Kanadske krbove kachle

Hladame ludi,ktori doma kuria kanadskymi krbovymi kamnami,napr.Pacific Energy a podobne.Staviame k starej casti domu novu.Dom je poschodovy,160m stvorc.Chceli by sme kurit tymito kamnami,asi 22kW vykon,v dome budu prieduchy.Mame vsak dilemu ci nam to bude stihat vykurovat lebo dispozicne to mame takto.Vstupna chodba v novej casti domu,oproti schodisko,dolava vstup do obyvacej izby(stara cast),spodna kupelna,nad nimi detska izba a horna kupelna,vpravo od vstupnej chodby kuchyna a nad nou spalna,teda kuchyna a spalna budu na opacnej strane domu najdalej od zdroja tepla,rozmyslame ze tam nebudeme tahat prieduchy ale dame infrapanely.Alebo mame radsej natahat rury s prieduchmi aj do tychto dvoch miestnosti a infrapanely neriesit?Alebo dat prieduchy a aj infraky pre istotu?Vykuria nam tieto kamna cely dom dostatocne?A ide aj o to aby nebola v obyvacke sauna.Potrebovali by sme skusenosti ludi,ktori vidia vyhody ci nevyhody.Nam sa paci ze je tam sekund.spalovanie a uspora.Dakujem
Odpovedať
@maminka21 tiež idem riešiť kanadskú krbovú vložku /KKV/ ale domov by som si určite nedával infrapanely. Mám ich na prevádzkach a je iné pokým Vám zamestnanec pod ním stojí celý deň. Pred tromi rokmi som túto situáciu riešil v byte a bol si osobne v rámci SK pozrieť všetky dostupné typy. V žiadnom prípade sa o pohode nedá ani hovoriť. Nakoniec som dal infra fólie pod plávačku tá je v pohode, využívam to hlavne v prechodnom období jar a jeseň pokým nabehne ústredné kúrenie. Čo sa týka KKV stačí ak na ňu dáte ventilátor s Peltierovým článkom a v úrovni kde je KKV máte istotu cirkulácie vzduchu, ja som chcel nad KKV umiestniť aj teplovodný výmenník, avšak výrobca mi ho zamietol, že by to nerobilo dobrotu, tak idem dať len výduchy do podkrovia. V každom prípade mať krb ako hlavný zdroj tepla nie je rozumné a hlavne ho netreba predimenzovať, lebo v obývačke neobsedíte.
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka21 infrapanely jedine ak dom bude minimalne NED @dusanjanka posielam odborný článok k infrapanelom, nie je to tak ako píšeš..ale naopak :) my máme infrapanely a maximálna spokojnosť :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanjanka http://clanky.zdravydom.sk/c1568/ odborný článok k infrapanelom
Odpovedať
No prave mame znameho,ktory infrapanely ma a je velmi spokojny.Skor mi ide o tie kamna,ze ci vykuria v pohode celu plochu a nebudu velke teplotne rozdiely,par stupnov je jasne,ale 10st.by uz bolo dost.Mame aj inych znamych,ktori kuria cisto krbom a su tiez spokojni,ale maju klas.krb a mensiu plochu.My chceme kurit drevom primarne,lebo byvat budeme v rekreacnej oblasti a ak pride k vypadku prudu tak nech nam ostane tato moznost,nechcem ostat zavisla iba na elektrine.Plyn tu nie je a ten by sme ani nechceli.
Odpovedať
Este ma zaujima,co znamena skratka NED?
Odpovedať
@maminka21 nizkoenergeticky dom
Odpovedať
@maminka21 ja mám 16kw kachle pacific a vykurujem nimi 105m2 bungalov a v pohodke mam infra v izbach ale zapnem ich ked je -10 proste málokedy
Odpovedať
@maminka21 Treba poznať tep. stratu domu - podľa toho sa navrhuje vykur. zdroj = krb, kotol, podlahovka, proste hocijaký zdroj. Aká je tep. strata domu? Odhadom 22 kW bude stačiť. Lenže koľko dreva bude treba pre neizolovaný starý dom. Preto najprv znížte tep. stratu na minimum poriadnym zateplením. potom postačí oveľa slabší zdroj, menej dreva. Ak je drevo primárny zdroj, tak dajte krbovú vložku / kachle teplovodné, aby ste si nahriali teplo do zásoby. K tomu akumulačku a z nej sa bude ďalšie dni odoberať teplo do podlahovky alebo radiátorov. Ako záloha by bola el. špirála v akumulačke. Elektrinou by sa kúrilo napr. v čase choroby, staroby, dlhšej neprítomnosti a pod.
Odpovedať
Zateplovat bdueme az po koaludacii takze stratu tepla budeme musiet odhadnut od oka.Radiatory sme uplne vylucili hned na zaciatku,tudy cesta nevede:) zvazujeme podlahovku aj to iba v kupelni a wc inde nie.Sme zatial najviac nakloneni tym kanadskym,asi bude lepsie si zavolat kurenara priamo k nam a uvidime.Dakujem za nazory.
Odpovedať
@maminka21 a skolaudujete bez zateplenia?
Odpovedať
@maminka21 Od 1.1.2015 su zakazane domy bez zateplenia. Teoreticky ak ste dostali stavebne povolenie pred 1.1.2015, tak asi este prejde kolaudaciou aj bez zateplenia. Ale ktovie. Domy s vysokou spotrebou energii uz nie je dovolene stavat.
Odpovedať
Ano mame stavebne povolenie este z roku 2013
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujeme za nazory,nakoniec sme sa rozhodli pre riesenie,ze dame kanadske krb.kachle a do 2 pripadne 3 izieb dame infrapanely ako zalozne riesenie,kapacita kachli by mala byt dostacujuca.
Odpovedať
@maminka21 odporucim aj alternativu na nasom webe
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?