Kolko stupnov ma byt v podlahe?

Dobry den! Prosim Vas kolko stupnov ma mat voda v podlahe ak mame hlinikovo plastove trubky? Niekto vravi 40 potom 60 a teraz teda kolko? Dakujem moc za rady
Odpovedať
1
2
@meganmario Tolko, aby stihala vykurit co treba... no 60 urcite nie.
Odpovedať
mne sa pohybuje od 28 - 35 ale zaleží aký to je dom.
Odpovedať
@meganmario my mame projektovanu max. 50 st. teplotu vody na vstupe do podlahoveho kurenia. z hygienickeho hladiska totiz teplota podlahy nesmie byt viac ako 29 st. momentalne mame na vstupe 30 stupnov a podlaha nie je ani studena ani tepla, teplota v priestore 23 st. takze to zjavne staci. system si vsak reguluje teplotu sam a vodu nahrieva podla toho aka je vonkajsia teplota.
Odpovedať
Profilova fotka
@meganmario v dome s rozumnou tepelnou stratou by som za maximum povazoval 40-45 C. Samozrejme regulator by mal tu teplotu nastavovat podla potreby, cim vacsia zima von tym vyssia teplota vykurovacej vody.
Odpovedať
Kurenar povedal ze od 35-40 stupnov. Kamarat zas 60 :) , mali sme 40 dnes sme znizili na 38 stupnov, lebo ako som od vcera zacala diskusiu koli vysokej spotrebe elektriny,musime " setrit". Termostat sme mali nastaveny na 23 od vcera na 22,5 stupna tak uvidime co to spravi.
Odpovedať
@meganmario co moze byt lepsie ako kamarat, ktory ochotne poradi...
Odpovedať
No podla mojho kurenara, 40 stupnov kvoli roztiaznosti aj betonu, cene za vykurovanie a aj komfortu
Odpovedať
@meganmario podla hrubeho odhadu spotrebujete tuto zimu cca 12 MWh na kurenie /120 Eur mesacne/ + TUV a ostatna elektrina. Mozno o nieco viac. Buduci rok to bude trochu lepsie. Treba dalej intenzive kurit a vetrat ako predtym, aby neboli plesne. Spotreba je primerana na elektrokotol, a teda dost draha. S tym ste asi pocitali. 23 stupnov je OK, aby nebola zima. Do podlahovky staci max 40. Setrit za kazdu cenu je motto tohto fora. Pohodlie je casto druhorade. Hystrericke zachvaty si netreba vsimat, mate krasny dom a pohodlie nie je zadarmo.
Odpovedať
@meganmario v interiery bolo 20 stupnov a do podlahy isla voda 25 stupnov. Vonku okolo 0 stupnov
Odpovedať
@peto99 pozerali ste aj moju druhu diskusiu? Tam su ludia nasou spotrebou zhrozeni :) . Pocitali sme s tym, ze budeme platit za elktrinu viac, ale podla prepoctu na mesiac to mame okolo 260 eur. Samozeejme ak sa nebude kurit bude menej , teda dufam :)
Odpovedať
Norma hovori, ze teplota podlahy by mala byt 28-35°C. Viac nie pokial si pamatam. Tepolota vody bude tym padom vyssia do cca 50°C.
Odpovedať
@meganmario mottom tohto fora je setrit. Ja nepatrim k tym, ktori su z tejto spotreby zhrozeni. Mam tiez elektrokotol a tiez primeranu, podobnu, vysoku a drahu spotrebu. Plyn som nechcel, ani nemam na pripojku peniaze. 260 Eur platit nebudete, ale 120 Eur mesacne na vsetko stacit nebude. Moj odhad pri terasej spotrebe je cca 170-180 Eur mesacne. Buduci rok snad 150-160. Mozete teraz urobit to iste co ja: kupte klimu s inverterom. Moja stala 1550 s montazou. Klima spotrebuje iba tretinu elektriny co elektrokotol, v mrazoch asi polovicu. Vykuri cely bungalov. Odkedy mam klimu, celkova mesacna spotreba domu je cca 900 kWh. Predtym skoro 2000 kWh. Na TUV mam bojler s tepelnym cerpadlom, znizuje spotrebu o dalsich 2000 kW rocne. Klimu po vlastnej skusenosti velmi odporucam. Mitsubishi su najtichsie. Poznam aj skvelu firmu z Pezinka na vzduchotechniku. Chladenie v lete je samozrejmost, pri Senci ho budete aj tak potrebovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 este mame aj krb v obyvacke , ak zakurime tak je hrozne teplo, ale ide nam hlavne o deti ich izba je uplne posledna pri garazi a pokial sa tam dostane teplo dost to trva, nemame prieduchy. Ale uz to vydrzime uvidime co to teraz spravi ked sme znizili teplotu na termostate. Odvtedy kotol nezapol, doteraz isiel skoro nonstop,ale mozno ie dom zatial vyhriaty :)
Odpovedať
ok, kurit co najviac drevom, termostat neznizovat, aby detom nebola zima. Ale pochybujem, ze sa Vam bude chciet denne kurit v krbe. A zrejme je krb predimenzovany, co byva veeelmi casto.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 motom tohoto fora nie je setrit, ale nemrhat energiami to je zasadny rozdiel.
Odpovedať
Do tych 40 zrejme, aspon my sme tak nastavili vstupnu teplotu max...ani nam tolko nejde, takze zalezi od inych veci a pod..
Odpovedať
Profilova fotka
Ja viem, že lekári vravia, že na 40°C je to nezdravé pre ľudské telo... Nad 33°C je to vraj už nezdravé - kvôli víreniu prachu - a teda riziku alergií. No a výrobcovia plávajúcich podláh uvádzajú maximálnu teplotu pod lamino 28°C.....! ! ! Povedzme si na rovinu: ak kúrenár povie 40°C, myslí teplotu vody, ktorá vychádza z kotla, nie teplotu podlahy, pretože tá voda odovzdáva teplo tej podlahe a tým sa aj ochladzuje. Ja som si naprogramoval termostat k elektrickej podlahovke tak, aby bolo v podlahe maximálne 26°C. Keď túto teplotu podlaha dosiahne, elektrický okruh sa vypne. Teplotu vzduchu v izbe som si nastavil na 21°C. Ak ju dosiahnem, takisto sa vypne. Podlahu mám tým iba mierne vlažnú - určite studenšiu, ako teplotu môjho tela. Vlastne by som ani nevedel, že kúrim, ak by som nevbehol do komory (kde sa nekúri) a nezbadal, aký je to rozdiel, keď je podlaha nevykurovaná.
Odpovedať
@meganmario To kolko tam ma ist , je v projekte vykurovania (ak taky mate). 60 je sialene cislo, tam uz sa potom niet co divit, ked niekto vravi ze je podlahovka skodliva, ked do podlahy dava horucejsiu vodu ako do radiatorov. Ja mam naprojektovanych 30 stupnov, no povacsine vidim na kotli nizsie cislo, lebo kotol kuri len zlomok dna. (Temperujem stavbu na 18 stupnov).
Odpovedať
Mame 40 stupnov vodu a termostat od vcera na 22,5 stupna
Odpovedať
@peto99 ako predimenzovany krb?
Odpovedať
@meganmario privela kW vykonu krbu na tepelnu stratu domu. Do zateplenych domov sa odporuca mat krb s najnizsim moznym vykonom. Privela tepla z krbu vsak nie je iba Vas problem. Ja som sa krbu predbezne zriekol, lebo sa neda regulovat teplota v dome.
Odpovedať
60 urcite nie, to je privela riesenim je ekvitermika
Odpovedať
cca 28 st
Odpovedať
Nam teplotu do vodneho podlahoveho kurenia reguluje kotol. V navode je dorazne upozornenie, ze do podlahovky treba dat obmedzenie na hornu teplotu vody 45 stupnov. Standardne nam kotol pusta nieco v rozmedzi 30-40. Vykuri dom na pozadovanu teplotu a vypne. Teplota podlahy je samozrejme nizsia, hovorim o teplote vody.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím. Chcem sa spýtať - do podlahy mi ide 35 stupňov toľko je aj na prízemí, avšak v podkroví je 40 stupňov. ako je možné že je v podkroví je teplota vyššia
Odpovedať
Profilova fotka
@paloslivo Když podrobněji popíšeš zapojení, podaří se na to přijít. Začal bych výpočtem a porovnal s realitou. Víc v mém profilu. Maximum bývá voda 40/30, podlaha 30°C a výkon 100W/m2.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Dobry den, ja by som sa chcela spytat na nase podlahove kurenie, verim, ze sa tu opat najde niekto, kto sa do toho vyzna :) Mame drevodom s plavajucou podlahou s elektrickym podlahovym kurenim. Na termostate pise vysoku teplotu podlahy - 27 stupnov. Teplota v miestnosti je 23st a vonku aj -20 (byvame na severe). Mame male deti a chcelo by to este trochu prikurit sem-tam. Lebo kurenie mame nastavene len na nocny prud (to je asi 18-20 hodin) a pri tejto zime vonku ked je vypadok kurenia aj 2-3 hodky, tak sa asi o 1-1,5 stupna ochladi, ked sa vetra chvilu, tak aj o viac. Lenze teplota podlahy sa nezmeni a stale tam ukazuje, ze je prilis vysoka a tak sa nekuri, hoci vzduch je citelne chladnejsi. Je to bezny jav, alebo to treba nejako upravit v nastaveniach na termostate? Mozno pre niekoho primitivna vec, ale ja sa do toho vobec nevyznam... dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@sonique123 problém skôr vydim v tej plávajúcej podlahe. Ťa má mali prestup tepla a bráni prechodu tepla z káblov do priestoru. Je to taká "tepelná brzda".
Odpovedať
@sonique123 Pozrite nastavenie v termostatoch. Ja mám nastavené aby snímalo teplotu v miestnosti. Máme cca. 22 stupňov a teplota v podlahe sa pohybuje tiež niekde okolo 27-28 Stupňov.
Odpovedať
@sonique123 problem nieje v plavacke i ked je to brzda to je pravda ale snimanie teploty podlahy. Treba ho odstavit a hotovo bude sa riadit teplotou vzduchu. Len nechapem preco taketo veci musite tu riesit?? Kde je zhotovitel vykurovania.?!?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?