Kolko vas vyslo tepelne cerpadlo s hlbkovymi vrtmi?

Robil tu niekto TC s vyuzitim energie z hlbky zeme? Kolko vas to vyslo a nsjma ma zaujima hlbka a cena vrtov. Velmi s mi paci ten napad. Dakujem za realne odpovede.
Odpovedať
@ivantausk mna nestalo nic zavrhol som to po vstupnych nakladoch a informacii ze z vrtu mam 30W na meter hlbky, takze 1m vrtu mam na slabsiu ziarovku :o ale je to stabilne pocas celeho roka :) teplota nekolise... cena vrtu vas vytoci na stolicke.. s jednym vrtom to ale neuhrate...tak 3 -4 bude treba...
Odpovedať
Kamarat ma nieco podobne, cize TC zem-voda. Vyvrtali mu jeden 120m vrt, 16cm priemer, v ktorom je daka pruzna zmes a v nej je slucka. Cize medium ide dole a aj sa vracia naspat hore. Napojene to ma potom na stenove kurenie/chladenie. Z hladiska komfortu a mesacnych nakladov je to urcite super. Ale vstupne naklady :-o Len samotny vrt rataj minimalne 50€ za meter. Pochybujem, ze sa vosiel komplet pod 20 tisic.
Odpovedať
@ivantausk ake mas tepelne straty ? ako bolo pisane, vrty su hodne drahe. aj pre pasivny dom by si skoncil aj v vystrojenim niekde na urovni 10 tisic euro, len za samotny vrt. to malo mozno kedysi zmysel, ked boli vyssie tepelne straty a mal clovek maly pozemok, ze tam nemohol dat plosny kolektor, ale teraz je to sialene nenavratna investicia. nehovoriac o fakte, ze pokial si neurobis rovno aj chladenie (inak povedane, cez leto nebudes nabijat kolektor), tak ti to bude stracat na efektivite
Odpovedať
To už sa musí kurevsky vyplatitť ked si dá niekto naraziť 120m vrt len kvoli TC.... :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
Vdaka moc vsetkym. Budem teda uvazovat s cenou cca 50E/m vrtanie. Kolko moze stat ten had (pocita sa to na metre?), co sa tam dava v ktorom prudi medium?
Odpovedať
@ivantausk to mas len vrtanie, este tam musis pocitat vystrojenie, samotne tepeplko a podobne. ten had stoji materialovo do 10 euro na meter,ale to je ta najmensia polozka. preto je dolezite vediet ake mas tepelne straty. takto je to len od stola a od brucha
Odpovedať
@ivantausk treba si to nastudovat dopodrobna ako ucelenu vec t.j. typ RDomu vs straty vs cena vs navratnost Pekne to popisuju tu, nerobim reklamu :) https://www.geotherm.sk/tepelne-cerpa...
Odpovedať
@ivantausk ak si to dáš komerčne, t.j. autorizovanou firmou, investícia je nenávratná. dá sa to urobiť z normálnych trubiek. treba študovať a študovať.....
Odpovedať
@standa1981 musíš sa vojsť do cca 5tis za komplet TČ. ináč to nie je návratná investícia. teda, pokiaľ nemáte straty "jako kráva".... :-)
Odpovedať
@ivantausk ked nevies co chces tak si odkazany na firmu a rovno ti poviem s panom bohom navratnost tak na 2 generacie. Kasli na to, ze ti to pripada ako dobry napad i solar znie super, ale v kombinacii s TC je to nenavratna blbost a starost navyse.
Odpovedať
Ja neriesim navratnost. Riesim rozpocet... je mi jasne, ze ziadne TC sa momentalne ekonomicky neoplati. Nastastie sa nemusim pozerat uzkostlivo na kazde euro a chcem radsej rozumne riesenie aj ak je predrazene. Prosim, nerieste to zbytocne. Zaujima ma kolko to stoji a nie ci sa mi to vrati.
Odpovedať
@janopopovec "To už sa musí kurevsky vyplatitť ked si dá niekto naraziť 120m vrt len kvoli TC...." Nikto ani netvrdi, ze je to navratne oproti beznym sposobom kurenia. Ak sa teda nebavime o dome, kde su enormne naklady na kurenie a tuv. Ale z hladiska komfortu je to asi to najlepsie, co existuje. Ma konstantnu teplotu v dome, aku si nastavi, po cely rok. Bez toho, aby niekoho rusil hucanim vonkajsej jednotky, aby musel rozkopat pol zahrady, aby mu fukal studeny vzduch v dome, aby mal v lete studenu podlahu... Mozno este lepsie by bolo spravit podlahove kurenie a stropne chladenie, neviem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk ked nie su peniazky problem dajte si to urobit tej firme co som Vam poslal link, ti to robia nakomplet a so skusenostami... ked vas len cena zaujima ratajte vrt 1-2 mozno az 3 vam vyrataju 4000 eur, TC 5000 eur, kurenie vs chladenie podlahove a stenove mozno stropne 7000 eur. Menej to nebude
Odpovedať
@petermu super, vdaka za info.
Odpovedať
@ivantausk niektoré áno. ja idem do tč 9,5kw cena cca 3000tis. kolektor 1200 - 1500euro. životnosť desiatky rokov... (pokiaľ sa pokazí kompresor, viem to dať opraviť...), kvalita vysoká, nejedná sa o nijaké šunty....
Odpovedať
@jarosujo "Bez toho, aby niekoho rusil hucanim vonkajsej jednotky" keď nehučí von, tak mu to hučí v dome, v zime je čas strávený von je minimálny a v lete to ide len na ohrev TUV hodinku denne, (na 50% výkonu brnka) pozor, pri systémoch zem voda a voda voda treba treba uvažovať opatrne a dôsledne nad technickou miestnosťou a jej odhlučnením.
Odpovedať
@standa1981 mozem poprosit viac info? ake cerpadlo, kolko je vykon? do akej hlbky a kolko m2 ste robili ten zemny kolektor?
Odpovedať
@radoslavc pozri: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... tam je všetko aj s výpočtom kolektora. pozri moje meno.
Odpovedať
@fural ako je to s hlukom pri systéme zem-voda?
Odpovedať
Profilova fotka
@fural akurat vnutri sa to da odhlucnit a nefucia tam 100ky kubikov vzduchu.
Odpovedať
@majkoj majko ako to huci tebe? Mas pod jednotkou gumennu podlozku na pracku :-) ci sa spoliehas na integrovane silentbloky?
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba mam aj tu gumu, odhlucnenu miestnost a dvere. Na chodbe to pocut, v spalni to nepocujem, v obyvacke to nevnimam.
Odpovedať
@majkoj ok dik tiez som zvedavy ako to bude hucat ked tu cinsku masinu nainstalujem :-D Na aktivnu rekupku som si spravil drziak so silentblokmi.
Odpovedať
@majkoj nie som proti TČ zem-voda, len treba riešiť umiestnenie zariadenia už pri projekte, bol som svedkom, že zo suterénu sa cez liaty betón šírila vibrácia do pol domu, vtedy to bola ešte holá stavba, hádam to nejako utesnili,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Už dlhšiu dobu uvažujem nad jazierkom, veľkosť min.25m2. A teraz uvažujem, či dať zemný kolektor aj pod jazierko, alebo ho obísť... ryby veľmi chovať nebudem, skôr rastliny. Poradte. Díky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?