Koberec na podlahové kúrenie...vhodné/nevhodné ?

Profilova fotka
V dome budeme mať podlahové kúrenie a do detských izieb chceme dať koberec do celej izby...bude tam aspoň trošku cítiť, že sa vôbec kúri alebo to úplne zabijeme???
Odpovedať
Profilova fotka
No idealne to nieje,resp treba hladat koberce,ktore su na podlahovku urcene.Popripade s tym mal ratat projekt,aka podlahova krytina sa tam pouzije a prisposobit tomu hustotu rurok.
Odpovedať
Profilova fotka
@evkarastik - Keď sme sa pred časom pustili do prípravy projektu, spýtal som sa polovičky, aké by chcela kúrenie...(?) Povedala, že celý život sníva o podlahovom. A ja som jej povedal: O.K. Bude podlahové. Ale počítaj s tým, že koberce nebudú - max. na leto (rozumej mimo vykurovaciu sezónu) - niečo na okrasu. Ak sa raz rozhodnem napríklad pre elektrifikovaný dom (kúrenie, varenie, pranie, ohrev vody....) - musím sa (ale najmä moja polovička) zmieriť s tým, že 20 hodín denne budeme mať síce superlacnú elektrinu, AVŠAK 4 hodiny denne ju mať nebudeme a jednoducho tomu činnosti, ktoré sú žrútmi elektriny, prispôsobíme... A basta fidli. :-) Rozhodli ste sa pre podlahovku - tak teraz nešpekuluj, lebo koberce pre podlahovku jednoducho nie sú vhodné. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Existuju koberce urcene na podlahove kurenie. Si vo vyhode ze este len podlahovku idete robit. Toto musi vediet projektant a napocitat trubky aby dobre bolo :). Vsetko ide len to treba riesit vcas.
Odpovedať
=-) Z vlastnej skusenosti...mame podlahove kurenie, a v spalnach mame koberce, su teplucke a v izbe je rovnako teplo,ako v inych miestnostiach,kde koberce nie su. A vo vsetkych izbach mam nastavenu rovnaku teplotu. Takze ide to, treba kupovat koberce vhodne na podlahove kurenie, je to na nich oznacene ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Pýtam sa, kam sa podel zmysel riešenia....? Ak sa niekto rozhodne pre podlahovku, tak to znamená, že ráta s tým, že nebude chodiť po zemi, ktorá má 17°C (ako pri dome s konvenčným kúrením), ale po podlahe s teplotou cca 24 - 28°C. Tak tomu bude v predizbe, kuchyni, kúpeľni, obývačke.... Akurát v detskej izbe, kde by si deti mohli vychutnať pri hrách na zemi, ako im je teplejšie "od ritky", to treba zabandážovať, lebo akurát teraz si niekto zobral do hlavy, že tam sa pôjde proti princípu. A nech to stojí - čo to stojí, aj keby sa malo ísť do Maďarska po koberec, ktorý je možné dať na podlahovku. Akú to má logiku....?! Veď koberec nepôsobí ako akumulátor (príjemného!) tepla, ale ako izolant. Aj keď tento "špeciálny" pravdepodobne prepustí tepla o čosi viac..(?)
Odpovedať
ide o to, prečo chcete mať koberce, lebo malé deti? dajte tam korok alebo PVC, ktoré je ako plávajúca podlaha z dielov. Zbytočne si budete dusiť teplo pod nimi.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubinka246 ĎAKUJEM!!! toto presne som chcela počuť :-) ;-) :-) vlastnú skúsenosť s kobercom a je tam teplo...jupííí....ja len nechcem aby sa mi deti hrali na podlahe...v zimne bude síce teplá, ale jar, leto, jeseň bude studená a tvrdá...tak stačí pohľadať vhodného kandidáta a je to...super!! ;-)
Odpovedať
máme podlahové kúrenie a v izbe pre deti koberce, je tam rovnako príjemne ako v ostatných izbách, Nemáme dlažbu ale laminát.
Odpovedať
Pozor na to aby deti nedostali nejaku alergiu ked budete mat podlahovku a na nej koberec. Pretoze ten koberec sa nalepuje na beton a potom ked sa kuri vzime tak sa sa moze vyparovat ten lep a neni to zdraviu prospesneee.
Odpovedať
Profilova fotka
@evkarastik mame podlahovku, a celoplosne koberce, a dokonca sa nemuseli ani lepit - su len prichytene obojstrannou lepiacou paskou. A funguje to OK. Staci na to mysliet pri navrhu kurenia, a pri kupe kobercov (ale co sme pozerali, prevazna vacsina uz bola na podlahove kurenie vhodna).
Odpovedať
Profilova fotka
@evkarastik uplne bez problemov...25C na dlazbe je opruz ,na parketach akotak a na takom koberci sa da uz polehavat...
Odpovedať
@evkarastik to že dáš na podlahovku koberec neznamená že sa v tej miestnosti nebude kúriť a bude tam zima. Znamená to len toľko že teplo prechádzajúce z podlahy do prostredia musí prekonať o jednu prekážku navyše. Zadefinuj to projektantovi aby to zohľadnil vo výpočte a návrhu vrstiev podláh ale aj kúrenia. Ak bude tvrdiť, že to sa nedá alebo to nie je dobré tak hľadaj iného. Technológie sú tu preto aby nám život uľahčovali nie obmedzovali. Vieš koľko ľudí mi už povedalo že nechcú pasívny dom, lebo nechcú žiť v dome kde si nemôžu pootvárať okná alebo dvere na terasu... :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@evkarastik Koberec v kombinacii s podlahovkou nie je vyluceny . Je vsak nutne zohladnit potrebny vykon uz pri navrhu. Cize clovek, ktory bude podlahovku dimenzovat, by mal vediet aka je planovana povrchova uprava podlahy. Pri kobercoch potom vyberajte taky, ktory je bez izolacnej vrstvy a ma co najnizsi vlas...
Odpovedať
Profilova fotka
@evkarastik mame podlahovku, drevene parkety a par malych kobercov pre deti z ikea. v obyvacke mame jeden hruby vlneny tak 2x2m, hruby. je to super. nebadam ziaden problem. kotol sa pusti dva krat za 24h. teplo kolise od 21,5 a 22 stupnov. sme velmi spokojny. tiez sme mali tuto dilemu
Odpovedať
@evkarastik tiez ma strasili, ze koberec uberie pri podlahovom kureni tak 5 st, napriek tomu sme dali do spalne celoplosny lepeny a v pohode. necitim rozdiel medzi kobercom a laminatom na podlahovom kureni v ostatnych miestnostiach - myslim v teplote v miestnosti.. naviac koberec je utulnejsi, mali sme uz navstevu, ktorym sa ten nas makkucky koberec tak pacil, ze si nam lahli v spalni na zem pri prvej navsteve:-)
Odpovedať
@evkarastik Ak dobre zateplite dom, tak si na podlahu mozete dat aj dva koberce a bez problemov to vykurite. Mam to odskusane aj s velkym kobercom na laminatovej podlahe a nie je badat ziaden rozdiel v tom, ze by kurenie nejako nestihalo. A ani spotreba mi nijako nestupa. Vsetko zavisi len od toho ake tepelne straty bude mat vas dom. Ak nizke, tak podlahovka nepojde nadoraz a bude mat rezervu aj na tie koberce ...
Odpovedať
@leonardom V zateplenom dome sa kuri malo. A podlaha je tepla len par mesiacov v roku. December-februar. Marec, april, maj sa uz skoro nekuri a podlaha je citelne studena. Koberec je vtedy velmi vhodny. Rovnako september, oktober, november. Normalne sa tesim, v oktobri-novembri ked konecne zalezie slnko a vyrazne sa ochladi, aby som mohol kurit. Lebo inak dom vyhrievaju len zisky od slnka a vnutorne zisky a efekt teplej podlahy je nulovy ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@lubinka246 to je v poriadku, ale netušíte o koľko viac kW vám to ťahá, aby sa to v tej izbe vykurilo a držalo pri tej rovnakej teplote ;-)
Odpovedať
my mame podlahove kurenie+ parkety a k tomu by som chcela dat do niektorych casti bytu koberce, kvoli hlucnosti, suseda nam nadava ze strasne dupeme. Je to mozne dat na parkety? Aspon behune kde sa najviac chodi a velky kusovy koberec do detskej. Ked nam padne nieco na podlahu, mam pocit, ze sa zatrasie cely barak. Kebyze teraz rekonstruujem byt, tak by som urcite volila celoplosne koberce ako byvaju v hoteloch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?