Klimatizácie Daikin na vykurovanie domu

Rada by som riešila vykurovanie novostavby RD použitím (dvoch?) klimatizácií Daikin. Vytipovala som si tie, ktoré vykurujú do -24°C, majú najmenšiu hlučnosť, ostatné parametre by sa vybrali podľa výkonu - odhad je cca 3,5 KW na jednu jednotku. Zaujímal by ma váš názor na takéto riešenie, prípadne informácia, na koho sa obrátiť s riešením konkrétneho pôdorysu a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň prajem, pripájam môj názor z rôznych hľadísk: Z hľadiska efektivity: vykurovací výkon klímy citeľne klesá s poklesom vonkajšej teploty. Udaný výkon 3,5kW je asi pri +7°C vonk.tep., ale s klesajúcou vonkajšou teplotou pôjde výkon dole. Určite bude fungovať aj pri udaných -24°C ale bude veľa odmrazovať a vykurovanie bude slabé a neekonomické. Z hľadiska tepelnej pohody by som uprednostnil sálavé teplo podlahového vykurovania, ktoré horúci vzduch z klímy neobsahuje. Na dosiahnutie rovnakého pocitu tepla bude treba klímou ohriať vzduch v interiéry na vyššiu teplotu. Z hľadiska hlučnosti, klímu stále počuješ, aj keď dáš tichý režim, niekomu to môže proste vadiť. Ostáva ešte otázka, čím pripravovať TÚV.
Odpovedať
Vlastnim rekreacny 2-podlazny dom, ktory je primarne vyuzivany na sezonne (jar/leto) byvanie. Nudzovo sa vykuruje krbom, pripadne prenosnymi elektrickymi konvektormi. Ak by som ho chcel obyvat celorocne, je potrebne vyriesit vykurovanie, pripadne aj klimatizaciu. Ake je podla Vas investicne i prevadzkovo vhodne riesenie s technologiami Daikin?
Odpovedať
To nie je velmi potesujuce....Je tu na MS par nadsencov, ktori si taketo kurenie chvalia, vacsinou ho vsak pouzivaju len v prechodnom obdobi. Bola som sa ale pozriet v drevostavbe u jedneho z nich, ktory kuri len klimou (jednou) asi 70m2 a velmi si to pochvaluje. Kedze nemam dostupny plyn, nie som fanusikom podlahového kurenia, hladam optimalne elektricke kurenie v pomere cena-vykon. @jakino neprispejes? Opat sa raz snazim dozvediet co najviac :-)
Odpovedať
@daniel_daikin Zabudla som - na pripravu TUV sa planuje elektricky bojler.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia sme dvaja čo sa chcú dozvedieť viac. Pre tiež pán daniel radil vysoko teplotné čerpadlo ale tam som na cene 10.000€ + radiatory, pri klíme aj najvyššom modeli si na 4000€ za dve jednotky, ja by som sa tiež potešil viac riešeniu z klímami, ale risknúť to za 4000€ je lotéria.
Odpovedať
@matko291 a co chces pocut fungovat ti to bude a dobre. Len nesmies byvat v drevenici, kde ked vypnes kurenie, tak ti ju nema aka akumulacna hmota udrzat, cize si nastavis kurenie programom ked nie si doma a fungujes. To iste ako pri chladeni, vychladis a ked prides dom vypnes aby na teba nefukal studeny vzduch.
Odpovedať
@daniel_daikin zjavne nemate skusenosti s kurenim klimou ... klima - vonkajsia jednotka sa namrazuje hlavne okolo nuly ked je vysoka vlhkost ... cim je viac minus tym je vzduch suchsi a vonkajsia jednotka sa namrazuje menej ...
Odpovedať
@zuzimia mam tri klimatizacie ktore pouzivam ako doplnkove kurenie k podlahovke ...fungujem tak ze podlahovka hreje nad ranom a ked je viac ako -10C pretoze mam lacne klimy ktore kuria len do -10C Zasadne klimatizacie ci uz pri kureni alebo chladeni pouzivam len na prvy stupen ventilatora ... vzedy je hlucnost minimalna a ai prudenie vzduchu ne je citit Mozes kupit aj tu najznackovejsiu klimu a na plny vykon bude aj tak vysoka @matko291 dve klimatizacie za 4000€ ufff riadna palka .... ja som kupil tri za cca 1200€ :-)))))
Odpovedať
Potesili ste ma chlapci, fakt sa treba pytat len tych, ktori to maju vyskusane. Ja som pre tie klimy v podstate rozhodnuta, podlahovku nechcem, plyn nemam, priamovyhrevnu elektriku nechcem. Klima vychadza najuspornejsie a radsej investujem do vyssej rady kvôli hlucnosti aj minimálnej teplote, pri ktorej mi bude kurit, a tiez asi radsej trochu predimenzujem vykon, aby nemusela ist na "plne pecky". Okrem toho budem mat akumulacnu pec na drevo, s cim mam tie najlepsie skusenosti. Je to skoda, ze sa tieto informacie nedozvieme priamo od ludi, ktori by ich mali najlepsie ovladat. Alebo je to tym, ze treba predavat prioritne TČ? Sorry, ale nemozem si tuto poznamku odpustit. Lebo odborníci by mali byt najdoveryhodnejsi a najlepsi zdroj informacii, zjavne to tak nie je.
Odpovedať
@zuzimia tie informacie ti predajca nepovie len preto lebo nema s tym ziadne skusenosti .... vie len to co si precita a to co mu niekto povie .... staci ti jedna kontrolna otazka .... mate to doma? ak ti povie ze nie .... nema s tym ziadnu skusenost a nic o tom nevie .....
Odpovedať
@mackoke @rkorba @matko291 Ja by som skor potrebovala spravne tie klimy umiestnit, lebo neviem nakolko mi to "prudiace" teplo zajde aj "za roh". Mam v albume podorys, ak by ste boli taki zlati a kukli ockom. Jednu urcite nad vchod z obyvacky do chodbicky medzi izbami, s druhou mam dilemu-ci nad ten isty vchod ale z druhej strany alebo nad dvere kumbalu na konci chodby, aby teplo z pece falosne "nevypinalo" tuto druhu klimu.
Odpovedať
@zuzimia do kazdej obytnej miestnosti jednu .....cize obyvacka, spalna, detska ..... kazde ine riesenie je diskonfort ....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba to nie opravujem si dom po rodičoch z pálenej tehly podpivničený zatiaľ bez zateplenia, ale na padláš chcem mrsknúť 40cm vaty a na stropy pivnice 10cm EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke to je cena za nordickú verziu troch diamantov do -25, 5kw, za 2ks.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia mne umiestnenie poradili takto, červené obdĺžniky
Odpovedať
@mackoke ja kúrim celú stavbu (5 miestností) jednou klímou a žiadny diskomfort som za 6 rokov nezbadal
Odpovedať
@jakino urcite je pohodlnejsie mat v kazdej miestnosti klimu ktora nikdy nemusi ist na plny vykon ako mat jednu centralnu ktora v istom momente urcite musi ist na vyssi vykon .... ale niekomu moze aj tvoje riesenie vyhovovat :-)
Odpovedať
@daniel_daikin zjavne s tým nemáš skúsenosť. Vonkajšia jednotka namŕza hlavne okolo nuly, pri veľkom mraze namŕza minimálne a z klímy nefúka horúci vzduch, lebo výmenník má do 40°C (meral som to termokamerou)
Odpovedať
@mackoke mne toto riešenie vyhovuje viac z dvoch dôvodov. Prvý je zlomková cena a druhý je, že z chodby sa do izby dostane menej hluku z vnútornej jednotky, ako keď je jednotka v izbe. V izbe navyše fúkanie môže spôsobovať nepríjemný prievan. To je ale len môj osobný názor, nikomu ho nevnucujem ;-)
Odpovedať
V prvom rade priznanie ja tieto veci aj montujem a aj to mam doma, ale nie som ziadny daikin agent, Kurenie klimou je v prvom rade o osobnom pocite kto co preferuje, nie je tam radiacna zlozka takze sa to skor definuje ako menej komfortny system, ja s tym kurim v medziobdobi a vobec to nie je problem, v hlavnej sezone je podlahovka hlavny zdroj tepla, pretoze my hlavne v spalni vadi hluk a pocit ze dycham horuci vzduch , Ked si poriadne pozriete stranky vyrobcou klimatizacia tak maju aj verzie urcene na vykurovanie kde vyrobca udava vykon aj pri nizsich teplotach, ale samozrejme je to drahsie, Pri beznych klimach Vam nikto nebude garantovat vykon pod -15°C, Pokial si niekto chce riesit kurenie klimou odporucam hlavne podparapatne jednotky ( montaz ako radiator ) pretoze nasavaju vzduch "pri podlahe" ktory je chladnejsi ako vzduch pod stropom ( vytvaranie teplotneho rozdielu strop-podlaha je typicke pre teplovzdusne vykurovanie ) Myslim ze daikin jednotka ma oznacenie FVXS je uplne idealna na taketo veci ale je aj urcite drahsia ako klasicka nastenna jednotka, ja man nastenku ako som spominal v medziobdobi s nou kurim je to ok pokial akceptujem urcite komfortne obmedzenia tohto systemu, a pokial by to malo byt niekde na severe SK a bol by to pernamentne obyvany RD a klima by bola jediny zdroj tepla tak urcite nie
Odpovedať
Profilova fotka
@samo007 ;-( ;-( ja som si práve chcel pomôcť týmto systémom vykurovania pre trvale obývaný RD na strednom slovensku
Odpovedať
to v principe nie je problem len treba dopredu vediet ake plus/minus cely system bude mat, technicky je to zrealizovatelne ale potom ked to ma byt ako hlavny system kurenia, jednoznacne by som siel do podparapatnych jednotiek, system by som navrhol minimalne na dve vonkajsie jednotky ( dva nezavisle systemy ) nie jeden tzv multi split system, da sa s tym slusne pohrat, tak aby to bolo komfortne a zaroven technicky zmysluplne
Odpovedať
@samo007 Prosim mohol by si kuknut aj ten moj podorys? Navrh umiestnenia som pisala o kusok vyssie. Praveze by som sa rada vyhla umiestneniu do spalne a priamo do detskych kvoli hluku...
Odpovedať
@matko291 Ja som na juhu stredneho slovenska - Kalinovo - oproti tebe urcite teplejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia no tak ty to máš ok
Odpovedať
@Zuzimia, pokial neumiestnis klimu zdroj tepla do kazdej izby stratis moznost priamo regulovat teplotu v danej miestnosti, mne osobne sa takyto system nepaci ( nehovorim ze nefunguje ), musis pocitat s tym ze klima cez vymenik ohrieva vzduch a ten vyhrieva okolity priestor, cize pokial zdroj nie je priamo v miestnosti tak vznikaju teplotne rozdieli medzi priestorom kde je klima umiestnena a kde nie, pokial by mal byt problem hluk tak ten podlamna nie je extremne velkym strasiakom a urcite podla môjho subjektívneho nazoru by som volil verziu so zdrojom tepla v kazdej miestnosti idealne hlavne v izbách kde sa spi podstropnou jednotkou ( Pozor nasleduje REKLAMA ) pozri Nexuru od Daikinu myslim ze len tato jednotka ma v sebe zabudovany radiacny panel cize dokaze kurit s limitovanym vykonom bez pouzitia ventilatora, no ale ma to svoju c€nu ja mam v detskej FVXS a som s nou extremne spokojny, nastenku v spalni co uz nie je ulne podla mojich predstav ale to je asi skor pracovna deformacia, moja draha "spolubyvajuca" to vôbec neriesi takze nebude to nejaky zasadny problem. Nehaj si spracovat viac variant a podla toho sa rozhodni kolko do toho chces investovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?