Odpoveď na príspevok od peter9034:
Zdravím, chcem sa opýtať majiteľov teplovodných k… @peter9034 peťo, mňa celkom málo, kedže to mám realizované svojpomocne.. V tom čase krbové kachle ABX Marína s výmenníkom 1200€, plus eden trojcestný zmiešavací termo ventil, nejaké termospínače na armatúre, obehové čerpadlo, 3 spätné klapky a paralerne pripojenie k jestvujúcemu radiátorovému vykruovaniu do železnej armatúry, t.j. spolu cca 1700€. AKmulačnú nádrž som vynechal, nechcel som zbytočne oddalovať nábeh kúrenia, kým sa nahreje akmulačka. Takto mám do pol hodky po zakúrení teplé radiátory.. V prípade, že nekúrim v krbe, tak normálne kúri plynový kotol. Ked zakúrim v krbe, tak automaticky sa po dosiahnutí teploty na termostate odpojí kotol, ale krb si tlačí svoju teplú vodu do radiátorov. Kúri to súčasne, alebo samostatne bez toho, aby som mal nejaké komplikované elektronické riadenie. Obe kúrenia sú na sebe nezávislé, pritom kúria do spoločného radiátorového systému.Odpoveď na príspevok od peter9034:
Zdravím, chcem sa opýtať majiteľov teplovodných k… @peter9034 ak by som chcel častejšie kúriť drevom , skôr dať splynovací kotol má najvyššiu účinnosť s nádržou v kotolni , a nie dreváreň s kotolňou v obývačke, mám krb takže niečo o tom viem, ale viac ako relax alebo ako záloha ak vypadne elektrina,na prikúrenie s krbu sa robí viac niekde na chatách kde je nie miesto na kotolňu, ak tam nebude nádrž , je to problém regulovať aby bola vždy, všade rovnaká požadovaná teplota,lebo kúriť musíš aj ked je vonku len +15 ako dnes, koniec januára ked má byť najchladnejšie je ako na jar, cez okná mi dnes vykúrilo zdarma už od 9 a stále je ešte teplo, bez hlavného kúrenia, akurát musí byť správne natočený dom na denné miestnostiOdpoveď na príspevok od duzu:
@peter9034 ak by som chcel častejšie kúriť drevom… @duzu keď pozeral som aj splyňovaciu krbovú vložku resp. celý set od Mijori len ťažko sa k niečomu relevantnému dopátrať. AN chcem určite aby teplo nešlo hore komínomOdpoveď na príspevok od peter9034:
@duzu keď pozeral som aj splyňovaciu krbovú vložk… @peter9034 My máme Mijori s AN, ako primár TC+FVEOdpoveď na príspevok od janopopovec:
@peter9034 My máme Mijori s AN, ako primár TC+FVE @janopopovec viete mi k Mijori niečo viac popísať (typ, výkon, príp. cca cenu) kľudne aj do správy. VďakaOdpoveď na príspevok od peter9034:
Zdravím, chcem sa opýtať majiteľov teplovodných k… @peter9034 ahoj, my máme tento https://oravakrb.sk/teplovodny-sporak... K tomu akumulačnu nádrž 750 l, tá vyšla tiež okolo 1000€, zapojenie vyšlo nejakých 2000 tis. Ale vedia si vypýtať aj viac za to. Keby trebalo podrobnejšie, píšte. Máme dvojpodlažný dom, drevostavbu, dole podlahovka, hore radiátory. Kúri parádne. Nemusíme vôbec čakať kým vyhreje AN. Najprv kúri do podlahovky a radiat., keď je už nahriaté, vypne kúrenie a všetko teplo ide do akumulacky. Z toho pustime kúrenie ak je zima ešte celý ďalší deň, plus teplá voda na používanie. Aj cez zimu nám stačilo kúriť čo druhý deň, cca 3, 4 hodiny večerom. Varili sme na ňom zatiaľ len vodu na čaj keď sa kúrilo 🤭 a raz polesniky.. tie boli parádne, nehoreli. Len už bolo veľmi teplo pri peci keď trebalo dlhšie hajcovat.. nás je veľa čiže som tam hodinu stála pri tom. V trúbe som ešte neskúšala.. je to umenie, vystihnúť správnu teplotu no.. 😉Odpoveď na príspevok od tabitka337:
Pec nás vtedy vyšiel asi 1500€, pozerám že teraz … @tabitka337 zaujímavá možnosť ale my preferujeme skôr krb. Ale vďaka za infoOdpoveď na príspevok od tabitka337:
@peter9034 ahoj, my máme tento https://oravakrb.… @tabitka337 pôvodne som tiež nevedel čo vlastne máš ked si písala že máš pec,to veľmi ten sporák nevyužívaš na varenie pečenie, ten je hlavne na to,vtedy je výhodnejší kotol s nádobou a teplo dávaš kde koľko treba , takto ostane pri kúrení do sporáka veľa tepla len tam, ten je výhodnejší vtedy ked sa používa na všetko ako jeden zdroj na všetko ,po celý rok, môžeš variť a piecť a TUV i v lete , dá sa rôzne prepínať, známa to mala ked bola doma na materskej, ak sú všetci celý deň mimo domu je výhodnejší kotol v kotolni a na varenie pečenie elektrina, ked je nie plynOdpoveď na príspevok od duzu:
@tabitka337 pôvodne som tiež nevedel čo vlastne m… @duzu áno, zatiaľ ho ešte využívame malo.. kúri len manžel keď príde z práce. A my sme práveže celý deň doma, ja s malými. ale kúriť netreba celý deň. Keď sa naučím to rozkurit, potom si možno zakurim cez obed a aj na tom uvarím.. 😃 byvame ale zatiaľ len pol roka. Predtým manžel kým dom staval, kúril aj v zime len čo 3 dni. AN to teplo pekne udržala. A kotol sme nechceli lebo sporák máme v obývačke, spojenej s kuchyňou, vidno pekne aj ohnik večer cez sklo..Odpoveď na príspevok od yetinb:
cca 5500 eur - r. 2016, krb vložka- 3200eur + nád… @yetinb Prosím Vás, ako to funguje s podlahovkou? Ste spokojný?Odpoveď na príspevok od najka432:
@yetinb Prosím Vás, ako to funguje s podlahovkou?… @najka432 Dobrý den máme to už 7r. funguje to, ale čakal som od toho trochu viac, možno som si vybral nesprávnu firmu pri výbere krbovej vložky, možno mala byť trochu vačšia, neviem. V prechodnom období je to OK, v zime sa mi pokazil plynový kotol 24 h nefungoval, kúril som len v krbe a udržať teplotu cely den doma bolo horšie...boli sme aj v práci, tak sme nekurili stále. Máme akumulačnú nádrž - 800l, ale keďže nekúrime 24/7 tak sa až tak vysoko nenaakumuluje. Tento krb som daval len preto, že som nechcel robiť prieduchy do celého domu. Krb máme v obývačke a keby som dal len krbovú vložku, tak tam by bolo teplo a v izbách nie.... možno som vám pomohol, ale pri tej cene a musím kupovať drevo, stále drahšie, moja-vaša práca, ale krb som vždy chcel :)