Koľko kilowattový elektrický kotol na podlahové kurenie?

Profilova fotka
Dobry den mam bungalow zatepleny cca100 m2 . Uzitková plocha je asi 80m2. Chcel by som Vas poprosit kolko kilowattovy kotol - elektricky by stacil na ohrev vody v podlahovom kureni. Je na to nejaky jednoduchsi vzorec? Asi je rozdiel ak ohrievam 30°C vodu v podlahe alebo 60°C v radiatoroch. Dakujem vopred.
Odpovedať
@yano uplne jednoduchy vzorec, zisti, ake mas tepelne straty a podla toho vyberaj kotol. Priklad...tepelne straty budu 3 394,75 kWh/rok, z coho sa da usudzovat, ze merny prikon tepla bude 3,4 kW, budeme ratat s rezervou tak kotol s vykonom do 6 kW ... toto asi tvoj pripad nebude,,,musis zistit straty a odrazit sa od nich. Teda ak kotol nebude sluzit aj na prietokovy ohrev TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
dik uz som to nasiel http://www.klimart.sk/vypoctyTS.html takze mi to vychadza na 3.75 kW , este tam chcem 60 litrovy zasobník. takze 6 kw by mal stacit lebo aj krb budem mat.
Odpovedať
Profilova fotka
vlastne to vychadza 3.055 kW lebo som zabudol ze mam izolacne dvojsklo :-D
Odpovedať
@yano presnost toho vypoctu je orientacna, rataj omnoho horsiu realitu. Nic sa nehovori o zatepleni zakladov, podlahy atd.
Odpovedať
mam ukoncenu hrubu stavbu domu prodom 87, a chcem sa vas opytat, aku izolaciu mam dat na fasadu, ak mam steny z tehly ,, lajer,, 30 cm, a chcem mat podlahove kurenie v dome. dakujem
Odpovedať
@pemix 3 394,75 kWh/rok toto nie su tepelne straty ale potreba tepla pocas topnej sezony. To je dost velky a zasdny rozdiel. Tepelna strata sa uvadza len ako kW. Napriklad 5.5 kW... pri delte (rozdieli) teplot 35 stupnov, znamena kolko tepla (energie) stratis za 1 hodiny ak dnu budes mat 21 a von bude -14. Na zaklade toho sa pocita vykon kurenia. @kavac pouzi aspon 20 cm ci uz EPS alebo nobasil. Strop pod 40 nechod a podlahu aspon 20. Je to o spotrebe v buducnosti.
Odpovedať
@mr79 @yano tak tak sypem popol na hlavu, zle som kopiroval jednotky,,,spravne to ma byt 3 394,75 W = merny prikon tepla 3,4 kW ,,, teda teoreticky kotol s vykonom 3,4 kW
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 strop 40 cm??? =-)
Odpovedať
@yano sa ti zdá málo?
Odpovedať
@yano no minimalne 40 - ak chces kurit elektrinou... ja mam 60 s lambdou 0.035 a to mam bungalov 180 m2.
Odpovedať
na m3 priestotu cca 50 w vykonu pece a bud kuris pomaly podlahovkou 30 stupnov voda,alebo 60 radiatormy ato co pomahat stale budes kozubom?
Odpovedať
@mr79 a mozes napisat, ze aku vysku ma tvoj strop v izbach ked mas 60 cm izolaciu na strope? =-) Ked chces mat aspon standardnu vysku 2,30 v izbach tak musis tahat steny do vysky 2,90 m a to uz ako kde dava zmysel?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ludo65 No aby to dobre izolovalo,ci uz v lete chranilo pred nadmernym prestupom tepla smerom dnu a v zime pred nadmernym unikom tepla smerom von.Strop je ozaj dolezity.Mam 40 a je to ozaj citit.
Odpovedať
@yano výkon el kotla môže byť kľudne i dvojnásobný ako potrebuješ-napr ak potrebuješ 4kWh môže byť i 8, investičné náklady sú takmer rovnaké cena špirál napr 3-5 kWh je takmer rovnaká ,alebo len málo vyššia, pri elektrickej peci nehrozí dechtovanie nemá čo, kľudne sa môže kúriť na 30 čí 60 st výkon sa dá regulovať 30-100% výkonu aby často nespínali relátka zapneš len jednu špirálu alebo až 3
Odpovedať
@zirafak izolacia tejto hrubky dava zmysel len ked je dom bez strechy (kocka). Spocital uz niekto tie kompletne naklady na tuto 60 cm nadstavbu ? material, murar, atd.? ;-) Zaujimalo by ma to :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 Mam suseda,ktory nema v strope izolaciu ziadnu.Ma tam len sklokeramicky strop.Ma bungalov.Spotrebu plynu na kurenie ma ako nejaka mensia fabrika a nevie dom podlahovkou vykurit na viac,ako 21,5 st.Krbuje,aby mal aspon v obyvacke prijemne teplo.Tak isto v tohtorocnych horucavach,ked sa teplota blizila k 40tke,mal v dome stale teploty vysoko nad 30 st,kdezto aj ja s mojimi 40cm som nemal vysie,ako 28st. Komicky je aj pohlad v zime na jeho strechu.Moja je nonstop pri mrazoch zesnezena a sneh sa na nej drzi.U neho je nonstop skoro bez snehu.Ako v nejakom 100rocnom dome :-D Ja niesom zastanca prehnanych izolacii,ale dobre zatepleny strop je u mna realne velkym prinosom ;-)
Odpovedať
@zirafak pred 100 rokmi boli stropy drevenne a pokryte ilom ( zemou ) a strechy boli zasnezene celu zimu :-D Ale i tak ma zaujimaju tie naklady na tu 60 cm nadstavbu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 60tku nema.Mam iba 40tku izolaciu v strope.V projekte bolo tusim okolo 28.Aj napriek tomu,ze som na hrubsej izolacii oproti projektu trval,ziadne navyse naklady mi kvoli tomu nauctovane neboli/teda okrem tej 12 cm izolacie navyse/
Odpovedať
@ludo65 izby na 2,30? To si kde videl? To by som mal tesne nad hlavou. Norma je 2,50. Ja mam 255cm kupelne s 260 izby. Steny su 3m vysoke. Podlaha 30 cm. Cela izolacia stropu je od pomurnice vyssie. Pomurnica je tiez zaizolovana. Ked chces stavaj si z 10 radov ytongu, do podlahy si daj 6cm a do stropu 20 - mozno ti zostane tych 2,30 vyska. Cenovo ma to netrapilo cela izolacia stala asi 2600.
Odpovedať
@mr79 to nie je odpoved na moju otazku. Tak kolko stoji ta kompletna nadstavba 60 cm na cely dom? Ja nemusim stavat ja mam uz postavene a to uz 30 rokov. Dom, 2 poschodia, plne podpivniceny,obytna plocha 410 m2. Kotolnu nepocitam. :-D.
Odpovedať
@ludo65 Tvoja otazka na mna znela : a mozes napisat, ze aku vysku ma tvoj strop v izbach ked mas 60 cm izolaciu na strope? z 1:27 preco nadstavba 60 cm? Ak dobre izolujes podlahu potrebujes minimalne 25 - 30 cm navyse... aby si mal izby aspon 2,60 tak uz mas vysku steny 2,90 - teda 3,00 (12 radov po 25...) Takze aka nadstavba? Ja nemam steny 3,60. Ja mam 3,00. Na tom je pomurnica - zaizolovana, a az po sikminu strechy je vytiahnuty EPS... no a od pomurnice vyssie je vlna.... hore nie je ziadny ulozny priestor ... takze ziadny zaklop nic... Takze aka nadstavba 60 cm na cely dom? alebo bezne sa stavaju steny 250 cm? Ano uz som videl 10 radov Ytongu na bungalov... a to setrili kde sa dalo...
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 @ludo65 Tiez mi unika,co za nadstavbu.Ja som trebars ani povodne neratal,ze dam do stropu tolko vlny.Ked som sa tak rozhodol,bol uz dom skoro hotovy,takze ako by som aj bol nadstavoval,ked uz bola na dome hotova strecha? @ludo65 Inak,410 obytnych stvorcov je teda riadna stavba.To musi byt fakt parada na udrzbu,upratovanie a vykurovanie.Ako to zvladas?Daj nejaky navod a mozno na starobu aj ja taky palac postavim :-)
Odpovedať
@zirafak no také mega stavby sa stavali tak v 70r, sused má veľký ja musím mať väčší a ked som prišiel k nemu na návštevu bývali v pivnici na poschodí krásna obývačka zakrytá aby sa neprášilo a kúrili len v pivnici, taká plocha v činžiaku pre 4-5 bytov a býva tam aspoň 16 hláv, v tých domoch teraz bývajú dvaja starci a nemôžu to predať
Odpovedať
@duzu To je omyl. :-) Ja som staval lebo mam dve deti a myslel som do buducna. ;-) Dom je obyvany komletne. :-) Na prizemy som ja s manzelkou a syn s manzelkou a dvomi detmi na poschodi. ;-) Dcera sa vydala do zahranicia. Ja som na to mal aby som si mohol taku stavbu dovolit a dodnes som to neobanoval a zijem bez dlhov a co je hlavne ze aj moj syn s rodinkou sa nemusi zadlzovat aby mal strechu nad hlavou a dcera by tu mala miesto tiez ak by nezila v zahranici. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?