebo na rozdeľovači certifikovaný, tak treba teplotu považovať za orientačnú. Aj keď taký veľký rozdiel by byť nemal, tak dva teplomery nemusia ukazovať rovnakú teplotu, najmä tie bimetalové... A pokiaľ ukazuje na rozdeľovači prívod aj spiatočka rovnakú teplotu, tak - buď je naozaj zlý teplomer na prívode, alebo sa to teplo späť do kotla dostáva inou cestou ako cez podlahovku (dúfam že na rozdeľovači nemáte "pomocné" čerpadlo...)
Odpovedať
Dakujem za objasnenie, neviem o ziadnom cerpadle na rozdelovaci. Ta rozdielna teplota ma hrozne rozculuje, nechapem, preco je tam taky rozdiel. Mam verit kotlu alebo rozdelovacu? Nedochadza tam este k miesaniu vody? Podla vsetkeho by nemalo, rozdelovac je napriamo napojeny na kotol
Odpovedať
Skúsil by som vymeniť teplomer, ak sa dá, alebo nejakým príložným premerať teploty na kotli aj na rozdeľovači. Ak medzi rozdeľovačom a kotlom už nič viac nie je, nie je dôvod, aby bol pokles teploty až taký veľký - skôr asi ten teplomer...
Odpovedať
Profilova fotka
staci kupit lacny IR teplomer a pomerat :). Tiez to vidim na nepresnost, staci ked zvysis teplotu kotlovej vody o 10st, ci stupne aj teplomer na rozdelovaci. Ak ano (o cca 8-10st), tak si doma - nepresny teplomer.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?