Klasický alebo kondenzačný plynový kotol??

Ahojte, chcel by som sa spýtať, zvažujem výmenu starého plynového kotla za nový. Momentálne mám namontovaný Protherm 24 KOV ZP s prietokovým ohrevom vody, ktorý slúži už 16. rok. Už dlhšiu dobu hapruje a pri prevádzke vyhadzuje chybovú hlášku F1 a zhasína plameň a následne je potrebné ho resetovať. Servisák mi odporučil výmenu nejakej súčiastky (nie lacnej) ale nevedel mi zaručiť, či a ako dlho to vydrží, takže VÝMENA JE NUTNÁ. Zvažujem buď vymeniť za nový model klasického spaľovacieho kotla alebo za kondenzačný. Bývame dvaja v 2 izbovom byte, 50 m2, poctivá tehla, žiadny panel, zateplený, byty sú nado mnou, podo mnou a vedľa mňa. Kúrenie je radiátorové. Spotreba za minulý rok bola cca 5000 kWh. Vzhľadom na výrazne nižšie obstarávacie náklady bežného kotla a pri nízkej ročnej spotrebe plynu na byte, má zmysel ísť do kondenzačného kotla? čo myslíte? Nový model klasického plynového kotla alebo kondenzačný kotol? Ďakujem za rady.
Odpovedať
@lupi31 uprimne klasicky atmosfericky nastenny plynovy kotol. Napr viessmann vitopend 100w do komina cena 890 Eur. Este vynimka trva potom uz len kondenzacny taky isty je cena 1400Eur
Odpovedať
Hádam si nechceš kúpiť teraz auto s karburátorom..
Odpovedať
Skor musim kupit to, co mi aj rozpocet dovoli.
Odpovedať
Profilova fotka
@lupi31 Při spotřebě 500 m3 ročně výměna ekonomická nebude. 5000 kWh, z toho 2000 kWh na ohřev vody pro dva lidi a 3000 kWh na vytápění odpovídá TZ cca 1,3 až 1,6 kW. Pokuste se kotel udržet v provozu. V kotli by měla být zapalovací automatika SIT 537 ABC Podle návodu http://www.mmopravy.cz/navody/75-zapa... po letech odcházejí síťové kondenzátory. Stačí je vyměnit a je na dalších 10 let pokoj. Už jsem je vyměňoval i v automatikách 577 DBC, podobná konstrukce. Ztráta kapacity se obecně pozná tak, že zavřete plyn a na kotli dáte povel začít topit. Musí jiskřit 10 vteřin. Pokud jiskří jen cca dvě vteřiny, je na čase kondenzátor měnit. Má před sebou posledních pár měsíců života a pak začne kotel padat do poruchy. V profilu mám řadu informací o správném provozu kondenzačních kotlů, ušetříte cca třetinu spotřeby. Ve vašem případě ale těch ušetřených 150 m3 ročně náklady na výměnu asi v dohledné době nezaplatí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?