Kombinovany kotol vs peletovy.

Profilova fotka
Dobry den.Potreboval by som poradit.Mam dvojposchodovy dom prizemie 120m2 vrch 80m2 obiem vykurovacej plochy je 480m3cca.Budem mat zatepleny dom tepelne straty som kedysi pocital a pri hrubke 15cm eps a ostatnych zateplenych casti mi vysiel okolo 5kw lenze budem musiet dat 20cm eps na fasadu ale to je vedlajsie.Odrazam sa ze tepelne straty mam 5kw.A teraz otazka.Aky kotol zvolit vigas 18dpa http://www.vigas.eu/?u1=kotlyvodne&u2... alebo opop biopel 15kw http://www.opop.cz/kotel-na-pelety-bi... .Pokial by som bral vigas urcite by som riesil aj AN no pokial by som bral opop neviem sa rozhodnut ale an sa da kedy kolvek dopojit.kurenie je cisto radiatorove a v obyvacke este budem mat teplovodne kachle a vykone este som neuvazoval to bude investicia neskvor a budu vyuzivane v prechodnom obdoby a na zprijemnenie romantickych vecerov.Preto by som vas poprosil o seriozne skusenosti a rady.Vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
moc komplikované, cieľom takéhoto kotla je odbúrať AN, tá sa využije len na ohrev vody,najlepšie s protiprúdovým ohrievačom. Treba voliť kotol s čo najnižším spodným výkonom, pretože pri výpočte tepelných strát získate info len o najvyššej potrebe tepla a tá je možno týždeň_ dva v roku, ostatný čas ako napr. teraz, je polovičná. Je to dilema, či použiť AN, kde sa pri plnom výkone kotla dosiahne účinnosť 92%, ale vzniknú ďaľšie straty pri odovzdávaní, alebo nie AN a kúriť s nižšou účinnosťou priamo. Za úvahu stojí aj životnosť kotla, pri AN je menej cyklov zapálenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Pan jan na modrej streche som si vas vsimol uz vo vela prispevkov.Zrejme vzdelavanie sa ohladom stavieb bude vas konicek :-) .Dakujem za info. Mna by zrejme zaujimalo co by ste robili v pripade kde nieje moznost plynu.Elektriku na kurenie nechcem i ked v buducnosti by som chcel poriesit fotovoltaliku ale to je len taky moj sen.Teraz musim vyriesit dilemu aky kotol kedze v marci potrebujem pokladat plavajucu podlahu a potrebujem mat uz vykurenu stavbu.Pri tom vigase ma prekvapuju dve veci oproti opopu.Vysoka ucinost ako aj pri dreve tak aj pri peletach.A moznost kurit 50cm drevom.Bol som aj ten kotol pozriet v reali ked pan kuril drevom ale mal to zapojene trocha divne kde kotol nemal ladomat cize mu to pri zakurovani dost dlho dechtovalo.Ale pri opope ma udivuje spotreba peliet.v dedine kde byvam maju 5 moji znamy opop a su nadmierou spokojny.Min spotreba peliet 2t do 3t kde sa pohubuje v cene od 320e-500 e a to 3 t este nikto z nich neminul na vykurovanie.No zial neviem sa rozhodnut.
Odpovedať
Tepelne straty 5kw......podla mna nerealny sen keby to tak bolo tak by ti stacila peletova piecka na prizemi....neviem si predstavit ako to budete kurit a to sa tepelne straty pocitaju na extrem -18 st.Ja keby som mal take straty dam 9kw elektrokotol a nemudrujem nad nicim...
Odpovedať
Profilova fotka
Daralbajda dik za nazor.Ja el kotol zatial nechcem su len dve moznosti kombi kotol alebo peletovy.
Odpovedať
Tepelne straty mas spravne vypocitane? Pretoze ja som sa ich tiez snazil sam pocitat a nevyslo to tak ako malo :-D A to moze byt celkom dost problem. Lebo potom nevyberies kotol taky aky potrebujes presne. Podla mna je vhodne zapajat kotol s akumulacnou nadrzou ma to svoje vyhody ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
NO veru.Ale peknu chujovinu som napisal ze mam straty 5kw.pozeram do zosita co som to kedysi pocital tak mi vyslo 12,86kw potom som zvoloil este jeden jednoduchsi vypocet a to vykurovacia plocha x vyska miestnosti x 26=12,2kw. Prvy sposob som pocital so zateplenim podlahy 100mm bez zateplenia zakla ktore budem na jar robit a pojde tam 80mm eps.a fasada bola pocitana so 150mm eps ale budem musiet dat 200mm kvoli roletam. Okna zostali tam su trojskla a strop je 180 vata+100 vata+50eps.strop je vetsinu plochy pod nevykurujucou miestnostou v skratke je este povala ktora nieje zateplena ale v buducnosti kvoli letu tam asi dam aspon 100 vatu.V skratke 15kw kotol by mi mal bohate postacovat kedze by som ho nerad dusil ale radsej nech ide na 100 percent.
Odpovedať
@palirider a sme doma :-D :-D Co viem, tak kotol sa vybera potom podla toho aj ci ho chces zapajat s akumulacnymi nadrzami alebo nie. Alebo bez nich. Pretoze pri zapojeni s akumulacnymi nadrzami sa odporuca vybrat kotol s vacsim vykonom ako je tepelna strata.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Danko to mas pravdu.Ale ja som chcel AN v pripade kombinovaneho kotla ktory mal mat 18kw pri peletach a 24 pri dreve sak kukni vigas 18 DPA.Pri opope som chcel vyuzivat AN ked vyhreje dom tak nech ide este neaku hodku dve na 100% nech nabije An a na druhy den by som nemusel kurit.neviem moc sa vtom nevyznam co v okoli maju automaty na pelety tak nikto nema An ale myslim ze je to aj z casti financii lebo kazdy ma uver. Mcsmekac Uhlie nechcem kedze cerenany su velka jama kde sa dym drzi este dva dni.A mame tu uz aj tak dost znecistene ovzdusie a ked vidim ako poniektory zakuria ten uhel budes vzdy citit.Od uhlia som uz davnejsie upustil. Chlapi co poviete na ten Vigas kurna mne sa to zda divne aku ma velku ucinnost.Ci je to aj neak poriadne otestovane nikde som tam nenasiel neaky certifikat skusky.
Odpovedať
@palirider tu akumulacnu nadrz mat je dobre, ma to svoje opodstatnenie. Preto ja osobne by som ju dal. Dokonca viem, ze vyrobca kotlov atmos, ze ten sam odporuca zapojenie s akumulacnou nadrzou, aj skrz zivotnost samotneho kotla. Aka ze je tam ta ucinnost?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak uz som sa rozhodol.Kupil som opop biopel 15kw.Kuri super.Ale ako som kedysi spominal mal som problem teraz v zime zohnat za rozumnu cenu pelety a to bude taka mala dan za tento kotol kedze tam nic ine nezhori.Ale treba si riesit zasobu v lete.Pre vigas som sa nerozhodol lebo som ho videl v akcii a dotycni ho mal trocha dost zle zapojeny tahal to z kotla priamo do podlahovky takze nemal ladomat a ten kotol mal dost zadechtovany.No to by mebol pre mna az taky dvovod lebo to svedcilo otom aky pan taky kram ale volal som na inzerat na bazos kde jeden predaval tento tip na suciastky tiekol mu bola to vyrobna vada ktora sa ukazala po zaruke a opysal mi ake je tam komplikovane podavanie paliva a to ma odradilo.Potom sme si s manzelkou uvedomili ze v obyvacke budeme mat teplovodne kachle na prechodne obdobie a v pripade s nedostatkom peliet.Teraz som odbural zasobnik AN a vykurujem bojler 120l a 11 radiatorov obiem okolo 470 m3 priestoru a zatial som spokojny ale ide mi len par dni takze vsetko je super pokial sa nezacne nieco sr.... ale maju ho aj 4 znami sice 20kw a su spokojny.Takze diky za rady tato modra strecha i ked niekedy neporadi ale urcite vie inspirovat a da sa tu vela uzitocnych rad prediskutovat.Predajca vam preda vsetko podla vasej hrubky penazenky ale prax a skusenost je nadovsetko 😀
Odpovedať
@palirider tak s tymi peletami je to rozne, ale treba hladat, potom v lete to bude uz lepsie a zase stale je to lepsie akoby si mal platit elektrinu :-) So zapojenim je to trosku komplikovane, ja osobne by som povedal, ze pokial sa da, napriklad ako pri tom vyrobcovi, o ktorom som ti pisal, ze vyuzit to, ze poskytuju zapojenie montaznikmi, ktorych si priamo skolia, takze vedia ako to zapojit, aby to bolo dobre a aby to ani tomu kotlu nejako neublizovalo. Tak bodaj by si nemal problemy a bolo vsetko ok, co najdlhsie ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dano88 dik.Budem sa snazit sa ucit ako najefektivnejsie hospodarit.
Odpovedať
@palirider este mi napadla jedna vec, co sa tyka peliet, daj si pozor na kvalitu peliet, lebo aj ta je pri kureni takymto kotlom velmi dolezita a odrazi sa to prave pri fungovani kotla ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dano88 Na to myslim pokayde ked sa kotol zapne.Ale dajme si otazku.Ako zistit ktore pelety su najlepsie.Jedine ked si to sami otestujete a to robim.Teraz kurim smrekovo dubovimi z dvovodu ze bolo nedostatok smrekovych peliet ked som spustal pec.Ked budem uz byvat chcem si to odsledovat ktore pelety su pre mna idelnym riesenim.Ak neskusis nezistis :)
Odpovedať
@palirider tak ja za kvalitne pelety povazujem biele pelety, ktore su vyrabane z makkeho dreva a hlavne bez kory, pri tych nemusis cistit spalovaciu komoru horaku den co den, ako sa to odporuca pri peletach, ktore su s korou alebo z tvrdeho dreva, tie su aj take na pohlad tmave
Odpovedať
Profilova fotka
@dano88 no ja momentalne kupujem smrekovo dubove su take tmavsie a horak cistim iba ked cistim cely kotol.Ako som spominal ten moj kotol sa cisti pocas horenia v pravidelnych intervaloch.Sice neviem ako to roby ale spusti sa ventilator na plny vykon napise na displeji vyfukovanie co znamena ze z horaka vyfuka popol ale nevyhasne nadalej pokracuje vo vykurovani.Je pravda ze dva krat sa mi horak zaniesol ale to len preto ze som mriezku na ktorej horia pelety osadil zle.
Odpovedať
@palirider jasne rozumiem, ono vseobecne ak su pelety kvalitne tak nie je potrebne nejake caste cistenie, niektore horaky na pelety maju aj tzv pneumaticke cistenie, co znamena, ze pri kazdom dohoreni alebo v pravidelnych intervaloch vycisti spalovaciu komoru horaku :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?