Klimatizácia - montáž na múr vs strecha - rozdiel v cene

Bývam na 3/vrchnom poschodí tehlového bytového domu so škridlovou strechou. Uvažujem nad montážou klimatizácie. Mal som tu na obhliadke 1 firmu, ktorá mi odporúčala nedávať multisplit pre 3 izby, ale každú izbu riešiť samostatnou vonkajšou jednotkou namontovanou na stene. Vraj je to tak lacnejšie. Nejako mi to nejde do hlavy, prečo by to malo byť lacnejšie a za ďalšie - budem mať steny ovešané 3 krabicami. Páčilo by sa mi mať vonkajší multisplit pre 3 izby a mať to namontované na streche. Má niekto skúsenosť či je montáž na strechu zásadne drahšia ako montáž na múr?
Odpovedať
@stefan30 Žiaľ, je to úplne normálne ... Multisplit stojí viacej, ako keď si tam dáš 3 samostatné klimatizácie ... Samozrejme, vonku je oštara s tromi krabicami, na druhej strane sú na sebe nezávislé a keď sa ti pokazí 1 vonkajšia jednotka, ďalšie 2 fungujú ... A samozrejme, záleží na akú strechu s akým prístupom ... Na montáž na stenu potrebujú len 2 základné konzoly a nič viacej ... Ak to má byť na šikmej streche, už je tam horší prístup, spravidla treba viac metrov medenných trubiek a nie klasickú konzolu ... Takže hej, predraží sa to ... Ale o koľko Vám presne povie firma, veď si nechajte spraviť ponuky aj-aj ... Nezabúdaj, že tá vonkajšia jednotka by sa mala každoročne čistiť, takže by k nej mal byť normálny prístup ... Plus ak budeš kvôli montáži rozoberať strechu a budeš to tam mať umiestnené, mali by s tým súhlasiť aj ostatný vlastníci a rovnako budeš niesť zodpovednosť, ak tam niekomu začne zatekať ...
Odpovedať
Ad cena, bohuzial je to tak. Pri single splitoch je velka ponuka a teda aj konkurencia, takze ceny tlacene dole. Multisplity robia zvacsa len drahsie znacky, cize mensia konkurencia a vyssia cena. Takze ked "browsdas" e-shopmi, tak bezne vidis, ze multisplit tej istej znacky je drahsi, nez viac krat singlesplit, pricom tie singlesplity mozu mat aj vyssi chladiaci vykon dohromady.. Co sa tyka montaze, tak pri single splitoch zvacsa montuju vonkajsiu jednotku doslova cez stenu od vnutornej = kratka trasa, rychla jednoducha montaz, kondenz len hadickou nechaju kvapkat na chodnik. Pri multisplite musia tahat potrubia, co nieje lacne a musia zvacsa riesit aj odvod kondenzu cerpadlami. Takze multisplit instalacia bude nakoniec drahsia nez 3x instalacia single splitu.. A mate tam instalovane klimatizacie bezne na fasade, ci streche? Najprv sa opytaj domoveho dovernika, resp. rovno spravcu, ci to mozes vobec dat instalovat. U rodicov je napriklad dohoda vacsiny, ze vonkajsie jednotky mozu byt umiestnovane len v lodziach, nesmu byt na fasade..
Odpovedať
Ja zastavam funkciu zastupcu vlastnikov bytov :) Opytat sa teda sam seba mozem - nemame to nijako definovane, teda zrejmne by ta montaz mala podliehat len odsuhlaseniu vacsiny vlastnikov. Realita u nas v meste/slovensku byva, ze na to kazdy kasle a zrazu su po stenach klimatizacie aj anteny. Mne sa to nepaci, ale prd s tym spravim, kedze uz to tam raz je, nikto s tym nepohne. Preto som aj ja rozmyslal, ze to pojde na strechu a tym padom to nebude "spatit" budovu. U nas na dome zatial ziadna klima namontovana nie je. Znamy ma klimu vo svojej lodzii a kondenz ma vystrceny rurkou z lodzie. Vraj sa na to stazuju ludia, ze to kvapka... Na strechu je dobry pristup, nemame tam ani tu foliu pod skridlou, takze sa to da lahko rozoberat. OK, takze skusim oslovit nejaku firmu nech mi spravia nacenenie a rozhodnem sa. Nemate tipy na spolahlive firmy z trencianskeho kraja?
Odpovedať
@stefan30 Prečo mám pocit, že si troška pletieš funkciu zástupcu vlastníkov bytov ? :D :D Nie, pýtať by si sa nemal len sám seba, zastupuješ vlastníkov, mal by si sa spýtať ich :) Ale ano, SK realita je taká, ale určite k zlepšeniu neprispeješ, ak sa budeš správať rovnako ...
Odpovedať
@lubk0 nepletiem si nič, asi nečítaš v mojom príspevku "teda zrejmne by ta montaz mala podliehat len odsuhlaseniu vacsiny vlastnikov".
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?