Klimatizácia R410A alebo R32? Ktorú si vybrať?

Profilova fotka
Rozhodujeme sa medzi dvoma jednotkami klimatizácie multisplit. Ale nevieme či ísť už do "nového" R32 chladiva alebo ešte dať stále aktuálne/povolené R410A. Niektorí výrobcovia už kompletne prešli, niektorí otáľajú alebo len nové modely majú s novým chladivom. Montéri neporadia, už som sa ich pýtal. Buď povedia, že sa starého netreba báť alebo, že R32 nie je tak horľavé ako sa hovorí. Pritom žiadnu horľavosť neriešim len, že jednotky s R32 sú drahšie lebo sú najnovšie modely :/. Otázka je čo bude o 15 rokov, rada typu to už budete chcieť klímu vymeniť mi nepomôžu nakoľko pokiaľ bude fungovať tak ju nebudem chcieť vymeniť. Skôr bude problém s dielmi a potom cenou servisu lebo chladivo už nebude nové, len zrecyklované/zo zásob.. Nové R32 však tiež určite o pár rokov príde k zákazu lebo prišlo zase novšie, ktoré má nižšie GWP.. Takže sa len posunie možno termín zákazu? Ale ktovie nie.. Jeden montér, že to nás nemusí zaujímať lebo to je jeho starosť aby nám to vedel oservisovať a nie naša. Ale keď povie o 10 rokov, že nie sú diely lebo na staré chladivo už nie sú tak potom výmena komplet jednotiek čo bude zase pekná suma..
Odpovedať
1
2
@skkayman A co cakas, ze tu niekdo vytiahne zo suflika krystalovu gulu a vyvesti ako to bude o 15 rokov? Na toto ti nikto normalne neodpovie. Vacsina normalnych vyrobcov drzi nahradne diely minimalne 10 rokov od uvedenia na trh, akurat cim je diel starsi, tym je drahsi. Do jeho ceny sa zacnu premietat skladovacie naklady. Takze pri pripadnej vacsej poruche v dalekej buducnosti budes postaveny pred dilemu, ci investovat do starej jednotky alebo ju vymenit za novu :-).
Odpovedať
Profilova fotka
Nebyť prvej vety tak normálna odpoveď :). Netuším ako dlho sa držia diely výrobcov klimatizácii, nakoľko je čo kompatibilné, nakoľko býva problém so starými chladivami. Sledujem tieto veci len mesiac, nie roky takže nemám prehľad. Chladivá sa už menili a budú, niekde som nenašiel čo sa očakáva s R32 - ako dlho vydrží. Tieto plány nikde neviem nájsť. Hlavne je také zvláštne, že keď má byť zakázaná montáž R410a v 2025 tak nikto mi nepovedal, že choďte do R32 lebo toto končí. Akoby montážnici ani nechceli prejsť na R32, pritom pre nich mám pocit, že je to jednoduchšie nakoľko sa R32 dá ľahšie doplniť/recyklovať. Všade len reklamné žvásty výrobcov, až mám pocit, že lepšie mať R410A.. :)
Odpovedať
@skkayman aj keď si kupuješ nový televízor, zisťuješ si, či naň budú náhradné diely o 15 rokov?
Odpovedať
@skkayman asi takto to ludi trapi a zaujima http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... ani tu https://www.szchkt.org ti nedali odpoved?
Odpovedať
Profilova fotka
Idealne zohnat cerpadlo s r11( freon) a nikomu to nepovedat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino televízor stojí 300€ a nie 3000€ pritom v televízore nie je už momentálne moc čo meniť - obrazovka samotná stojí toľko čo tv v obchode a potom plošák.. :) @rvs vďaka, pozriem tú stránku :)
Odpovedať
@skkayman No, moj televizor stal dva krat viac (a to bol uz v zlave) ako klimatizacia, takze pausalizovat sa to urcite neda :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Každý má iné preferencie :) Ja si neviem predtaviť čo taký televízor napríklad za 2000€ by mohol mať aby som toľko do televízora bol ochotný dať. Ale vravím, každý má iné preferencie na to na čo minie peniaze 8-)
Odpovedať
@skkayman On ma klimu za 4 stovky ;-) Ak napriklad chces ambilight funkciu, bez ktorej by som ja uz telku nechcel, moc na vyber nemas. Kvoli patentu to robi len Philips a dava si za to aj pekne zaplatit. Viem, ze sa to da dorobit, ale mne sa lepit led pasiky ma telku moc nechcelo.
Odpovedať
Ale aby som dal aj k teme - ja som napln pri kupe klimy vobec neriesil, freonove sa uz nepredavaju. Uz len kupou klimy som prispel do "zeleneho fondu" tym, ze miniem o 2/3 menej elektriky za kurenie.
Odpovedať
@skkayman @jarosujo No, ja to mam co sa tyka AV techniky strasne zlozite. Kedysi som tocil a strihal videa po roznych akciach, neskor hraval a ozvucoval a preto vidim a pocujem chybicky aj tam kde ich 90% populacie vobec nevnima. A ked mi moja Panasonic plazma prestala stacit kvoli rozliseniu (obcas este nieco tvorim), tak som zacal pozerat po vhodnej vymene a po dlhom rozhodovani a testovani mi vyslo Sony Bravia KD-65XE9305. Obcas za mnou pride niekto, ze mu mam poradit aky TV si ma kupit, tak sa ho vzdy opyta aky ma na to budged a ked povie do 1000EUR tak mu poviem, nech sa ma radsej ani nepyta :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Práve to je jeden z dôvodov prečo som tú klíma nakoniec aj chcel, dá sa kúriť a lacnejšie ako podlahovka a na poschodí máme fólie bez akumulácie.. Ambilight som chcel, ale keďže sa nám najlepšie zdalo umiestniť tv ku schodisku tak za ňou nie je stena a ambilight by trochu strácal zmysel. A k tomu som vystihol zľavu na TV okolo 40%, takže nebolo o čom - LG 43LF632V. @danculd Potom chápem, ale sám si uznal, že je to špeciálny prípad. Mňa keď sa niekto pýta na audio, slúchadlá tak neviem neprekročiť rozpočet čo mi ľudia dajú (alebo slúchadlá na doma a bezdrôtové za 100€ vybrať neviem napríklad). Len u mňa obraz nemá zmysel takže TV bolo zlé prirovnanie ku klíme. Kebyže audio napríklad, tak mám lowend hifi v podstate, ale komplet ak rátam stereo zosík, repro, cd, gramofón, dostávam sa k cene singlesplit klimatizácie s montážou :). U mňa TV beží počas F1 pretekov a občas si so ženou pustíme nejaký starý seriál (ako MASH kde by som povedal, že na nejakej starej CRT by to vyzeralo lepšie :D). TV má totálne nízku prioritu u nás.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skkayman Napis medzi cim sa rozhodujes a dam ti odpoved.....
Odpovedať
R32 ekologickejšie chladivo, je ho menej v systéme čiže aj pri úniku narobí menej škody než R410A, vyššia účinnosť, jednoduchšie doplnenie chladiva keďže je len jednozložkové, R410A je viaczložkové, čiže ho treba najskor odsať... Cenový rozdiel tam nie je výrazný, ber novší typ R32.
Odpovedať
@skkayman Ak je podlahovka na plyn, tak mesacne naklady oproti klime su priblizne rovnake. Ak je na elektriku, tak klima bude lacnejsia. Zas podlahovka je komfortnejsia, ale nedokaze v lete chladit :-)
Odpovedať
@jarosujo si si isty ze podlahovka nedokaze chladit? ;)
Odpovedať
@codyy Dokáže ale oproti klíme to nie je ono, nižšia účinnosť a neprijemne studená podlaha ak sa po nej chodí na boso alebo v ponožkách.
Odpovedať
@codyy Pisal som o podlahovke na plyn alebo na elektrinu. Take chladit nedokazu ;-)
Odpovedať
@jarosujo podlahovka s tepelnym cerpadlom nie je na elektrinu? :)
Odpovedať
@codyy Ja by som povedal, ze veru ani nie, elektrina je len take pomocne medium alebo ako to nazvat. Nieco ako klasicke auta, bez elektriny tiez nebudu fungovat, ale jazdia na benzin/naftu... Cize TC funguju na energiu obsiahnutu v okolitom vzduchu/vode...
Odpovedať
@ical "R410A je viaczložkové, čiže ho treba najskor odsať" --- nespravna info. R410A je azeotropická zmes difluór metánu a pentafluór etánu, v pomere približne 1:1. Keď sa chladivo dopĺňa tak vždy ho treba o systému odsať aby sa zistilo koľko ho tam vlatne zostalo. a je to jedno či je to R410 alebo R32. R32 je čistý dufluórmetán problém (Aj to len teoreticky) pri dopĺňaní a z toho dôvodu zmena pomerov zložiek chladiva pri viaczložkových chladivách može nastať pri zeotropných zmesiach, kde pomer zložiek v plynnej fáze a v kvapalnej fáze nie je rovnaký.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrlo Mitsubishi vs Mitsubishi :D @jarosujo tam kde pôjdu klimatizačné jednotky sú elektrické fólie.. @ical @fural Tiež som čítal, že R32 stačí doplniť, ale zároveň je otázka, že koľko ho doplniť :). Pri R410A po odsatí, ale treba asi oddeliť zmesy aby sa po znovunaplnení dosiahol pomer látok, nie? Takže trochu jednoduchšie s R32.
Odpovedať
@skkayman Tak ber 410 R410 kove KL su uz overene a zo skusenosti viem ze vedia ist aj 15 rokov bez opravy, len treba cistit kondenzator a filtre. R32 kove sa zacali montovat len toto leto tak ze nik memoze povedat kolko vydrzia....
Odpovedať
@skkayman dve zložky z azeotropickej zmesi sa oddeliť nedajú, azeotropická zmes má rovnaký pomer zložiek v plynnom skupenstve a aj v kvapalnom skupenstve, Po odsatí chladiva sa chladivo odváži a a natlačí sa späť do zariadenia stanovené množstvo. Ak nejaký chladiar len dopĺňa chladivo (hoc aj R32) tak si jenoducho uľahčuje robotu, veď zakazník aj tak hovno vie, myslí si a usmieva sa popod fúz.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrlo a aky je dovod, preco by r32 klima mala vydrzat menej ?
Odpovedať
@majkoj zo skusenosi viem ze cim novsie tym kracia zivotnost - vseobecne elektrinika sa tak vyraba.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrlo co ma chladivo prosim pekne s elektronikou ?
Odpovedať
@majkoj pre nové chladivo sú nové kompresory (iné ako pre R410A) a ku kompresorom (inverterom) samozrejme svoja (nová elektronika). S novým chladivom ide nová logika procesu, R 32 má iné fyzikálne vlastnosti, vyššie pracovné tlaky.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural co konkretne znamena nove kompresory ?
Odpovedať
@majkoj iné modeli. Pri kompresore , ktorý používal od výrobcu R410 nemožno po uniknutí všetkého chladiva natlačit jednoducho niečo iné. Za R410 už existuje náhrada s nižším GWP, ale R32 to nie je. Pre R32 sú vyvinuté kompresory s inými parametrami.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?