Kombinácia kúrenia - radiátory,podlahovka,krb

Profilova fotka
ahojte. zvazujeme kurenie, kupili sme starsi poschodovy domcek. Prerabame.. Nas plan: v suterene by sme chceli kurit radiatormi, pretoze tam bude len letna kuchynka z vychodom na terasu, ,,letna,, kupelna, velky sklad, dielna - kde sa kurit nebude vobec...su tam nizke stropy (220), bude sa tam v podstate len udrziavat teplota na cca 18-20 stupnov.. v zimnom obdobi bude vyuzitie suterenu minimalne.. na 1.posch bude v podstate hlavny obytny priestor v podobe kuchyne, kupelne, obyvky, spalne a detskej.. tam by sme chceli podlahovku (mozno).. a urcite krb.. este mame povalu, kde chceme dat predpripravu na radiator... bude odizolovana, obytna, no zatial nevyuzivana (bude tam posilka, klubovna, taka zasivaren... ) OTAZKA: ma zmysel kombinovat takto kurenie??? na podlahovku do celeho domu nebudu financie (bolo by to cca 180 stvorcov podlahovky) krb urcite chceme.. dat radsej vsade radiatory? co tak podlahovku len do hornej kupelne? ci ani to??? do kupelne bude prieduch z krbu, ale predpokladam, ze podlahu nevyhreje... obavam sa, aby nebolo chladno od podlahy, hlavne v kuchyni, obyvacke a kupelni.. poradte, aby to bolo co najrozumnejsie...hlavne financne prijatelne... rozpocet nemame presne stanovany, povodne sme chceli radiatory vsade, ale stale premyslame.. vdaka za rady..
Odpovedať
Dajte si kondenzacny kotol do sutetenu Do suterenu radiatory na horne poschodie podlahovku s rozdelovacom v nom zmiesavac s cerpadlom nan napojit termostat ktory spina motor podlahovky. A hore radiatory s termohlavicami Bez problemov sa to da spravit. A bude to Ok
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek dakujem, a o kolko nakladnejsie finacne bude taketo riesenie, ako vsade radiatory??? bude to asi dost zlozitejsie, tym padom aj nakladnejsie, ci?
Odpovedať
Az tak extra sa to nepredrazi a za tie peniaze podlahovka stoji! Treba si dat vypracovat CP.aj na jeden aj na druhy system.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek urcite si dame... mame zatial troch majstrov, ktory sa na to pridu pozriet a spravit CP, tak uvidime... kazdopadne si to dame nacenit s oboma sposobmi... tiez myslim, ze podlahovka je na nezaplatenie, hlavne v tych najcastejsie pouzivanych miestnostiach... a nebude problem s krbom? nebude moc prekurene, ked tam bude podlahovka a krb? ako budu spolupracovat? teraz mame na byte radiatory a krbove kachle... celu zimu su radiatory permanentne vypnute, kachle nam vykuria cely 2i byt... dom je ale vacsi, nemozme krbom kurit cele podlazie, pretoze by sa okolo krbu nedalo ani prejst..keby su radiatory, bol by termostat, ktory by radiadory vypol, ked sa v krbe zakuri a dosiahne pozadovana teplota... co v pripade podlahovky? ako to funguje?
Odpovedať
@j_ank_a no ved tak isto ved som Vam to pisal . Termostat by vypol cerpadlo podlahovky. Len je tam ista zotrvacnost podlahovky oproti radiatorom cca 2 hodiny.
Odpovedať
@j_ank_a Spoluprácu medzi krbom a podlahovkou musíš v prvom rade zabezpečiť sama. Čerpadlo zrejme veľmi nepomôže, pretože by odstavilo kúrenie aj v iných miestnostiach. Pri radiátoroch je tá spolupráca ideálna vzhľadom na to, že tam môžeš dať spomínaný termostat a zotrvačnosť je krátka. Ináč sa mi páči kombinácia, ktorú uvádzaš technicky je to nie zložité) s tým že v podkroví môžeš riešiť spávanie (kde nie je potrebné kúriť celý čas) a podlaha nebude studená vzhľadom na kúrenie v spodných miestnostiach.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek to znamena, ze ked vypne podlahovka, este dve hodky je tepla??? teda ked dajme tomu cely vikend budem kurit v krbe, podlahovka bude studena??? ci? @viktor811 premyslame, ze prieduch dame aj na povalu, kedze tam nebude obytny priestor...radiator tam nebude, len predpriprava... spalnu aj detsku mame na 1.posch, tam sa nekuri vobec... max co otvorime dvere, ked kurime v kachlach... spravi sa prijemne teplo bude podlaha na 1.posch. studena, pokial sa dole bude kurit na tych 20 stupnov? urcite si dame poradit a nacenit... vdaka za rady, aspon mam aky-taky prehlad...
Odpovedať
@j_ank_a to znamena, ze ked vypne podlahovka, este dve hodky je tepla??? teda ked dajme tomu cely vikend budem kurit v krbe, podlahovka bude studena??? ci? ano
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek no, musime zvazit, ako casto tymto padom bude vlastne tepla... v kachlach kurime skoro permanentne... v krbe planujeme tiez velmi casto.... aby nebola viac vypnuta ako zapnuta...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?