Kondenzačný kotol a prerábka komína

Zdravim, Mame 20 rocny kotol a dosluhuje. Byvame v bytovom dome (7 poschodie z 8), kde kazdy byt ma vlastny kotol pred dverami. Chlapik povedal, ze ak ho chceme vymenit, musime mat uz len kondenzacny a bude treba potrebovat prisposobit aj komin. Neviete odhadom, kolko by to cele stalo a ta prerabka komina - je to vela roboty? A aky kotol by ste odporucili? Ide o 3 izbovy byt, plechove radiatory. Vdaka
Odpovedať
@zelenydom komin ma kazdy svoj? ak nei neviem si to predstavit, potrebujes tiez daku hadicu z kotla do kanala, to treba vidiet na mieste, a poradit sa s chlapom co to bude robit. Samotny komin nestoji vela, len aby sa to dalo nejako spravit.
Odpovedať
ahoj pre bytove domy, kde dva a viac kotlov su vyvedene do spolocneho komina existuje vynimka. a moze sa dat taky isty kotol ako mate teraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@jnplyn Kde by sa dalo overit vase tvrdenie? Kde je ta vynimka uvedena? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko https://www.asb.sk/sprava-budov/sprav...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj No podla toho co je napisane, tak sa jedna o nespravnu informaciu. Na spolocny komin je mozne napojit len tie spotrebice, ktorych vyrobca uvedie, ze je mozne ich napojit na spolocny odvod spalin. Na spolocny odvod spalin nie je mozne napojit tzv.kominovu verziu, kedze ide o otvoreny spotrebic. Ani to nikdy nebolo mozne v pripade plynovych spotrebicov Na spolocny komin je mozne , a bolo mozne , napojit len tzv. uzavrety spotrebic. Takze ten text je zmatocny. Preto ma zaujala ta "vynimka" Je mozne pouzit kondenzacny kotol s uzavretou spalovacou komorou v kombinacii so starsimi kotlami ... Zopar stoviek ich uz takto funguje. malokedy sa pytal investor kurenara, co mu predal kondenzacny kotol ako nahradu za pokazeny stary kotol, ci sa to tak moze ...
Odpovedať
@jnplyn ano lenze to plati len na atmosfericke a nie na turbo nekondenzacne pretoze tie uz clovek ani nezozenie. Cize ak mate spolocny komin a turbo kotle mate problem. Riesenie je vyvlozkovanie nerezovou vlozkou a tam moze ist aj kondenzak aj stare turbo co maju ostatny pod vami a postupne sa pri vymene na kondenzak napoja na komin. Takto to riesime my.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@schiedel_maros_plsko nie všade je schiedel komín, podruhe su aj instalacie kde su "kominovky" do spolocného komina - podla projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jnplyn Ja nehovorim, ze vsade je Schiedel komin. Bol by so rad, ale nie som az taky idealista. Cize uplne zbytocna poznamka ... Mne islo o to zistit, kde sa ta spominana vynimka vyskytuje, kde je zverejnena ... Kominovka do spolocneho komina - ak niekde su, tak je to v rozpore s aktualnymi pravidlami. Este raz pre pochopenie: Na spolocny kominovy prieduch mozu byt pripojene len spotrebice vyrobcom na to deklarovane. Vyhl. 401/12007 par. 12 ods. 5 a 6. Ak sa pod to v dnesnej dobe projektant podpisal, tak nesie plnu zodpovednost.
Odpovedať
Mali sme tu chlapika, a ten povedal ze kondenzacny neprichadza v nasom pripade do uvahy. Viete poradit kotol, ktory by sa v nasej situacii oplatil (cena, vykon, spotreba)? Mame zasobnik na teplu vodu mimo kotla momentalne.
Odpovedať
Ake mate skusenosti alebo nazor na kotol Thermona THERM 20 TCX ?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko kazdy kondenzacny kotol je turbo ,inak by kondenzacia nefungovala...spaliny by boli tazke a nesli by prirodzenym kominovym taho.m
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@daralbajda Hm? Fakt? No pocitam aj ine kominy a veru cuduj sa svete aj kondenzacny kotol potrebuje komin, v ktorom je kominovy tah, lebo ventilator, horak, sluzi na prekonanie vnutorneho odporu teplovymennych ploch, kotla, a potom sa od komina ocakava tak 10-20 Pa.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko no dobre a preco potom vyrobca stanovuje max.dlzky.pocty kolien...no a rura dn 60 snad nie je ani komin,problemy mozu nastat ak je sanie z miestnosti10-20 kpa to je tak prevysenie 1-2 m a teraz aj tak uz nesmies dat nekondenzacny kotol...kominovku mozno kupis este niekde zo skladu a kazdy kotol -komin ma klapku ,alebo ju naistalujes a mozes aj 3-4 dat na jeden komin
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda To co vy tvrdite sa tyka kondenzacnych kotlov pre rodinne domy, alebo tiez kotlov s privodom vzduchu a odvodom spalin spolocnym potrubim. Ja som povedal, ze existuju aj kondenzacne spotrebice, ktore potrebuju tah v komine, teda sila ventilatora sa strati v spotrebici a potom idu spaliny pod kominovym tahom. To co vy hovorite je pravda, kazde koleno je stratou a teda musia dimenzovat silu tlaku ventilatora podla predpokladanej maximalnej dlzky odvodou spalin. Ak ma spotrebic sanie z miestnosti, tak je nieco zle. Alebo nebola ina moznost, alebo chcel zase niekto usetrit ... Prosim, aby ste dane rady, kedy kupis kominovku, dorobis klapku a mozes dat alebo nebola ina moznost nedavali. Zbytocne ohrozujete laikov a matiete ich. Na spolocnu spalinovu cestu mozu byt pripojene len tie a take spotrebice, ktorych vyrobca take napojenie deklaruje. Pri prvom zraneni, smrti sa bude hladat vinnik, ten co to navrhuol, spustil, povolil ...
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko kazdy predsa vie ze kominovka klapku nepretlaci,na kominove spotrebice a ich tah platia stale tie iste zasady,nikto nenavrhnne a nespusti spotrebic proti zasadam , ved protokol o spusteni spotrebica ma aj kolonky o kontrole komina.bezne aj vacsie kotolne maju sanie z miestnosti , len potom sa musi zabezpecit privod vzduchu na horenie a aj vetranie.a kominovku na plyn uz ani nekupis ,lebo sa predavaju len kondenzacne kotly.Ale niekedy kominari strasia ludi a nutia im drahe a nie potrebne riesenia.spotrebice maju podmienky umiestnenia a tie si predsa ziadny odbornik nedovoli dodrziavat.A propo...kazda kominovka ma predsa sanie z miestnosti....zalezi ,len ako a kadial tam ten vzduch privedieme..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda K tomu nikto by som mal vyhrady. Debata sa uz mina ucinkom k povodnemu zneniu prispevku ... Pekny vecer.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ja len z mojich skusenosti viem ,ze kominari nanutia zbytocny a drahy komin aj ked netreba.Teraz ked nastali kondenzacne kotly kominari prisli o robotu ,lebo hadicu ,ci skladacku urobi kazdy instalater .No a ako najvacsi vysmech mi pride ked niekto pyta reviziu na typizovany poskladany komin ,pride kominar kukne do diery a pyta 80 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda Komin nikdy nie je zbytocny .... Mne teraz strajkuje kotol, plynovy kondenzacny. Problem dostat do domu kurenara. Co si vypyta za "opravu" (vymenu dielcov kotla) 300 €. Keby som nemal doma komin, tak je mojej rodine zima. Ak by teraz prisla dalsia reakcia, ze sak kondenzacny komin nepotrebuje komin, lebo vyfuk... tak na to mam jedinu odpoved: Moja strecha! Vid:https://www.schiedel.com/sk/servis/ukazky-poskodenych-striech-od-kondenzacnych-kotlov/
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac 100mm ruru do sachty nedostanete a je aj zbytocna. 80 mm staci, Ak bude sachta sluzit aj na privod vzduchu do kotla, co by teda v dnesnej dobe davalo zmysel, tak na ziadny iny ucel ju uz nemozete pouzit.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda Obecně u kondenzačních kotlů platí, že veškerý pohyb nasávacího vzduchu i odchod spalin řídí ventilátor s obrovskými rezervami. Porovnejte tlak 1200Pa u kondenzačního kotle s 4 Pa u kotle atmosférického. To jsou 300x větší tlaky. Na komín je běžně počítáno 100 Pa. I při 300Pa komínové ztráty kotel běží, jen nedodává plný výkon. V praxi to tedy znamená pořídit nejlépe pevné jednoduché odkouření např. zde http://www.immergas.cz/kotel/13/victr... dole"vypočítej si svůj komín" a bez zajímavosti není ani fakt, že k odkouření je certifikována i HT kanalizace, např. zde https://www.orako.cz/ Důvody, proč je výhodnější provoz kotle v zapojení typu B popisuji zde http://kondenzace.kvalitne.cz/proc-se... a kominík, který opravdu oboru rozumí, vypočte povinný nasávací otvor cca 25 cm2 při podtlaku 100Pa. Takový otvor splní i pouhá netěsnost i nejkvalitnějších oken. Tolik fakta daná fyzikálními zákony. Bohužel jejich znalost je minimální….
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@josef_vavra bezne to robím ako píšete, lenže kominar chce zarobiť, a keď tam napcham HT rúry nemaziadny biznis..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda Ach, profesional neschopny priznat svoju pravu identitu , pricom to stoji par euro. Ale kopat to hej :-) Co sa tyka toho rozmeru, tak jednoprieduchova varianta tvarnice, velmi vysoky predpoklad takeho riesenia, ma sirku sachty 100 mm. Otazka znie, ako do 100 dostat 100 ruru s hrdlom ked stena ruryx2. Ale tak rad si to necham vysvetlit. Samozrejme ak ma @mcsmekac dvojprieduchovu variantu , tak sa to tam zmesti.... Privod vzduchu oknami a otvormi do steny, v kupelni, kde kotol velakrat byva, alebo do technickej miestnosti bez tesnych dveri ....... Ked chcem mat tesnu stavbu a kotol s privodom a odvodom vzduchu nezavisle na vnutornom priestore. Lebo je to bezpecne a pohodlne ...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac No sanca bola mala, ale nastala. Pri dvojprieduchu sa samozrejme zmestite. Teda nezarobime :-) Ospravedlnujem sa za matucu informaciu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko do 100mm rúry vypchat rúru 60 mm max 80mm,komíny sú bežné 150x150, alebo 130mm,alebo 160mm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?