Kondenz z kotla, co s nim?

Máme ČOV. Bolo nám povedané, že kondenz z kotla nemôžeme do nej vypúšťať. Pýtali sme sa dodávateľov ČOV, či je možné vypúšťať kondenz do ČOV alebo nie. Odpovede boli rôzne, jeden tvrdil, že môžeme, druhý tvrdil že nie. Tí ktorí máte ČOV a kondenzačný kotol, ako ste to riešili? Budem vďačná za všetky rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Kondenz by nemal ísť do ČOV.
Odpovedať
@nadro ok, ani ho tam nemame v plane davat. ale co s nim teda? chceli sme to najskor spravit tak, ze to vyvedieme z domu von a dame do trativodu.. bol by to problem?
Odpovedať
@lucka_d to racsej do COV ako priamo do pôdy!!!!!
Odpovedať
@lucka_d Ak sa bojite pustit kondens do ČOV,je možné požit neutralizačne zariadenie na kondens napr. od viessmannu- cennik cena cca 193 eur.
Odpovedať
@gkrivanek no len aby potom bakterky nepovedali pa pa.. Otazne je, kolko sa toho kondenzu tvori, a kolkokapacitnu ma COV, ci je mala 4-6 osob alebo velka 12 osob. Kazdopadne pustat to priamo do maticky zeme nieje dobry napad.
Odpovedať
@sp4jo pri kondenz kotli možeš cca rátat 1m3 plynu=1lit kondenzu
Odpovedať
@sp4jo no priamo vyrobca COV, ked som mu napisala otazku s nasimi parametrami kotla mi odpisal ze mozeme. no nezdalo sa nam to, lebo sme od viacerych poculi ze sa to neodporuca. takze ked nie do trativodu ani do COV tak zostava jedine to neutralizacne zariadenie?
Odpovedať
@lucka_d COVku mas pre kolko osob? napr ja do mojej co mam 4-6 osob by som to asi nedal, bakterie by to asi nerozchodili.
Odpovedať
@sp4jo pre 4-6 ludi. no ked nie priamo do COV, tak to nadrze s vycistenou vodou by sa to nedalo dat a z tade by to slo do trativodu? predsalen by to bolo asi dost zriedene.. ci mylim sa?
Odpovedať
@lucka_d podla mna by to mohlo ist,bežne sa to napaja do kanalizácie,lebo kotol do 26 kw nema taky agresivny kondenz.Do ČOV by to asi vadilo bakteriam,ako je uvedené vyššie.
Odpovedať
@lucka_d Hm no osobne nemam skusenost s kondenzacnym kotlom, takze ani netusim ako vyzera kondenz z neho. Mozno by stalo za skusku, pustit to do Covky, ako na to bakterie budu reagovat. Ono pri dostatocnom krmeni bakteri zivocisnym odpadom by to nemuselo robit sarapatu.
Odpovedať
@robo28w myslis ze by to slo dat do zbernej nadrze a potom do trativodu? mame kotol 22kw
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sp4jo no sme v stadiu este stavania, takze nebyvame a ani COV este nemame spustenu. robime zateplenie a teda riesime co s tym, chceli sme to vyviest von este pred fasadou ako to potom riesit.
Odpovedať
Profilova fotka
do trativodu to môže ísť, ale tak ako si písala. Nejaká nádoba kde bude cca 200l, ktorá bude ten kondenz. neutralizovať a šup von. Neutralizačné zariadenie je tiež cesta ale je potrebné mať záložný zdroj, lebo pri výpadku el alebo vybití batérie Ti baktérie v COV dajú papapa.
Odpovedať
@lucka_d nasiel som podobnu temu kde to rozoberali... http://www.modrastrecha.sk/forum/kana...
Odpovedať
@lucka_d Je to tažko.Bežne sa to napaja do kanalizacie,ale tvoj trativod pojde do pody,tak tam by som to asi nepustil len pre životne prostredie,aj ked vo velkej nadrži sa to premieša a koncetrat nebude taky silný.Ak ti tvoj dodavatel ČOV povedal že to nevadi,nech ti to dá na papieri pri spustení ČOV a ked ti bakterie vykapú tak to reklamuj.Ja by som to riešil tak.
Odpovedať
@nadro tak zberna nadrz ma 3000l takze v tom by zrejme problem nebol.. a ten zalozny zdroj naco prosim ta? ved ked nepojde elektrika tak ani kotol mi nepojde kedze je tiez v elektrike a teda ani kondenz sa nebude tvorit
Odpovedať
@sp4jo to som uz precitala ale dakujem :-) no nic som sa nedozvedela. podla toho co sa tu pise tak nam nezostava asi ina moznost ako dat ten neutralizator. len skoda ze ja ziadny neviem najst :-|
Odpovedať
@robo28w len je to zamotanejsie trosku, kupili sme pozemok od developera aj s cistickou (samozrejme este nezapojenou neosadenou). je to znacka aquatec. takze cisticku neriesime priamo cez nich. ked sme to zacali riesit tak som ich oslovila mailom (firmu aquatec) v ktorom som ich ziadala o info, ci to moze ist do COV alebo nie. Dostala som odpoved ze moze. Mam ist priamo do firmy a ziadat od nich pisomne vyjadrenie ze to tak moze byt?
Odpovedať
@lucka_d ČOV by ti mal niekto spustit-inštalačná firma a poučit obsluhu.Možes ich požiadat o písomne stanovisko,nech ti to pošlú na mail a pri spustení im to daj orazit a podpisat.Možet to vytlačit dvakrat-jedno si nechaj a druhé im daj.Hadam si ju nebudeš spuštat sama.
Odpovedať
@lucka_d asi by som ten kondenzat pustil cez nieco taketo http://www.jeremias.pl/cz/domaci-stra... a potom by uz snad covka nemusela mat stym problem.
Odpovedať
urcite by nemal ist do COV ;-) to je nezmysel kto tvrdi ze ano...
Odpovedať
@ando33 prečo? Čo obsahuje?
Odpovedať
@ada32 Kondenzat tvoreny v kondenzacnych kotloch je vodny roztok oxidacnych soli, pripadne siricitanov atd., jeho pH je obvykle okolo 4,8 co je uz znacna kyslost a vsetci vyrobcovia techniky ktora prichadza do styku s takym kyslym kondenzatom musia brat do uvahy fakt, ze musia pouzivat materialy odolne voci korozii pripadne kyslemu prostrediu (tj. slabej kyseline).
Odpovedať
Profilova fotka
moc ma pH bezne niekde medzi 5 az 6,5, znamena to, ze treba chodit curat mimo domu aby to netieklo do COVky ? :) ak sedi hore spomenuty koeficient 1l/1m3 plynu, v krutej zime potrebuje moderny barak 10m3 (100kWh) vznikne teda 10l kondenzu. Najmensia COV ma v sebe cca 2000l vody a denny pritok bezne 300-500l. Takze osobne by som to nedramatizoval :)
Odpovedať
@danculd viem že do cov nesmie ísť farba. Mame ju 11 rokov veľmi neriešime čistiace prostriedky.upratovacka dokonca savo pouziva niekedy. Vravi sa ze treba optimalne ph ale nikdy s nou nebol problém .možno mame extra odolné baktérie, myslis ze toto by ich zlikvidovalo? Mne to ph nepride tak extrémne.
Odpovedať
@ada32 To netusim, nikdy som COV nemal, vzdy len kanalizaciu. Iba som ti opdpovedal na otazku, ze co obsahuje kondenz z kotla.
Odpovedať
Asi som zle pochopila ked ando33 napísal že nesmie ísť do cov kondenzát, som myslela že kvôli citlivosti baktérií. Tak asi kvôli niečomu inému...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Po minulorocnych skusenostiach, kedy nam v zime vykapali bakterie a cisticka sa stala nefunkcnou, budem tuto zimu pocas vykurovacieho obdobia kondenz radsej zbierat, resp chcem si zhotovit neutralizator a az takyto kondenz pustat nasledne do cisticky. Pocas roka, kedy je kondenzu minimalne mnozstvo som nemal problem, ale v zime ked sa tvorilo denne niekolko litrov kondenzatu, tak sa to prejavilo takmer okamzite.
Odpovedať
@robo28w asi tak jedno vedro denne. Info mám od kolegu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?