Kombinácia teplovodného krbu a el. vykurovania...

Ahojte Poprosím odborníkov o rady. Dom tehla + vlna velkosť 120m2 Bungalov - Nemáme dostupný plyn. Riešim efektívne kúrenie. A tak som sa rozhodol v prvom rade pre teplovodný krb avšak neviem či riešiť zásobník na vodu alebo ohriatu vodu vháňať iba priamo do radiatorov...ešte ale ale neviem ake vybrať el. kúrenie primárne v prípade že nebudem doma ktorím budem temperovať resp. kúriť ak to bude nutné... je možné napríklad podlahovku mimo prepojiť ešte aj na bežný boiler a zároveň krb ? Bude to postačovať ? alebo je lepšie využit napr. olejové konvektory ? Alebo aké by bolo podla vás najvhodnejšie primárne kurenie pre temperovanie prípadné stále kurenie.
Odpovedať
@shadow39 Dom tehla + vlna velkosť 120m2 Bungalov z tohoto vasho popisu bude urcite kazdemu jasne , ake mate tepelne straty |-|
Odpovedať
@shadow39 bez ohľadu na tepelné straty domu u ktorých každý rozumný návrh začína, je použitie teplovodného krbu (vysokovýkonný nárazový zdroj tepla) bez akumulačnej nádrže holý nezmysel, aj keď také riešenie na trhu nájdeš. Na tú akumulačku sa napájajú ostatné zdroje tepla (elektrika, solar...), ktoré sa zapnú ak krb nekúri a voda v akumulačke stráca teplo.
Odpovedať
@shadow39 na teplovodny krb co najskor zabudni, do bungalovu uplne nevhodna vec. Kym nabijes AKU, tak sa od krbu vsetci upeciete. Prikurovat obycajnymi kachlami alebo klimou, bojler s TC, pri malej spotrebe TUV staci elektricky bojler. Vodnik je dobry na stredoveky zamok alebo novopanske sidlo, navyse je to velmi draha investicia. Ak mozes investovat, kup TC vzduch voda.
Odpovedať
zaklad je povedat aka je skladba obvodu, strechy, podlahy,ako je to so soklom, co okna, ake a kam smerovane, popripadne velkost domu..a potom spravit vypocet tepelnych strat a az nasledne ..aké kúrenie
Odpovedať
@pr je to bungalov 333S , sklon strechy 25 stupnov betonova tehla, tehla 30 + vlna, okna su na JV, velkosť domu 120m2
Odpovedať
zdravím ja rieším podobnú dilemu. chcel by som skombinovať teplovodný krb s podlahovým kúrením, obojzivelný bojler a elektrokotol. chcel by som to riesit bez zásobníka z priestorových dôvodov....
Odpovedať
Profilova fotka
@pitt2701 to nemas ako riesit bez zasobnika, vykon krbu nedokazes regulovat tak, aby si to mohol napriamo pripojit do podlahovky.
Odpovedať
@majkoj mas skúsenost koľko kw krbovú vložku zvoliť a akú veľkú aku veľké akumulačnú nádrž ? elektrokotol sa potom napája tiež na akumulačnú nádrž alebo nejak samostatne .. poprípade keby bola akumulačná nádrž so spirálov nemusel by som boliť elektrokotol ? a na uzitkovu vodu by som mal iba obojzivelný bojler ..
Odpovedať
@majkoj ahoj moze to uregulovat s klapkou a servomotrom na externom privode vzduchu do spalovacej komory krbu.
Odpovedať
Tak pani ako :) s čím potom skombinovať el. kúrenie ? Radšej solar a krb iba ako dekoračné kurenie ?
Odpovedať
@shadow39 krb teplovzdusny s vyduchmi ( ak to robi odbornik nedymi atd) A elektrokotol s podlahovkou (neskor mozny prechod naTepelne) Solar ti prd vykuri.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek krb tazko donutis ist pod polovicu nominalne vykonu a ta polka bude tazko nizsia ako nejake 3kW co je strata moderneho domu pri -12C. Takze ja to vidim bez sance. Nehovoriac o malickostiach ako, dosiahne sa teplota v miestnosti a s krbom co ? Sfuknes ho ? :) @pitt2701 ja by som to s vodnikom vobec nekomplikoval, ale zavisi od straty domu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ahoj, co kdyby tam dal na servopohon ovládaný termostatem vodní dělo. všechno by řídil počítač. :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@shadow39 ak mas peniaze na system s vodnikom, lahko zaplatis tepelne cerpadlo. A do ohnika mozes pozerat aj v lacnych kachliach. Prieduchy su do bungalovu zbytocne, pokial je krb v strede domu.
Odpovedať
Tak tepelná strata je podla architekta nasledovna : Co sa tyka kurenia, tepelne straty Bu333 su 6,3kW (vypocet podla STN, nie PHPP. Podlah PHPP by vyslo menej, lebo by sa zohladnili aj vnutorne tepelne zisky).
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 tepelna strata ako taka nema vela so ziskmi, laicky povedane ten udaj hovori o tom, kolko eneregie potrebujes na udrzanie teploty v dome ked je noc a von npr -15C. Skus pozriet udaj o potrebe tepla na vykurovanie v kWh/m2/rok . Z toho sa da usudit ci je elektricke vykurovanie akceptovatelne ako hlavne.
Odpovedať
http://www.sohars.sk/kurenie/bojler-s... čo poviete na tento variant ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?