Klimatizacia - vonkajsia jednotka - umiestnenie

Profilova fotka
Dopredu pisem ze nic tak riesit nechcem, nic neplanuje, nic nekupujem...len premyslam nahlas :-D a nikde som to nevygooglil Musi byt vonkajsia jednotka klimatizacie umiestnena len vonku? Nemoze byt napriklad v nezateplenom podkrovi (na povale)? ano, kondenz treba nejak odviezt ale ide mi zatial len o tu jednotku ako taku co vy na to?
Odpovedať
V principe nemusi byt vonku, moze byt vklude aj v interieri.. Otazna bude ale ucinnost. V podkrovi je teplo (a tym myslim fakt teplo) aj bez tej jednotky, ktora tam bude kurit.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache: ked tak mam tam vylez.... a ci je vonku na slnku 40 alebo 50 v podkrovi (viac tam asi ani nebyva) to asi az taky rozdiel nebude...ci?
Odpovedať
@y2k Nu tam nejde len o to, ze by to malo len o 10 stupnov viac (podla mna to bude aj viac nez 50), ale skor o to, ze je to nevetrany priestor. Takze ta vonkajsia jednotka to tam bude este dalej viac a viac zohrievat - to bude nielen viac skodit ucinnosti, ale uz dost mozno aj konstrukcii.. Co sa tyka ucinnosti, klimou ked kuris tak pri -5 funguje v pohode a pri -15 uz nemusi, kompresor to nezvladne (predsa len to nema techniku ako velke TC). Rovnaky problem podla mna vznikne pri chladeni, pri 40 v pohode, pri 50 sa bude trapit a ked v tom uzavrenom priestore vytlaci tu teplotu na 60, tak konec..
Odpovedať
vonkajšia jednotka potrebuje vzduch ... pri kurení kondenzuje vonkajšia jednotka, dnešne klim. jednotky kuria aj pri - 5 °aj pri -15°C, rozhodujúci faktor je vlhkosť vzduchu ... ak je suchá zima bude kuriť ... vonkajšie klim., jednotky umiestňujeme aj na strechy kde je teplota 50-60 °C a sú funkčné .. dávali sme aj do podkrovia kde bolo zabezpečené dostatočné vetranie + odvod kondenzu z von.klim. jednotky. :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@rob81: takze nie je to nemozne :-) kondenz asi ale len samospadom co?
Odpovedať
@y2k Ak nou budes chciet aj prikurit tak vtedy sa v podstate "orosi" cela vonkajsia jednotka a ked to budes chciet odviezt samospadom tak ten ti v nevykurovanom podkrovi cestou niekde urcite zamrzne a pruser na svete. Navyse robit servis tej jednotky v podkrovi za riadneho leta bude tiez "super" a kazdy technik bude "nadseny" ako sa mu v tom podkrovi bude perfektne dychat.
Odpovedať
Jo a niekedy jednotka za vlhkeho pocasia namrzne doslova cela (obali sa ladom) a pri odmrazovani to bude kvapkat uplne vsade, aj mimo odvodu kondenzu. Ved si daj do googla "zamrznuta klimatizacia" a u kukni obrazky.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd: ani v najvacsich mrazoch som nemal v tom podkrovi minus...ani v lete tam nie je az tak strasne na nevydrzanie len ten samospad bude ked tak problem ale je to len jedna z moznosti
Odpovedať
Ja tiež momentálne riešim ako umiestniť vonkajšie jednotky - budú dve a na každú budú napojené dve vnútorné. Buď dám vonkajšie na fasádu (z tej strany je len jedno okno z kúpelne) a po dvoch metroch susedov oporný múr, alebo na tú istú stranu ale na zem alebo je ešte alternatíva na plochú strechu. Čo by ste odporúčali ako nejideálnejšie riešenie?
Odpovedať
@y2k ano, gravitácia ..... 8-)
Odpovedať
@y2k všetko sa dá.... Len treba trocha uvažovať či a ak umiestniť... Atď ....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?