Kam umiestniť vnútornú jednotku klimatizácie?

Zdravím, kam poradíte umiestniť vnútornú jednotku klimatizácie na poschodí rodinného domu? Môj návrh som naznačil na obrázku červenou farbou. Cieľom je aspoň čiastočne ochladiť spálne č. 1 až 4.
Odpovedať
@fliacik ako sú svetové strany a čo bude v tej malej miestnosti s vchodom z jednotky? Keď ju dáš tak, ako máš nakreslené, budeš mať síce dobrý odtok kondenzu, ale všetok chlad z nej ujde dolu schodmi
Odpovedať
@fliacik budem citovať vyjadrenie jedného špecialistu na chladenie: " vzduch je taká sviňa, že sa nebude špacírovať po miestnostiach a tobôž nie cez dvere". Vzduch je tekutina a nato aby sa ti studený rozlieval po miestnostiach pri zemi potrebuješ aby sa teplý presúval pod stropom. Takže ak toto nezabezpečíš tak to bude len veľmi ťažko fungovať (aj v závislosti od množstva tepla ktoré treba odobrať). A v tvojom prípade pôjde všetok chlad dole schodmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik Stoho čo je písané vyššie my vychádza že potrebuješ radšej menšie jednotky do každej miestnosti ktorú chceš ochladiť. A ak aj ja môžem zacitovať špecialistu, tak toto nie je klimatizácia ale len chladenie, klimatizácia je kompletná úprava vzduchu čistenie, odvlhčovanie, nie len ochladenie.
Odpovedať
@jakino Juh je na "desiatej hodine", malá miestnosť je šatník a s tým schodiskom súhlasím. Teplotne najhoršie na tom budú teda "južné" izby, čiže kompromisný návrh by bol dať jednotky len tam? Izba č. 2 bude aspoň čiastočne zatienená strechou nad loggiou. @slavoslav @martosko Už som pochopil, že to nie je vhodné riešenie. Kompletný rozvod do všetkých izieb + potrebný počet vonkajších a vnútorných jednotiek + ešte 1 jednotka na prízemí je žiaľ mimo finančný rozpočet. V prípade použitia klasickej klimatizácie budem teda uvažovať len jednu jednotku do izby č. 1. Skúsim naštudovať ešte niečo o alternatíve chladenia systémom riadeného vetrania s rekuperáciou a podobne. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@fliacik Buď treba oddeliť schodište dverami, alebo riešiť chladenie riadeným vetraním a vonkajším tienením južných okien. Druhá možnosť sa mi pozdáva viac
Odpovedať
@fliacik v poschodovom dome s otvorenym schodiskom ti pomoze jedine multisplitova klimatizacia /osobna skusenost/
Odpovedať
presne tak multisplit na 1 vonk. das 2 vnutorne priamo do izieb. Tam na tej chodbe je to uuuuplna blbost.
Odpovedať
@jakino Riešenie riadeného vetrania s "aktívnou" rekuperáciou ma veľmi zaujalo. Všade som sa však dočítal rozporuplné informácie, najmä či pre tieto zariadenia bežný chladiaci výkon cca 1kW a objem vzduchu do 300 m3/hod. má šancu dom vychladiť. Tienenie domu bude riešené exteriérovými žalúziami, dom NED/A1. Ešte by do úvahy pripadal "nejaký" systém/výmenník využívajúci vodu. Dom sa nachádza na pozemku s budúcou studňou. @kavar Ak nenájdem alternatívu za klasickú klimatizáciu dám spraviť aspoň prípravu na vnútorné jednotky do jednotlivých izieb a na vonkajšie jednotky na (plochú) strechu. Časom by som sa na základe reálnych teplotných pomerov rozhodol, v akom poradí nakupovať samotné jednotky.
Odpovedať
@bungalov866 To som už pochopil :-) Ale neverili by ste aké je to populárne riešenie v takom Taliansku či Chorvátsku, najmä v apartmánoch určených na prenájom som to ešte inak riešené ani nevidel.
Odpovedať
@fliacik s aktivnou rekuperaciou sice skusenosti nemam, ale staci porovnat prietok vzduchu cez klimu a cez rekuperaciu, takze podla mna urcite nevychladis a je to vela penazi za malo muziky :-D a ta vlastna skusenost co som pisal vyssie je presne riesenie z nasho hotela v taliansku co sa ti tak pozdava, inac cenou je multisplit o nieco drahsie riesenie, ale spotrebou urcite vyhodnejsie ako split a nebudes mat ani dom ovesany vonk. jednotkami ako vianocny stromcek :-D
Odpovedať
@fliacik Ja som mal skôr na mysli nočné chladenie prevetrávaním vzduchotechnikou s využitím priamo vonkajšieho vzduchu a v prípade potreby cez deň pasívnou rekuperáciou. Pri dobre zaizolovanom dome a vonkajšom tienení by to mohlo stačiť. Výhodné by bolo aj zvýšiť tepelnú akumuláciu domu stavbou z VPC. Ale aj predpríprava na rozvod klímy je dobrý nápad
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?