Koľko zaplatím mesačne za vykurovanie 9kW elektrickým kotlom?

Profilova fotka
Máme doma 9 kW elektrický kotol, ktorý by sme chceli začať používať na vykurovanie domu. Donedávna sme používali kotol na tuhé palivo no teraz by sme chceli používať elektický. Momentálne platím za elektrinu mesačne 68 €. Tarifu mám nastavenú takto: nízka tarifa (NT) .... 20 hodín denne .... 0,1086 €, vysoká tarifa (VT) .... 4 hodiny denne .... 0,1225 €. Môžete mi prosím Vás poradiť o koľko by som si mala zvýšiť preddavkovú platbu na elektrinu aby som nemala nedoplatky. Skúšala som sa informovať u revízneho technika a aj na elektrárňach no bezúspešne. Mám sa poradiť s niekým, kto takýto kotol používa, no bohužiaľ nikoho takého v našom okolí nemáme. Skúšala som si nájsť aj nejakú kalkulačku na internete ale nič mi nenašlo. Preto Vás prosímo pomoc. Ďakujem
Odpovedať
@milka1978 nepovedala si ziadny udaj, podla ktoreho by sa to dalo co i len zhruba odhadnut.
Odpovedať
Profilova fotka
A aby som ešte všetko spresnila. Obytná plocha domu, ktorá sa aj vykuruje je cca 90 - 100 m2. Dom nie je zateplený, je podpivničený a bývame na prvom podlaží. Sme v lese a pri vode.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ano teraz som doplnila, pozabudla som sa :D
Odpovedať
@milka1978 skor by ti to niekto vedel odhadnut podla toho, kolko dreva ste rocne spalili
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ročne spalime 10 m dreva
Odpovedať
Profilova fotka
@milka1978 10 metrakov dreva je cca 7m3 dreva to je cca 5t dreva z toho vznikne cca 15MWh tepla, co je rocne cca 1500€ v elektrine.
Odpovedať
@milka1978 to si môžme tu každý natipovať, a potom nám na konci vykurovacej sezóny povieš, kto sa najviac priblížil. Nenapísala si aké drevo, s akou vlhkosťou, nevieme účinnosť toho predchádzajúceho kotla na tuhé palivo. Ja odhadujem 10 MWh, čiže 1100 EUR. Keď Vám toto niekto poradil, že vymeniť spalovanie dreva za elektrokotol, tak by som mu dolámal ruky, nohy. Najprv trebalo riešiť úniky tepla a až následne riešiť samotné kúrenie. Vymenili ste najlacnejšie vykurovanie za to najdrahšie.
Odpovedať
A ďalšia vec: či bude stačiť 9 kW kotol na nezateplený dom 100 m2... pochopila som správne, že doteraz sa kotol na tuhé a elektrokotol striedali, resp. sa maximálne používal kotol na tuhé? V nezateplenom dome bude kúrenie elektrinou veľmi drahé. Tých 1500 €/rok len na kúrenie nie je vôbec nereálnych, čiže 125 €/mes. K tomu pripočítajte elektrinu na TUV a spotrebiče = tých 68 €/mes. Spolu 200 €/mes. Neupustiť od kúrenia drevom, kým poriadne nezateplíte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?