Kombinovaný ohrievač vody - "obojživelník"

Dobrý deň, elektrický ohrievač vody - 150 l nám začal kvapkať, čiže rozmýšľam rovno nad výmenou - má už cca. 10 rokov. Keďže kúrime drevom v pomere 80% -bez obehového čerpadla i plynom v pomere 20% - s obehovým čerpadlom, zvažujem kombinovaný ohrievač vody 150 l, ktorý by sa napojil na ústredné kúrenie. Dočítal som sa však, že sú dva typy a to s dvojplášťovým výmenníkom a rúrkovým výmenníkom. Ktorý si môžem vybrať bez toho, že by som sa o to musel starať a teda otvárať/zatvárať ventily? Dúfam, že som uviedol všetko podstatné, každopádne ďakujem za usmernenie. Pekný deň
Odpovedať
každopádne by som doporučil s rúrkovým výmenníkom, a ak je možnosť , tak s prietokovým ohrevom vody v nerezovom výmenníku - vždy čerstvá teplá voda, lepšie hygienické parametre.
Odpovedať
Ohrievac bude fungovat aj s rurkovym aj s dvojplastovym vymennikom,a to ci budes musiet otvarat zatvarat ventily zalezi od toho ,ako bude zapojeny v systeme.
Odpovedať
@fural Pri prietokovom ohreve v nerezovom vymenniku je potreba velkeho okamziteho vykonu kotla a velke riziko jeho zanesenia vodnym kamenom.Vhodny hlavne pre lokality s makkou vodou.
Odpovedať
@fural pri ohrievači s rúrkovým výmenníkom sa uvádza, že systém vykurovania musí byť vybavený obehovým čerpadlom a keďže viac kúrime drevom, mám obavy, či to bez čerpadla ohreje. Zvyšnej časti ---ohľadne prietokového ohrevu veľmi nerozumiem, ale nevadí, to by už hádam majstri doriešili :)
Odpovedať
@dusan72 takže nemusím riešiť to, že jeden kotol má a druhý nemá obehové čerpadlo, ak som tomu dobre pozorumel. Plynový kotol využívame fakt len na dokurovanie, čiže dá sa povedať zriedka. A už keď ste spomenuli tvrdosť vody, na východe je tvrdá, čiže pri vstupe studenej vody do ohrievača bude inštalovaný aj zmäkčovač - to už len okrajovo dodávam. :)
Odpovedať
@splatters obojživelník... ak máte veľa peňazí tak tak ako Vám radia nerezový, ak nie hociaký... cca 10 rokov každý vydrží... Umiestnenie nad úroveň kotla, aby ste zachovali samotiaž...... Plynový kotol máte aký starý? Je ekonomickejšie vyhrievať aj v lete teplú vodu plynom ako elektrikou...
Odpovedať
@dusan72 Nemyslel som okamžitý prietokový ohrev vody. Mal som na mysli nádrž, s vykurovacou vodou teplota cca podľa zdroja (55-70°C), v ktorej je vnorený nerezový had z korugovanej nerezovej ocele, (vlnovec) do korého prúdi studená voda a prietokom cez nádrž sa ohreje, (pozri nádrže.eu LMT s nerezovým výmeníkom DN32) Mám taku doma. uplná spokojnosť. @splatters pri ohreve vody cez rúrkový výmeník nemusí byť obehové čerpadlo, fungovalo to x rokov na nespočetných inštaláciách, samotiaž. nerezový usí vydržat aj 20 rokov
Odpovedať
@splatters Ja mam 80l bojler s rurkovzm vzmennikom,ale ZVISLO umiesneny a ohrieva dobre aj bez cerpadla.Samozrejme musi byt umiestneny vyssie ako kotol.LEZATO umiestneny s rurkovym vymennikom bez cerpadla nebude funghovat.
Odpovedať
@fural Aha! Uz rozumiem.
Odpovedať
Tak potom výborne. Plynový kotol je dosť starý, avšak funkčný, takže výmenu ešte neplánujem. Zatiaľ sa vrhnem na obojživelník s rúrkovým výmenníkom. Ďakujem za odpovede a nasmerovanie. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?